ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cel mai nou muzeu interactiv TeamLab Borderless din Tokyo

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am intors in Tokyo cu unul dintre trenurile de mare viteza din Japonia (trenurile glont) ce pot atinge viteze de pana la 320 km/h, numite shinkansen, operate de Japan Railways (JR). Sunt cunoscute pentru punctualitate (acestea plecand la timp, la secunda), pentru confort (scaunele sunt spatioase si se rotesc, astfel incat intotdeauna sunt orientate spre inainte) si pentru siguranta (nu au fost inregistrate accidente mortale in istoria acestora).

Sosesc in gara cu viteza, fiind foarte greu sa imortalizezi acest moment si sunt 8 linii diferite care leaga marile orase intre ele, traversand Japonia de la nord la sud si de la vest la est.  

Linia shinkansen care leaga intre ele cele mai mari trei zone metropolitane ale Japoniei, Tokyo/Yokohama, Nagoya si Osaka/Kyoto, numita Tokaido Shinkansen, este cea mai folosita linie din Japonia, iar trenurile pleaca la fiecare cateva minute.

Am avut ocazia sa vedem muntele Fuji in toata splendoarea sa, asa cum il vedem doar in fotografii, chiar daca viteza atinsa de shinkansen a fost de 285 km/h.

Insa nu despre Japan Railways vreau sa vorbesc, ci despre un muzeu al artei digitale în care vizitatorul devine o parte integranta a operei de arta, TeamLab Borderless. Acesta a fost initial in cartierul Odaiba, apoi a fost inchis pentru a se muta in aceasta locatie noua, redeschizandu-se in februarie 2024. Se afla intr-un complex nou numit Azabudai Hills, langa Roppongi, care are o arhitectura uimitoare si o punte de observatie la etajul 33 al zgarie-norilor, cu o vedere minunata spreTurnul Tokyo.

Am incercat sa facem rezervare inca de la sosirea noastra in Japonia, insa am gasit locuri disponibile abia in ultima noastra zi in Tokyo, prin urmare iate-ne ca inchidem lista obiectivelor din Japonia, de aceasta data cu ceva modern, total diferit fata de ceea ce am vazut pana acum in Japonia, vizitand  un „muzeu fara harta” . Pretul este mai ridicat fata de toate celelalte tarife platite in Japonia, 3800 yeni, insa nu regretam.  

Fara indicatoare sau harti, am explorat liber, ratacind prin labirinturi si cascade, prin campuri vaste de lumina dar si prin intuneric, fiecare vizita a unei locatii transformandu-se intr-o calatorie unica si personala, implicand miscarea, atingerea sau prezenta noastra in spatiul respectiv. Magnific!

Dupa un scurt videoclip introductiv subtitrat in mai multe limbi, am intrat in incaperile care marcheaza inceputul „Lumii fara granite” , sectiunea principala a muzeului. Unele dintre lucrarile de arta proiectate digital se deplaseaza chiar intre camere, asa cum se intampla si aici, pe peretii inalti despartitori, acoperiti cu proiectii de flori in miscare, lucrare ce se numeste „Flowers and People, Cannot be Controlled but Live Together – A Whole Year per Hour” . Asa cum am spus, nu exista nicio indicatie despre ceea ce vizitam, insa pentru a nu rata vreo expozitie, ne-am uitat pe site-ul muzeului.  

Urmeaza camera numita„Universe of Water Particles on a Rock where People Gather’’, care este un spatiu mare deschis, cu o platforma ridicata in forma de stanca la capatul camerei, un spatiu grozav in care copiii si nu doar ei, urca pe„stanci” si isi dau drumul precum pe un tobogan, alunecand pana la baza.

Pe masura ce ratacim pe coridoare, intalnim parade de animale, care marsaluiesc incet de-a lungul peretilor. Acestea sunt „Walk, Walk, Walk: Search, Deviate, Reunite” , opere de arta care se misca liber intre camere. Inspirata de zicala budistului zen japonez „fiecare pas este un loc de invatat” , aceste piese meditative infatiseaza o serie de creaturi mistice care se imbarca intr-o calatorie nesfarsita catre destinatii necunoscute. Animalele se ciocnesc adesea de alte opere de arta digitala, una dintre ele fiind „Butterflies Falling and Solving into the World” . Mai sunt si corbii care zboara intre camere: „Crows are Chased and the Chasing Crows are Destined to be Chased” .  

Una dintre cele mai populare instalatii este„Sketch Ocean’’, unde vizitatorii pot desena creaturi marine pe hartie si pot vedea cum creatiile lor prind viata pe un ecran gigant in forma de acvariu. Aceste personaje animate inoata, reactioneaza daca in fata lor punem un obstacol, de exemplu mana, ocolind-o si interactioneaza intre ele, creand un ecosistem viu vibrant.

„Infinite Crystal World’’ are sute de siruri de lumini LED, atarnate de tavanul incaperii infinite cu oglinzi, creand iluzia unui univers de cristal care se extinde la infinit in toate directiile, ca intr-un caleidoscop.  

„Bubble Universe: Physical Light, Bubbles of Light, Wobbling Light, and Environmental Light - One Stroke’’ este un spatiu fantastic umplut cu sute de bule reflectorizante care atarna de tavan intr-o camera cu oglinzi, creand o lume infinita de lumini care stralucesc usor. M-am trezit invaluita intr-un univers de bule a caror lumina rece arginitie se transforma usor in lumina calda aurie.

Un alt spatiu unic, numit„Light Sculpture Series” , este uluitor. Aici, luminile in miscare montate pe podea, pereti si tavan emit fascicole multicolore care se intersecteaza unele cu altele pentru a crea un efect tridimensional.  Doua dintre piesele dinamice ale seriei, „Nastere” si „Vortex de lumina” , ne-au facut sa ne simtim ca si cum am fi inghititi de un vid cosmic, ca intr-un vortex.

In„Microcosmoses - Wobbling Light” , camera cu oglinda prismatica, zeci de sfere reflectorizante se rostogolesc de-a lungul unei piste intortocheate la viteze diferite, precum picaturile de roua care aluneca pe firele de iarba. Sferele par sa reactioneze intre ele si lumineaza sporadic atunci cand se deplaseaza printr-un spatiu. Luminile din centrul fiecarei sfere pot emite 43 de culori diferite, dar fac acest lucru intr-un mod care face dificila identificarea unei anumite nuante.

„Universe of Water Particles - Born in the Darkness, Return to the Darkness” este o incapere in care ne-am strecurat printre structurile megalitice, atenti la colturile ascutite ale acestora, pe care sunt proiectate imagini pornind de la modele florale vibrante la valuri digitale.

„Memory of Topography’’ este o lucrare de arta inspirata de frumusetea orezariilor, cu diverse culori si modele folosite pentru a transmite schimbarea anotimpurilor. Aici ne strecuram printre flori gigantice, iar impresia ca intr-adevar suntem in mijlocul natturii este data de aerul proaspat si curentii efectelor 4D.  

„People Create Space and Time, at the Confluence of their Spacetime New Space and Time is Born’’ este instalatia care prezinta un spatiu interactiv in care notiunea de „zid” este pusa la indoiala si redefinita, contestand conceptul de granite fizice. Cand o persoana atinge zidul, o lumina rosie se propaga si„calatoreste” pe zid  in alte locuri. Daca se atinge zidul in alta parte, de catre altcineva, o lumina albastra se propaga, in spatiul ramas liber.  

Daca obosesti dupa ce ai explorat muzeul, te poti relaxa cu o ceasca de ceai la„En Tea House” . Acesta este un spatiu unic in care ceremonia traditionala japoneza a ceaiului se imbina perfect cu tehnologia digitala moderna. Pentru o suma modica pe care am platit-o, ne-am bucurat de o ceasca de ceai al carei sortiment ni l-am ales. Pe masura ce acesta este turnat in ceasca, flori virtuale infloresc pe suprafata sa, iar tipul de floare variaza in functie de ceea ce am comandat. La orice interactiune a noastra cu ceasca, aceasta raspunde dinamic imprastiind petale de flori si acestea vor continua sa infloreasca atat timp cat exista ceai in ceasca. Florile digitale inflorite simbolizeaza si legatura ciclica dintre viata, natura si arta.  

Exista mai multe opere de arta in afara celor pe care le-am mentionat, iar acestea se schimba pe masura ce interactionezi cu ele, asa ca este putin probabil sa vezi exact acelasi lucru de doua ori.

Am ratacit timp de aproape 3 ore printre cascade digitale si flori gigantice, am privit lampi fascinante si valuri care se prabusesc, am alergat dupa fluturi virtuali, am fost hipnotizati si atrasi intr-un tunel de lumini stroboscopice si ne-am pierdut in lumea infinita a cristalelor. Nu ne-am grabit, prin urmare ne-am asigurat ca nu am ratat nimic, dupa care am parasit muzeul TeamLab Borderless, dar nu si cartierul Azabudai Hills, un loc minunat de explorat dupa ce vizitezi muzeul.

Deoarece zborul spre casa era noaptea, ne-a ramas suficient timp pentru umblat prin Tokyo, prin urmare ne-am indreptat catre un alt cartier, Harajuku, faimos pentru Takeshita Dori, strada comerciala care se intinde pe cei aproximativ 350 de metri, loc faimos pentru amestecul sau plin de viata, moda, centrul pasionatilor de anime si fashion, magazine de cosplay (costume ale personajelor din manga, anime, jocuri video, carti cu benzi desenate) si cafenele tematice.  

De la branduri de designer de ultima generatie pana la imbracaminte vintage, Takeshita Street satisface nevoile oricarui iubitor de moda. Strada este renumita in special pentru moda Harajuku, caracterizata prin culori stralucitoare, modele indraznete si accesorii unice. Varietatea de stiluri, de la rochii Lolita pana la moda de inspiratie punk, se intalnesc pe aceasta strada. Lolita fashion este o subcultura a Japoniei influentata de era Victoriana si cea Edwardiana, ce nuanteaza de la stilul rococo pana la cel gotic. Tinerele poarta fuste sau rochii pana la genunchi, jupoane, sosete si accesorii din dantela sau panglici. Magazinele de epoca sunt un alt must-see pe strada.

Pe langa aceste activitati, de-a lungul strazii sunt cabinele foto Purikura, care permit vizitatorilor sa editeze imagini inainte de a le imprima si de a le decora cu autocolante distractive.  

Nu m-am simtit foarte confortabil in aceasta zona, nu este pe placul meu, insa, daca nu o vedeam cu ochii mei, mi-ar fi parut rau. Nu am intrat in niciun magazin pentru cumparaturi, ci doar am asistat la spectacolul strazii, fara a insista cu fotografierea personajelor.  

Astfel am finalizat vacanta in Japonia, tara care are cate ceva de oferit pentru fiecare, plina de atractii unice, precum templele si altarele, unul mai impresionant decat altul, arhitectura moderna ce se reflecta in Turnul Tokyo, gara inovativa din Kyoto si muzeul digital fascinant TeamLab Borderless, minuni naturale cum ar fi padurea de bambus Arashiyama si automate, Japonia fiind tara cu cea mai mare densitate a acestor masinarii, din lume.

De ce mi-au placut Japonia si japonezii? Pentru ca traiesc respectand reguli clare si simple: nu vorbesc tare, nu mananca pe strada, in metrou sau tren (doar in cele de mare viteza), telefoanele sunt pe mod silentios in metrou, iar in tren, pentru a vorbi la telefon esti invitat pe coridor. Pe strada nu exista cosuri de gunoi, prin urmare, toate resturile si ambalajele le pastrezi pana ajungi acasa. Mijloacele de transport le astepti respectand randul, saluti politicos zambind, aplecandu-te in fata, politicos. Desi nu cunosc foarte multi limba engleza, amabilitatea lor este uneori dusa la extrem, in incercarea lor de a te ajuta. Japonezii sunt modesti, simpli, elevii si angajatii au uniforme, casele japonezilor sunt mult mai mici decat ale europenilor, restaurantele sunt foarte mici. Au suflet de copil, privesc desene animate, anime și se amuza. Modul lor de viata este simplu si pentru a-si face viata usoara, sunt atenti la multe detalii, la care noi, europenii, nici nu ne-am gandi.  

Japonia merita din plin vizitata, macar o data in viata, iar daca m-ar intreba cineva daca as vrea sa revin in aceasta tara, as spune fara a ezita, DA.


[fb]
---
Trimis de geani anto in 03.01.25 10:27:22
Validat / Publicat: 03.01.25 10:59:59

VIZUALIZĂRI: 87 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P52 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Tokyo:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062643051147461 sec
    ecranul dvs: 1 x 1