GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cairo cu locuri stiute dar si nestiute de unii turisti! (5)
- Evitati in locuri publice gesturile intime, gen saruturi, imbratisari chiar daca sunteti cu sotul sau sotia. Gesturile sunt considerate de catre musulmani ca fiind nepoliticoase. Desi acum dupa 8 ani de la prima vizita parca am vazut ca au mai cedat la unele regulile foarte stricte, tocmai pentru a se simti turistul mai bine la ei. Poate depinde si de zona vizitata.
- Nu plecati fara asigurare. Noi ne-am facut asigurare full si ne-a costat pe toti 3 aproximativ 320 ron, cu acoperire totala. Chiar daca va stiti sanatos, nu ar fi indicat ca acolo sa ajungeti in spitalele lor care sunt mai jalnice decat ale noastre. Ma refer la cele de stat si nici sa va vina vreo factura enorma. Pentru straini, mereu au alte preturi nu doar in sanatate.
- Nu tratatati cu minim interes amenintarea terorista. Amintarea ramane in ciuda securitatii sporite. Eu mi-am invatat lectia asta pe drumul dinspre Cairo spre Taba. Atunci am constientizat foarte clar ca oricata politie ar fi pe strazi, dementii fanatici sunt ascunsi peste tot si e chestie de timp pana ataca. Voi detalia mai mult la review –ul cu sejurul in Taba!
- Nu renuntati la ideea unui ghid turistic, chiar daca aveti ceva experienta in a calatori pe cont prorpiu, asa ca mine. Totusi este o tara destul de vasta, cu distante mari intre marile obiective turistice, cu haos in trafic, cu strazi greu de circulat pentru europeni si mai ales cu o cultura extrem de diferita de a noastra. Prinde bine uneori un ghid turistic evident de la o agentie.
- Evitati imbracamintea sumara, sau ma rog ceea ce pentru noi romanii imbracaminte decenta nu are acelasi inteles pentru musulmani. Sfat pentru femei:evitati decolteurile, hainele transparente, pantaloni scurti, fuste mini. Sfat pentru barbati: evitati maieurile tip sport, pantalonii scurti.
- Evitati sa cumparati la primul pret. Se asteapta o negociere cat de mica. Se simt ofensati daca nu negociati si daca doar priviti la vitrina si nu intrati in magazin. Mai toti iti ofera ceai, cafea, cu diverse arome, cardamon, etc.
- Nu angajati oameni de pe strada. Apelati la firme fie ele de turism, de transport,
- Nu uitati sa lasati bacsis! Este la mare putere, mai ales acum, cand turismul nu mai este ca pe vremuri. Se asteapta tot timpoul bacsis, fie la taxi, fie la hotel, fie la ghid, fie pentru vreo informatie primita.
- Masinile nu se opresc doar pentru ca treceti voi strada pe culoarea verde sau pe trecerea de pietoni. Semnele de circulatie sunt mai mult sugestii decat reguli ce trebuie respectate. De preferat ar fi sa treceti odata cu un egiptean. Ei stiu cum sa faca se se opreasca masinile doar pentru ca s-a angajat el in trecere.
- Nu beti pe strada. In Egipt este interzis alcoolul. Dar daca ati gasit totusi un mic magazin care vinde bere, nu consumati pe strada. In unele zone ale tarii este considerata chiar infractiune. Eu una desi stiam asta, nu mai puteam de sete, am cerut intr-un magazin bere si mi-au tras o privire oribila. Mi-au vandut totusi, dar am inteles ca nici nu se pune problema sa beau pe strada sau in magazin. Am baut in masina, dar m-am simtit groaznic, fiindca totusi masinile erau foarte apropiate de a noastra si se vedea foarte bine dintr-una in alta! credeti-ma ca atunci cand am gasit un mic butic ce vindea bere cu alcool si fara, parca am vazut Fata Morgana! Poate ca e si sentimentul acela ca tocmai atunci cand ai interzis tinxi mai mult sa calci aiurea!
- Nu va bazati niciodata pe punctualitatea lor. Nu prea exista! Egiptenii au cel mai flexibil program. Totusi, nu va speriati daca intarzie la intalniri, este ceva foarte obisnuit iar asta nu are aceeasi conotatie ca la noi, cum ca nu v-ar respecta daca intarzie sau cumva ca nu ar fi seriosi. Pur si simplu nu pun pret pe asa ceva, cu toate ca noi europenii ne dam de ceasul mortii sa fim punctuali.
- Daca mergeti cu taxiul in afara de Uber, stabiliti cu soferul de la bun inceput despre pret si asigurati-va de mai multe ori ca asa ramane odata ce v-ati inteles la o cifra. Daca totusi insistati sa puna aparatul de taxat, asigurati-va ca este functional si ca porneste de la pretul corect.
- Nu faceti poze sau filme oriunde fara sa fiti siguri ca este permis fara bani. In cele mai multe locuri, este taxa separata pentru poze. Evitati sa faceti poze in care sa surprindeti oameni, mai ales femei fara acordul lor. asta mi s-a parut aiurea, deoarece eu incercam sa respect chestia asta, insa ei ma fotografiau din toate pozitiile fara acordul meu.
- Nu beti apa de la robinet sau de la dozatoarele de pe strazi chiar daca este foarte rece si simtiti ca e neaparat nevoie. Mai degraba mai rabdati de sete pana la primul chiosc unde puteti cumpara apa imbuteliata decat sa va deranjati la burta.
--
[by webm] Review-ul a fost împărțit de noi în mai multe ”segmente” -- episodul următor poate fi citit aici
Trimis de adutza_ghiocel in 21.01.19 19:44:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT. A mai fost în/la: hurghada si cairo, taba
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adutza_ghiocel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în Cairo, CAIRO" (deja existentă pe sait)
wow, un adevarat ghid de supravietuire in bune conditii... foarte bine structurat, bine spus si de mare folos.
Astept povesti din Taba, am fost acolo in decembrie iar povestea mea sta inca in schita.
@roth: eu inca selectez poze pentru a posta despre Taba. recunosc ca e greu sa le grupez, sa selectez putine si relevante.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)