GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Targul de Crăciun din Dresda - o încântare pentru suflet
Dupa revelionul austro-ungar de acum câțiva ani a venit rândul unui Crăciun ceho-german despre care vreau sa va împărtășesc câteva impresii.
Deci am ales ca ținta pentru vizitarea târgurilor de crăciun orașul Dresda, renumit pentru tradiția de peste 500 de ani în organizarea unor astfel de evenimente. Drumul spre Dresda trece prin Praga asa ca am hotărât sa „împușcam 2 iepuri dintr-o lovitura” și sa ne delectam și prin târgurile din capitala Cehiei.
Am găsit o cazare la mijlocul distantei dintre cele doua „ținte”, într-o localitate mica și liniștita, un apartament călduros, mai ales la figurat, în care ne-am simțit foarte bine. Apartamentul, dotat modern și cu bun gust, era situat într-o casa veche de câteva sute de ani dar bine întreținuta, cu o curte mare care vara te-ar îmbia sa petreci toată ziua acolo, casa fiind amplasata in piațeta centrala a localității, lângă un castel care se putea vizita. Parcare gratis în fata casei.
In primele doua zile am vizitat Dresda, adică în 23 și 24 decembrie, ziua de Ajun fiind ultima zi în care târgul a mai fost deschis, pana la ora 14, iar apoi, în 25 și 26 decembrie am vizitat Praga, unde târgurile au fost deschise și în zilele de sărbătoare.
In primul rând am fost bucuros sa respir din nou aer de Germania, după o pauza de 3 ani. Eu acolo ma simt mai bine ca acasă.
Dresda a fost primul oraș din fosta Germanie de est pe care l-am vizitat. Impresionant a fost seara, când la toate balcoanele blocurilor licărea câte o steluța, era o atmosfera de basm... Am înțeles ca aceasta stea cu lumina este o tradiție in perioada Craciunului.
Arhitectura orașului vechi e deosebita, dar am lasat pe alta data vizitarea la pas a orașului.
Ne-am concentrat pe târgurile de Crăciun de aceasta data.
Prima oprire a fost la târgul de lângă gara principala, în Wiener Platz. Zona este frumos amenajata, cu centre comerciale, o parcare mare subterana și impunătoarea clădire a gării care adăpostea un brad uriaș frumos împodobit. Targul de aici era destul de mic dar ne-a introdus în frumoasa atmosfera cu miros de vin fiert și carnați prăjiți.
De aici am plecat spre renumitul târg Striezelmarkt amplasat în piața Altmarkt. 2018 a fost al 584-lea an în care a avut loc acest târg.
Masina am lăsat-o în parcarea subterana, de unde am ieșit direct in fata porții de intrare in târg. Deja ajunsesem pe alt tărâm... Poarta de intrare era decorata cu figurine din lemn și avea o platforma la partea de sus de unde se putea vedea întregul târg „de sus”. Multa lume, multi copii, civilizație, veselie și buna dispoziție. De fapt pentru acest lucru am făcut 1600 km, pentru aceasta atmosfera deosebita.
Targul este mare, multe tarabe (căsuțe), mi s-a părut ca aici tarabele care oferă mâncare și băutura sunt într-un procent mai mare fata de târgurile din Viena și Salzburg, unde majoritatea o reprezentau cele care vindeau ornamente de brad și diverse alte obiecte. Lucrul spectaculos și pe care l-am imortalizat cel mai mult în poze a fost faptul ca fiecare căsuța avea pe acoperiș decorațiuni mari, frumoase, pitici, reni, moși, stele luminoase, săniuțe, carnați, ... parca era o întrecere intre vânzători pentru cea mai frumoasa și mai mare decorațiune de pe acoperiș. Erau și multe locuri cu activități pentru copii, trenuleț, un loc unde puteau găti diverse prăjiturele, teatru de păpuși. Pentru adulți oferta era și ea abundenta și la mâncare si la băutura. Bineînțeles, oriunde te învârteai erai îmbiat de mirosul de vin fiert. Am încercat si noi câteva feluri de mâncare tradiționale saxone si nu ne-a părut rău.
La un moment dat a început sa ploua si a continuat in reprize dar nu a fost o problema, am sfidat stropii de apa si am continuat sa vizitam si sa ne oprim la fiecare taraba ca sa ne delectam cu frumusețile expuse.
A doua zi, in ziua de Ajun, am vizitat din nou târgul, din nou o sesiune de fotografiat, din păcate deja unele căsuțe se pregăteau sa închidă. Aveam in program sa mergem și la târgul din fata bisericii Frauenkirche, o emblema a orașului, dar având in vedere ca ora de închidere se apropia, iar frigul începea sa ne dea târcoale, am hotărât sa nu mai mergem acolo. Ne-am mai învârtit putin prin târg si in jurul impunătoarei biserici din apropiere, Kreuzkirche, am încercat o alta specialitate gastronomica locala si am plecat spre „casa”, nu înainte de a mai admira putin orașul din mașina, ajungând si pe cheul Elbei de unde am admirat castelele de pe cealaltă parte a râului (Schloss Albrechtsberg si Lingnerschloss).
A fost o experiența foarte plăcută, am rămas cu amintiri foarte frumoase si ne-am încărcat „bateriile” la maxim.
Mai multe sper sa va spună pozele atașate.
Trimis de machetrei in 19.03.19 19:39:57
- A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (machetrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-a plăcut reviewul pentru că destinația în sine este frumoasă. Scrieți că în cele 2 zile ați vizitat târgurile de Crăciun din Piața Altmarkt și Neumarkt (parcă mă și văd acolo) unde este și biserica Frauenkirche. Să nu uităm că Dresda a fost rasă de pe fața pământului în al 2-lea Război mondial, astfel că acum este un oraș cu blocuri de locuit dar centrul vechi istoric este foarte, foarte frumos cu Palatul Zwinger, Semperoper și biserica Frauenkirche, în special în interior unde eu având șansa să o vizitez. Vă recomand să mai mergeți o dată, dar vara.
@Mihai18: Da, Dresda merita vizitata pe indelete, sper sa nu dureze prea mult pana vom ajunge din nou acolo.
Multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)