ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2013
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 28.01.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 1 an si 9 luni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Coasta estica a Thassos-ului

TIPĂREȘTE

Dupa ce v-am povestit cate ceva despre locatia de cazare, Aithrion 1 Studios (vezi aici) si despre drum (vezi aici) vreau sa va zic cate ceva despre Thassos, asa cum l-am vazut eu.

Skala Potamia si Golden Beach:

Ajunsi in Skala Potamia, ne-am cazat, a dormit fetita cateva ore si am hotarat sa exploram in acea seara statiunea si locurile bune de plaja.

Plecasem cu o impresie mult mai buna despre Skala Potamia si Golden Beach in urma impresiilor citite pe AFA, asa ca la prima vedere am ramas foarte dezamagiti.

Odata ce am iesit din curtea pensiunii, care era extrem de bine ingrijita, am trecut pe langa multe terenuri lasate in paragina, unde arbustii si “balariile” erau de 2 ori mai mari decat inaltimea unui om. Am crezut ca numai in acea zona o fi situatia asta deoarece e capatul statiunii catre Sk Panagia, insa situatia a fost identica in toata statiunea. Eu nu pot intelege cum pot grecii sa fie atat de nepasatori, in gardul pensiunilor foarte bine ingrijite se ridicau “boschetarii” imense pe care nu le curatau, ori ca nu era terenul lor, ori ca nu-i interesa. Spiritul “balcanic” este la “mare pret” si acolo. In fine, in prima zi socul a fost mai mare, pe urma ne-am obisnuit si am aplicat aceeasi atitudine balcanica si noi , pur si simplu sfidam atmosfera de sat “uitat de lume”.

Golden Beach in Skala Potamia nu e atat de fantastic precum mi-l imaginam. O zona foarte buna de plaja este in aproprierea portului, plaja lata cu nisip fin, apa foarte limpede. Odata ce mergi catre Sk Panagia, incepe o zona cu pietre/bolovani, unde nu se poate face plaja, apoi o portiune de plaja foarte ingusta pietroasa unde abia incape un rand de sezlonguri, si acolo stai cu picioarele in apa, urmand ca spre extremitatea dinspre Sk Panagia sa se gaseasca o portiune de plaja lata, cu nisip, ici colo cu pietre la intrarea in apa. La intrarea pe aceasta bucata de plaja dinspre faleza se gasesc tot felul de ierburi uscate iesite din nisip care dau un aspect neplacut, insa asta e, ne obisnuisem cu aspectul rural. Apa marii insa este de un clar foarte placut. In aceasta zona a Golden Beach am stat dupa amiezile la plaja. Asa ca multe pensiuni ce au in descriere 50m pana la plaja (de fapt pana la mare), au acces la o plaja cu nisip abia la 4-5-600m.

O alta remarca generala este ca prima linie de pensiuni dinspre mare au un aspect batranesc si nu arata chiar bine.

Pe faleza sunt insiruite multe taverne. In partea sudica a statiunii gasiti mai multe magazine cu haine si tot felul de kitch-uri chinezesti. De asemenea, tot in acea zona e un Carrefour Market, dar care este mult mai scump fata de multe supermarketuri de pe insula.

Portul este “de tara” nu e pusa nici macar o balustrada pe margine. Daca esti cu copii mici dupa tine trebuie mare atentie sa nu cada in apa, la fel daca esti pilit bine, ai grija :). Digul din port este doar pe jumatate betonat, ultima parte e cu pamant tasat. In port sunt ceva ambarcatiuni de mici dimensiuni, majoritatea foarte vechi si ruginite.

Skala Panagia-Golden Beach

Aici situatia se schimba mult in bine fata de Sk Potamia. Plaja este mult mai ingrijita, de fapt pe mare parte din ea se gasesc sezolonguri ale hotelurilor din zona, insa sunt suficiente locuri unde poti sta si pe cearsaf pe nisip. Pietre pe plaja sau in apa nu sunt, apa curata, limpede. Sk Panagia nu urca foarte mult in adancime deoarece are muntele in spate, asa ca orice pensiune ai alege esti destul de aproape de plaja. In plus, fiind mai inghesuita statiunea, nu mai gasiti terenuri in paragina ca in Sk Potamia si imaginea vizuala e mai ok. Taverne si chioscuri sunt mai putine ca in Sk Potamia, insa ai de unde lua tot ce-ti trebuie.

Asadar, recomand Sk Panagia daca vrei sa-ti iei cazare la Golden Beach.

Marble Beach

Este plaja de top a insulei din pc meu de vedere. Pietricelele de marmura aduse din cariera din apropiere sunt extrem de fine, de la dimensiunea bobului de orez pana la cea a unui ou de prepelita. Plaja este impanzita de sezlonguri pe care le gasesti libere pana in jurul orei 9 dimineata, cei care veneau pe la 10 umblau disperati sa mai gaseasca cate unul liber. Costul unui set de 2 sezlonguri+umbrela este de 10E sau sunt gratuite in schimbul unei consumatii de min 6 E/ set. De obiecei mi-am luat un suc si sotia un frappe, 6 E ambele sau bere+frappe 7E. Apa este de un albastru-verzui laptos incredibil. Asa de mult ne-a placut aceasta plaja, incat 3 dimineti de la 7.30-8.00 pana la 12 am mers acolo la plaja.

Frumoasa plaja, dar cum ajungi la ea? Aici incepe partea dureroasa. Din Sk Potamia mergi aprox 10 km pana la intrare in Limenas, unde in dreapta vei gasi un indicator “Makryamos Bungalows”. Coordonatele GPS ale acestui punct sunt: N40.7743391487181 / E24.712570309638977. De aici faci dreapta, treci pe langa supermarketul galben, iar cu 50 m inainte de bariera de la Makryamos se face un drum de tara la dreapta. De aici pana pe plaja sunt 4 km (facuti cam in zig zag datorita drumului destul de rau).

Vezi filmuletul cu drumul din fata Makryamos Bungalows pana la Marble: youtube

Atentie, dupa ce ati intrat pe acest drum de piatra se tine drumul principal pana in parcarea de la Marble. Mai sunt cateva drumulete in stanga care duc spre mare, pe care au intrat cativa conationali de-ai nostri in cautarea Marble Beach, de nu mai puteau scoate masinile de acolo. Drumul este prafuit, iar daca ai si norocul sa prinzi in fata un camion care transporta marmura e destul de naspa.

Plaja este bestiala, pacat ca accesul la ea este atat de dificil. Chiar vorbeam cu sotia ca daca aceasta plaja era in Turcia, acel drum ar fi fost asfaltat ca in palma, ba mai mult, daca se enervau turcii il faceau cu 4 benzi :))

Giola:

Intr-o dimineata am pornit spre Giola, piscina naturala.

Directia din Sk Panagia catre Potos, distanta aprox 40 km. In drum am oprit sa admiram si sa facem poze la Agios Ioannis si Aliki Beach. In golful Aliki erau cateva vase de croaziera acostate, apa albastra deschis intens.

Dupa Manastirea Arhanghelul Mihail, la aprox 2 km veti gasi un indicator in stanga “Sirenes bungalows”. Acolo se face stanga pe un drum de tara, care in prima faza este ceva mai bun ca la Marble. Se merge cateva sute de metri, dupa care veti gasi o bifurcatie inainte sau la stanga. Se face stanga. Din aceasta intersectie drumul incepe cu o rampa destul de abrupta, drumul incepe sa fie din ce in ce mai rau, cu denivelari ce te fac sa-ti cam pierzi demarajul, apoi urmeaza un crater imens pe care nu-l poti ocoli nici pe stanga nici pe dreapta, iar daca ampatamentul masinii nu este destul de mare, nu-l poti nici “incaleca”. Eu l-am trecut intre roti, apoi, in varful rampei, drumul incepe sa coboare lin, se trece pe langa niste case si la un moment dat se ajunge intr-o livada de maslini pe care o folositi drept parcare. Coordonatele GPS de aici sunt: N 40,58632854 si E 24,67869937. Am avut si coordonatele date de colegul @ionescunic, insa cand le-am bagat pe GPS, locul de destinatie era undeva in mare la vreo cateva zeci/sute de metri de tarm, deci nu m-au ajutat.

In aceasta parcare este bine sa lasati masina desi drumul continua in stanga, insa sunt niste bolovani mari in drum si cu masina mica nu se poate trece, eventual cu un SUV poate da. Din parcare continua in jos, inainte, inca un drum, foarte serpuit pe care am mers in speranta ca voi ajunge cat mai aproape de Giola cu masina. Ideea nu a fost tocmai buna deoarece in curbe mai ales, pietrisul de pe drum era foarte afanat, panta maricica si ma gandeam ca nu voi mai iesi de acolo. Am gasit un refugiu la umbra unui maslin unde am lasat masina, dupa care se mai parcurg vreo 600-700m pe jos pe o carare cu un povarnis serios pana la piscina. Din loc in loc veti gasi pe niste pietre cate o sageata care va ghideaza catre Giola.

Aici -- youtube -- gasiti filmat drumul de la indicatorul “Sirenes Bungalows” pana in parcarea de la Giola.

Nu mai era nimeni cand am ajuns noi, am coborat cu copil in spate, bagaje (apa, mancare, barcuta, nebunii) si cand am ajuns acolo am gasit o grota/groapa sapata in munte cu o baltoaca verzuie in ea. Incalzit destul de bine, nu am mai asteptat si am sarit in ea. Apa destul de rece (era vreo 8 dimineata), iar cand sa ies prin singurul loc in care se putea iesi, surpriza, era plin de tot felul de insecte si niste ganganii foarte urate si slinoase si pur si simplu nu aveai pe unde sa iesi fara sa calci pe ele. Asa ca aia a fost toata baia la Giola.

Am mai stat vreo 30-40 de min pentru poze, dupa care ne-am luat bagajele si fetita pe gat si da-i la deal. Se incalzise destul de tare si pana la masina am crezut ca imi sar ochii din cap si imi pocnesc tamplele. Odata ajunsi la masina am rasuflat usurati si incet, incet am strabatut si drumul catre soseaua de coasta.

Asadar, noi am ramas dezamagiti de Giola, consider ca nu merita sa rupi masina pana acolo, sa cobori si sa urci panta aia nenorocita, cu atat mai mult daca aveti un copil cu voi.

Manastirea Arhanghelul Mihail

Am plecat de la Giola catre Sk Potamia si dupa 2 km ne-am oprit la aceasta manastire pentru a o vizita si a mai spala din pacatele pe care tocmai le facusem injurand “minunatul” drum de la Giola.

Biserica e impunatoare si foarte frumoasa, insa nu e terminata si nu se poate vizita in interior, asadar accesul la ea este oprit, se poate admira doar din curte. Exista un magazin de suveniruri de unde poti cumpara obiecte bisericesti. Mai e o capela/chilie unde te poti ruga si aprinde lumanari.

Din curtea manastirii este o priveliste minunata asupra marii si plajei Livadi Beach.

Thymonia Beach

Dupa ce am plecat de la manastire am gasit dupa cativa km o plaja frumoasa, neamenajata cu apa foarte limpede, accesul din drumul principal se face foarte usor, 50-60m pe un drum partial asfaltat si am hotarat sa poposim cateva ore acolo. Punct de reper este o reclama “Thymonia Restaurant”.

Pe aceasta plaja mai erau doar 2 persoane, asadar pustie. Plaja cu nisip grosier, apa splendida, insa in apa erau multi bolovani cu alge pe ei, asadar riscul de alunecare si accidentare e cam mare.

Paradise Beach

Intr-o buna dimineata ne-am hotarat sa mergem la aceasta plaja. Directia din Sk Potamia catre Potos, dupa 11 km gasiti indicatoare, asa ca nu aveti cum sa o ratati. Accesul la ea se face foarte usor, o portiune de drum de tara de 100-150m, insa foarte bun. Din parcare mai aveti de mers 30-40 m pana pe plaja pe jos.

Partea din stanga si dreapta a plajei este dotata cu sezlonguri de la niste baruri, partea centrala e pentru cei ce doresc sa stea pe cearsaf. Intrarea in apa este la fel de lina ca la Golden Beach, foarte limpede, nisipul este fin, fara nici o piatra. In mare, la cateva sute de metri, se afla insula Kinira. In partea stanga a insulei, dupa niste stanci e o zona rezervata pentru nudisti, asa ca, daca aveti copii care nu vreti sa studieze anatomia corpului uman pe plaja stati ceva mai departe.

Pret sezlong: 3 euro/buc si 4 euro/umbrela sau pachet 2 sezlonguri+umbrela la 7 euro.

Asadar peisajul este superb, e o plaja care ne-a placut foarte mult.

Daca sunteti cu masina in Thassos, o varianta foarte buna de cazare ar fi si Kinira, pentru a face plaja la Paradise Beach, distanta fiind 1-2km in functie de ce parte a statiunii te cazezi.

Satul Panagia

E un sat de munte, deasupra statiunii Skala Panagia. Casele sunt construite toate in acelasi stil, cu acoperisuri din sisturi de piatra, stradutele foarte inguste, are un farmec aparte.

Aici puteti vizita o fabrica de ulei de masline, biserica satului, niste izvoare de la care apa curge printr-un canal de drenaj in cascade printre case. Sunt multe magazine de suveniruri ceva mai ieftine decat cele de pe faleza din Sk Potamia. Tot aici am mancat cel mai bine la o taverna, insa din pacate imi scapa numele ei.

Limenas, capitala insulei

Desi sunt mai multe supermarketuri, port, faleza si mult mai multe optiuni de a nu te plictisi, mi s-a parut mult prea inghesuit, casele “bagate” una in alta, stradute inguste, lume multa ca la balamuc, tot timpul trafic, foarte aglomerat datorita multor masini care se aflau in tranzit (veneau sau plecau cu ferryboat-ul), deci din pc meu de vedere, nici Limenasul nu e o optiune foarte buna de cazare.

Cam acestea au fost obiectivele pe care le-am vizitat noi.

Pe insula am facut 220 km, consumul fiind aproape dublu fata de traseul Bv-Skala Potamia-Bv prin Zlatograd, datorat in primul rand accesului dificil la plaje unde pinioanele 1 si 2 ale cutiei de viteze s-au tocit de zor.

Preturile sunt aproximativ la fel ca in supermarketurile din RO, mici diferente +/- la unele produse. Cele mai bune preturi le-am gasit la supermarketul galben aflat la iesire din Limenas catre Makryamos. Un singur produs avea un pret mult mai mare ca la noi: painea 0.9-0.92 E/ paine de 300 g. La ei TVA-ul este 9% la alimente. Uleiul de masline la 5 l intre 17 si 22 E.

La taverne o masa pentru 2 persoane e cam 20-25 E. O portie de mancare e cam 6-8 E, o salata 3E, nu am mancat fructe de mare ca nu ne plac, o bere Mythos la draft 3 E. La final primeai din partea casei o prajitura sau o inghetata. Un gyros 2.5E.

Apropo de berea Mythos pe care abia am asteptat s-o degust cand am ajuns in Thassos mi s-a parut foarte rea, indiferent de forma de ambalare (draft, doza, sticla). Am mai incercat si bere Alfa, la fel de naspa. Am zis ca am noroc cu vinul Retsina, insa m-am inselat si cu el. Asa ca daca voi mai merge in Grecia voi pleca cu bere din Romania. Circuland mult cu masina, am tot cautat bere fara alcool, am cerut si la taverne, nu exista.

Anul acesta am ales Thassos deoarece am plecat de la premiza ca va fi o destinatie ieftina, distanta scurta pana acolo, etc… insa cum calculele de acasa nu se prea potrivesc cu cele din targ, am iesit cu aprox 10% mai ieftin fata de anul trecut in Turcia, insa ca si conditii a fost mult mai precar la toate capitolele.

Ca si concluzie, din punctul meu de vedere, Grecia a fost inzestrata de Doamne-Doamne cu niste peisaje si plaje exceptionale, insa grecii nu stiu sa profite pe masura. Nu vor ajunge sa faca turism ca turcii nici intr-o mie de ani, iar costurile sunt tot cam pe acolo.

Vacante placute va doresc,

Iulian


[fb]
---
Trimis de iulian.chiper in 14.08.13 23:55:28
Validat / Publicat: 15.08.13 07:46:52
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian.chiper); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Plaja de marmura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20899 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Admin
[15.08.13 07:46:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

dorgo
[15.08.13 12:57:14]
»

@Iulian, zici ca "Grecii nu vor ajunge sa faca turism ca turcii nici intr-o mie de ani", si turcilor le va trebui o mie de ani ca sa creeze o Marble Beach si nu vor avea niciodata 3000 de insule, precum au grecii. Cu pretul unui bilet pt o saptamana in Antalya, stai 3 spatamani in 3 insule din Grecia... fiecare loc al lumii are ceva frumos...

Iata topul preferintelor romanilor in acest an...

"In sezonul de vara din acest an, la mare cautare au fost insulele grecesti (Creta, Corfu, Rodos), Spania cu toate zonele sale importante de litoral, inclusiv insulele (Ibiza, Mallorca si Tenerife), Turcia, Italia, Croatia (google)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[15.08.13 13:50:34]
»

Înţeleg perfect nedumeririle şi dezamăgirile lui Iulian, prin prisma faptului că e la prima vizită în Grecia. Exact la fel am simţit şi gîndit şi eu cînd am fost prima dată în Grecia. Mi-a luat ceva să mă învăţ cu peisajul arid, rural şi aparent lăsat de izbelişte, şi cu turismul, organizat în principal de familii (de la cazare, taverne, pînă la excursii cu barca etc., mai totul e apanajul micii întreprinderi individuale).

Aşa explicam amicilor care voiau să ştie cum e în Grecia: un fel de Costineşti sau 2 Mai, cu peisaje şi mîncare mult mai mişto. Acolo, vacanţa nu ţi-o petreci în jurul hotelului, acesta fiind un element marginal, nu central, ci în întreaga zonă, în întreaga comunitate.

În comparaţia de mai sus, Turcia ar fi o Mamaia. Totul se învîrte în jurul hotelului, întreprindere corporatistă: hotel - plajă, plajă - hotel, excursie la Histria / Pamukkale, plajă - hotel.

Asta ar trebui să ştie toţi care aleg Grecia, ca să nu fie dezamăgiţi. În Grecia, plaja e aia care e, fără intervenţii umane, iar lîngă ea, grecul, negustor prin excelenţă, şi-a construit o tavernă, ca să aibă unde mînca turiştii care vin să se bucure de peisaj, un hotel, ca să aibă unde să doarmă acel turist etc. În Grecia, turiştii se duc pentru peisaje, ele constituie magnetul, ele sînt obiectivul turistic, şi astfel se creează cerere pentru servicii. Grecia e probabil printre puţinele fericite ţări de pe glob care nu a trebuit să mişte niciun deget ca să atragă turişti. Aceştia au venit aici în mod natural, iar grecii, cu negustoria în ADN, n-au avut decît să exploateze situaţia. Sînt de acord, grecii nu fac turism, nici nu ştiu cum se face, ei fac comerţ! Ei ştiu să îşi mulţumească muşteriul.

În Turcia e invers, turiştii se duc pentru marile resorturi, ele sînt magnetul, au fost construite nu ca să răspundă unei cereri de cazare, ci ca să creeze acea cerere. Aici, obiectivul turistic este hotelul, nu plaja.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
dorgo
[15.08.13 14:34:31]
»

@abancor: perfect de acord! hoteluri gasesti in lumea aasta cu milioanele, peisajele salbatice, sunt insa putine...

la un moment dat vei observa ca toate hotelurile au ceva in comun, chiar daca difera culorile si forma...

de un hotel nu ti se faca atat de mult dor, decat de o insula greceasca... Grecia a fost construita de Natura, Turcia si Bulgaria de Oameni... e o diferenta... daca toti grecii din servicii ar parasi insulele lor, lumea tot s-ar duce in Grecia, si s-ar descurca ei singuri cumva, de fapt grecii nici nu prea intra prin camerele tale, poti sa-ti gatesti singur, ei nu te deranjeaza, te poti plimba pe jos sau cu masina ta prin insula...

insulele grecesti sunt un mecanism ce functioneaza singur, aproape automat... in Zakynthos, eram cazat la Kalamaki (Merlis Studios), si n-aveam nevoie de nimic (de nici un grec)... cheia m-a asteptat in use, aveam chicineta in camera, aveam gradina cu palmieri la 3 metri, aveam piscina la 30 de metri iar plaja si marea la 300 de metri, nici nu l-am cunoscut bine pe patron, eram o gasca simpatica de romani, a fost foarte fain... puteam merge pe jos la Lagans (pe trotuar), (3 Km) puteam merge pe jos chiar si la Zante-city (capitala) (7 Km) sau la plajele cu broaste testoase (cativa Km), aeroportul era la 1,5 Km...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian.chiperAUTOR REVIEW
[15.08.13 14:56:47]
»

@dorgo: Nu am zis ca nu mi-a placut Grecia, chiar am zis ca au fost inzestrati de D-zeu cu niste plaje bestiale, cu niste peisaje exceptionale. Parerea mea este ca daca ar fi adoptat atitudinea turcilor probabil ar fi fost un un boom economic, si asta numai din turism.

Pe mine m-a deranjat faptul ca apare acel aspect neingrijit in statiuni. Probabil ar fi rezolvata problema daca primaria din fiecare statiune ar obliga (prin ce metode vor ei) fiecare proprietar de teren sa-l ingrijeasca. Bai fratilor, e statiune, esti obligat de 2 ori pe an sa-ti tunzi "boschetaria" de pe terenul pe care il detii. La fel si la cei cu taverna, curatenie si curatat iarba de pe plaja din dreptul locatiei tale. (-exact cum procedeaza primariile din Ro cu cei care nu isi curata gheata din fata magazinului, blocului iarna). Pana la urma ar putea face asta si din bun simt, fara sa-i oblige cineva, dar asta e.

Referitor la pretul pe sejur Gr vs Tr, anul trecut am cheltuit 800 E 9 nopti/10 zile (7nopti Oludeniz, 1 Antalya, 1 Istanbul) in Tr si anul asta 7 nopti/8 zile in Thassos 600 E. Nu sunt genul care sa merg la 5 stele, fite si cheltuieli inutile, dar nici nu merg la limita de jos.

@abancor: Ai perfecta dreptate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[16.08.13 17:17:40]
»

@iulian. chiper: ai dreptate si se pare ca de-aceea au ajuns grecii in marasmul lor actual, au lasat totul in voia sortii, zicand "ca natura c-a a noastra nu mai exista" (ba mai este!), au neglijat serviciile, (altii au educat turistii sa fie pretentiosi fata de servicii si i-au castigat) turistii mai au nevoie si de asa ceva iar apetitul lor de munca a scazut de la o generatie la alta... am vazut statiuni neingrijite din Bulgaria anterevolutionara, preluate in administratie de nemti, care acum arata mult mai bine... si totusi, pentru ce merge omul in concediu? ... pentru a manca, dormi, bea, a se plimba, a inota, a face fitness? ... astea le cam are si pe-acasa... el merge ca sa vada ceva deosebit, salbatic, colorat, parfumat, ceva care sa-l impresioneze si care sa-l relaxeze doar privindul sau rememorandu-l... merge pt ceva ce el nu are acasa... eu, merg cu low-costuri... drumul greu, masa firava, patul modest, dar astea, le uit repede, senzatiile imprimate de natura mirifica, in schimb, imi raman pe veci si revin mereu... creierul respinge instinctiv ceea ce e rau si retine ceea ce-i place...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.08.13 09:32:42]
»

@iulian. chiper: cred ca ai uitat de costul transportului, esential mai scump pentru ce ai facut anul trecut, mai sunt si bataile de cap cu vama si masina, drumul mult mai lung, nu compara niciodata Grecia cu Turcia ca nu tine si nici o alta tara, daca toti ar face ca turcii, desi nu e posibil, ce s-ar intampla?

Noi in tara noastra de ce nu facem asa?

Avem exact 5 hoteluri mari si late cu allinclusive si aici ar vrea sa stea 2o de milioane de romani, mai putin unul, eu.

Fiecare tara este altfel asta e si frumusetea, diversitatea, daca toti ar fi la fel aliniati la dunga, ce urata ar fi lumea, consider ca, comunismul a trecut si nu se va mai intoarce... niciodata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dabator
[12.09.13 01:02:56]
»

Aceasta este o discuție care chiar mă incită.

Nu întotdeauna Turcia înseamnă resorturi uriașe, țarcuri în care stai la soare de dimineața până seara cu paharul în mână. Deși nu trebuie condamnați cei ce își doresc una-două săptămâni de relaxare totală. Nu este și cazul meu, de aceea nu am ales Antalya (să fiu sincer cred că și costul a fost un factor de decizie, dar nu singurul și nici cel mai mare). Am ales Bodrum, Marmaris, Fethyie, Kusadasi și din cauză că sunt multe obiective de vizitat (fie istorice, fie naturale, fie de altă natură. Lol). Să nu uităm că în mare parte, cei doi combatanț, i împart aceeași mare: Egee. De asemenea, trebuie să nu uităm că o mare parte din vestigiile din zona amintită sunt de origine greacă (sper să nu supăr pe nimeni, nu vreau eu să schimb soarta războaielor balcanice). Pot să afirm că și în aceste zone existe plaje și peisaje minunate* (am, și voi mai avea, niște review-uri pe această temă), ba chiar și posibilitatea de a face trasee pe munte (hiking pentru cei ce nu înțeleg prea bine româna veche), dar un procent mult mai mic din masa turistică este dispus să facă deplasări în Turcia când apriori procentul majoritar se duce la AI din motive bineștiute. Totuși, chiar și acum, când Turcia e pe val, prețurile sunt (mult) mai mici în Turcia la condiții echivalente decât în Grecia. Ce vreau să spun: Turcia a adunat în ultima vreme toți turiștii speriați de Egipt, Siria și mișcările populare (greviste) și criza din Grecia. Oricum au ridicat prețurile față de acum 3-4 ani dar în Grecia nivelul servirii, calitatea meselor a scăzut chiar dacă cer același preț cu anii din urmă. Mult timp am spus că am greșit anul acesta că am ales Turcia chiar din motivele enumarate anterior dar acum nu mai sunt așa convins.

Vă rog să nu mă suspectați de părtinire. În Turcia am fost de 2 ori ți atât. În Grecia de 6 ori. Și personal mi-a plăcut mai mult în Grecia (motiv pentru care am fost mai des). Mai am și motive personale care mă apropie mai mult de Grecia. În plus la anul dacă nu voi reuși să ajung în Portugalia, Spania atunci tot în Grecia ajung. Sigur nu în Turcia. Poate peste alți 5 ani. Dar cred că nici nu putem să o considerăm o Cenușăreasă printre ceiceștiusăadmirepeisajele. Pentru cei ce n-au încercat îi sfătuiesc să încerce măcar odată (dar nu în Antalya, poate mai repede în Dalyan)

Poate că Iulian a exagerat totuși un pic...

Ne vedem la anul undeva, în Grecia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mauricius*
[12.09.13 09:43:20]
»

Cineva îmi spunea o dată că simbolul României ar trebui să fie Coloana Infinitului a lui Brâncuși, care întruchipează perfect cultura noastră și anume cum încearcă unul să ridice capul, cum ceilalți sar să-l strângă de gât.

Fiecare tara este altfel asta e si frumusetea, diversitatea

Perfect de acord și aș mai adăuga că și fiecare dintre noi suntem diferiți și putem avea diferite tabieturi, valori sau obiective de vacanță, în diferite perioade ale vieții sau chiar ale aceluiași an.

Nu văd de ce este necesară atâta înverșunare și lipsă de toleranță dacă unii (nu) preferă Grecia sau Turcia, Vama Veche sau Mamaia, ori altă destinație de vacanță.

Cred că o argumentație mai puțin combativă, însă nu lipsită de subiectivism, ne-ar ajuta mai mult ca să avem șansa unei alegeri informate.

Și apropos, nu o dată am văzut prin oraș copii care la câteva luni după ce s-au întors din Antalya încă mai poartă cu mult drag brățara resortului la mână.

@iulian. chiper: Felicitări pentru fotografiile de la Marbel Beach iar P10 îmi place la nebunie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[12.09.13 12:49:04]
»

Generalizarea ideii că turismul pe litoralul turcesc e legat de petrecerea concediului într-un „resort” vine dinspre cei care au fost acolo, nu dinspre cei care nu au fost. Se vede în specificul review-urilor sau întrebărilor de pe acest site: orice all-inclusive este comparat cu cele din Turcia, respectiv cei obișnuiți cu Turcia, și care vor să meargă prima dată în altă țară la mare, în Grecia sau Italia să zicem, sînt transparenți, din întrebarea lor reiese clar obișnuința de a își petrece sejurul la un hotel, la restaurantul acestuia și la plaja de vizavi. De aceea, ca să îi ajutăm să nu aibă dezamăgiri, e bine să ilustrăm cît mai plastic diferențele față de acel gen de turism.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[26.11.17 13:50:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Thassos - alte locuri 'must see'» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Dabator, dorgo, iulian.chiper, mauricius*
Alte impresii din această RUBRICĂThassos - alte locuri 'must see':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054419994354248 sec
    ecranul dvs: 1 x 1