ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 18.04.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
81.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Impresii de calatorie Palestina-Israel — Detalii tehnice

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare, tuturor,

Am observat ca s-au scris multe despre experientele turistice din Israel (Ierusalim, in general) si mai putin despre cele din teritoriile arabe (in speta, Palestina). Daca experienta avuta de subsemnatul (de fapt, a doua in Tara Sfanta...) poate fi de folos cuiva, ma bucur sa o impartasesc.

O sa insist pe partea araba insa voi face referire si la cea israeliana. Voi face referire atat la cei care vin ca pelerini prin agentii romanesti de turism cat si la cei care vin in Israel pe cont propriu.

Daca programul pelerinajului il cunoasteti, daca despre locurile ce urmeaza sa le vizitati ati citit si v-ati documentat asiduu, daca aveti rezervat hotelul si masa de dimineata/seara, cred ca experienta de ordin financiar a cuiva „din teren” o sa va fie folositoare... Asta in cazul in care plecati pentru prima data in Israel.

Deci: porniti de acasa cu bani, in urmatoarea ordine: shekeli, dolari, lei si euro. Veti cumpara atat in partea israeliana cat si in cea araba cu shekeli (noul shekel se schimba la o paritate de circa 1 shekel = 1,1 lei.

Obs: Nu toate casele de schimb din Bucuresti schimba in shekeli: stiu ca exista una in Piata Romana iar eu am gasit una pe Mosilor mergand spre Bucur Obor, pe partea stanga, aproape de intersectie).

Dolarul american este moneda „forte” in Israel, orice comerciant incaseaza in dolari numai că paritatea este de 4 shekeli = 1 dolar, asadar se face o „rotunjire” care e in defavoarea Dvs, bineinteles (asta ar inseamna că in Romania veti da 4,4 lei pe un dolar ceea ce e cam mult, chiar si in momentul cand fac aceasta postare si leul „a luat-o la vale”...)

Daca veti opta pentru euro, trebuie sa stiti ca paritatea la care vinde ORICE comerciant este 1 dolar = 1 euro!!!... De euro aveti nevoie numai pentru tips-ul incasat de agentia romaneasca pentru plata ghizilor/soferilor locali (evrei /palestinieni).

Din cate observati am pus leul inaintea monedei euro intrucat in Palestina, dar si in Israel, puteti plati in lei romanesti. Da, e adevarat, localnicii palestinieni (mai nou insa si micii comercianti din Israel, in special de pe traseul urmat de pelerini la Locurile Sfinte) au invatat romaneste, puteti negocia in romana cu ei si puteti plati in lei. Asta ca urmare a cresterii exponentiale a numarului de turisti (pelerini) romani care vin in Israel. [***]

In Israel si in Palestina nu va veti lovi de prejudecati asa cum multi romani o fac in tari din Europa de Vest; pentru palestinieini si evrei, romanii sunt o sursa de castig pentru ca, chiar daca „nu arunca cu banii in stanga si in dreapta”, tot vor cumpara ceva de la ei, oricat de putin... Iar putin de la multi, se aduna...

Apropo, de cumparat, NEGOCIATI TOTUL! NU DATI NICIODATA PRIMUL PRET CERUT! Negocierea este parte a culturii arabe si evreiesti; sunteti cu atat mai respectati cu cat negociati mai aprig...

Daca mergeti ca pelerin in Israel printr-o agentie de turism, soferul autocarului (arab, palestinian, niciodata evreu...) vă va opri acolo unde are el interesul, adica la magazinele cu care e in relatii “de prietenie” (!). De exemplu, va opri la Ierihon la cel mai “rasarit” dintre magazine care, insa, va ofera unele dintre cele mai mari preturi din Palestina, la toate produsele: curmale, suvenir-uri, mir, textile etc.

Un kilogram de curmale (calitate extra, declarata de comerciant - foto) il veti cumpara cu 10 dolari (redus…) insa, veti constata pe parcursul calatoriei, ca pretul poate ajunge la jumatate pentru un produs similar. La fel si in cazul unui set de cinci sticlute de mir (foto) care la magazinul din Ierihon are trecut pe spate un pret de 12 dolari (o “tactica” noua a palestinienilor de acolo…) si pe care comerciantul arab (care va “imbrobodeste” intr-o limba romana destul de buna…) il “lasă” la… 10 dolari. Poate vă vine greu sa credeti, insa aceeasi cutie cu 5 sticlute diferite de mir, o puteti achizitiona din Bethleem, la jumatate de pret, adica 5 dolari (!!!) E o diferenta, nu-i asa?

Ca sa nu mai vorbesc despre bijuterii… La arabi, ca si la evrei, vanzarea nu se face la gramaj (aur/argint) ci, din ochi (!). Numai in magazinele “cu ștaif” veti gasi bijuteria insotita de un certificat de autenticitate care contine informatii despre gramaj sau puritatea metalului.

La tarabe e musai sa negociati “la sange” pretul (timp sa aveti, la dispozitie). In Cetatea Ierusalimului, aproape de Biserica Sfantului Mormant, am negociat pretul unui inel de argint pentru sotia mea (pe care pana la urma nu l-am mai cumparat pentru ca sotia isi dorea ca inelul sa arate altfel…) de la 90 dolari la 50 de dolari… Daca pretul unei bijuterii de aur intr-un magazin palestinian este afisat la 900 dolari, va sugerez sa incepeti negocierea de la 450 dolari in jos…

Pe traseul calatoriei, soferul palestinian va lua “la bord” (pe rand) unul sau mai multi indivizi, “veri” de-ai lui care, ati ghicit, vor face vanzare in autobuz de suvenir-uri, textile, mir si chiar… argint (!). Or sa va arate marcajul pe pe cruciulitele (foto) despre care sustin ca sunt de argint (sunt marcate, intr-adevar, cu simbolul 925 atat pe spatele cruciulitei cat si pe zaua de la incuietoare) insa eu sunt sceptic ca o asemenea bijuterie de argint ar face doar 30 lei romanesti/bucata pentru 3 bucati achizitionate (dupa negociere, de la 50 de lei) … O sa merg sa ma conving…

Sacose de panza (foto) cu inscriptia “Ierusalem” sau “Bethleem” avand desenat un elefant, o camila sau Biserica Nasterii Domnului le intalniti la toti comerciantii si le puteti achizitiona la 15 lei in Bethleem, chiar daca pe traseu vi se vor cere 30 lei si chiar 10 dolari!... NU CEDATI TENTATIEI DE A CUMPARA DE LA USA AUTOCARULUI, arabii speculeaza la maximum faptul ca pelerinii romani sunt in criza de timp si atunci “nu lasă la pret”! Pe un șal din cashmir cer chiar 10 dolari (adica atat cat cer si evreii in Israel…), atat la usa autocarului cat si in magazinul din Ierihon. Acelasi produs il veti achizitiona din Bethleem la 15-20 lei! Incaltamintea si gentile din piele de camila vi se vor oferi, pe traseu, la 25-30 de dolari, insa aceeasi marfa o gasiti aproape de centrul orasului Bethleem la 15 dolari, la magazinul lui Adel (foto).

Pentru cei care merg pe cont propriu, transportul reprezinta o problema (complicata) si trebuie negociat si el, la modul cel mai serios… De la Ierusalim pana in Bethleem, unui taximetrist nu trebuie sa ii dati mai mult de 50-60 shekeli (12-15 dolari) chiar daca el solicita… 200 (!). Daca negociati un drum (dus-intors) din Ierusalim pana la Manastirea “Sfantul Sava cel Sfintit” de pe teritoriul palestinian (12 km fata de Bethleem), nu dati mai mult de 100 de dolari (aici se include si timpul aferent vizitarii manastirii). Daca timpul vizitarii manastirii se prelungeste, pregatiti-va de o noua runda de negociere a tarifului cu soferul taxi-ului…

O varianta ieftina de transport de la Ierusalim la Bethleem o poate constitui autobuzul (arab) numarul 21-albastru-ce se poate lua de la Poarta Damascului (Str. Sultanul Suleiman) pentru 5 shekeli sau transportatorul israelian Egged (route 234) ce urmeaza un drum similar insa va duce DOAR pana la granita pentru un bilet de 7 shekeli. De la granita trebuie sa va continuati calatoria spre Bethleem cu un… taxi. Trebuie sa luati in considerare faptul ca la trecerea granitei, din Israel in Palestina, sunt controale care pot intarzia mult calatoria. Mergand cu autocarul, cu o agentie de turism (ex. Basilica Travel, agentie ce am observat ca are un statut privilegiat intrucat, la circa 12 treceri ale granitei nu am fost niciodata controlati…) timpul alocat acestei actiuni este minim.

In orasul Bethleem, transportul se face preponderant cu… taxi-ul; cu cativa dolari, ar trebui sa ajungeti de la granita cu Israel-ul pana la Biserica Nasterii Domnului situata chiar in centru. Grija insa la soferul care face transportul; unii dintre ei nu par de incredere…

Preturile din supermarket in partea palestiniana, sunt similare cu cele din Romania. Un kilogram de fistic prajit e ceva mai ieftin - 70 shekeli, un kilogram de curmale - 20 shekeli, patru tablete de ciocolata “Toblerone” a cate 35 grame - 10 shekeli, o sticla de Coca-Cola de 1,5 litri - 4 shekeli. Hartia igienica, batistele nazale si servetelele sunt mai scumpe decat la noi. (ex. 8 shekeli pentru 10 pachetele cu batiste nazale).

La un restaurant palestinian de pe traseu puteti servi o shaorma (adevarata) la farfurie (sau falafel) pentru 13 dolari portia (cu bautura de 330 ml la alegere, inclusa, precum si o lipie mica) si 11 dolari pentru aceeasi combinatie de shaorma + bautura (sau falafel) dar servita la pachet. Soferul arab al autocarului, e posibil sa vă duca sa luati pranzul la restaurant agreat (de el…) unde veti servi, la comun, un aperitiv (salate) si un fel doi, principal, insa pentru un pret mai mare. Luati in calcul optiunea de merge, pe cont propriu, la un restaurant vecin unde puteti comanda ce doriti, la un pret mai mic…

In magazinul lui Adel puteti gasi si o oferta (slabuta, ce-i drept) de cosmetice de la Marea Moarta. Preturile sunt aproape la jumatate din oferta supermarket-ului de la Qumran: trei sapun-uri la 5 dolari si o crema de 50 ml la 15 dolari. Ce-i drept, in magazinele din Israel oferta este (super) generoasa insa si preturile sunt pe masura…

Pentru comunicare, exista roaming (optional) cu Israel-ul al companiilor de telefonie mobila din Romania. Tarifele pentru apeluri/SMS-uri in Romania sau din RO sunt extreme de “piperate”: 0,9 euro/min apel local, 2,64 euro/min catre RO, 1,4 euro/min apel primit, SMS 0,45 euro si 13,09 euro/MB!!! La “Orange” vi se ofera o optiune PrePay cu 60 min/SMS pentru 9 euro si pentru alti 15 euro puteti folosi 50 MB de trafic INTERNET. O suma deloc de neglijat pentru niste beneficii minimale. Sfatul meu este sa folositi, pentru a-i apela pe cei de acasa, optiunea Wi-Fi de la hotelul in care stati sau de la autocarul cu care calatoriti daca sunteti pelerini veniti prin agentie iar pentru cei care merg pe cont propriu e musai sa achizitionati o cartela PrePay din Israel (ce poate fi folosita si in Palestina) si care va ofera mai multe facilitati (mai multi GB de trafic, de exemplu, necesari pentru orientare - Google Maps - si minute locale pentru apelarea soferilor/ghizilor locali, etc.) la un pret acceptabil.

Cam atat am avut a va spune despre experienta din Israel si Palestina. Efortul de a ajunge in aceste locuri incarcate de istorie si traire crestina va vor fi rasplatite. Sper ca aceia dintre Dvs. care vor citi aceste randuri vor gasi informatii folositoare si isi vor planifica urmatoarea calatorie in Tara Sfanta fie apeland la o agentie romaneasca specializata, fie mergand pe cont propriu. Sunt avantaje si dezavantaje in ambele situatii. Puneti-le in balanta si luati hotararea. Va doresc sa o luati pe cea mai buna. Succes!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de malganis in 29.01.19 23:22:04
Validat / Publicat: 30.01.19 00:23:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU. A mai fost în/la: Egipt, Israel, Palestina

VIZUALIZĂRI: 1709 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (malganis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 La magazinul lui Adel de pe drumul dinspre parcarea mare a autocarelor si Biserica Nasterii, gasiti cele mai bune preturi...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37000 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.01.19 00:22:56]
»

Excelent review-ul

Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru vizita în Palestina, #PALESTINA (teritorii)" (nou-creată pe sait)

webmaster
[30.01.19 00:25:16]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

alinafulg
[30.01.19 00:49:18]
»

@malganis: Utile informatii. O sa mergem in Israel pe cont propriu la sfarsitul lunii februarie.

webmaster
[30.01.19 06:44:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster45
[30.01.19 08:07:58]
»

@malganis:

ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

malganisAUTOR REVIEW
[30.01.19 12:22:52]
»

@webmasterX: Ma bucur, webmaster!

O revin cu un review si despre un hotel din Israel...

malganisAUTOR REVIEW
[30.01.19 22:15:49]
»

@alinafulg: Multumesc pentru aprecieri. Sper sa va fie de folos (review-ul) Transportul (pe cont propriu) e cea mai mare provocare pe care o veti intampina. Mult succes!

alinafulg
[30.01.19 22:56:44]
»

@malganis: O sa aterizam in Israel sambata la ora 9 dimineata, în zi de sabat, dar am schitat o varianta de a ne deplasa spre Ierusalim cu un sherut pana in autogara araba si de aici cu autobuzul 231 pana in Bethleem, să vedem locurile sfinte de acolo. Ne vom intoarce in aceeasi zi in Ierusalim deoarece acolo avem cazare.

Mai greu va fi cu deplasarea de unde ne lasa autobuzul 231 spre cazarea din Ierusalim deoarece nu circula nimic de sabat, dar avand in vedere ca de la autogara pana la cazare nu sunt decat circa 1,5 Km, o sa parcurgem drumul pe jos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
malganisAUTOR REVIEW
[31.01.19 21:26:43]
»

@alinafulg: Daca va deplasati "pe lumina" e OK; incercati sa evitati, pe cat posibil, deplasarile, noaptea... Succes!

alinafulg
[31.01.19 21:40:53]
»

@malganis: Multumesc, pe lumina, chiar daca se insereaza devreme in aceasta perioada.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, malganis

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043146848678589 sec
    ecranul dvs: 1 x 1