ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
0 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 3 MIN

Jaful Templului lui Apollo Epicurius

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am trecut la doar cativa kilometri de Bassae, voi ramane mereu cu regretul ca nu am fost acolo. Intamplator am dat peste documentarul postat mai sus, pentru cei ce nu inteleg limba engleza iata traducerea:

Jaful sculpturilor din templul lui Apollo Epicurius

Grecia 1811

La scurt timp dupa extraordinara descoperire a faimoaselor sculpturi din templul Aphaia din insula Egina, o echipa de aventurieri (Charles Cockerell, Carl von Challer, John Foster, Jacob Links, Otto Magnus, Olaf Brontstend., and G. Gropius.) au plecat sa descopere alte comori ascunse pe teritoriul Greciei, la acea vreme se stia de multe dintre realizarile vechilor greci care zaceau inca ingropate.

Dupa cateva sapaturi fara succes in zona celebrei Olympia si-au indreptat atentia spre o alta locatie aflata in apropiere, anume Templul lui Apollo din Bassae descoperit accidental de catre arhitectul francez Zoachim Bosse in anul 1765.

Templul a fost amplasat intr-un cadru natural magic la 1130 metri altitudine si la trei ore de mers de vechiul oras Andritsaina. A fost construit de catre Iktinos (arhitectul Parthenonului) in jurul anului 420 BC. Pausanis spunea ca dupa Templul din Tegea, cel din Bassae era cel mai frumos din Peloponez. In ciuda cutremurelor si a activitatii locuitorilor din zona Templul lui Apollo Epicurius (Apolo Cel Care Ajuta) se inalta impresionand prin silueta sa. Peristilul templului este alcatuit din 38 de coloane dorice dintre care 36 se afla inca in pozitie verticala. Aventurierii fusesera atrasi aici de catre cateva schite in care era prezentata silueta templului si de descrierile lui Pausanis despre bogatele sculpturi cu care era impodobit templul.

La inceputul excavatiilor un muncitor a zarit o vulpe care-si facuse vizuina intre acele ruine, cercetand culcusul acesteia au zarit o piatra cu o forma ciudata, s-a dovedit ca acea piatra era o parte dintr-o sculptura care reprezenta lupta dintre Centauri si Lapiti si apartinea frizei templului C Cockerell a realizat imediat ca restul frizei trebuia sa fie in apropiere ingropata.

Sfatul batranilor din orasul Andritsaina a refuzat insa sa le dea permisiunea sa excaveze. Deoarece venea iarna, au mascat partea vizibila a frizelor si au intrerupt activitatea.

Un an mai tarziu au obtinut permisiunea de a efectua sapaturi de la Pasa din Morea Veli Pasha fiul lui Ali Pasha din Ioanina, in urma negocierilor in care s-a implicat si consulul englez din acea vreme Sir C. Gropius, urmand ca Veli Pasha sa primeasca jumatate din comorile gasite acolo.

Imediat ce au inceput sa inlature pamantul si resturile de la baza templului au inceput sa apara bucati din friza si alte antichitati, ceramica, capiteluri si bucati dintr-o sculptura de dimensiuni mari. Insa cea mai importata descoperire a fost friza ionica lunga de 31 metri si inalta de 63 centrimetri, aceasta era compusa din 23 dreptunghiuri de marmura, 12 dreptunghiuri reprezentau lupta Grecilor cu Amazoanele cunoscuta cu numele de Amazonomahia si restul reprezentau lupta Centaurilor cu Lapiti sau Centauromahia.

Conform intelegerii jumatate din obiectele gasite au fost trimise la Tripoli lui Veli Pasha pentru evaluare, acesta se astepta sa primeasca obiecte din metal pretios nu pietre inegrite de timp, asa ca a renuntat la partea sa pentru 400 de lire sterline. Cu toata impotrivirea capeteniilor locale tot ce a fost gasit la bassae a fost transportat in Zakinthos (pe atunci posesiune Britanica) si in final in urma unei licitatii au ajuns in posesia coroanei britanice contra sumei de 19.000 lire sterline. Intreaga colectie a ramas in zakinthos pana in mai 1914 cand a fost mutate la Londra.

Filozoful englez Cristian Muller catalogheaza acest fapt drept un act de vandalism similar cu cel al Lordului Elgin.

Azi friza din Templul lui Apollo Epicurius este prezentata in British Museum alaturi de cea din Parthenonul Atenian. Destinul a facut ca aceste doua opere magnifice sa stea una langa alta la mii de kilometric de pamantul in care au fost realizate.

Azi, Templul lui Apollo se incapataneaza sa stea in picioare, insa lumina soarelui nu mai ajunge la el ca in antichitate, deoarece acum se afla protejat de un cort imens menit sa-l apere de intemperii si-l priveaza de darul lui Apollo (razele soarelui) oferite pana acum cu darnicie de mii de ani!


[fb]
---
Trimis de webmaster in 29.09.12 16:08:16
Validat / Publicat: 29.09.12 16:53:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2670 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2021 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[11.09.15 22:45:57]
»

Astazi, influentata de acest review, AmFostAcolo la templu. Este absolut impresionant, voi scrie și eu un articol si voi atasa fotografii in curand.

webmasterX
[04.12.21 20:48:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Templul lui Apollo Epikurius [Bassae]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în #Peloponez]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad
Alte impresii din această RUBRICĂTemplul lui Apollo Epikurius [Bassae]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03960919380188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1