ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Templul lui Apollo (Didyma )

TIPĂREȘTE URM de aici

In urma cu 5 ani, intr-o excursie cu masina, prin Turcia, am avut o oprire in Kusadasi.

Aveam cazare in apropiere de Oficiul de Turism, asa incat, i-am facut "o vizita".

Aici am primit o multime de informatii turistice si materiale promo "valoroase", si cum eu "adun" brosurele, harti, am luat si una in care era prezentat "Templul lui Apollo"din Didyma.

Am retinut ideea, printre cele multe pe care le am, si am "depozitat-o"intr-un sertaras al... mintii.Anul acesta a venit vremea sa deschid acel sertaras. Voi povesti, cum au stat lucrurile :D

Pana la a-mi veni acea nastrusnica idee cu "evadarea" in Rhodos, sejurul excursiei fusese planificat la Bodrum. Asa ca, am tot cautat un hotel, in apropierea unei plaje cu nisip. Am si eu dorinta sa pot intra in apa marii, fara incaltari speciale "de pietre" si, pe deasupra, nici piscinele nu ma atrag, mai ales, cand"locuiesc" pe malul marii.

Cautarile mele n-au fost incununate de succes... Pana cand, am vazut intr-o revista de turism o "invitatie" la "Plaja de aur" din Didim. Era exact ce-mi doream :D, deci m-am apucat sa caut un hotel in Didim. Am gasit si am rezervat 3 zile (4 nopti). Despre hotel, voi scrie review separat.

Intre Selciuk si Bodrum, se afla 3 situri arheologice importante : Priene, Milet si Didyma. Pe primele doua, le-am bifat acum 5 ani, dar la Didyma, care este considerat cel mai important, nu ajunsesem. (mereu "din lipsa de timp").

Didim este o mica localitate, care, gratie "nisipului de aur", aflat la malul marii, atrage turistii. Dar, nu doar pentru plaja este de interes Didimul ci, mai ales, pentru ruinele celebrului templu al lui Apollo, o superba dovada a epocii Elenistice romane, care marcheaza splendoarea acestui "teritoriu".

De peste 2800 de ani, Didyma a fost un loc sfant, renumit pentru oracolul sau, care era foarte ascultat.Oamenii veneau de la mari distante, pentru a consulta oracolul, cautand sfaturi in materie de casatorie, afaceri, razboaie.

Didyma se afla la 18 km de Milet si era "legata " de acesta printr-un "drum sfant ", pavat cu marmura, avand arcade si coloane, precum si statui de oameni asezati si lei stand intinsi.

Didyma se afla astazi la 4 km de mare, dar in antichitate dispunea de propriul sau port, numit Panormos, prin care treceau chiar nave mari.

Numele Didyma insemna "gemene" si se trage de la templele ridicate in onoarea lui Apollo si a zeitei Artemis.

Templul lui Apollo a fost prima data ridicat la sfarsitul sec. al VIII-lea, I. Hr. si a fost largit, cateva sute de ani mai tarziu, cand a fost dedicat lui Apollo, fiul lui Zeus. Dimensiunile Templului erau foarte mari:120 m lungime si 24 m latime.

In curte ai acces pe scari, pe toate cele 4 laturi ale sale, care sunt inconjurate de 124 de coloane.(doar trei mai sunt "intregi").

Regele Persiei, Serse, l-a distrus in 490 I. Hr., a luat statuile, dar, mai ales enorma comoara "donata" de Cresus, regele Lydiei. Cand Alexandru cel Mare i-a invins pe persi, in 334 I. Hr., Didyma a devenit independenta, iar Templul a inceput sa fie refacut.Reconstructia nu a mai apucat sa fie terminata, din cauza dimensiunilor "uriase" ale Templului Dupa anii 250 era noastra, incet-incet, Templul a pierdut din valoarea sa.

Herodot povesteste ca soldatii si comerciantii, inainte de a pleca pe mare, din portul Panormos, tinerele fete, care veneau sa se casatoreasca, chiar si imparatii, veneau sa consulte Oracolul si aduceau cadouri ("ofrande"). Cadourile cele mai valoroase erau folosite la decorarea Templului.

Blocul de marmura, dintr-o singura bucata, cantarind mai mult de 70 de tone, plasat intre portile care permit intrarea in curtea sfanta, se presupune ca este cel mai mare element arhitectural din lume!!

In fatza Templului, se afla gradenele unui stadion, datand din secolul al II- lea, I. Hr., unde aveau loc jocuri si serbari, organizate pentru Apollo. Mai sunt 3 coloane ionice, care masoara 25 m (se spune ca initial aveau 120 m).In curtea interioara poate fi vazut Pronaosul, iar de jur -imprejurul curtii, se pot vedea fragmente de sculpturi in piatra sau marmura, precum cea a Medusei.

Templul lui Apollo se afla la 8-9 km de hotelul Orion Beach (review separat). Biletele costa 18 TL/persoana, parcarea masinii este gratis.

Vis-a vis de Intrarea in Templu, se afla magazinase cu suveniruri.

Daca ajungeti prin zona, si aveti timp, merita sa alocati cateva ore, acestui "obiectiv turistic".

Sanatate si... la drum! :D (cand vom avea voie)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 15.04.20 20:10:22
Validat / Publicat: 15.04.20 23:28:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Aici sunt toate trei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.04.20 23:27:24]
»

Mutat în rubrica "Templul lui Apollo din Didyma, DIDIM" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

mishu
[15.04.20 23:38:22]
»

@Dorina9:  Frumoase " pietroaie" cum spune o colega de pe site si ma bucur ca ai reusit sa iti indeplinesti visul.

Felicitari, votat cu mare drag​

webmasterPHONE
[16.04.20 05:45:38]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  -

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[17.04.20 11:25:04]
»

@Dorina9:  AmFostAcolo și sentimentul e copleșitor - mărimea elementelor arhitecturale e de necrezut. Omul antic se simțea atât de mic în fața zeilor, iar profețiile din templul mic, cel de deasupra izvorului sacru, erau considerate „literă de lege”. Templul lui Apollo din Dydima era considerat al doilea oracol ca importanță din lumea antică după cel de la Delphi.

De la magazinul de la intrare am cumpărat o broșură interesantă - 25 TL în limba engleză dedicată siturilor arheologice de la Ephesus, Priene, Milet și Didyma. Pe lângă text și fotografii broșura conține reconstituiri reușite prin foi transparente  care se suprapun peste imaginile ruinelor de azi.

Numai bine și Sărbători Luminate!

Dorina9AUTOR REVIEW
[17.04.20 13:39:54]
»

@mishu:  Mi s-a parut intr-adevar ceva magnific, desi mai vizitasem sit-uri.

Parca nu -ti vine sa crezi ca au putut fi facute de oameni. Cum au reusit sa manevreze colosii de piatra? Ce " unelte" or fi avut? Doar parghii si scripeti?

Si " pietroiul " are o forma perfect cilindrica si are " incrustate" niste caneluri, care sunt perfect lucrate si echidistante.

Cum or fi reusit? Ascunde istoria multe secrete! ​​​

Toate bune

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dorina9AUTOR REVIEW
[17.04.20 14:11:35]
»

@tata123:  Va multumesc pentru vizita si pentru completarile interesante facute!

Eu am gasit o carte doar cu Efes, asa cum descrieti dvs, cu folii transparente, pe care se gaseau diverse constructii monumentale, asa cum aratau initial, cu textul in limba romana si o alta cu Pergam si Troia, in franceza.

Mi-ar fi placut sa am si una cu Didyma,dar nu am gasit.

Sunt uimitoare aceste constructii, ma fac sa ma extaziez in fatza maretiei si sa ma intreb de fiecare data, cum au reusit sa manevreze uriasele blocuri de piatra? Ce mijloace " secrete" aveau? Cum au " rotunjit" perfect acele " bucati" si le-au facut de aceeasi diametru? Cum au realizat acele caneluri echidistante?

Calatorii frumoase (cat de curand) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂTemplul lui Apollo din Didyma:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044940948486328 sec
    ecranul dvs: 1 x 1