GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Barcelona — a 2a mea casa
Barcelona este locatia unde mergem in fiecare an la prietenii nostri dragi, Ale si David. Ea romanca, el catalan, doi medici altruisti.
Am ajuns prima data in 2014, apoi ne-am indragostit de oras si in fiecare an am mai descoperit ceva nou.
Ale imi spune cu zambet usor trist: "Barcelona e ca o fata frumoasa, toti vor sa o «pupe», dar nu sa o ia de nevasta! " si asta pentru ca desi Barcelona este o bijuterie de oras, viata este foarte scumpa pentru omul de rand tocmai din cauza afluxului de turisti.
Pentru calatorul de bun simt voi da cateva ponturi pentru o vacanta placuta! Sper sa va fie de folos :)
1. Transport - cu avion lowcost movuliu iar din aeroportul El Prat transfer cu Aerobus in Barcelona. Este si un autobus local dar am stat dupa el degeaba vreo 25 minute iar aerobusurile treceau pe langa noi din 10 in 10 minute. Confortul merita cativa euro in plus, mai ales daca ploua ;) Aerobusul are 3 opriri: piazza de Spania, Universitat si Piazza Catalunya.
2. Transport local: De la orice statie de metro cartela T10 cu 10 calatorii pe orice mijloc mai putin ferocaril (un metro spre Tibidabo). Cartela se poate folosi si la 2 sau 3 pers, nu este nominala. Toti localnicii o folosesc.
3. Vremea - cu surprize. Am fost in luna mai cu soare si 25 grade, aprilie ploios, mai 2017 friguros cu plover, iulie cu 35 grade. Nu plecati fara adidasi si o mini umbrela pentru ca daca ploua, este o ploaie abundenta. Chiar daca se usuca in 3 ore, esti ud pana la piele. Multe apartamente nu au calorifere :)
4. Shopping: malluri Corte Ingles in Plaza Catalunya, Arenas de Barcelona in Piaza de Spania, Lidl, mercat. Magazine de lux pe Paseig de Gracia. La Lidl au program mult mai scurt ca in Ro, de la 9-18 si uneori deschid la 9:15 pentru ca le este lene :) Preturi cu putin mai mari ca in Ro la alimente, insa unele sunt mai ieftine-fructe de mare, unele legume sau fructe care la noi sunt exotice.
5. Chirii - mari spre foarte mari. Un apartament de 2 camera in zona ok este 1000 euro / luna iar locul de parcare (subteran) se plateste separat.
6. Hoti de buzunare - cat incape. Atentie la genti, tineti-le strans la corp, sunt f multi, mai ales pe Ramblas. Grija seara pe stradutele inguste din Bari Gotico, pe cat posibil sa umblati doar pe strazile luminate. In Port Vell este plin de africani care vand genti si adidasi fake pe cearceafuri, daca intrebi pretul abia te scapi de ei. Si se inmultesc de la an la an.
7. Obiective turistice gratuite: Fontana din Piaza de Spania (seara face 2 ore jocuri de apa si lumini colorate in ritm de Freddy Mercury, Montserat Cabale), plaja Barceloneta - zona de plaja libera si promenada, Parcul Guell - zona fara monumente Gaudi (au bilet separat), Piaza Boqueria si Catedrala La Seu cu cele 12 gaste vi ale Sfintei Eulalia (in curtea interioara), La Rambla cu monumentul lui Cristofor Columb aratand spre mare, MontJuic pentru plimbare lunga insa intrarile la muzee se platesc (Fundation Miro, zona Stadi Olimpico). Piaza de Spania, Piaza Catalunya. Paseig de Gracia.
8. Obiective turistice cu intrare: Casele lui Gaudi de pe Paseig de Gracia-Casa Bartlo (foarte interesanta pe interior) si Casa Pedrera cu un acoperis wow cu hornuri desprise din alte taramuri.
Sagrada Familia cu vizitare Torre de la Pasion (unul din turnuri - daca bate puternic vantul se returneaza banii de bilet pentru turn). Sagrada este o experienta traita de fiecare altfel - pentru unii kitch pentru altii templu, total diferita de bisericile ortodoxe clasice. Se viziteaza in pretul biletului de intrare si cripta cu sicriul lui Gaudi.
Parc Guell - zona cu balcoane si mini casute Gaudi. Oceanograful - atractie pt mari si mici, tunel cu rechini si acvarii imense. Tibidabo - biserica de pe munte si parcul de distractii, panorama asupra Barcelonei. Stadionul CampNou. Poble Espanol - zoba gen Muzeul satului de pe MontJuic cu casute specifice spaniole. Lista e lunga :)
9. Restaurante - preturi mari. Cele mai turistice sunt in Port Vell si pe Rambla. Totusi nu si cele mai bune.
Localnicii merg la Enrique Tomas (Universitat) pt jamon autentic, branzeturi fine, cava (un fel de sampanie). Magazinul Enrique Tomas are zona de vanzare in fata dar si loc de luat masa unde se servesc platouri de jamon, chorizo, salcicion, branzet la preturi modice. Pentru cei care vor doar sa guste, jamon la cornet la 3-4 euro, branzet vidat la fel.
Pentru fructe de mare, local pescaresc fara fite dar portii generoase la pret decent, "O Retorno", o afacere de familie unde daca nu ai masa rezervata, stai la coada ca sa poti intra. Interiorul localului este rustic, dar caracatita cu boia si cartofi natur ma face sa revin anual. Altii comanda munti de fructe de mare.
Pentru pretentiosi: "El National". Restaurant cu tinuta eleganta, creat pe sectiuni, de la pizza, jamon la fructe de mare. Noi am gustat stridii (3 feluri) cu sampanie Mumm. Este o experienta fitoasa dar si un gust dobandit. Nu toti agreaza gustul unei stridii proaspete stropita cu lamaie, este mai mult un moft.
Pentru turisti :piata Boqueria - de la fructe la legume, mini salate cu fructe de mare, jamon de "n" feluri. Exista si piete mai ieftine dar Boqueria este in circuitul turistic/zona centrala.
Sper ca nu v-am facut capul calendar! :))
Trimis de Ode19 in 22.01.20 00:00:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid, Valencia
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ode19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelente recomandările
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)
Barcelona este minunată, așa am scris eu în articolele mele anul trecut! Nu mă pot lăuda că am fost de n ori, dar în septembrie 2019, am descoperit un oraș care m-a vrăjit și unde îmi doresc nespus să revin.
Sunt de acord cu multe din sfaturile utile prezentate, eu m-am simțit acolo ca „peștele în apă”. Ne-am plimbat numai pe jos, pentru că am considerat că e cel mai bine pentru a descoperi un loc atât de frumos.
Mie la vremea respectivă nu mi s-au părut prețuri mari la mâncare, poate în plin sezon o fi altfel...
Am mâncat pe Rambla, sau într-o piațetă de lângă Avinguda Paral-lel. Absolut decente prețurile. Am povestit deja.
Sigur nu se compară cu faptul de a locui acolo, deși fiul meu tocmai s-a întors, după o vacanță de aproape două luni, stând la o prietenă stabilită acolo. Și el a fost încântat!
În concluzie, m-aș întoarce oricând, iar de-ar fi să locuiesc în altă parte, mi-ar place ca acel loc să fie Barcelona!
@maryka: Va multumesc pt ecou! Vibram pe aceeasi lungime de unda
In prima vizita din mai 2014 am luat si noi Barcelona la pas, pornind din Piaza de Spania apoi Paseig de Gracia apoi zona Sagrada si in final am ajuns la Barceloneta. Era prima zi, aveam incaltaminte comoda si entuziasm cat incape. Am ajuns seara acasa la prietena mea cu picioarele umflate, basici...
Este frumos sa te plimbi pe jos dar pentru cineva care sta cateva zile e mai ok sa ia un card t10 pentru ca distantele sunt prea mari si se pierde timp pretios. Nu recomand autocarele hop on/hop off pt ca traseul platit cu 30+ euro se face cu busul pe cativa euro in combinatie cu mers pe jos.
Preturile sunt mari la restaurantele din Port Vell (o masa in 3 trece lejer de 120 euro), un pahar de sangria baut pe Rambla ajunge la 10euro si il poti bea la 5 euro in zone cu preturi mai putin umflate. La El National o stridie (o bucata) era 7 euro in 2017.
La Enrique Tomas preturile sunt decente si la O Retorno la fel.
Insa viata in Barcelona este scumpa. O chirie de apartament de 2 camere inspre Piaza di Spania (la 2 statii de bus) este 1000 euro, separat loc de parcare subteran inca vreo 80/90 euro/luna. Salarile nu sunt mari si orice serviciu cosmetic (coafor, frizer) sau tehnic (mecanic auto) costa mult mai mult ca in Ro.
Si eu spuneam ca m-as muta maine acolo, insa una simti ca turist si alta traiesti ca localnic.
Va doresc calatorii reusite si sa va intoarceti, macar odata, in Barcelona!
Barcelona este ”unicat” nu numai ca oraș în sine, ci și prin personalitățile în special artistice, dăruite lumii. Un Picasso, Joan Miro, Montserrat Caballe, Jose Carreras, Dali tot pe-acolea, ce să mai spunem de căpățâna plină de idei a lui Gaudi... și nu doar atât. Pentru cine nu a fost încă la Barcelona, nici nu știe ce poate pierde dacă nu va recupera!
Când am fost în 2012 și 2014, prețurile erau OK la toate cele.
Ai scris frumos, cu suflet și multă admirație pentru frumos. Am votat cu ambele mâini. Felicitări!
@mihaelavoicu:
Sarutmana multumesc!
Eu merg pe principiul-ofera ce ai vrea sa primesti.
Am inceput sa caut info pentru Egipt anul trecut si am primit sfaturi utile de la membrii AFA, apoi am inceput sa ofer si eu din informatiile pe care le-am acumulat. Cu bune si rele.
Apropo de pontonturi:exista restaurantul " Transilvania" in Barcelona cu mancare romaneasca. Nu am ajuns insa am vazut poze cu mancarea la prietenii nostri, David fiind fan tocanita si sarmale. Mancarea este foarte aranjata in farfurii, portii mari, unele feluri reinterpretate, preturi decente.
Legat de preturi, daca mananci meniul zilei la un restaurant de cartier iesi la 15 euro/pers. Dar daca mergi la restaurante din zona turistica, poate o paella la banii astia.
Va doresc vacante frumoase!
@OdetteSilaghi: Scumpa, eu când merg undeva, mâncarea e ultima care mă interesează. Mănânc ce-o fi și unde o fi, ca apoi, habar să nu am ce am mâncat. Povestea o amică cu care am mers la Paris prin 2013, cum am așteptat la un local să ne aducă ce comandasem, că m-am inervat, era să răstorn masa și a venit imediat cu comanda. Habar nu am ce am mâncat și nici de felul cum m-am comportat. Venisem să văd Parisul, nu să pierd timpul așteptând mâncarea.
@mihaelavoicu: Inca rad. Excelent!
Eu cred ca ati comandat melci si au fugit bucatarii dupa ei prin bucatarie ca sa ii traga in unt si patrunjel.
Eu cu sotu suntem calatorii practici. Incercam sa mancam ca si localnicii, sa vedem cum traieste omul de rand si sa vedem si dincolo de ce ofera partea turistica a unui oras.
La Paris inca nu am ajuns, dar plecam intr-o luna spre alt turn inclinat din Italia
@OdetteSilaghi: Wow, Pisa! Vezi că am scris un rev. despre Pisa, dar nu Piața Miracolelor. E prea banală și cunoscută. În Pisa sunt multe de văzut. Dacă aveți ceva timp la dispoziție și nu ai fost, merită o fuguța cu trenul, care este foarte convenabil, mai ales dacă ești senior (dar văd că nu ești), spre Lucca. Vei fi amețită de frumusețea orașului. Poți și Florența, dar te sfătuiesc, acordă-i câteva zile, separat.
@mihaelavoicu: Multumesc de sfaturi! Tin cont de ele!!! Revin cu informatii proaspete!
Mi-a placut articolul dvs despre British Museum, si noua ne-a placut enorm cand am fost in 2018. Am stat toata ziua in el dar tot am fost " pe fuga" . Cand am ajuns anul acesta in Muzeul de Arheologie din Egypt si am vazut ce modest era fata de British... am realizat cat s-a furat... pardon, donat.
@OdetteSilaghi: Mulțumim pentru informații, n-am fost încă in Spania, voi tine cont de sfaturile tale. Sigur voi merge acolo ca o doamnă adică voi mânca la restaurante că de-aia se numește vacanță și de-aia muncesc pe bani
Indiferent de prețuri îmi place sa gust aromele locale, eu nici acasă nu mănânc salam cu pâine
Bune recomandările tale!
Îți stă mai bine roșcată, părerea mea
@mihaelavoicu:
”Barcelona este ”unicat” nu numai ca oraș în sine, ci și prin personalitățile în special artistice, dăruite lumii. Un Picasso, Joan Miro, Montserrat Caballe, Jose Carreras, Dali tot pe-acolea, ce să mai spunem de căpățâna plină de idei a lui Gaudi... și nu doar atât.
Din câte îmi amintesc eu, pentru că și eu am fost acolo în 2012, Picasso nu este născut în Barcelona, ci în Malaga . Tot în 2012, dar patru luni mai târziu, am vizitat şi muzeul Picasso din Malaga, ce-i drept mult mai slab decât cel din Barcelona în opinia mea.
@nicole33: Merci, așa e! Dar pentru faptul că a locuit și a studiat Artele Frumoase la Barcelina, tot un ”produs” al Barcelonei este. Dacă mă gândesc mai bine, nici Gaudi nu este născut în Barcelona, dar este contopit cu ea.
@krisstinna: Multumesc frumos de ecou si aprecieri!
Noi am fost in Spania- Barcelona, Madrid si Valencia dar tot la Barcelona as mai merge. Este cea mai frumoasa, fara discutie.
Legat de mancare, am oferit alternative, pentru toate buzunarele, este cel mai corect.
Pozele sunt din 2015, erau la indemana pe Facebook, intre timp vulpea si-a schimbat parul dar nu si naravul
Totusi, apreciez complimentul si simtul excelent de oberservatie pe care il aveti! ????
@OdetteSilaghi: Și eu am apreciat, numai că, De gustibus non disputandum
@OdetteSilaghi: Apropo de gusturi, voi povesti in alt articol cum am vizitat Madridul in timpul LGBT Parade (Gay Parade), in 2018.
A fost prima si (probabil) ultima data cand sotul m-a tinut non stop de mana. Sa vada lumea ca este " luat" ))
@Ode19:
”Sper ca nu v-am facut capul calendar!
, cred ca nu poate fi vorba de facut capul calendar in nici un fel mai ales cand este vorba despre Barcelona. Eu am ajuns prima data acolo cu familia in 2012 pentru 5 zile in aprilie (si am prins o saptamana cam rece si ploioasa), am mers si eu pe urmele tale, am vizitat cat am putut in Barcelona, dar am fost si la acvariu, gradina zoologica si la parcul de distractii Tibidabo.
Am vazut fantanile cantatoare, am baut sangria intr-un local pe plaja, mergeam mai spre seara in celebra lor piata Boqueria deoarece fructele/ sucurile de fructe erau la jumatate de pret.
Am vazut hoti de buzunare care isi pregateau atacul asupra victimei (o pereche de tineri care isi lasasera rucsacul langa ei pe banca), noroc ca am avertizat discret victimele si acestea au scapat.
Este un oras frumos, umbrit doar de astfel de personaje, dar un oras in care m-as intoarce oricand.
Felicitari, votat cu mare drag.
Multumesc de ecou! Mi-ati adus aminte de amintiri frumoase. Si inca zambesc.
Barcelona tiene sabor! spun spaniolii...
Si eu am ajuns la Tibidabo (in biserica, nu la Parcul de distractii care seara arata spectaculos), la Oceanograf dar nu la Zoo unde am auzit ca este foarte interesant. Uitasem sa scriu despre Parc de la Ciutadela si Arcul de Triumf dar si de faptul ca te poti plimba cu barca pe lacul din parc de la Ciutadella, Uitasem si de plaja de nudisti descoperita intamplator plimbandu-ne pe plaja (la vreo 2 statii de Besos del Mar).
Am vazut si eu hotii pe Rambla, dar aveam geanta bine stransa in mana, insa cel mai frumos eveniment a fost in iulie 2018 nunta prietenilor mei in Poble Espanol.
Ne-au pus practic Barcelona la picioare! Da, frumoase vremuri...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 O experienta deosebita! — scris în 21.02.24 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Lucruri de evitat - pentru a avea o vacanta reusita in Barcelona — scris în 13.04.19 de lacatusa din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Barcelona un oras fermecator — scris în 07.07.18 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Transportul de la aeroport in centru — scris în 04.11.17 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Despre transportul in comun in Barcelona... — scris în 09.09.17 de lluci din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Hola, Barcelona! — scris în 14.08.17 de dianaro din ITALY - RECOMANDĂ
- May.2017 Pentru prima data in Barcelona - Impresii personale — scris în 22.07.17 de daneel din ORADEA - RECOMANDĂ