GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Știu ca acest rew. este nefolositor membrilor AFA. si ca nu sunt amatori pentru astfel de destinații. Îl scriu totuși ca un remember pentru mine si prietenii mei, cu care am făcut aceasta calatorie.
Ajungem la Tallin, puțin după ora amiezii si ne cazam intr-un hotel foarte modern, aflat in apropierea terminalului pentru feribot dar si de Orașul Vechi. In camera suntem întâmpinați cu spatele de un incitant tablou postat deasupra patului, dar si de un inedit Welcome ce vine de pe ecranul televizorului LCD. Hotelul dispune de un imens complex SPA, de care nu ne-am putut bucura având timp limitat si preferând sa-l folosim pentru a vizita orașul. Liftul cu pereți de sticla trece pe lângă piscinele cu apa calda. Am profitat si am făcut câteva poze, de la înălțime.
Ieșim in oraș unde deja s-a instalat noaptea nordica. Orașul este însa foarte iluminat si un fenomen ciudat ce vine de sus ne surprinde. Cerul este acoperit cu o ceata rara sau nori coborâţi la un palier foarte redus. Luminile orașului ajung până la aceștia făcând cerul sa para luminos. Lumina se reflecta din ei si noaptea se transforma in zi. Acest fenomen este ,,speculat’’ pentru a crea niște efecte uimitoare. Am văzut proiectat pe cer ca pe un ecran cinematografic un crucifix. Curios însa ca apărea tridimensional ca o holograma. Am făcut poze pe care nu se vede însa nimic concludent. Nu am avut un aparat prea performant.
Am intrat in cetate prin poarta ,,Great Coast Gate’’, străjuita de turnul ,,Fat Margaret’’. Aceasta a fost construit intre 1510 – 1531 cu rol de apărare împotriva invadatorilor. De fapt întregul Oraș Vechi este înconjurat de ziduri groasa, de 5 m pe alocuri, care au rămas in picioare până in zilele noastre. Turnul are 22 m înălțime si diametrul de 25 m. De-a lungul timpului a fost folosit si drept închisoare.
Trecem pe lângă biserica St. Olav ce datează din 1267 si este închinata Sf. Olav patronul marinarilor. Având înălțimea (la acea vreme) de 159 m, era cea mai înalta clădire din lume, până in anul 1625 când turnul a ars parțial după ce a fost lovit de un fulger. Datorita înălțimii sale, era un indiciu pentru marinari, fiind vizibil de la mare distanta. În timpul dominației sovietice 1944 – 1991 KGB-ul a folosit turla bisericii drept turn de supraveghere si turn de radio emisie. Astăzi activează ca biserica Baptista.
Continuam drumul spre piața din centrul orașului, parcurgând un labirint de străduțe cu clădiri vechi de sute de ani. Piața este dominata de clădirea primăriei a cărui turn distrus de un bombardament aerian in 1944, a fost reconstrui in 1950.
Turnul este proiectat pe ecranul de ceata despre care am pomenit. Pozele au ieșit ceva mai clare si voi atașa si aici câteva.
Peste tot se vorbește rusa. Si aproape nimic altceva. Mă rog, estoniana asta n-o punem la socoteala, ca oricum n-o înțelege nimeni. Oricum, băștinașii par minoritari - tara e in întregime invadata de ruși.
Am luat cina la un restaurant, nu foarte pretențios dar cu aspect medieval si mâncare tradiționala.
Vizita in acest oraș mi-a dat senzația ca m-am întors cu 5 secole in urma.
Ieșim din Orașul Vechi prin porțile de est numite ,,Viru Gates’’. Lipita de acestea este o clădire cu multe beculeţe roșii si pe care scrie tot cu lumina roșie ,,Venus Club’’… Trecem cuminți pe lângă ea si mergem la culcare.
Dimineața luam feribotul si plecam spre Helsinki
Trimis de popescu.borsa* in 22.11.10 14:04:42
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nu ştiu ce cred majoritatea celor de pe acest site, dar eu unul să ştii că sunt amator pentru astfel de destinații.
Dintre ţările baltice, eu am fost doar în Lituania, dar mi-am propus să ajung, cu prima ocazie şi mai departe.
Şi chiar dacă nu voi ajunge, review-ul tău îmi dă senzaţia că m-am plimbat şi pe-acolo puţin.
Mai ales că, surprinzător, ai renunţat la stilul neconvenţional, cu care ne-ai obişnuit şi ai folosit unul mai "clasic", axat mai mult pe informaţii.
Aşa că, nu-mi rămâne decât să-ţi mulţumesc pentru lectura de după-amiază, pe care mi-ai oferit-o.
@Costi
Informatiile pot fi gasite cu usurinta pe internet, cu atat mai mult, daca stii si ceva limbi straine... dar am vazut ca place, asa ca ma adaptez.
Vin cu precizarea ca informatiile nu sunt puse: copy paste.
Daca stie cineve sa dea o explicatei mai clara la fenomenul pe care l-am descris, este binevenit.
În P09 se poate vedea ceva... aproximativ.
mie personal mi-ar placea mult o astfel de destinatie, eventual sa colind prin toate cele 3 capitale baltice, insa banui ca o astfel de excursie este destul de scumpa... mie imi place stilul tau asa ca citesc cu placere toate experientele tale turistice fie ca sunt din Cuba, Brazilia, Tarile Nordice sau Ucraina! felicitari!
@sandu
Am spus ca este ,,nefolositoare'' pentru ca turiștii romani nu merg acolo. Nu am întâlnit picior de român in nici una din ţarile baltice. In Finlanda cum am coborât din mașina am şi fost întâmpinat de un rroman... cu mâna întinsă.
Eu înainte de a pleca intr-o excursie, caut informații despre acel loc, si sunt sigur ca toti faceti la fel. Sunt curios cați vizitatori sau membri AFA sunt in căutarea unei astfel de vacante.
In acest sens rew. -ul este ,,nefolositor''.
”Știu ca acest rew. este nefolositor membrilor AFA. si ca nu sunt amatori pentru astfel de destinații.
Ei, ştii... habar n-ai! Ce-i drept, cu amatorii cred că ai nimerit-o. Pt. astfel de excursii e nevoie de... profesionişti!
O posibilă explicaţie a fenomenului (pot confirma şi cei ce locuiesc pe litoral, sau marinarii) este diferenţa de temperatură dintre apa mării şi temperatura aerului de pe ţărm. Se produce astfel un condens (ceaţa) în jurul orelor dimineţii, când aerul este cu mult mai rece decât apa mării.
”Știu ca acest rew. este nefolositor membrilor AFA. si ca nu sunt amatori pentru astfel de destinații.
Eiii, dragilor, uitati ca eu nu sunt profi' si doar amatoare, dar mi-a placut sa aflu despre o destinatie foarte putin cunoscuta mie. Nu trebuie neaparat sa ajung fizic acolo, cu ajutorul acestui review cultura mea turistica s-a mai imbogatit un pic si m-am plimbat si eu cu autorul pe strazile Tallinului. Macar virtual sa o fac daca nu voi ajunge aici. Asa ca, cu siguranta este si pt. amatori ca mine.
Mi-a placut ce-ai scri si mi-au placut pozele. Felicitari!
@popescu. borsa,
Iti scriam candva ca nu poti anticipa niciodata reactia cititorilor de pe AFA fata de un review sau altul... intre timp, cred ca mi-ai dat dreptate...
Ai vazut ca review-urile tale sunt acum foarte apreciate, dovada punctajele si ecourile...
Nu ai de unde sti ce e interesant sa nu pentru ceilalti...
Asa ca tu scrie, si daca imi permiti o observatie... stai nu te incrunta... e una pozitiva... review-urile tale sunt acum mult mai... ne-telegrafice. Acum chiar scrii...
Apropo de ingineri si aptitudinile literare... m-ai facut sa imi amintesc anii de liceu, cand fiind la un profil de matematica fizica, pentru toti baietii din clasa, dar absolut pentru toti, cea mai mare teroare era sa compuna ceva la romana... era cea mai mare pedeapsa pentru ei... si acum radem de... fobia lor pentru literatura.
Dar la tine nu pot decat sa admir stradania. stiu ca nu e usor... nimanui nu ii este... bravo si 400 si de la mine!
De PMA, de Amperi, de Tone, de C.P.. de ce vrei tu...
@liviadavidescu
Multumesc pentru incurajari si scuze pentru intarzierea raspunsului.
Sunt cunstient de stilul meu telegrafic, regret dar ma tratez.
Si Flaviu mi-a facut observatie pe aceeasi tema la rew-ul ,,Protestatar la Kiev".
Lectura placuta.
Felicitari!...
Eu cred ca romanii, cum au o firmitura de timp liber, se indreapta spre tarile insorite, e greu sa inlocuiesti lipsa luminii soarelui din lunga noapte polara cand soarele apare vesel la orizont si dupa cateva minute... dispare trist dupa acelasi orizont... nici SPA-urile, nici peretii imbracati in oglinzi nici risipa de fotoni de pe strazi nu pot inlocui banala lumina si caldura a soarelui... dar e bine ca cineva ne zice cum e pe-acolo prin nord, poate apreciem mai bine ceea ce avem pe-aici pe-acasa...
,,Lunga noapte polara" are si reversul ei, ,,Noptile Albe". Se poate opta pentru o vacanta in tarile Nordului, in timpul verii.
Salutari din partea unui nou reintors din Tallin. Regret amarnic ca am ales pentru Talin o singura zi si nici aia inteaga, este o destinatie absolut uimitoare si nu degeaba i se spune perla tarilor baltice.
Voi scrie un review separat.
cum poti scrie ca este nefolositor? uite ca si eu am de gand sa vizitez in curand acest oras si ma bucur ca am dat de cineva care a fost deja acolo... iti scriu insa, pentru a afla mai multe detalii pe privat sau fb: -)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2013 Tallinn - oraşul vechi — scris în 11.03.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Tallin - perla Tarilor Baltice — scris în 04.08.11 de danieltanase* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2009 Tallinn - aceasta Sighisoara a Estoniei — scris în 05.05.12 de MCM din BUCURESTI - RECOMANDĂ