GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grand Bazar
Este unul din locurile care trebuie neaparat vizitate daca ajungi in Istanbul, fiind o atractie turistica in sine, deoarece nu te duci acolo doar sa faci cumparaturi, cu o vechime de peste 5 secole, intins pe 60 de strazi, insumand aproximativ 4000 de magazine. Cam ai nevoie de 2 zile complete sa stai in el sa ajungi sa-l descoperi pe tot, sa ai timp de tocmeala si de stat cu comerciantii la un ceai din partea casei.
Bazarul reprezinta poate cea mai orientala parte a acestui oras turistic si occidentalizat. Aici gasesti tot ce ai visat si tot ce nu ai visat la preturi mai mici sau mai mari, dar totul depinde de cat de bun negociator esti. Apropo de asta, nu credeam ca o sa ma descurc in privinta negotului, dar in cele din urma mi-am dat seama ca intr-adevar nu ma las pana nu obtin ce pret doresc... aproximativ :) din nefericire, tehnicile nu le pot aplica in Romania sau in alte prea multe locuri pe care le vizitez.
Magazinele aflate in apropierea intrarii principale, sunt magazinele cu preturile cele mai piperate, in care nu prea poti obtine mari discount-uri. Cu cat mergi mai departe lucrurile se schimba treptat. Vanzatorii sunt extrem de cordiali, invitand potentialii clienti in magazinele lor, " impresionandu- i " cu cateva cuvinte stiute in limba clientului. " Buna, ce faci " auzi pretutindeni, toti il invoca pe Hagi, pe Becali, pe Ceausescu :D
Prima data cand am intrat in Bazar a fost in prima zi dimineata, cand nu era deloc aglomerat, chiar liber, deci recomandarea este sa mergeti cat mai devreme, traficul crescand simtitor pe parcursul zilei. Dar insotita doar de o prietena, am ramas putin uimite de atitudinea turcilor in momentul in care vad femei neinsotite, mai ales europence, devenind foarte insistenti si iritanti.
Ulterior, insotite de baieti dar traficul fiind mult mai mare, nu a mai fost la fel.
In general aceeasi marfa o vezi cam pe la toate standurile, in special bijuterii, haine de piele, esarfe, genti (falsuri normal), ceramica, broderii, dantela, casmir, lampi de sticla, covoare etc.
De retinut este faptul ca duminica Bazarul este inchis, in restul zilelor este deschis pana la ora 19:00
Din Graand Bazar, ajungi foarte usor in ....
Spice Bazar
Locul care m-a impresionat pe mine cel mai tare, parandu-mi mult mai autentic decat cel precedent, putand sa intrii in el si prin partea din Eminonu. Pot sa-l numesc raiul condimentelor, universul miresmelor culinare, in care zeci de arome danseaza, ademenind turistii. Este cel mai probabil un bazar al simturilor, al celui olfactiv si al celui vizual, in care te poti pierde printre arome si culori.
Totul este aranjat ca la carte, vanzatorii te invita sa gusti din tot ce vrei, putand sa pleci satul de acolo de baklava, rahat (Turkish Delight), fistic, alune, migdale, fructe confiate, branzeturi, pastrama, ceai de toate felurile de care ai auzit sau nu, in tot felul de combinatii.
Cuisoare, sofran, menta, turmeric, ghimbir, scortisoara, chilly, iasomie, sofran, vanilie, curcuma sunt doar cateva condimente care te invita sa le pui in plasa indiferent ca le iei pentru tine sau le dai cadou prietenilor, care cu siguranta vor fi foarte incantati.
Daca te hotarasti ca vrei sa cumperi ceva de acolo cel mai bine, intai da o tura pe la tarabe, gusta ce-ti face cu ochiul si negociaza pretul sau daca nu obtii un pret cat de cat ok, mergi pe stradutele din spatele bazarului, unde preturile suna mai bine, iar marfa este aceeasi.
Nu pot sa ma laud cu preturi mici la condimentele, ceaiurile, rahatul sau baklavaua achizitionata, dar experienta a fost una unica. Am stat mai mult de o ora in magazinul unui egipean pentru a degusta mai bine de 30 de feluri de rahat in diverse combinatii, cu fistic, cu alune, cu petale de trandafir, la un pahar de ceai de rodie, din partea casei. Cel mai bine este sa cumparati aceste delicii la vrac, sa va puna din fiecare sortiment care va place si sa nu le cumparati pe cele gata impachetate.
Nu ratati ocazia daca ajungeti in Istanbul sa participati la acest spectacol minunat de culori si arome, o piata vesela si aglomerata, daca nu pentru cumparaturi macar pentru fotografii si relaxare.
Sper ca aceasta experienta traita sa nu fie ultima, sa revin aici si sa am timp sa degust mai multe produse, sa cumpar cutii intregi cu baclavale si alte dulciuri traditionale pe care sa le pot duce celor dragi.
Trimis de alina1104 in 23.02.16 19:32:38
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alina1104); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Shopping la Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)
Foarte frumos si apetisant articol, felicitari votat cu mare placere, ca sa nu spun ca am savurat fructele uscate. In iarna cand am fost la Viena am fost in cunoscuta piata Naschmarkt si incet incet pe fructe deshidratate, alune si bombonele am ajuns sa las 100 de euro insa nu-mi pare rau la noi aici nu am vazut o asa calitate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Sok si A101 - Supermarket-urile de unde cumpara localnicii (mai ieftin!) — scris în 09.05.22 de PovesteaYT din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Akbulut Gold & Diamond Istanbul - De aici am cumparat verighetele din aur (14K - 16 grame) — scris în 04.04.22 de PovesteaYT din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Seref Gida - De aici cumpara localnicii rahat turcesc ieftin (Tahtakale - Istanbul) — scris în 31.01.22 de PovesteaYT din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Watergarden Istanbul — scris în 24.11.20 de vety din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 În două din bazarele Istanbulului — scris în 16.10.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Pe unde facem cumparaturi in Istanbul — scris în 24.01.18 de Sakiz* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2015 Shopping si hamam in stil turcesc. — scris în 29.01.15 de GYL* din BUCURESTI - RECOMANDĂ