BUN
O vacanță perfectă în Stavros
În perioada 28.07-04.08.2026 am petrecut un sejur în Grecia, în localitatea Stavros, împreună cu soția și încă doi prieteni, cu cazare la Stavros Beach Hotel. Deși reweurile nu erau din cele mai bune pentru locație, am mers și surpriza a fost sǎ fie o vacanță superbă, multe dintre păreri fiind doar răutăcioase și fără fundament.
Cazarea a fost OK, cu camere renovate recent, cu aer condiționat și frigider FUNCȚIONALE, cu un personal foarte amabil, doamnele de la curățenie fiind prezente în permanență pe palier, pregătite să te ajute dacă solicitai curățenie în camerǎ, în mare parte vorbitori de limbǎ engleză, cu piscină curatǎ străjuită de palmieri și ambianță de vacanță perfectă.
Am avut pachet cu mic dejun, sub formă de bufet suedez, cu o gamă variată de alimente, în fiecare zi schimbând câte ceva în meniu, fiind imposibil să nu găsești ceva care să îți placă, indiferent de gusturi.
Hotelul nu dispune de parcare, fiind nevoiți să ne orientăm în zonǎ, pe domeniul public, dar am găsit până la urmă.
Orașul Stavros este într-o zonă foarte frumoasă și perfectă pentru turism, cu nenumărate taverne, magazine cu tot ce îți dorești, cu plaje întinse dar pietroase și atmosferă de vacanță, având și o zonă mai înaltă pe munte, unde se află satul vechi, format din case cu arhitecturǎ specifică Greciei și cu o bisericǎ ortodoxă foarte frumoasă.
Am mâncat în mai multe locații din oraș, dar de departe ce-a mai bună experiență culinară a fost la restaurantul Agnanti, aflat în satul vechi, pe munte, de unde ai o priveliște minunată asupra întregului golf, cu preparate foarte gustoase și prețuri OK raportat la prețurile din zonǎ. Aici vǎ recomand salatǎ a la Chef și cotlete de miel, plus vinul grecesc foarte bun. Am mai mâncat la restaurant Korali, unde am fost foarte mulțumit și vă pot recomanda ciolanul de porc dar și micii si la restaurantul Adriano unde am fost mulțumit.
La restaurantul cu specific italian Il Mondo, a fost o mare bătaie de joc, personalul fiind foarte nesimțit, încurcând comanda, aducând un burger după o oră de când s-au adus primele preparate, au adus băuturi în plus pe care nu le-am comandat și le-am spus să le ia înapoi, dar pe care le-au trecut pe așa zisa notă de plată scrisă în greacă bazându-se cǎ nu vom înțelege și vom plăti legați la ochi (dar nu a fost așa) meritând pentru servire și mâncare nota 1!
Într-una din zile am mers în excursie pe mare cu un vas care ancorează de obicei la digul din localitate, contra sumei de 35€ de persoanǎ, cu o durată de 4 ore, în preț servind turiștii cu apa rece și pepene roșu. Timp de o oră am ancorat lângă insula nelocuită Kafkanas, la 50 de metri de plaja insulei și am înotat în jurul vasului într-o apă azurie, perfect transparentă și până pe insulǎ, unde am văzut o broască țestoasă care avea aproximativ 60 de centimetri lungime. În această excursie, ghidul ne-a prezentat în engleză istoria zonei, începând din antichitate, prezentând inclusiv conexiuni cu mitologia greacă și zona în care am mers, am aflat de stațiunea Olympiada, unde ar fi locuit Aristotel, în cetatea antică de lângă stațiune.
A doua zi am fost în Olympiada și am vizitat cetatea Leipsasda, unde intrarea este gratis și am luat masa la restaurantul Olympic, la care am avut parte de o experiență gastronomică perfectă și vǎ recomand cu mare plăcere cotletul de porc, midii saganaki cu brânză și burgerul care este într-un mod aparte, servit pe farfurie, fără chiflă.
Urmǎtoarea zi, am vizitat cascada Varvara cu apă cristalină, află în munți, în dreptul stațiunii Olympiada (de pe șoseaua principală, spre Olympiada mergi spre stânga, iar spre cascadǎ mergi dreapta), drumul fiind pe o distanță de 4 kilometri mai accidentat dar practicabil, cu peisaje foarte frumoase meritând sǎ vizitezi un loc răcoros pe vreme canicularǎ, fiind permis sǎ faci și baie în râu lângă căderea de apă dacă dorești.
A doua zi am mers să vizităm insulta Thassos, iar pentru asta am mers aproximativ două ore cu mașina până la feribot, parțial pe autostrada spre Kavala, taxa de feribot fiind de 51€ pentru un autoturism și 4 adulți. În insulǎ am vizitat Marble Beach, celebra plajă de marmură, unică în lume după cum spun localnicii, unde a fost foarte frumos dar nu mă mai merg niciodată! Drumul până la plajă este în mare parte neasfaltat și prăfuit rău de tot cu praf alb de marmură, dar practicabil și pentru mașini cu garda la sol joasă, parcarea este gratuită (peste tot unde am vizitat în Grecia a fost gratuită) într-o livadă superbă de măslini bătrâni și scorburoși, iar plaja este micuță, cu apă cristalină și datorită marmurei de pe fundul apei, are culoarea turcoaz și vizibilitate pe sub apă până la adâncimi mari, înotând printre bancuri de pești mari dar și zeci de arici de mare. Minusurile sunt cǎ plaja este foarte aglomeratǎ, intrarea fiind liberă, doar șezlongurile se plătesc la 50€ bucata și primești răcoritoare de banii ăștia, plaja foarte mică, iar în apă se adâncește imediat lângă mal find riscant pentru cei care nu înoată bine. Un alt aspect negativ ar fi cǎ fără papuci de înot nu ai nici o șansă, picioarele find puse la grea încercare de către stânci de aricii de mare și bucățile mici de marmură care formează “nisipul” de pe plajă. Prețurile la terasa lor, plaja fiind privată, sunt piperate, iar mâncarea lipsită de gust, bazatǎ pe congelate (nu recomand), avantaj fiind cǎ au o gamă variată de băuturi răcoritoare.
În penultima zi am fost la piața din Noua Vrasna, la aproximativ 8 km de Stavros pentru mici cumpărături. Piața are aspectul unui talcioc tradițional, unde lângă plajǎ, pe faleză, producătorii își expun marfa pe mese mici, pe mașini și pe unde mai apucă, comercializând de la haine până la pește și fructe de mare. Am mers în special pentru ulei de măsline și am cumpărat la 7€ litrul ambalat în PET de plastic la 5 litri, pentru măsline și pentru a achiziționa și un leandru și un măslin.
În mare a fost o vacanță reușită, datorită multitudinii de atracții de vizitat, a preparatelor culinare cu care am fost serviți, a atmosferei de vacanță care plutește în Grecia și a locației de cazare care a fost OK. Sigur voi reveni!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de Mihai* in 12.08.26 11:49:42
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mihai*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.66631666 N, 23.69411945 E - neconfirmate încă
Bun revenit pe site, cu impresii
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Stavros Beach Hotel, STAVROS" (deja existentă pe sait)

Rog așteptați...