GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru weekendul prelungit prilejuit de ziua noastră naţională, am plănuit un sejur mult visat, în completarea Suediei şi a Danemarcei, pe care le vizitasem anterior, în cursul acestui an. Oslo. Visam de mult timp să explorăm frumuseţile pe care le are de oferit acest splendid oraş, şi ocazia a venit mai repede decât ne aşteptam, odată cu un email cu oferte de la Norwegian Air.
De la Cluj, Budapesta e mai uşor de atins decât Bucureştiul, aşa că am decis să-i dăm curs ofertei, cu atât mai mult cu cât am reuşit să obţinem un zbor dus-întors pentru două persoane, Budapesta-Oslo, la preţul de 188 de euro.
M-am documentat din timp asupra posibilităţilor de transfer, a obiectivelor demne de văzut, şi a ofertelor de cazare (cred că e de prisos să amintesc că Oslo e unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume), şi în zorii zilei de 28 eram în microbuz spre Ferihegy (analizasem şi posibilitatea să ne deplasăm cu maşina noastră, şi să o lăsăm în aeroport până la întoarcere, dar era mult mai scump).
Norwegian Air este cea mai bună companie low-cost cu care am zburat vreodată. Wi-fi gratuit la bord, aterizare pe Gardermoen, aeroportul principal, nu pe aeroporturi secundare, ecrane la fiecare al doilea rând de scaune, îmbarcare rapidă, ce ţi-ai putea dori mai mult de la un low-cost?
Am aterizat la Oslo pe la 2 după-amiaza, exact la timp pentru a face transferul la hotel pe când începea check-inul. Evident, aranjasem transferul înainte, cu Flybussen, şi s-a dovedit o alegere excelentă, staţia finală fiind impunătorul Hotel Radisson Blu, aflat în imediata vecinătate a hotelului ales de noi, Thon Hotel Europa, deci la 1 minut de intrarea în hotel.
Deşi clasificat la 3 stele, acest hotel este mai scump decât multe altele de 4 stele, probabil datorită condiţiilor oferite, cât şi poziţionării ultracentrale, la câteva minute de Palatul Regal din Oslo sau de Karl Johans Gate, cea mai circulată arteră a oraşului, cu mai multe obiective turistice, printre care Teatrul Naţional, Gara Centrală, sau Stortinget, Parlamentul norvegian.
Hotelul mi-a lăsat o impresie excelentă, în primul rând datorită curăţeniei impecabile, dar şi personalului de la recepţie, extraordinar de amabil şi doritor să ne îndrume ca turişti.
Camera este de mărime medie, suficient pentru un pat king size, două birouri construite în perete, 2 fotolii confortabile şi o măsuţă. Preţurile băuturilor din mini-bar nu erau mai mari decât ce am văzut în supermarket (bere, apă, cola, whisky, vin, alune şi covrigei). Pe perete era un lcd de generaţie recentă, dar nu erau foarte multe canale fără plată. Oricum, era ultimul aspect care ne interesa.
Ceea ce nu mi-a plăcut este că nu aveau o cabină de duş propriu-zisă, ci doar un perete despărţitor din sticlă, ceea ce însemna că la fiecare duş podeaua întregii băi se acoperea de apă. Oricum, scurgerea şi aerisirea funcţionau impecabil, aşa că în zece minute nici nu se mai cunoştea.
Camera primită la etajul al 4-lea avea vedere spre o străduţă intens circulată, mă gândesc că pe timp de vară zgomotul făcut de tramvai ar putea fi supărător.
În holul de la recepţie exista un automat de calitate, cu cafea, ceai şi capuccino, pentru turiştii din hotel, iar începând cu 1 decembrie şi un coş cu mandarine, evident, ambele gratuite. Ne-au fost extrem de utile, deoarece când mai circulam prin zonă printre obiective, ne mai opream să ne încărcăm bateriile la o cafea şi o indicaţie de la recepţioneri, fiind ajutaţi foarte mult şi de poziţionarea hotelului, dar şi de Oslo pass.
Liftul era extrem de silenţios şi rapid, şi funcţiona doar cu cardul camerei.
Micul dejun a fost extraordinar, cred că niciunul dintre turişti nu putea găsi părţi negative, după cum am sesizat şi în comentariile anterioare citite pe un alt site de profil. 3-4 tipuri de mezel, 3 tipuri de peşte, 3-4 sortimente de pâine, 3-4 sortimente de brânzeturi, inclusiv Roquefort şi Camembert, ouă proaspete, diverse tipuri de dulceaţă, prăjituri, budincă, sucuri, iaurturi, lapte cald şi rece, ceaiuri, cafea şi multe altele.
Tot recepţionerii ne-au consiliat în legătură cu Oslo Pass-ul şi cu obiectivele care merită vizitate, şi am cumpărat acest card chiar de la ei. Mă documentasem în prealabil şi părea cea mai bună opţiune pentru acest oraş. Am luat unul pentru 48 de ore, deoarece o parte dintre locurile de vizitat erau gratuite şi erau foarte aproape de hotel, drept pentru care le-am parcurs în prima zi din cele 3. Ne-a costa 170 de NOK de persoană (ceva sub 50 de euro) dar preţul ne-a redus cu cel puţin 50% periplul. Acoperă tot transportul în comun şi toate intrările, la toate obiectivele.
Astfel, în două zile am reuşit să vedem cam tot ce era de văzut: parcul de sculpturi şi muzeul Vigeland, trambulina şi muzeul de ski de la Holmenkollen (aflate în afara oraşului, pe o culme de unde ai o privelişte fabuoasă spre Oslofjord), clădirea Operei şi zona Aker Brygge, sediul Nobel şi muzeul din interior, clădirea primăriei cu expoziţii şi sala muzeu, Palatul Regal, catedrala, Nork Folkemuseum (un fel de muzeu al satului şi al tradiţiilor), Muzeul de Ambarcaţiuni ale Vikingilor, Muzeul Kon-tiki (citisem multe şi văzusem un film despre exploratorul Thor Heyerdahl, a fost foarte interesant pentru mine), fortăreaţa Akershus, muzeul Fram, Muzeul Maritim, Muzeul Forţelor Armate, Expoziţia de reptile. Nu sunt mari şi pot fi vizitate destul de repede, mai ales că la sfârşit de noiembrie-început de decembrie nu erau foarte mulţi turişti, deci nu era deloc aglomerat.
Şi noi am mers cu gândul că vom da de zăpadă, dar nu a fost aşa. Temperaturile erau similare cu cele de acasă, ba chiar cu un grad-două peste. Ba chiar ne-a rămas timp suficient pentru plimbări de seară de-a lungul râului Aker, precum şi la cele două târguri de Craciun, din Johans Gate, respectiv zona Youngstorget.
O altă facilitate oferită de Oslo pass de care am profitat este că acoperă transportul cu feribotul spre insulele din fjordul Oslo, considerat transport în comun, şi altfel te scuteşte de preţul unei croaziere nu tocmai ieftine. Se fac opriri pe mai multe insule pitoreşti pe care te poţi plimba pâna la urmatorul feribot. Ruta cea mai lungă, B9, operează cam din oră în oră.
Desigur, erau şi alte obiective care meritau vizitate, noi am încercat să facem o selecţie a celor mai vizitate şi recomandate, iar pentru asta, atât hotelul, cât şi Oslo pass-ul ne-au ajutat foarte mult.
Trimis de phleau in 30.12.15 20:06:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (phleau); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 59.91785700 N, 10.73492700 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Thon Hotel Europa, OSLO" (nou-creată pe sait)
-------
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@phleau - Salutare. Am apreciat articolul. Aș vrea să te rog să-mi scrii ceva despre pass. Și despre ce ai face dacă ai mai merge o dată, având un pass de 3 zile. Ce crezi tu acum că ar fi mai avantajos. pass pt 3 zile? pt mai puțin? Cum v-ați descurcat (financiar) cu ”alimentarea”. Dacă avionul a fost 188, să înțeleg că toată masa pentru 2+1 persoane, transportul dus-întors Budapesta, transferurile și cazarea pentru 3 nopți a făcut 529 - 188 = 341 euro?
Îmi poți da niște link-uri pe care le consideri mai explicite și mai folositoare, să încerc să creez niște coordonate pt un city break?
Mulțumesc.
@viculean - Din păcate nu. 341 de euro a fost doar hotelul. Ne-a mai costat drumul Cluj-Budapesta, 160 de lei de persoană, plus transferul de la aeroport la hotel, nu-mi amintesc exact în NOK, dar a fost echivalentul a 250 de lei dus-întors pentru amândoi.
Cu mâncarea, într-una din zile am mai ciugulit ceva mărunţişuri de prin supermarket şi am luat ceva hot-dogs locali, în altă zi am prins ceva ofertă la Peppe's Pizza, 3 la preţ de două, iar în ultima seară am cinat la Far East, cotat ca cel mai bun restaurant asiatic din Oslo, cu specific vietnamez, care nu a fost extrem de scump pentru standardele norvegiene (aprox. 60 de euro două persoane, două feluri de mâncare fiecare + apă). În rest, mărunţişuri sau fructe din supermarket.
Legat de Oslo Pass, noi am reuşit să vedem ce ne-am propus în 48 de ore, chiar dacă ziua a fost foarte scurtă (pe la 3:30-4 se întuneca şi majoritatea muzeelor se închideau la 17). Dacă vă fixaţi mai multe obiective decât cele enumerate, sunt convins că pass-ul vă scuteşte de o sumă considerabilă pentru că e scump transportul în comun, aşa că merită şi pentru 72 de ore.
@phleau - Aha.
1. Ceva "sandevici-uri" pe străzi, găsim?
2. Cam 100 euro/zi/pers doar masa ar fi realist, sau subevaluat?
3. Dacă luăm un pass pentru 3 zile, putem să folosim chiar orice mijloc de transport, pe orice rută, de n-șpe ori în acest interval de timp, sau sunt limitări?
Mulțumesc.
@viculean: 1. Se găsesc în zona centrală, plus că sunt şi fast-fooduri etnice cu prețuri rezonabile.
2. Sunt convins că vă descurcați onorabil cu 100 euro/zi.
3. Nu există limitări în oraș. Tramvai, metrou, tren, autobuz, feribot, tot ce ține de consiliul local e acoperit. Oricum, nu acoperă transportul la aeroport, e considerat extraurban.
@phleau - Aha, OK. Există cumva pe ”vreundeva” vreo hartă a zonei (o demarcație a zonei) în care nu există limitări la transport pe bază de pass?
Deoarece opinia mea referitoare la ”break-uri” presupune ca la prima ”tură” să bifez mai repejor cât mai multe obiective (de ex. fără a zăbovi în vreo biserică/muzeu mai mult de 2 ore), mă bazez foarte mult pe transport. Plus că așa mă și odihnesc. Și atunci vreau să găsesc un preț cât mai bun (un pass cât mai potrivit).
Am văzut că există pass-uri și pentru trenuri care ies din oraș. Știi ceva despre așa pass-uri?
Mulțumesc.
@viculean: Nu cred că există obiective care să nu fie acoperite de Oslo Pass, atât ca transport cât şi ca intrare. Oricum, când îl cumperi primești o hartă explicită. Găsești toate informațiile necesare pe www.visitoslo.com
@phleau: Felicitari pentru excursie, o destinatie mai rara pentru noi europenii mai rasariteni, multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, ca si pentru pozele convingatoare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)