GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Famagusta, un loc plin de istorie mai veche sau mai nouă
Prima zi a excursiei noastre in Ciprul de Nord a inceput cu vizitarea orasului Famagusta, care dateaza din secolul 11 IH, fiind multa vreme cea mai mare piata din estul marii Mediterane
Pe drum, in autocar, am avut un ghid cipriot turc, care ne-a relatat despre geografia si mai ales istoria Ciprului de Nord.
In oras am avut ca ghid pe Angela, o moldoveanca din Chisinau, casatorita cu un cipriot turc si stabilita aici de 20 ani.
A fost o placere sa o avem ca ghid, din doua motive: primul este acela ca folosea in exprimare „dulcele grai moldovenesc”, cu multe argaisme si regionalisme, care faceau deliciul grupului. Dupa cateva zile incepusem sa o citam in dialogurile noastre. Al doilea motiv a fost acela ca era mai obiectiva in relatari decat un alt ghid, cipriot turc.
O sa redau si eu cateva ceva din cele aflate de la cei doi ghizi. Consider ca datele exacte le putem gasi usor pe internet, mi s=a parut foarte interesant sa ascult puncte de vedere diferite despre aceleasi evenimente.
Citisem deja despre istoria zbucumata a Ciprului, despre numeroasele civilizatii care au cucerit aceasta insula si care si-au lasat mai mult si mai mult amprenta in evolutia ei. Dupa 1960, cand si-a declarat indendependenta, tot nu a avut parte de liniste, deoarece in 1974, ca raspuns la intentia de alipire la Grecia, turciii au invadat insula ocupand cam 33% din suprafata ei. Acea zona s-a constituit intr-un stat nou, Rebublica Turca a Ciprului De Nord, nerecunoscuta decat de Turcia,
Din relatarea ghidului turc razbatea patriotismul local, chiar nationalism in toata regula. Grecii erau considerati cumva niste asupritori in timp ce invadatorii turci erau niste eliberatori.
Avea o stima deosebita pentru Ataturk, spunand ca cipriotii turci sunt „copiii” acestuia. De la el am aflat ca prenumele Kemal este de fapt un fel de porecla si ca inseamna „cel perfect”. El considera invazia turcilor din 1974 drept un lucru firesc, ca raspuns la intentia arhiepiscopului Makarios de a uni Ciprul cu Grecia. Ne-a spus ca Ciprul de Nord, nefiind recunoscut decat de Turcia, este supus embargoului si ca toate activitatile de import- export au loc prin intermediul Turciei. Echipele sportive nu pot juca decat meciuri locale, activitatea internationala nefiind posibila. Cetatenii care vor sa calatoreasca in strainatate au pasapoarte emise de Turcia.
Desi, cum am spus, din relatarile lui desluseam clar antipatia fata de greci, tot el vorbea cu optimism despre negocierile care vor avea loc pe 9 ianuarie si spera ca acestea sa duca la reunificarea Ciprului. Ne-a frapat aceasta discordanta.
Aceeasi situatie a fost prezentata altfel de ghida din Chisinau. Ea ne-a povestit cum, in noaptea invaziei turcesti, cipriotii greci au fugit cu ce aveau pe ei. In urma lor au ramas sate pustii. Guvernul turc a dat aceste case impreuna cu pamantul ramas de izbeliste cipriotilor turci, mai ales soldatilor, care s-au stabilit acolo. In acest fel, turcii au colonizat Ciprul de Nord. Doar o mica parte din cipriotii greci nu au plecat, in general oamenii in varsta, care nu aveau puterea sa o ia de la capat in sud. Ei au trait tot restul vietii acolo, in intelegere cu turcii.
Ne-a mai spus ca noii locatari nu au intretinut mai deloc aceste case, deoarece nu considerau ca sunt ale lor si se temeau ca intr-o buna zi vor fi restituite proprietarilor de drept. Dar au trecut 42 de ani, timp in care casele s-au deteriorat. Isi exprima mirarea si indignarea fata de faptul ca stai de o viata intr-o casa pe care nu o intretii.
Am mai aflat ca acum cativa ani ( nu mai tin minte exact) a avut loc un referendum pentru reunificare. Cei din nord au spus Da in procent de 68% iar sudul ,70% Nu.
Primul obiectiv vazut in orasul vechi a fost biserica Sf Gheorghe, de fapt ruinele acesteia. A urmat cetatea Famagusta, cu zidurile sale groase, intinse pe 15 km. Angela ne-a indicat poarta prin care, in secolul 15, au intrat in oras primii soldati turci, care au reusit sa ocupe orasul dupa o rezistenta a acestuia de 90 zile. Am urcat pe aceste ziduri (sau ne-am ridicat pe scarile selea, cum zicea Angela) si am putut admira portul, despre care am aflat ca are cea mai mare adancime naturala din toata insula. De asemenea, am vazut de la inaltime silueta catedralei Sf. Nicolae.
Am vazut si ruinele turnului lui Othello. Ne-a povestit ca tot prin secolul 15, guvernatorul insulei ar fi aflat ca sotia il inseala. L-a aruncat pe rival de pe zidurile cetatii iar pe sotia infidele a sugrumat-o. Se zice ca de aici ar avea radacinile personajele lui Shakespeare, Desdemona si Othello. Razand, ne-a spus ca nu stie „daca-i drept, daca-i minciuna sau e pentru turisti, nu stiu”!
Dupa ce am facut poze si am admirat peisajul, am mers la catedrala Sf. Nicolae. O constructie impresionanta, care s-a cladit in numasi 14 ani! Nu ne-am putut abtine sa nu comparam cu ritmul in care se fac la noi autostrazile!!
Angela ne-a spus ca aici au fost incoronati toti regii Ciprului, acest lacas fiins important pentru ciprioti. Dupa ocupatia otomana din secolul 15, s-a transformat in moschee iar sultanul Selim i- a dat numele de Lala Mustafa Pasha, in cinstea comandantului de osti care a cucerit orasul.
In apropierea catedralei se afla un ficus urias, plantat in anul 1299, deci de aceeasi varsta cu catedrala. La umbra acestuia se odihneau capetele incoronate, ceea ce am facut si noi, desi pe cap aveam sepci care sa ne apere de soare si nu coroane!!
Urmatoare vizita a fost in orasul antic Salamina. Angela ne-a informat ca acest oras antic a fost descoperit in secolul 17, cand englezii au vrut sa impadureasca zona. Sapaturile arheologice au scos la suprafata doar 8-9 % din acest oras, restul find inca sub pamant sau sub apa marii. Cea mai mare parte a restaurarilor au fost facute in timpul dominatiei engleze. Dupa invazia turcilor, orice sapaturi au fost interzise. Acum se doreste continuarea lor, dar nu exista surse de finantare. (Dee, nu pot accesa fonduri europene!)
Orasul Salamis reprezinta un ansamblu impresionant, in care am vazut baile termale, un amfiteatru, camere de odihna, piata precum si latrinele. Aici Angela ne-a distrat din nou, spunandu-ne ca legenda zice ca oamenii de seama ai orasului mergeau impreuna la toaleta si discutau lucrurile importante acolo. In jurul latrinelor erau si cele mai cautate camere, deoarece de acolo se putea trage cu urechea si afla diverse informatiiDe asemenea, se zice ca, piatra fiind rece, stapanii isi trimiteau mai intai slugile sa incalzeasca locul! . Acum eu o citez si zic: „daca-i drept, daca-i minciuna sau e pentru turisti, nu stiu ”.
Am vazut teatrul roman, care a fost refacut si acolo au loc spectacole si in ziua de astazi. Ghida ne-a atras atentia asupra formei curbate pe care o au bancile din teatru. Acest lucru contribuia la o buna acustica, deoarece sunetul „palea”piatra si se facea auzit peste tot!
Plimbandu-ne printre ruine si ascultand-o pe Angela, ne imaginam orasul plin de viata, cu diverse distractii- bai, spectacole, plimbari, dar si comertul care se facea intre localnici si navigatori.
Nu scriu mai multe despre acest loc, deoarece a facut-o mult mai bine un alt membru AFA, Irinad.
Urmatorul obiectiv al zilei a fost Manastirea Sf. Barnaba.
Am aflat ca Sf. Barnaba, a adus crestinismul pe insula, aceasta fiind locul sau de nastere. Necredinciosii au pus la cale uciderea acestuia. Sf. Barnaba i-a cerut lui Marcu, insotitorul sau, sa-l ingroape impreuna cu evanghelia scrisa chiar de el. Dupa uciderea lui, trupul a fost recuperat de marcu si pregatit pentru inmormantare. Dar, prigoniti de dusmani, prietenii au fost nevoiti sa-i arunce trupul intr-o fantana adanca, sperand ca peste cateva zile sa-l ingroape cum se cuvine.
Imprejurarile neprielnice i-a risipit pe crestini si locul respectiv a fost uitat. Peste 500 de ani, episcopul Nicosiei a visat locul unde se afla trupul Sf. Barnaba. Sapaturile au scos la iveala osemintele si evanghelia. De la Constantinopol s-au trimis bani pentru constructia unei mici biserici care sa marcheze acest loc. Mai tarziu, in secolul 15, aici s-a construit o manastire de calugari.
Am vazut aici locul unde ar fi stat trupul Sf. Barnaba timp de 500 de ani.
In apropiere am vazut si un cimitir antic, ale carui urme s-au pastrat foarte bine. A fost descoperit relativ curand, cand sub rotile unui autobuz s-a format o groapa. Din lipsa banilor, nu s-a scos la lumina decat o foarte mica parte.
In prezent manastirea adaposteste un muzeu de icoane. Este vorba de icoane recuperate din toate bisericile crestine ramase pustii dupa invazia din 1974.
In chilii se afla un muzeu arheologic cu diverse obiecte de ceramica.
Curtea manastirii este foarta frumoasa, plina de flori si copaci. Aici am vazut un dafin imens, ale carui frunze miroseau minunat.
Acest lacas este pentru greci un loc sfant si se organizeaza pelerinaje la care participa multi oameni, insotiti de preoti. Ni s-a spus ca in fiecare an, pe 2 septembrie, cand se sarbatoreste hramul bisericii, nu ai loc sa arunci un ac. asa de multi oameni sunt aici.
In drumul spre hotel am trecut si pe langa orasul – fantoma Varosha. Acesta a fost pana la invazie cea mai luxoasa statiune a Ciprului, unde isi petreceau vacantele vedete de cinema si multi dintre bogatii lumii. Cei aproximativ 35000 locuitori au fugit in graba si nu s-au mai intors niciodata.
Orasul este acum inchis, in el nu intra decat soldatii turci.
Acestia povestesc ca toate hotelurile sunt degradate, ca soparlele si cactusii au pus stapanire pe oras. Se zice ca in vitrine mai sunt manechine cu hainele epocii si ca pe strazi sunt inca masini abandonate atunci.
Din autocar am vazut si noi cladiri sarma ghimpata care separa orasul, cladirile degradate si vegetatia care creste nestingherit.
Am intrebat-o pe Angela cum de s-a ajuns aici, ea ne-a raspuns ca oameni prosti nu se inteleg si lasa sa se risipeasca locuri si lucruri de valoare. Cam avea dreptate...
Ziua s-a terminat simtind si noi tragedia provocata de un razboi absurd, care a dus la separarea unei tari care de-abia isi proclamase independenta.
Trimis de adrianaglogo in 12.12.16 00:35:06
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianaglogo:
”daca-i drept, daca-i minciuna sau e pentru turisti, nu stiu.
Foarte adesea, pentru turiști unele sunt "drepte", adică - în limbaj moldovenesc - adevărate. Foarte, foarte multe sunt și "minciuni", adică legende, povești locale și în general mici chichirezuri care fac prezentarea ghidului mai atractivă. El trebuie să acapareze cumva atenția colectivă. Asta face parte din profesionalismul lor. Și acesta este unul dintre motivele care-i fac pe unii turiști să nu-i agreeze pe ghizi. Totul este să știm ce și cum să luăm din expunerile lor.
@iulianic: Asa este. Dar adevaruri sau legende. toate au farmecul lor, mai ales daca esti dispus sa asculti tot si sa crezi ceea ce vrei sau ceea ce ti se pare credibil.
Tot ca amuzament, la Biserica Sf. Andrei din peninsula Karpaz este un izvor care ar vindeca bolile ochilor, daca te speli cu acea apa. Am intrebat-o pe Angela daca arunc ochelarri. Mi-a raspuns sa ma spal ca e cald dar sa pastrez ochelarii!!
Acum ca m-am intors din excursie vreau sa adaug o mica paranteza!
In zona verde, printre care si orasul fantoma nu intra soldatii turci! Zona este controlata de fortele ONU!
Asa ne spunea Angela, ca nici turcii, dar nici grecii ciprioti nu au access acolo! Este zona neutra!
@crib: Asa este. Probabil eu nu am fost suficient de explicita. Noua ne-a zis ca putinii soldati turci care au intrat acolo au povestit una-alta. Chiar am Verificat, am inregistrat multe dintre explicatii. Pt ca memoria mea nu mai e ca la 20 ani.
Cum a fost ? Ti-a placut ?
Referitor la Varosha (Maras), informatiile din review sunt cele corecte. Varosha e sub controlul armatei turcesti. Linia verde urmeaza dupa aia. Varosha nu face parte din Linia verde.
@adrianaglogo: A fost ok excursia, am vazut locuri interesante si am aflat lucruri noi.
Conditiile de pret se mai schimbasera, mai scumpisera un pic pachetul de excursii, dar in rest ok.
pe langa Angela am avut o zi ghid pe Elena, tot o moldoveanca repatriata, care a fost minuntata. Nu mai vobise de 10 ani romana... si a fost delicioasa.
O excursie reusita.
@crib: Ma bucur ca v_a placut. Poate ne povestesti. Ar fi interesant sa citim alta relatare din aceeasi destinatie
@adrianaglogo: Salut. Vom merge in Cipru pe final de aprilie dar de capul nostru. Avem cazare in Larnaca si ma bate gandul sa dedicam o zi pentru Famagusta. Ce imi recomanzi: sa luam o excursie sau sa mergem de capul nostru? Si cand intreb asta ma gandesc la ce presupune trecutul frontierei (sper ca se poate doar cu CI) si la posibilitatea de a vizita orasul si zona.
Multumesc.
@Simona Ioana: Frontiera noi am trecut- o cu pasaportul. Cineva din grup a povestit ca a dat CI pt a verifica daca se poate si a trecut. Nu am vazut personal, dar nu cred ca avea rost sa minta. Dar noi am trecut prin Nicosia, la alt punct vamal nu stiu.
Orasul se poate vizita si pe cont propriu, un ghid ti_ar spune cam aceleasi povesti pe care le_am scris eu. Ba chiar poti sa mergi mai mult pe langa orasul fantoma.
Nu stiu ce mijloace de transport ai din Larnaca.
Daca mai ai alte intrebari, iti raspund cu drag, daca stiu!
@Simona Ioana: din cate ne spunea ghida pe insula fie ca vorbim de sud sau de nord nu prea exista mijloace de transport in comun pentru ca toata lumea are masina!
Si ghida din partea de sud (am fost in excursie) ne-a spus la fel!
Eu as alege excursie pentru ca ai si pe cineva care sa-ti povesteasca cate ceva! Partea de nord mi s-a parut destul de putin prietenoasa cu turistii ca si informatii si indicatoare!
Dar cu toate astea exista punce de informare turistica si oamenii sunt f amabili!
Pe cont propriu cred ca va trebui sa inchiriati masina!
Vacanta placuta!
@crib: cu inchiriatul e o problema. Cei din nord vor asigurare facuta la ei si costa mult. Nu mai stiu suma, dar cand am aflat mi s_a parut mult.
Exista autobuze, am vazut chiar eu, dar nu stiu daca trec din sud in nord.
Solutia ar fi Larnaca- Nicosis, trecut granita pe jos si apoi Nicosia - Famagusta. Dar e complicat, asa zic eu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 O tragedie modernă: Famagusta — scris în 22.11.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Famagusta — scris în 22.12.17 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 În Ciprul de Nord, pe tărâmul tulburătoarei Famagusta (II) — scris în 22.07.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2016 În Ciprul de Nord, pe tărâmul tulburătoarei Famagusta (I) — scris în 18.07.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Famagusta - Gazimağusa — scris în 08.11.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ