ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

BB, Louis de Funès, yachturi, lux si viata boema

TIPĂREȘTE URM de aici

SAINT-TROPEZ

Saint-Tropez este un oras pe tarmul Marii Mediterane, regiunea Provence-Coasta de Azur

Saint Tropez, un loc cu rezonanta, aici s-a filmat filmul « Si Dumnezeu a creat femeia » ce a facut-o celebra pe Brigitte Bardot în 1956 si mai târziu seria de comedii « Jandarmii din Saint-Tropez » cu Louis de Funes.

Dar si mai celebra datorita vedetelor ce au case de vacanta aici si Marina portului este plina de yachturi luxoase de zeci de milioane de euro.

Am parcat masina în parcarea subterana de lânga Hotel de Paris, era singura parcare care mai avea locuri libere, restul afisau ca sunt la capacitate maxima, iar parcarea din portul nou este ocupata cu expozitia auto a posesorilor de masini de lux Porsche. Am coborât cu masina pâna la nivelul -5, o senzatie neplacuta sa cobori subteran si sa nu gasesti locuri libere, erau si locuri rezervate, altele cu blocatoare, în fine la nivelul -5 nu puteai respira, nu era aer si mai erau si gazele de esapament. În fata noastra cobora în acelasi timp o decapotabila cu trei italieni la vreo 45 de ani. Erau nemultumiti ca nu gaseau loc si faceau manevre imprudente, JC i-a claxonat sa fie atenti dar afisau un comportement arogant fata de Sandero Stepway de RO… În sudul Frantei este plin de masini Duster si Sandero Stepway înmatriculate în Fr, asa ca ma simt ca acasa.

Liftul de la parcare e rapid si am putut respira aerul curat de afara. Singurul obiectiv vizat de mine a fost Muzeul Gendamerie si Cinema vis-à-vis de Hotel de Paris si parking.

Muzeul este deschis de 9 ani în vechea cladire unde a functionat adevarata brigada de jandarmi începând cu anul 1879 si pâna în 2003.

În holul de la intrare este casieria, am cumparat biletele de intrare, 5 euro fiecare, în stânga sunt si niste standuri cu suveniruri (la final am luat câteva …) si am intrat printre bare dupa ce am scanat biletul.

Muzeul expune si expozitii temporare, acum este vorba de Marcel Pagnol dramaturg, scriitor si cineast. Expozitia este disponibila pâna pe 8 martie 2026.

Marcel Pagnol vizionar si creativ a impus cinema-ul vorbit si s-a ocupat în realizarea filmului de la scenariu pâna la distributie, descoperând portul Saint-Tropez prin anii 1930 alaturi de cineastul Rene Clair si de primarul orasului Leon Volterra ce era si proprietarul teatrului din oras. Documente, fotografii, afise, obiecte, machete, aparate de filmat din epoca, aparat pentru redarea filmului din acela cu rola mare.

Afise cu Brigitte Bardot, un colt dedicat lui Johnny Hallyday cu un manechin tolanit pe o canapea, un colt cu o cabina de machiaj pentru Romy Schneider manechin si un scaun gol pentru BB. Un bust cu chipul BB în postura de « Marianne » ce reprezinta Republica Franceza cu idealul sau « Liberté, Egalité, Fraternité » si autograful actritei pe postament.

Dupa BB si alte actrite si-au împrumutat chipul pentru bustul »Marianne » : Michèle Morgan în 1972, Mireille Mathieu în 1978, Catherine Deneuve în 1985, Inés de la Fressange în 1989, Laetitia Casta în 2000 si Evelyne Thomas în 2003.

Este expusa si o motocicleta folosita de jandarmerie si costumul Maicii ce apare în comediile cu jandarmii. O masina decupata pe o parte ofera ocazia de a face fotografii cu capul scos prin trapa, asa ca în film. Un Citroen vechi cu parbrizul înlocuit cu un ecran pe care ruleaza secvente din filmele cu jandarmi, mai încolo o statuie din bronz a lui Louis de Funés îmbracat în costum de jandarm si cu cascheta în mâna în marime naturala prilej sa-ti faci poze, toate doamnele ce treceau pe acolo se fotografiau cu statuia jandarmului.

La etajul doi este amenajat un birou de jandarmerie cu patru birouri, cu câte doua sertare scoase pentru prezentarea continutului : un pistol antic si lanturi de încatusare, un pistol din dotarea jandarmeriei si catusele mai din zilele noastre, bineînteles protejate cu sticla.

La perete sunt dulapuri vitrina cu evolutia costumelor de jandarm si a caschetelor purtate si diverse obiecte din activitatea zilnica a unei sectii de jandarmi.

A fost o vizita interesanta si amuzanta.

Acest muzeu este deschis 7 zile din 7 cu un program de la ora 10 pâna la ora 18, iulie si august pâna la ora 19. Tarif 5 euro pentru adulti, tarif de grup (6 pers-30 pers) 3 euro, gratuit pentru copii mai mici de 12 ani. De ziua Patrimoniului european este gratuit pentru toti. De tarif redus adica 3 euro beneficieaza elevii între 12-18 ani, studentii si jandarmii !

În fata cladirii e un spatiu cu câtiva copaci si panouri cu actori francezi în diferite ipostaze, central e un postament negru si statuia aurita a lui BB într-o postura ghemuita nuda pe o scoica uriasa. Statuia a fost facuta de Milo Manara, un scriitor de benzi desenate erotice si oferita prin fundatia Million orasului Saint-Tropez si a fost inaugurata în septembrie 2017 în prezenta primarului si a lui Bernard d’Ormale, sotul actritei.

Ne îndreptam spre portul nou unde spatiul de parcare este ocupat de rendez-vous posesorilor de masini Porsche, la intrare control în bagaje, genti de mâna, eu aveam o geanta mica din material de blugi, s-a uitat si în ea… standuri cu materiale promotionale, tricouri, geci, veste toate cu sigla Porsche, era si un stand cu sapunuri în forma de masini Porsche!

Toata gama Porsche era prezenta, inclusiv cele sportive RS. Pâna si machetele Porsche sunt scumpe vreo 300 euro bucata! Standul Michelin nu putea sa lipseasca, doar pneurile sunt importante în bunul mers al masinii daca vrei sa ajungi la performantele marcii.

Ne plimbam pe dig, Marina este plina de yachturi mici, medii si uriase afisând un lux la care un muritor de rând nu are acces. Vorba lui JC, sa vindem tot ce detinem amândoi si tot nu ne permitem sa cumparam un yacht mic…

Trecem pe lânga cladirea capitaniei Marinei si vedem în parcare o masina Citroen tare veche de prin anii ’50 facuta pentru agricultori cu cabina pentru transportul animalelor mici sau legume.

Intram în Oficiul pentru turism pentru o harta a orasului dar nu am gasit, doar o harta pentru regiunea Provence cu principalele obiective de vizitat, suvenirurile nu m-au interesat, cumparasem déjà de la muzeul jandarmeriei.

Pe dig erau doi pictori cu tablouri moderne cu o viziune aparte despre locul unde ne aflam.

Intram în centrul vechi, stradute înguste ca în Aix, am încercat sa fac fotografii cu mai putina lume, terasele erau pline de turisti din Europa de vest inclusiv francezi. Cladiri frumoase, îngrijite, curatenie. Am gasit o masa libera la un restaurant mic de lânga locul unde se tine piata de marti si sâmbata (fara legume, peste…) DAR baiatul ce serveste ne atrage atentia ca nu se plateste cu cardul ! Cum marunteii din portofel se terminasera, ziceam ca vom plati cu cardul francez, eiii suntem hors sezon, evaziune la greu !

Am gasit o toneta cu sendvisuri si panini la grill, bune si astea daca nu am putut mânca lasagnia la terasa.

Alte musee ce v-ar putea interesa: La Citadelle Saint-Tropez, muzeu de istorie maritimaAnnonciade, muzeu de artaCasa fluturilorMuzeu PatrimoniuluiÎn luna mai între zilele15-18 are loc o sarbatoare religioasa si militara ca omagiu pentru sfântul ce protejeaza orasul, Saint Torpes, de aici vine si numele orasului, o figura ca un pirat cu coroana pe cap si pieptul plin de decoratii si pentru bravura tropezienilor în fata inamicilor. Torpes a fost un ofiter roman de la curtea lui Nero si provocând furia împaratului a fost decapitat si corpul pus într_o barca împreuna cu un cocos si un câine. Barca a esuat pe malurile orasului…

Deviza orasului a fost si este « Ad usque fidelis » adica fideli pâna la capat.

Plimbarea continua, vedem un segment de sfera din metal ce simbolizeaza Terra si un maslin cu ramuri si radacini, un omagiu pentru acesti copaci ce pot trai si rodi sute de ani.

Ajungem in fata unui magazin cu haine elegante si cu doua manechine de 1,85 îmbracate elegant, le-am facut o fotografie si le-am multumit ca mi-au permis asta. Nu am îndraznit sa intru în magazin ca doar nu vreau sa golesc cardul …

Scopul meu a fost sa ma plimb prin oras, prin port, sa simt vibratia acestui loc prin centrul vechi, la piata cu produse hand-made, printre stradutele cochete, cu flori si verdeata, ici-colo câteva mese însirate de-a lungul zidurilor unde turisti veseli beau o cafea sau bere sau iau masa.

Nu m-am întâlnit cu nici o vedeta…

Au revoir Saint-Tropez, pe data viitoare !

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de Yolanda in 12.10.25 22:34:58
Validat / Publicat: 12.10.25 23:31:01
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 13 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 AmFostAcolo
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 900 PMA (din 1 vot)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Saint Tropez:

• LOGAT? = DA (IntC=1)