GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
AmFostAcolo, in Parga. Drept pentru care o sa scriu si eu cateva randuri despre acest loc. Descrierea statiunii si a plajelor au facut-o altii foarte bine, asa ca eu nu o sa punctez decat cateva lucruri care mie mi s-au parut importante. Despre toate s-a scris deja pe AFA, eu am citit multe articole si mi-am facut „conspecte”. Ma gandesc ca, daca adun mai multe informatii tehnice intr-un articol, o sa fie mai usor de facut planuri.
Trebuie sa spun si eu ca Parga este un loc minunat, in care as reveni cu drag, daca timpul si bugetul alocate vacantelor mi-ar permite.
Parga este un oras-statiune, in care gasesti laolalta casele si magazinele localnicilor si hotelurile, vilele, pensiunile dedicate turistilor. Noi am fost in prima decada din septembrie si pot spune ca a fost foarte aglomerat. Din discutiile cu patronul hotelului, am inteles ca in august nu aveai loc sa arunci un ac, plajele, tavernele, strazile erau ca un furnicar.
Localitatea se intinde de-a lungul marii, dar mai ales deasupra acesteia, casele fiind cocotate pana sus, pe varful muntelui
(sau deal?). Orasul este strajuit de castelul Venetian, situat pe un promontoriu. (de fapt ruinele acestuia). Seara este frumos luminat.
Privit de pe malul marii, mai ales seara, cand luminile sunt aprinse, orasul seamana cu un amfiteatru.
Strazile sunt inguste sau foarte inguste, multe dintre ele cu sens unic de circulatie.
Cele din apropierea falezei sau din zona castelului Venetian sunt pietonale si sunt supraaglomerate seara, cand lumea iese la plimbare.
As vrea sa notez aici cateva recomandari care se vor utile pentru cei ce se hotarasc sa mearga in Parga si incep documentarea.
1. Prima recomandare ar fi legata de alegerea hotelului, mai ales daca drumul se face cu masina personala. Asadar, alegeti neaparat un hotel cu parcare proprie, pentru ca a gasi un loc de parcat este uneori o misiune imposibila!
Apoi cautati sa identificat amplasarea exacta a hotelului si tineti cont de faptul ca „situat la x metri de plaja” poate insemna ca acei metri sunt pe verticala! Pentru cei tineri sau cu antrenament probabil nu ar fi o problema, dar cand ai ceva mai multi ani, sau cand genunchii dau semne de uzura, credeti-ma ca devine o problema sa urci spre hotel, pe caldura, cu tot bagajul de plaja aferent. Am discutat cu un grup de romani care aveau cazarea undeva sus de tot. Desi erau tineri, seara ezitau sa mai coboare in oras, spuneau ca nu-i trage inima sa urce atat, dupa o zi plina.
Cand noi ne intorceam la hotel, pe la 11-12 noaptea, treceam pe langa o statie de taxi unde era totdeauna coada, multi turisti preferau sa plateasca decat sa mearga pe jos pana la locul de cazare.
Am vazut pensiuni la care drumul de acces era intr-o panta asa de accentuata incat masinile aveau nevoie de demaraj serios pentru a urca.
2. O alta recomandare este legata de alegerea unei croaziere. Noi am ales Paxos si Antipaxos. In portul din Parga sunt vreo patru vase, dintre care doar unul face un tur mai lung, si anume Vicky – II. Acesta face o zi turul lung (25 E) si a doua zi cel scurt (20 E). E simplu sa va faceti planurile, orice ai face seara, daca esti pe faleza, treci pe langa aceste vase. Este bine sa va informati si despre vreme, in zilele cu vant vasul se cam leagana pe valuri! Noi am avut parte de o astfel de zi si am vazut multi pasageri cu rau de mare, unii dintre ei aratau jalnic.
Si tot pentru croaziera, luati-va un pulover sau o bluza de vant, pentru ca e nevoie. Pe vas se poate manca la pranz souflaki sau carnaciori, la preturi comvenabile (1,2 E un souflaki mititel). Apa, berea, cafeaua nu erau la preturi mai mari decat la tavernele din oras.
3. La Castelul lui Ali Pasa se poate merge cu trenuletul turistic, costa 8 E, dar la fel de bine se poate merge cu masina personala. E placut si cu trenuletul, dar noi ne-am gandit ca mai bine mergeam cu masina, eram patru persoane, deci ne-ar fi costat mult mai putin. Dar nu am regretat, a fost inedita plimbarea. Doar ca ghida nu s-a omorat cu prea multe explicatii, probabil era plictisita dupa o vara intreaga. Noroc ca citisem pe AFA si stiam destule despre castel. Trenuletul pleaca de pe faleza, din zona plajei Krioneri. Noi am luat biletele la pranz, dar am vazut ca nici la plecare nu era aglomerat.
Cert este ca merita sa ajungeti acolo, nu stiu daca neaparat pt castel, dar sigur pentru privelistea din fata ochilor. Se vad insulele din jur: Lefkada, Paxos, Antipaxos si Corfu.
4. Pentru cumparaturi curente sunt destule magazine mai mari sau mai mici, cu cat te indepartzi de plaja cu atat preturile sunt mai mici. Eu am luat o geanta de plaja la jumatate din pretul de la magazinele din apropierea plajei.
5. Acum despre locurile de mancat. Pentru masa de seara am incercat mai multe taverne; pe noi niciuna nu ne-a impresionat in mod deosebit, dar nici nu ne-a dezamagit vreuna. Asa ca, la noroc!
La pranz am mancat, atunci cand eram in Parga, la o terasa chiar in piateta din centrul orasului, numita TOP Sport. Preturile erau mici iar portiile generoase. De exemplu, o portie de coaste de porc (da, am mancat si porc in Grecia, in 16 zile parca ni se cam luase de peste si fructe de mare) costa 7,5 E si era suficienta pentru doua persoane. Cum era cald si eram insetati, ne costa berea mai mult decat mancarea! Si frigaruile erau ieftine, nu mai stiu pretul, dar sigur era mic. Gyrosul era 2 E si era foarte bun. Salatele costau in jur de 7 -8 E, dar erau foarte mari, imposibil sa le dovedeasca o singura persoana.
Am mancat de doua ori la pranz cate o clatita intr-un loc de care ne-am indragostit. Se cheama Flavors coffee crepes snack. Este o mica terasa, cu cateva mese, parca sase, situata in dreptul plajei Krioneri, pe faleza. Privelistea spre mare este minunata, am fi stat acolo mult si bine!
Este o afacere de familie, tatal si un fiu mai mare stau la bucatarie si bar iar mama si al doilea fiu, adolescent, servesc si curata mesele.
Servesc si diverse tipuri de hamburgheri, sotul meu a incercat unul intr-o zi si i-a placut.
Noi mergeam seara de seara sa mancam wafles cu inghetata si sa bem cate un cokteil sau un pahar de vin Sangria. Devenisem clienti fideli, ne-a placut mult locul si ne era tare drag acel adolescent care muncea cot la cot cu familia, pana tarziu, in noapte.
6. Plajele pe care le-am vazut au fost cele din jurul Pargai. Mie si sotului ne-a placut cel mai mult Piso Krioneri, unde am avut parte de cel mai bun snorkeling din viata noastra: o multime de pesti, la o distanta foarte mica de tarm. Parca eram in acvariu, nu in mare! Si peisajul este frumos, poate un pic incomoda din cauza pietrelor mai mari sau mai mici peste care trebuie sa treci in drumul spre apa. Noi am ajuns acolo putin inainte de ora zece, nu era prea aglomerat, dar intr-o ora nu mai erau sezlonguri. Am vazut cateva ocupate cu prosoape, propietarii acelor prosoape au venit tarziu, pe la ora 12!
In apa sunt mai multe stanci, dintre care una este usor accesibila si este folosita pentru sarituri in apa.
Intr-una din zile erau valuri, care se amplificau la intalnirea cu stanca, spre deliciul tuturor.
Am dat cate o fuga aici de mai multe ori, dupa-amiaza tarziu, cand prietenii nostri se odihneau.
La fel de mult ne-a placut si Sarakinico, unde am fost de doua ori. Lichnos si Valtos au fost dragute, dar nu ca primele doua, cel putin pentru noi, care etichetam plajele dupa calitatea snorkelingului.
Din Parga pleaca barci spre Lichnos, Valtos si Sarakiniko, nu mai tin minte pretul, dar parca mie mi s-a parut cam scump. Dar daca nu esti cu masina, nu ai ce sa faci, platesti!
Si la final, programul nostru, pe scurt.
Am avut 8 nopti de cazare si in fiecare zi am facut altceva.
In prima zi (de fapt jumatate, veneam din Corfu) ne-am plimbat prin oras, pe faleza, am localizat tavernele despre care citisem pe AFA, am vazut castelul venetian si am admirat stradutele inguste, care urca si tot urca, formand parca un labirint. Tot acum am rezervat si croaziera, optand pentru traseul lung. Si am descoperit Piso Krioneri, am stat cam doua ore, doar in apa, printre pesti.
A doua zi am mers la plaja Lichnos, unde am ramas destul de mult, deoarece temperatura era placuta, in jur de 32 grade, iar apa foarte calda. Dupa amiaza am mers cu trenuletul la Castelul lui Ali Pasa.
Ziua a treia a fost rezervata croazierei.
Ziua a patra a insemnat Valtos si din nou Piso Krioneri.
Ziua a cincea am petrecut-o la Sarakiniko, unde ne-a placut foarte mult. Am stat mult, am mancat de pranz acolo, la preturi asemanatoare cu cele din Parga. Si din nou o fuga la Piso Krioneri.
Ziua a sasea am rezervat-o numai pentru Piso Krioneri, sa ne saturam!
Ziua a saptea a fost precedata de o noapte cu ploaie puternica, vant si frig. Dimineata era nor, mai veneau cativa stropi, deci nu era de plaja. Asa ca am plecat spre Amoudia si bine am facut. Am oprit sa admiram golfurile de la inaltime, am mancat smokine pe saturate direct din pomi, ne-am plimbat prin mica localitate Amoudia, care era cam pustie. Dupa amiaza a iesit soarele si, ghiciti unde am fost? La Piso Krioneri!
In ziua a saptea am mers din nou la Sarakiniko, unde am stat pana pe la ora 18.
Si asta a fost Parga 2017. O vacanta minunata, inspirata 100% din povestile de pe AmFostAcolo.
Multumesc, AFA, pentru ca existi!
Trimis de adrianaglogo in 13.11.17 15:01:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentu vacanța în Parga, PARGA" (nou-creată pe sait)
@adrianaglogo: doamneeee si eu care credeam ca sunt singura căreia-i place Parga! Am citit cu placere, mi-am reamintit vacanta din iunie si m-am delectat vazand pozele!
Va doresc vacante la fel de reusite si in viitor... cu Pyso Kryoneri sau fără????!
Extrem de utile ponturi pentru viitori parganezi estivali! Si noua ne-a placut mult Piso Krioneri!
Apropo de parcare, poate ajuta pe cineva, eu am stat in zona Krioneri si am lasat masina la Parking Bianco - 5 Euro/zi
google.ro/maps/@39.283765 ... !7i13312!8i6656
Si alta parcare in apropiere - aici
@maria55: Da, ne-a placut mult Parga, la fel si prietenilor nostri pe care i-am imbolnavit de Grecia!
Si am folosit multe informatii din MG scris de tine, pt care spun din nou MULTUMESC.
@adrianaglogo:
” Si asta a fost Parga 2017. O vacanta minunata, inspirata 100% din povestile de pe AmFostAcolo. Multumesc, AFA, pentru ca existi!
Mulţumim şi noi pentru că ai ales să ne împărtăşeşti impresiile tale. Cu siguranţă vor fi de folos cuiva care va căuta să se informeze cu relatări proaspete şi va dori şi ceva ponturi sau idei.
Vacanţe frumoase în Elada şi nu numai!
O descriere foarte corecta, mai ales ca se adresează în mod declarat celor mai în vârstă.
Conform celor văzute de noi la jumătatea lui septembrie (2017) plajele din Parga au ajuns mai aglomerate decât cele din Paleokastritsa (Corfu).
Un motiv în plus să încercați să stați și să faceți plajă în zona Syvota.
@irinad: asta am avut in minte, sa adun la un loc informatiile pe care eu le-am gasit citind mai multe articole. Daca vor fi utile macar unui singur om, e bine.
Pentru cei care apreciaza plajele in functie de calitatea snorkelingului (din păcate pe AFA nu sunt foarte mulți așa că am plasat review-urile (cu pozele aferente) pe TripAdvisor și Google Maps):
https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g1488741-d5041731-r530886286-Agia_Paraskevi_Beach-Perdika_Thesprotia_Region_Epirus. html#REVIEWS
https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g189452-d12962564-Reviews-Piso_Krioneri_Beach-Parga_Preveza_Region_Epirus. html
https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g608863-d12948495-Reviews-Mega_Drafi_Beach-Syvota_Thesprotia_Region_Epirus. html
https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g8414918-d8698859-Reviews-Sarakiniko_Beach-Sarakiniko_Preveza_Region_Epirus. html
https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g608863-d12854726-r528775482-DEI_Beach-Syvota_Thesprotia_Region_Epirus. html
https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g608863-d12946126-Reviews-Zavia_Beach-Syvota_Thesprotia_Region_Epirus. html
@ebirsan:
” Pentru cei care apreciaza plajele in functie de calitatea snorkelingului (din păcate pe AFA nu sunt foarte mulți[... ]
DE UNDE ȘTII asta?
Ar putea fi mii (dintre cei peste 80.000) - poate doar citesc, nu scriu, nu votează etc.
Și chiar de-ar fi așa (dacă ar ”nu foarte mulți” - eu unul nu cred!): AFA a deschis de multe ori noi ”orizonturi”, ”trenduri” turistice...
Poate reușești să găsești totuși timp să împărtășești acele impresii/recomandări și românilor...
@webmasterX: Pai tocmai ce ziceam: de Parga am auzit prima data pe AFA, si articolele de aici m-au facut sa o aleg.
Pt Evia de anul viitor tot AFA e de vina!
@adrianaglogo: Despre Parga am auzit si eu multe si numai de bine, asadar felicitari, votat cu mare drag.
Foarte frumos! Mi-a plăcut articolul, pozele superbe, cele cu peștii fabuloase... nu îți vine să crezi... ți se face un dor de ducă... nu? și mai e așa de mult până departe...
O vacanță minunată, felicitări!
@adrianaglogo: AM FOST ACOLO... CE FRUMUSETE. Amintiri plăcute, poze frumoase. Un loc de care te îndrăgostești pe loc.
@webmasterX: Sunt unul dintre cei care cauta in mod special informatii despre snorkeling si scufundari.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Let's go to Parga! — scris în 16.07.17 de maria55 † din EFORIE SUD - RECOMANDĂ