GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Există câteva locuri, din cele văzute până acum, care mi s-au lipit de suflet. Locuri unde de fiecare dată când suntem in apropiere facem cumva să trecem și pe acolo, să le revedem.
Un astfel de loc este Saint-Tropez, care ne-a cucerit de la prima vizită făcută in anul 2010. De atunci am mai fost de câteva ori prin acest vechi sat de pescari de pe Rivierea franceză, ultima oară in concediul din anul 2021.
Este greu de spus ce ne atrage mereu in Saint-Tropez. Poate farmecul străduțelor pline de flori, sau casele colorate și plimbările prin portul cu terase animate sau poate renumele dat locului de figuri celebre ale artei.
Oricare ar fi motivul, trebuie să vă spun că merită să vedeți Saint-Tropez-ul, măcar o dată in viață.
Legenda spune că numele orașului vine de la Sfântul Torpes din Pisa. Pe timpul impăratului Nero, un soldat din garda acestuia, pe nume Caius Silvius Torpetius, a fost decapitat deoarece a refuzat să renunțe la creștinism. Capul i-a fost aruncat in Arno iar trupul a fost pus intr-o barcă in compania unui câine și a unui cocoș, și lăsat să plutească pe fluviu la voia intâmplării. Barca, impreună cu câinele, cocoșul și trupul lui Torpes neatins de cele două viețuitoare, au ajuns pe țărmul actualului oraș Saint-Tropez.
Istoria micului oraș a fost destul de zbuciumată. Primii prezenți aici au fost grecii, stabiliți pe teritoriul actualului oraș Marsilia. Au urmat apoi romanii iar după cădereea Imperiului Roman, a urmat un secol de atacuri ale piraților și corsarilor. In secolul al X-lea, timp de aproape o sută de ani, a fost sub ocupația sarazinilor, devenind colonie arabă musulmană. In anul 976, impreună cu alte localități din zonă, a fost cucerit de Wiliam I, Conte de Provence.
Au urmat șase sute de ani in care diferite familii de nobili din Franța și-au disputat aceste teritorii. Se pare că in această perioadă de nesiguranță, Saint-Tropez-ul a fost destinația samuraiului Hasekura Tsunenaga, care a oprit aici in anul 1615, in drumul său spre Roma, marcând astfel primul contact dintre Franța și japonia.
Saint-Tropez a avut un mic rol și in cel de al doilea război mondial, fiind folosit de Aliați ca punct de plecare in asaltul asupra sudului Franței, din cadrul Operațiunii Dragon.
Saint-Tropez a fost vizitat și iubit in secolele XIX și XX de mulți artiști, de la pictori renumiți (Matisse, Paul Signac, Bernard Buffet) până la celebrele creatoare de modă Coco Chanel sau Elsa Schiaparelli.
Dar, cea mai mare faimă a orașului a a fost dată de cea de a șaptea artă, cinematograful. Primul a fost Roger Vadim, care a folosit plajele din Saint-Tropez ca décor in filmul” Și Dumnezeu a creat femeia” , in care rolul principal a fost jucat de Brigitte Bardot. Celebra actriță s-a indrăgostit de Saint-Tropez, achiziționând chiar și o proprietate in apropiere, La Madrague, loc frecventat apoi de mari actori francezi.
A urmat apoi celebra serie cu Jandarmul din Saint-Tropez, interpretat de inegalabilul Louis de Funes, Insemne ale simpaticului jandarm sunt peste tot prezente in Saint-Tropez, iar clădirea care adăpostea in film Gendarmerie Nationale, a devenit muzeu și un important punct de atracție turistică.
Inchei aici scurta istorie a satului și vă invit la o plimbare prin Saint-Tropez.
Cum putem să ajungem in Saint-Tropez
Sunt două modalități de a ajunge in Saint-Tropez, pe cale rutieră sau pe cale maritimă.
Saint-Tropez-ul nu are autostrăzi, este un singur drum național, D98A, care ajunge in oraș urmând partea sudică a țărmului Golfului Saint Tropez. Drumul trece prin Saint-Tropez și continuă către Ramatuelle și Cavalaire-sur-Mer.
In sezon sau in perioadele aglomerate, nu recomand transportul auto.
In primul rând, D98A, este un drum, in foarte multe locuri, cu o singură bandă pe sens. In 2010 când am fost prima dată, pe toți cei 10 Km dintre intersecția mare de la capătul golfului și Saint-Tropez, era doar o singură bandă pe sens. Intre timp, pe mici porțiuni, șoseaua s-a dublat, dar tot este foarte aglomerată. Cei aproape 10 km pot fi parcurși, in condiții de trafic intens, chiar și in aproape doua ore (cum am pățit noi prima dată când am fost cu mașina).
In al doilea rând, dacă veniți cu mașina personală, veți putea avea surpriza să nu găsiți loc de parcare. Sunt câteva parcări cu plată in Saint-Tropez, bine semnalizate incă de la intrarea in oraș. Ești din timp inștiințat unde și câte de locuri de parcare găsești.
Se mai poate parca și pe marginea șoselei care iese din Saint-Tropez și merge spre Ramatuelle, gratuit, dar cu mare grijă și cu puține emoții, deoarece șoseaua este destul de ingustă.
Dacă ai noroc poți să găsești parcare și pe străduțele din oraș, cele care urcă pe deal.
Deși știam toate acestea, anul trecut am mers in prima zi cu mașina până in Saint-Tropez, sperând ca din cauza pandemiei să nu fie așa aglomerat. Eroare, a fost foarte aglomerat, cred că toată lumea a venit atunci să viziteze Saint-Tropez. Nici vorbă de parcare in oraș, am tot mers pe Chemine des Salines, drumul care merge spre plaje, până am găsit un loc pe o alee intr-o pădure de pini lângă o plajă.
Este și un autobuz care ajunge in oraș și care face legătura cu Saint-Raphael, unde este și gară feroviară.
Cea mai bună modalitate de a ajunge in Saint-Tropez este insă pe mare. Sunt navete rapide, care circulă in timpul sezonului din oră in oră și fac legătura dintre Saint-Tropez și porturile Grimaud, Cogolin sau Saint-Maxime.
Cu un feribot rapid se poate ajunge și din Nice, Cannes sau Saint-Raphaelle.
Ce putem face in Saint-Tropez
In Saint-Tropez nu te poți plictisi, chiar dacă nu faci altceva decât să hoinărești la intâmplare pe străduțele inguste. Fiecare colț poate fi un spectacol și o surpriză plăcută. Sunt multe magazine de tot felul, de la haine, accesorii, magazine de artă sau antichitți. Multye dintre magazine poartp numele unor vestiți creatori de modă. Prețurile insă sunt foarte mari, indiferent dacă vorbim de cazări, restaurante sau imbrăcăminte, Saint-Tropez-ul fiind unul dintre cele mai scumpe orașe de pe Riviera Franceză.
Incepem plimbarea noastră cu Portul Saint-Tropez, acolo unde ne lasă barca rapidă. Portul a inregistrat cea mai mare dezvoltare la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când aici acostau foarte multe vase. In acea perioadă in Saint-Tropez se construiau vase pentru pescuit sau transport mărfuri.
In prezent portul are mai mult un rol turistic. Dacă vrei să vezi o expoziție de iahturi de lux (mai slăbuță insă ca cea din Monte Carlo sau Cannes) Saint-Tropez este unul dintre acele locuri. In port sunt o mulțime de terase, cafenele, cofetării, foarte animate la prânz sau seara.
In port este și un muzeu, L' Annonciade, unde se pot vedea picturi ale lui Matisse, Signac, Derain sau alți pictori care au trăit in secolele XIX și XX.
Din port pătrunzi in oraș pe una dintre străduțele inguste. De aici, recomand, măcar o dată, plimbarea la intâmplare, trecând dintr-o străduță in alta. Peste tot flori, multe magazine mici, terase cu câteva măsuțe, hoteluri boutique.
Recomand și plimbarea pe lângă mare, pe un mic drum care merge pe lângă casele vechi, colorate.
In plimbarea pe străduțele Saint-Tropez-ului cu siguranță veți ajunge la Biserica Notre Dame de l' Assomption, al cărei turn vopsit in ocru și siena constituie o adevărată emblemă a orașului. Biserica a fost construită in secolul al XVI-lea pe locul unui vechi lăcaș de cult.
Tot la categoria biserici, de văzut este și Chapelle de la Misericorde, cunoscută și sub numele de Capela Frăției Penitenților Negri. Deși nu este la fel de colorat ca cel al Bisericii Notre Dame l' Assomption, turnul Capelei de la Misericorde se remarcă prin domul din țiglă colorată. In zona in care a fost construită capela, locuiau in trecut familii de marinari iar Penitenții Negri, cei a căror frăție a dat numele capelei, ajutau bolnavii acestor familii și ingropa morții. Capela a fost construită in secolul al XVII-lea.
Pe o străduță foatrte ingustă, aflată in centrul vechi al orașului, se află Muzeul Fluturilor (La Maison des Papillons), un muzeu in care sunt expuși peste 35.000 de fluturi, specii dispărute sau protejate sau specii de fluturi exotici din Amazonia sau Insulele Solomon.
Musee de la Gendarmerie et du Cinema, sau, mai exact, locul in care s-au filmat părți din seria Jandarmului din Saint-Tropez, este una dintre principalele atracții ale Saint-Tropez-ului. Clădirea Gendarmerie Nationale, așa cum apărea ea in seria Jandarmului, a fost sediul poliției din 1879 până in anul 2003. Până in 2016, când a fost deschis muzeul, clădirea a fost inchisă, turiștii mulțumindu-se cu fotografii făcute in exterior. Muzeul conține câteva elemente din decorul folosit la filmările seriei Jandarmul și oferă o introducere in istoria filmului din Saint-Tropez.
Citadela și Muzeul Maritim, sunt alte atracții ale orașului. Vechea cetate este așezată pe vârful unei coline aflată la marginea orașului de unde ai cele mai frumoase priveliști asupra Saint-Tropez-ului și a mării. Drumul până la Citadelă este o plimbare plăcută, chiar dacă ai puțin de urcat până acolo. O potecă inconjoară zidurie vechi ale cetății construite la inceputul secolului al XVII-lea.
In anul 2013, in fost temnită a cetății a fost deschis un muzeu martitim, care pune in valoare moștenirea generațiilor de marinari tropezi.
Plajele din Saint-Tropez
Am descoperit plajele din Saint-Tropez abia la a doua vizită in oraș. In oraș, Saint-Tropez-ul are doar câteva plaje mici. Cele mai renumite plaje aflate chiar in centrul vechi al orașului sunt La Ponche și Fontanette. Casele colorate care mărginesc aceste plaje le dau un farmec aparte, ele fiind insă puțin căutate pentru bălăceală, datorită apropierii de port.
Dar, imediat ce ieși din oraș, incepe o inșiruire de plaje frumoase, cu apă limpede.
Plaja Les Graniers este foarte aproape, la câteva minute de mers pe jos de Saint-Tropez. Drumul spre Plage Les Graniers, trece pe lângă Cimitirul Marin, un cimitir care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu o poziție foarte frumoasă deasupra Mediteranei. Plaja Les Graniers este adăpostită de stânci și ferită astfel de curenți. Este un mic restaurant pe plajă, dar prețurile sunt made in Saint-Tropez.
De pe plaja Les Graniers pornește o potecă foarte frumoasă, prin stuf și peste stânci, parte a drumului Sentier Litoral, care incepe de pe plaja La Ponche. Este un traseu foarte frumos și ușor, pe care il recomand, mai ales că trece prin câteva plaje frumoase, printre care Plage de Paressouso și Plage Les Canebiers.
Tarte Tropezienne
Voi sfârși acest review cu ceva dulce, cu Tropeziana. Cea mai renumită prăjitură din Saint-Tropez, a fost creată de patiserul Alexandre Micka care a avut ideea de a umple o brioșă cu un amestec de cremă de vanilie și lămâie. Rezultatul a fost o tartă bună, pe care el a inceput să o vândă in propria patiserie din Saint-Tropez. Numele prăjiturii a fost dat de Brigitte Bardot, prezentă in oraș cu ocazia filmărilor producției” Și Dumnezeu a creat femeia” . Roger Vadim l-a angajat pe Micka să asigure cateringul in timpul filmărilor, moment in care Bardot a mâncat gustoasa tartă și a spus că neapărat trebuie să poarte numele locului unde a fost concepută.
Tarta se găsește la foarte multe cofetării din oraș, și merită incercată, măcar o dată.
La acest review voi atașa fotografii de la ultima vizită in Saint-Tropez, din anul 2021, dar și unele de la vizitele mai vechi, evidențiind astfel unele schimbări observate de-a lungul timpului.
Iar am scris un review prea lung, dar, alături de fotografii, sper să vă convingă că Saint-Tropez merită măcar o scurtă vizită.
Va rog, dacă se poate atașa melodia https://www.youtube.com/watch?v=KkRcwqxLEuk
Trimis de Mika in 01.03.22 23:10:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Mika: Cu mare placere am revăzut un loc care m-a uns și pe mine la suflet, deși nu l-am vizitat decât o singură dată, și atunci pe fugă, în drum spre Nisa.
Îmi amintesc de Place des Lices, parcul care apare în pozele tale, și de jucătorii de petanque, de portul plin de iahturi luxoase, de clădirea jandarmeriei, de străduțele mărginite de buticuri și ateliere de pictură care urcau spre biserica frumos colorată și de muzeul de artă care m-a uimit prin valoarea colecției.
Asta se întâmpla în 2008, și de arunci tot jinduiesc să revin, mai ales că pentru plaje nu am avut timp atunci.
Mulțumesc pentru aducere aminte și felicitări pentru review și poze.
Primul lucru la care ma duce gandul cand aud despre Saint Tropez este binenteles celebra serie Jandarmul din Saint Tropez (tine cred ca de generatie, ca cei tineri nu stiu de aceasta serie) si zambesc cand imi aduc aminte de acele filme.
Este minunat sa vezi niste locuri de care te leaga amintiri frumoase, niste locuri care sunt speciale, iar pozele o dovedesc din plin. Cat despre tine si legatura cu acest oras, ea exista chiar si prin celebra tarta si creatorul ei Micka si @Mika .
Minunat, felicitari, votat cu mare drag.
@Carmen Ion: Aveam o fotografie cu jucătorii de petanque din Parc des Lices pe care am căutat-o să o postez și nu am mai găsit-o. Lângă parc este și una dintre parcări, cu același nume ca parcul. Mulțumesc pentru aprecieri, sper să revii prin Saint-Tropez pentru mai mult decât o plimbare pe fugă.
@mishu: M-am gândit și eu la asemănarea numelui, deși, fiind un nume polonez, posibil să se pronunțe diferit. Eu mă mai uit și acum cu plăcere la unele filme cu jandarmul, și chiar incercăm să recunoaștem anumite locuri pe unde am fost. Jandarmul aduce incă mulți turiști in Saint-Tropez. Mulțumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Saint Tropez - soare, mare și plimbare — scris în 23.11.19 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2012 St Tropez - pe urmele jandarmului — scris în 24.05.16 de Jamy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2005 Saint Tropez - Jandarmul bogatas — scris în 25.10.09 de adrian76 din BUCURESTI - RECOMANDĂ