Sfaturi practice si ieftine pentru a calatori in Israel (2)
Odata asigurat biletul de avion si cazarea, sa incercam, singuri, cu mijloacele de transport in comun din cele 2 tari (Israel si Palestina), sa ne conturam pelerinajul (insist asupra acestui tip de calatorie, socotind ca majoritatea dintre noi, l-ar alege)
Cateva observatii
-programele de vizitare ale obiectivelor principale cuprinse in tururi, organizate de majoritatea agentilor de turism din Ierusalim, au preturi prohibitive... astfel, o jumatate de zi in Bethlehem (aflat la 6 km. distanta de Ierusalim), costa mediu 70$/pers., un tur organizat la Ein Karem (suburbie a orasului Ierusalim), de cateva ore, costa 50$, o excursie organizata la Ierihon, 90$/persoana.
- un ghid atestat, pt un tur de obiectiv, sau pt. un tur de program, incaseaza intre 50-200$/zi, ultima valoare find valabila pt pelerinajele de cateva zile.
Incep acum sa va ofer cateva sfaturi utile, promise de altfel, stabilind de la inceput, un curs aproximativ de 1Ron pt. 1Nis sau sekel, moneda statului Israel;
Punctul de plecare, pt majoritatea deplasarilor in Ierusalim si in imprejurimi, fie ca v ati asigurat cazarea in cetate sau in Bethlehem, este Poarta Damascului, una din cele sapte, de intrare in cetatea Ierusalimului.
Vis a vis de aceasta poarta, se afla statia de autobuz al terminalului 21, autobuz cu plecare catre Bethlehem, la un pret de 8 nis. Traseul este reversibil, la acelasi pret. Intre poarta Damascului, si statia arabeasca de autobuz se afla, metroul. Precizez ca va aflati in partea de est a Ierusalimului, cu toate punctele determinate mai sus.
Din statia de metrou, cu terminale de bilete, a caror pret unic este 7 nis, puteti calatori spre Ierusalimul de vest, si important, ... spre Ein Karem, un loc rezidential pretentios si plin de verdeata a Ierusalimului, dar mai ales cu semnificatie religioasa find locul nasterii Sf Ioan Botezatorul.
De la ultima statie de metrou (cu un singur sens pe tot traseul), aveti la dispozitie un autobuz (din 20 in 20 minute) sa parcurgeti distanta de 1 km. pana in Ein Karem. Am scris ca, initial, va aflati la Poarta Damascului; poarta de intrare in Cetate, cu traseu spre Calea Crucii, culminand cu Mormantul Sfant.
La iesire, pe acelasi traseu, inainte cu 150 metri, in partea dreapta, aveti iesirea din cetate pe Poarta Leilor, ... la nici 200 de metri se afla Biserica Mormantului Maicutei Sfinte, si de acolo, cursiv, serpuind logic, toate bisericile si manastirile de pe Muntele Maslinilor si gradina Ghetsimani: M-rea Sf Ecaterina, cele doua Manastiri ale Inaltarii, Capela turceasca, ce pastreaza Urma Mantuitorului, Biserica Natiunilor, Biserica Pater Noster.
Iata ca printr un parcurs usor, la pas, cu distante intre obiective de 50 -100 metri, scutiti o gramada de bani, ... dar castigati mai mult: timp de inchinare si rugaciune sau studiu turistic, avand in vedere ca programele de pelerinaje, alcatuita in tara, nu iti permit decat cateva minute de popas la aceste obiective.
Cetatea Ierusalimului, este inconjurata de un drum pietonal, ca un cerc, pe care il strapungi, prin cele 7 porti (mai putin una)... astfel ca de la Poarta Leilor, pe acest drum, ajungi la Poarta Sionului, loc de intrare avizat de placute informative, pentru Biserica lui Petru (locul lepadarii Acestuia de Mantuitor) si apoi, Foisorul Cinei cele de taina, Zidul Plangerii, etc.
Intrarea la toate obiectivele enumerate este gratuita. Cuvinte sunt multe, cele descrise mai sus, dar geografia locurilor si a punctelor de interes este simpla.
Daca am reusit, sa fiu concis sau macar explicativ sumar, ramane sa apreciati... si atunci voi reveni, cu modalitati simple scurte si ieftine de vizitare ale obiectivelor din Bethlehem.
Trimis de pelerin12345 in 07.12.15 20:13:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pelerin12345); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@pelerin12345 - Regulamentul AmFostAcolo nu permite încărcate unor fotografii "împrumutate" de pe net.
Cele 3 ataşate prezentului review ţi-au fost acceptate prin excepţie, pentru că eşti utilizator nou-înscris şi mai ales pentru că ilustrează şi *completează* impresiile şi recomandările din articol.
Te rog reţine, însă, că altă excepţie nu va mai exista, în cazul aceluiaşi utilizator.
@webmaster - In regula, multumesc mult, pentru exceptie. O zi buna si frumoasa!
Prezentare inginerească. Deşi acum câţiva ani am făcut un pelerinaj de 7 zile organizat de o biserică, nu m-am lămurit cu topografia locurilor ci am urmat conştiincios ghidul (preot) ca nişte oiţe la tăiere. Acum îmi pare rău că nu am făcut excursia prin forţe proprii, mai ales că mulţi evrei ştiu româneşte.
Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în Israel, #CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)
@pelerin12345: Este perfect și foarte simplu tot ce ai scris, ușor de reținut dar mai ales foarte, foarte util. Mulțumesc!
- Jan.2018 Tel Aviv. Ierusalim. Două orașe, o escapadă — scris în 02.03.18 de dalumian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Israel, o mare dezamagire!!! — scris în 18.09.17 de Mariann din BUCUREşTI - nu recomandă
- Mar.2017 Israel, intre ce stiam si ce am mai descoperit — scris în 03.04.17 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Proaspăt întors din Israel / Palestina — scris în 16.03.16 de Loghin din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Recomandări vizita Israel — scris în 18.10.15 de Edmckee din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Sfaturi practice si ieftine pentru a calatori in Israel (1) — scris în 07.12.15 de pelerin12345 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Calator in Tara Sfanta — scris în 01.07.13 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ