ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUN-2008
    DURATA: 2 nopți
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    la PMM* = 19 EUR
    *PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Kazanlak - Valea Trandafirilor

    TIPĂREȘTE

    Ansamblul Folcloric Naţional Bulgar - Na Megdana

    Kazanlak – Valea Trandafirilor

    In iunie 2008 am fost la Festivalul Trandafirilor, in Bulgaria, la Kazanlak. Oras mic, intemeiat de turci, nu are prea multe de oferit la prima vedere: doua strazi principale care au, de-o parte si de alta terase si vanzatori ambulanti de cosmetice din trandafiri.

    Orasul este situat la 200 km est de Sofia, 55 km est de Karlovo si 48 km sud de Gabrovo. La intrarea in oras, pe partea dreapta, se afla Institutul pentru Cercetarea Trandafirilor – plante aromatice si medicinale. Merita vizitat: inauntru se afla si un Muzeu al Trandafirilor, cu vechile cazane pentru obtinerea uleiurilor si altor produse din trandafiri. De aici cumparam dulceata proaspata din petale de trandafiri, facuta cu o zi mai devreme.

    Drumul pana acolo este minunat: a fost prima data cand am zarit culturi de trandafiri, campuri intregi de trandafiri roz, tufe cu flori mici, roz. Este o specie aparte, care nu se intalneste decat aici, Damascena Rose. Se pare ca a fost adusa din Asia Mica, in urma cu 300 de ani.

    Bulgaria este producatorul numarul 1 in lume al uleiului de trandafir: aproximativ 70% din uleiul de trandafiri din intreaga lume provine din Bulgaria. In timp, pretul acestuia a depasit pretul aurului de 3 ori; acesta este si motivul pentru care uleiul de trandafir se mai numeste si « aurul lichid ». Un kilogram de ulei de trandafir se extrage din 3000 kilograme de flori; asta inseamna ca pentru 1 gram din pretiosul ulei sunt folositi 1300 de boboci de trandafir! Fiecare floare este culeasa manual, cu foarte mare grija, pentru a fi apoi supusa unui indelungat proces de distilatie. Peste 2000 de bulgari culeg anual campurile de trandafiri, timp de 20 -25 de zile.

    Celebrarea minunatelor flori incepe dimineata, in jurul orei 4. 00, si dureaza pana in jurul orei 10. 00; dupa aceasta ora florile incep sa-s piarda calitatile pentru care sunt atat de renumite. Acum se culeg trandafirii, boboc cu boboc, de catre femei imbracate in costume traditionale. Florile sunt taiate cu grija si puse apoi in cosuri de nuiele impletite care sunt mai apoi trimise catre distilerie. Este o metoda ce necesita multa rabdare si dexteritate, dar este singura ce s-a dovedit eficienta: numai astfel s-a pastrat nealterata aroma trandafirilor.

    Sarbatoarea continua pe strazile din Kazanlak. Acum incepe Carnavalul. Este un concurs de frumusete, sunt parade ale diferitelor scoli si instiutii din oras, care alegorice, personaje istorice, ansambluri folclorice. Din cand in cand cei din public sunt stropiti cu parfum de trandafir, astfel ca tot aerul din zona este inmiresmat.

    Unul dintre cele mai frumoase momente ale Carnavalului a fost aparitia, pe doi cai uriasi, a unui rege trac si a partenerei sale. Erau insotiti de o tanara luptatoare si un caine lup. Ei au fost personificarea a ceea ce urma sa vedem mai tarziu si a ceea ce povestea Homer in Iliada: «Aici sunt tracii, sositi aici mai tarziu si care isi afla teritoriile departe de ceilalti, la capatul campiei; il au ca rege pe Rhesus, fiul lui Eioneus. Caii sai sunt cei mai frumosi si mai puternici din cati am vazut pana acum, mai albi decat zapada si mai rapizi decat adierea vantului».

    Carnavalul s-a sfarsit apoi in ritmurile muzicii traditionale bulgaresti, cu hore la care erau invitati toti cei care statusera pana atunci de-o parte. Peste tot in jur nu erau decat trandafiri.

    Nu ocoliti Muzeul de Arheologie din Kazanlak: cel mai impresionant exponat ni s-a parut a fi coroana marelui rege trac Seuthes al III-lea ce infatisa ramuri de stejar pe care atarnau frunze si ghinde. Este lucrata in intregime din aur, de o finete si frumusete de nedescris.

    Mergeti apoi la mormantul tracic descoperit la Kazanlak, reprezentativ pentru istoria Bulgariei, figurand pe lista monumentelor UNESCO din anul 1979.

    Orasul acesta a fost plin de surprize! Ni s-a infatisat prima data ca un loc mult prea linistit, plin de negustori ambulanti si fara prea multe lucruri de oferit noua, ca turisti. Dar iata ca aici am descoperit Valea Trandafirilor, dar si Valea Regilor Traci.

    Festivalul Trandafirilor este in prima saptamana din luna iunie iar accesul este pe E 85 pe ruta Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gabrovo – Kazanlak, distanta fiind de aproximativ 207 km.

    Noi am stat la hotel Shipka, loc. Shipka, la 17 km de Kazanlak, pret: de la 26. 00 euro / camera dubla / mic dejun inclus;

    click aici

    Profitati de ocazie si vizitati biserica ruseasca din Shipka, veti ramane cu amintiri mai mult decat placute!

    Toate bune si frumoase, dar daca mergeti catre Kazanlak, fiti atenti in Gabrovo. Desi aveam gps, am ratacit drumul desi am urmat indicatiile. Asa ca dupa multe « peste 20 de metri virati usor la dreapta…sau stanga... » nu mai conteaza, ne trezim ca trecusem de Gabrovo. Eram de fapt pe un drum ce urca o panta usoara, printr-o padure…si colac peste pupaza incepuse si ploaia. Auzisem si noi destule povesti despre ce se poate intampla prin Bulgaria. Si iata-ne pe un drum necunoscut, prin padure, pe ploaie, pe la 4 dupa-amiaza. Parca eram in zona crepusculara. Dupa vreo 10 km zarim din sens opus o masina. Cu toate povestile despre ce se intampla prin Bulgaria, nici nu stim ce sa facem; pana la urma facem semn persoanei din masina, care ne si depasise intre timp. A vazut ca i-am facut semn, a oprit si ne-a ajutat: eram pe un drum gresit, ce ducea catre o cabana de iarna, prin munti. Nu stia prea bine engleza, dar ne-a ajutat sa iesim din impas si am gasit drumul catre Kazanlak.

    Am mai avut noroc de o intamplare, la intoarcere. In Bulgaria am respectat toate regulile de circulatie, toate indicatoarele, toate coloanele de masini, toate limitele de viteza. La mai putin de 20 km de granita cu Romania, limita de viteza 50km/h. Noi avem cam 56km/h. Radar, nu l-am vazut, ne opreste politia. Auzisem de pataniile altora, cu dat spaga, etc. etc. Stam linistiti in masina pana vine politistul. Vazuse numar de Ro, asa ca ni se adreseaza in engleza: «Speed limit is 50. Now go!» Atat!

    Asadar, calatorii placute in Bulgaria!!!


    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 26.01.09 20:16:07
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 17358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P13 Festivalul trandafirilor Kazanlack
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3050 PMA (din 6 voturi)
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 19.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    13 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*
    [28.02.09 10:29:56]
    »

    foarte interesant articol, mi-a placut foarte mult,

    o alta fata a Bulgariei decat cea care o stiam eu.

    terente333
    [14.05.09 00:33:27]
    »

    foarte frumos

    danaches2003
    [14.05.09 09:38:24]
    »

    foarte interesanta descrierea. multumim pentru impresiile impartasite. Nu ratam anul acesta.

    Cristian_h*
    [27.11.09 20:47:29]
    »

    ritmuri bulgare si trandafiri

    http://www.trilulilu.ro/oli_via_ro/5212ae0e138186

    Admin
    [28.11.09 12:15:39]
    »

    un fond muzical cat se poate de potrivit atat pentru text cat si pentru fotografiile atasate.

    kmy
    [11.01.10 20:50:44]
    »

    Din intamplare am ajuns şi eu la biserica rusească. am intrebat şi ni s-a spus ca se numeşte "Nasterea lui Hristos''. O sa ataşez şi eu cateva fotografii...

    bose
    [25.10.10 22:30:06]
    »

    Excelent ce poate oferi Bulgaria atât de aproape de noi. Fotografiile sunt foarte frumoase şi expresive. Recunosc că e prima dată când aud de această sărbătoare aşa de bine organizată şi cu o temă atât de inedită precum trandafirii. Înainte de 89 se stia despre Bulgaria că produce castraveţi muraţi şi ulei de trandafir... Uite că nu au renunţat la această industrie mai aparte.

    florinvalentin
    [28.10.10 23:10:38]
    »

    seuthes al III-lea se numea de fapt seuta si era rege dac din secolul VI i. H. seuthes este denumirea greceasca. de altfel diferentele dintre traci, geti si daci erau minime. pacat ca bulgarii, popor mongoloid la origine condusi de hanul Krum care dupa anul 600 d. H s-a stabilit la sud de Dunare si care ulterior s-au slavizat isi revendica o imaginara istorie geto-daca-traca, fara ca noi romanii sa ne mannifestam in vreun fel. Sa nu uitam ca statul bulgar a fost revigorat de dinastia Asanestilor de sorginte romaneasca care timp de 100 a condus imperiul vlaho-bulgar cu capitala la Veliko-Tirnovo.

    iar cine are curiozitatea sa studieze mostenirea lingvistica comuna va constata ca substratul geto-dac persista atat in limba veche romaneasca cat si-n bulgara slavizata. Iar vestitii Chiril si Metodiu aveau si ei origini tracice.

    Iar pentru cine este curios sa studieze istoria adevarata a acestui neam, va constata ca triburile tracice ocupau inca din mileniul II inainte de Hristos, actualele teritorii ale Romaniei, Bulgariei, parte din Ucraina actuala, Ungaria, Serbia, Croatia, parti din Slovacia, Cehia si Polonia, Macedonia, Albania, Grecia si Turcia.

    Vechea provincie greceasca, actuala turceasca, Cappadocia, insemna de fapt Capul Daciei sau sfarsitul Daciei.

    Triburile grecesti (aheii) au venit in Europa la inceputul mileniului I i. H fiind in coabitare cu triburile tracice de la care au preluat anumite simboluri mitologice.

    Am facut acest scurt expozeu pentru ca sunt deranjat de modul cum altii ne fura istoria, se mandresc cu realizarile neamului romanesc, scot bani de pe urma lor iar noi facem "vizite" cu pasapoartele sau cu buletinul.

    Exemplele cu Cernauti, Hotinul, Tinutul Herta, Cetatea de Balta, Chilia din Ucraina, castelul din Balchik sau Valea Regilor Traci din Bulgaria, vestitele plaje din Ekrene, azi Kranevo si Albena-Bulgaria etc. sunt elocvente pentru statutul actual de fraieri ai Europei.

    Este incredibil cum cel mai vechi popor al Europei si unul dintre primele zece ca vechime in lume a devenit sluga si carpa de sters pe jos a marilor state si institutii occidentale si isi revendica "dreptul" de a fi european

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dragoș_MD
    [28.10.10 23:29:27]
    »

    eu cred că au acelaşi drept cu noi, care am fost colonizaţi de romani, să revendice moştenirea celor ce vieţuiau anterior pe aici.

    dar discuţia asta cred că merge mai bine pe forum. aici se vorbeşte totuşi în principal de turism, nu de istorie.

    bose
    [31.10.10 22:36:33]
    »

    Istoria balcanica se pare ca este foarte complexa. Practic avem o istorie comuna in cea mai mare parte a ei. Daca vorbim de colonizare însă, sa nu uitam ca romanii au colonizat doar o treime din Dacia. Să nu furăm istoria reală a dacilor. Pe dacii liberi nu i-a obligat nimeni să înveţe limba romană (latină) şi de aceea nici nu au îvăţat-o... sper că nu crede nimeni altceva... că ar fi hilar!!!... ei o vorbeau deja de foarte mult timp... dar aici nu e loc de argumente şi explicaţii... Legat însă de teritoriile care cândva au fost şi ale dacilor sau vlahilor (mai târziu)... povestea e mult mai complicată... cine are dreptul să hotărască după cât timp de dominaţie sau stăpânire, teritoriul respectiv aparţine de drept cuiva???

    E drept că un trecut nu trebuie revendicat... trebuie doar povestit aşa cum a fost el! Dar ce aşteptări să avem de la politică...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    flory06*
    [27.04.11 17:17:23]
    »

    Cristina, daca permite admin-ul, te rog mult scrie si emailul hotelului, site-ul. Eu nu am gasit pe google decat hoteluri mult mai scumpe.

    webmaster10
    [27.04.11 17:33:25]
    »

    flory06, mailul hotelului impreuna cu telefonul receptiei le gasesti pe site-ul oficial click aici la rubrica contact us

    alba.ca.zapada
    [04.10.11 19:05:47]
    »

    un vot si de la mine, un review folositor. Cand am fost la Sokolitsa am trecut si eu prin aceeasi aexperienta amuzanta cu ploaie, ginduri negre sia ltele din zona asta.

    Ma bucur intr. un fel ca nu sunt singura, ca mai intilnesc persoane care se mai pot gindi si la experiente mai ciudate. Calatoresc prin Buulgaria de 1 an jumate de cel putin 2 ori pe luna, dar niciodata nu ni s. a intimplat nimic rau

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alba.ca.zapada, bose, Cristian_h*, danaches2003, florinvalentin, flory06*, kmy, terente333
    Alte impresii din această RUBRICĂShipka It Hotel [Shipka]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07230281829834 sec
    ecranul dvs: 1 x 1