ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Suceava
ÎNSCRIS: 30.06.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 6 zile
colegi
10 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Trucuri pentru un sejur reusit...

TIPĂREȘTE

Am accesat pagina AFA din intamplare (de fapt, am raspuns la o intrebare despre variante de cazare la Roma, intamplarea a fost ca am "ajuns" si la Amsterdam...). Si cum la rubrica "Sfaturi utile" erau doar 2 postari, iar Bogdan DSN scrie ca nu prea a gasit informatii pe site, m-am intrebat mirata "cum asa? dar review-ul meu unde e? " ei bine, era pus... "la pastrare" intr-un folder de pe laptop, unde se pare ca sta de mai bine de un an, din motive pe care nu le mai tin minte...

Asa ca las la latitudinea webmaster sa decida daca va mai fi postat pe site, in masura in care continutul ofera totusi informatii utile. Iata ce am scris eu atunci (octombrie 2016):

Motivata de participarea la o conferinta in Amsterdam, mi-am propus o "extensie" in scop turistic si am cautat informatii despre ce se poate vizita si cam care sunt preturile. Si pentru ca am gasit destul de putine lucruri despre Amsterdam pe site, am decis sa scriu acest review (Olanda nu prea se regaseste pe prima pagina in lista destinatiilor de vacanta, desi am intalnit acolo foarte multi romani, atat turisti, cat si din cei stabiliti definitiv).

- transportul: Bucuresti - Amsterdam cu Tarom, ales din considerente de pret (mai rar la ei): cu vreo 5-6 saptamani inainte de plecare am gasit oferta cu 63 euro /zbor extern, iar zborul intern gratis (asa zicea in oferta lor, in realitate am platit doar taxele de aeroport).

- cazarea in Amsterdam este scumpa pentru bugetele noastre (pentru unele dintre ele cel putin). Am gasit foarte greu cazare in conditii decente la un pret sub 100 euro/noapte, si asta la un hotel langa aeroport. E adevarat ca avea transfer gratuit la aeroport din 30 in 30 minute, iar din aeroport se poate lua foarte usor trenul spre oras (trenurile circula foarte des si nu fac mai mult de 20 minute, dar... timpii se aduna). Cazarea in oras este ori foarte scumpa (peste 100 euro/ noapte - locul, nu camera) sau, pentru 30-40 euro/noapte primesti un pat intr-un dormitor mixt cu 6,8 sau12 paturi si cu baia pe hol.

- aeroportul Schipol este foarte bine organizat, desi este foarte mare (a fost cel mai mare din Europa pana de curand, cand a fost surclasat de Heathrow, UK). Sunt panouri indicatoare la tot pasul si multe puncte "info". Mi-a placut la aceste puncte faptul ca, daca se adunau 7-8 persoane sa ceara informatii, imediat mai aparea un angajat dispus sa raspunda (sau chiar doi, daca era multa lume). Zona centrala din aeroport, acolo unde se intalnesc toate plecarile si sosirile, are o suprafata destul de mare si contine, in afara de magazine de tot felul, chioscuri tip "ciuperca" de unde se pot cumpara abonamente pentru transport (pentru oras sau pentru tren sau mixte), scari rulante care asigura accesul la peroanele de trenuri (grupate cate doua si marcate cu albastru), panouri cu mersul avioanelor, dar si al trenurilor, precum si celebrele automate galbene pentru self-service, despre care am citit ca e riscant sa le folosesti! Ei bine, nu e complicat deloc, exista si optiune in limba engleza sa poti "conversa" cu interfata, dar ceea ce e important de stiut este ca nu accepta plata cu cash, numai cu cardul, si ca nu elibereaza abonamente mixte (trebuie sa optezi pentru una din variante: transportul in oras sau in afara lui).

- abonamentele mixte (Travel ticket) se cumpara de la chiocurile tip "ciuperca" sau de la magazinele care au afisat simbolul "AK" si iti ofera transport nelimitat in oras pe orice mijloc de transport - tramvai, metrou, autobuz - plus trenul de la Schipol pana la Amsterdam Centraal (= Central Station). Pretul este de 16 euro pentru 2 zile, 21 euro pentru 3 zile si 26 euro pentru 4 zile. Atentie! aceste abonamente mixte se refera la ziua calendaristica (deci daca il folosesti prima data la ora 8 seara se calculeaza ca fiind o zi). Abonamentele de oras (GVD ticket) au valabilitate pentru 24,48, respectiv 72 ore, calculate de la ora cand s-au folosit prima data si costa 7,5 euro / 12,5 euro, respectiv 16,5 euro pentru 72 ore. Eu am ales varianta cazarii langa aeroport si cea a abonamentului mixt (un drum cu trenul de la aeroport la Central Station costa 5 euro).

- la iesirea din aeroport sunt multe peroane pentru autobuze, un peron special destinat taximetrelor, iar in partea dreapta opresc autobuzele care apartin hotelurilor cu transfer gratuit. In aceasta zona, in afara de indicatoare cu numele hotelurilor respective, sunt afisate si orele de transfer pentru fiecare hotel. Indicatoare pentru aceasta zona se gasesc si in interiorul aeroportului (hotel shuttle), alaturi de cele pentru autobuze si taxi-uri, suficient de multe si usor de identificat de catre turisti.

- referitor la transportul in oras, cea mai buna optiune sunt, de departe, tramvaiele. Nu numai ca circula foarte des, dar marea majoritate a traseelor pornesc si se termina la Amsterdam Centraal. Mai mult, au statii in toate punctele "cheie" din oras, inclusiv pe podurile principale. La iesirea din gara (Central Station) gasiti peroanele pentru tramvaie, impartite in stanga si in dreapta, harti care indica pentru fiecare traseu in ce parte are peronul, precum si accesul la metrou. Sunt doar 2 linii de metrou in Amsterdam, ambele cu un traseu periferic - datorita multitudinii de canale care nu permit construirea de tuneluri. Metroul este folosit de regula pentru accesul in zonele periferice - nu sunt practice pentru cei care vor sa viziteze orasul.

- validarea calatoriei se face prin scanarea biletului (sau a cardului sau abonamentului) atat la intrare, cat si la iesirea de pe peron la o interfata montata pe un fel de "pilon" galben, nu foarte inalt, facut special sa ajungi usor cu mana la interfata respectiva. Sunt multe astfel de dispositive, montate sa le gasesti usor, iar la scanarea legitimatiei "piuie" (o data la intrare si de doua ori la iesire)... daca nu este validat corect la iesire, nu poti intra pe peron cand vrei sa te intorci sau nu poti sa urci in alt mijloc de transport...

Am fost placut surprinsa sa constat ca toata lumea valida corect biletul, desi in vanzoleala din aeroport ar fi usor sa "faci blatul", cum zice romanul, mai ales ca nu prea sunt controale... Eu am calatorit foarte mult zilele acelea, si in oras si in afara lui, si am vazut un singur control, pe tren, care verifica scanarea corecta a legitimatiilor de calatorie.

Intrarea in orice tramvai se face pe 2 usi marcate (altele decat cele pentru iesire), in dreptul carora se afla si interfata pentru scanarea biletului. Astfel se evita inghesuiala si, evident, mersul pe blat... Nu poti urca pe unde se coboara sau invers (suna frumos, nu? oare cand vom vedea asta si la noi?) Va recomand tramvaiul cu traseul 4, care traserveaza orasul de la nord la sud.

- Amsterdam este un oras "complicat", cel putin pentru turistii care vin prima data. Toate casele seamana intre ele, toate strazile seamana intre ele, in plus sunt si o multime de canale care strabat orasul in toate directiile si care, evident, seamana intre ele. Mie mi-au trebuit vreo doua zile pana le-am descalcit cat de cat, asta dupa ce m-am ratacit in cateva randuri! (spun asta pentru ca simtul meu de orientare functioneaza destul de bine, printre cunoscutii mei sunt, de regula, persoana solicitata sa compuna trasee eficiente sau sa gaseasca cazari samd). Strazile sunt fie paralele cu canalele, fie perpendiculare pe ele, dar multe intersectii nu au semne distinctive sau alte puncte de reper (obiective turistice, piete samd) ca sa poata fi identificate usor.

Pentru o mai usoara orientare, putem compara harta orasului (a partii centrale, cu obiective turistice), cu un semicerc, cu centrul in Amsterdam Centraal, cu raul Amstel care vine de undeva din directia orei 5 spre centru si se termina la debarcaderul din fata garii, si cu cele 3 canale principale semicirculare, concentrice, care delimiteaza cartierele. Primul canal mare venind dinspre gara este Prinzengratz, apoi urmeaza Herengratz si cel mai excentric si, desigur, cel mai lung este Kaisergratz.

Artera principala a orasului pleaca de la gara centrala spre sud, spre piata Dam, renumita in trecut pentru comert, fiind locul de intalnire al tuturor mestesugarilor si producatorilor din Europa. De aici provine si numele orasului (piata Dam situata pe raul Amstel).

Nu mi-am propus sa vorbesc despre obiective turistice, se gasesc destule informatii in ghiduri sau pe site... In schimb, ce mi se pare important este folosirea pass-urilor pentru vizitare, pentru ca ofera reduceri consistente (luate separat, intrarile la obiectivele turistice sunt destul de scumpe...)

Sunt doua tipuri de carduri in Amsterdam, Holland pass si cardul " I Amsterdam", cu oferte diferite.

Holland pass are o serie de vouchere desenate cu lalele (evident!!!) aurii sau argintii, care se schimba la intrarea in musee cu biletul propriu-zis. Laleaua aurie echivaleaza cu intrarile "scumpe", adica intre 20 si 25 euro, cum ar fi Rijskmuseum, Van Gogh etc iar laleaua argintie cu cele sub 20 euro (fabrica de diamante, ...). Numai primul voucher cu lalea aurie este valabil la Rijskmuseum!!!

Voucher-ele sunt grupate perechi, unul auriu si unul argintiu, iar la cumparare se poate opta pentru varianta cu 2,4 sau 6, cu pretul de 40,60 sau 80 de euro, alaturi de, evident, un minighid unde este precizat care intrari sunt cu lalea aurie si care cu argintie. In plus, la fiecare varianta exista un voucher suplimentar, care se poate schimba pe un card de transport urban de o zi sau cu o croaziera pe canale. Va recomand sa rezervati croaziera la apus, dureaza cam o ora, iar plimbarea pe canale noaptea este ceva deosebit, mai ales ca toate podurile sunt luminate.

Cardul "I AMsterdam" ofera gratuitate pe toate mijloacele de transport din oras (atentie! nu poate fi folosit pentru transferul de la si catre aeroport) si are incluse fie intrari gratuite, fie cu reducere. Nu este inclusa intrarea la Rijskmuseum (se plateste pretul intreg daca ai acest tip de card). Ce mi s-a parut interesant este faptul ca ofera intrare gratuita doar la obiectivele mai "ieftine", adica sub 20 euro... la cele cu intrari mai scumpe, au reduceri (singura exceptie este Muzeul Van Gogh, care are intrare inclusa pe card).

Cardul "I AMsterdam" poate fi cumparat doar de la chioscurile inscriptionate astfel (cel mai mare si usor de reperat este situat la iesirea din Amsterdam Centraal, in stanga, intre peroanele pentru tramvaie si debarcader). Holland pass-ul poate fi cumparat doar de la chioscurile care au simbolul "AK" - le gasiti in interiorul garii, dar si in oras, acolo unde afiseaza simbolul respectiv.

Ca argumente personale, am ales Holland pass-ul pentru acesul la Rijskmuseum, Keukenhof, fabricile de diamante (una dintre ele este inclusa si in traseul autobuzelor turistice).

Sper sa va fie de folos!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de ALINAMD in 09.01.18 23:48:20
Validat / Publicat: 10.01.18 06:35:44

VIZUALIZĂRI: 4279 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ALINAMD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 ... la care orice comentariu este de prisos!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

RoxanaGRS
[10.01.18 08:51:49]
»

Foarte bun review. Simplu, clar si concis. Felicitari!

webmaster
[10.01.18 13:47:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[10.01.18 17:54:03]
»

@ALINAMD:

O colectie de ponturi pentru vizitarea si calatoria la Amsterdam. Bune! Felicitari!

Hai ca incep sa imi amintesc de Amsterdam-ul de acum vreo 15 - 20 ani, cand am fost ultima data acolo: Acolo am vazut prima data un muzeul al figurilor de ceara si mi-a placut foarte mult. Carteirul Rosu are farmecul lui cu drogatii lui cu tot. Morile de vant, canalele, piata de lalele, magazinele satesti de branzeturi, plimbarile cu vaporasul pe canale, Muzeul Van Gogh...

Amsterdam! Amsterdam!

Inca o data felicitari pentru ghid!

ALINAMDAUTOR REVIEW
[10.01.18 20:52:42]
»

@Dan&Ema:

"Morile de vant, canalele, piata de lalele, magazinele de branzeturi, plimbarile cu vaporasul pe canale, Muzeul Van Gogh... " au farmecul lor de necontestat si, cred, unic in lume.

Recitirea review-ului (inainte de a-l posta) mi-a trezit toate amintirile frumoase legate de acea calatorie. Enumerarea voastra... mi-a starnit cheful de duca!

Amsterdam! Amsterdam!

Multumesc pentru aprecieri!

Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[10.01.18 21:12:21]
»

Poate ca este mai ieftin sa vii cu avionul la Eindhoven sau Dortmund (cu compania vrajitorului), apoi sa iei trenul catre Amsterdam.

Pentru muzee eu am optat pentru Museumkaard. Costa vreo 60 de euro si este valabil un an si la peste 400 de muzee olandeze. Dupa o luna trebuie activat si este necesara o adresa, dar in termen de o luna (ceea ce este mai mult decat o vacanta) se foloseste fara grija.

Deci cu 60 de euro ai Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk, Museul diamantelor, Muzeul marinei, Nieuwekerk, Westerkerk si enumerarea poate continua. Si m-am referit doar la Amsterdam. Dar Haarlem, Utrecht, Rotterdam, Haga, Leiden sau Delft sunt la mai putin de doua ore de mers cu trenul, deci usor accesibile. Si muzeele lor devin gratis.

Vacante frumoase in Olanda.

Mihai18
[11.01.18 00:01:27]
»

Subsrcriu la ecourile de mai sus.

Sintetizînd reviewul, eu aș adăuga cîteva indei principale

- firesc, ecursia trebuie pregătită în detaliu de acasă, pregătirea însemnând ce obiective turistice pot fi vizitate acolo (și sunt destule), programul lor de funcționare, prețul, adresa și cum pot ajunge la ele, plecând de la hotel.

- harta cu transportul pubic, eventul chiar listată de acasă. Dar găsiți și acolo. La hotelul Casa 400 unde ne-am cazat este gratuită, în Haga costă 4 euro

- sub nici o formă nu circulați fraudulos cu transportul public. Controalele sunt dese, formate dintr-o echipă din 3 oameni (2 bărbați și o femeie), -am întâlnit-o în stația de metrou Amstel. Sunt în uniforme, au centură la care sunt atașate un spray și o pereche de cătuse. Ați citit bine. Am imagini video și la cerere le prezint oricînd și oricui

- pe lista obiectivelor turistice este și strada comercială Piere Chiuip. Nu recomand, veți pleca dezamăgiți. Nu ocoliți Muzeul Nemo, Rijkmuzeum, ExperiețaHeineken, Piața Remrtand și neapărat o plimbare de cca. o oră cu vaporașul pe canale.

Recomand cu convingere această destinație.

roth
[13.01.18 22:28:14]
»

Un adevarat ghid. Bine structurat, usor de citit si de memorat sau ce sa mai ne chinuim, printam si gataaa

Vacante la fel de frumoase si multe povesti de spus, aici pe AFA!

mishu
[27.01.18 19:56:19]
»

@ALINAMD: Un articol intradevar de mini ghid, cu o multime de informatii utile si asezonate minunat c niste poze superbe.

Cat despre calatoria frauduloasa cred ca numai la noi circului raudulos si tot tu te certi cu controlorii pana iti sar si ceilalti sa iti ia apararea.

Acum fiind in Austria, circul si eu cu transportul public, fie tren sau autobuz si in autobuz vad clar cum soferul este atent la calatorii care urca (o data chiar am vazut cum a oprit masina sa verifice un calator), iar in tren s-a intamplat sa circul de multe ori fara sa fiu controlata iar la controlori am sesizat binenteles spray-ul si catusele, iar amenzile sunt usturatoare.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Butz
[22.06.18 10:41:16]
»

@ALINAMD: Foarte util articolul, l-am citit inainte de a merge la Amsterdam. Acum as vrea sa fac o completare: am stat 4 zile in Amsterdam in luna martie 2018.

Cardul Iamsterdam city card iti ofera transport gratuit si nelimitat in oras cu tramvaiele, autobuzele si metroul, mai putin transportul la si de la aeroport, intrari gratuite la majoritatea muzeelor, inclusiv Rijskmuseum si vanGogh, Casa Rembrandt, Stedelijk museum, Nemo science museum, Amsterdam arena, croaziera pe canale cu oricare dintre companiile din oras. Cu cat vizitezi mai multe atractii, cu atat cardul devine mai convenabil. Il poti cumpara pe 24,48,72 sau 96 de ore si devine activ la prima validare, separat pt. transport si vizite la muzee. Il poti achizitiona de pe site si ridica din aeroport ori gara centrala, de la ghiseele anume specializate. Pe site-ul cu acelasi nume (ca si cardul) se gasesc toate informatiile utile, preturi, etc.

In rest, vacante frumoase tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[22.06.18 10:50:31]
»

@Butz: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ALINAMD, Butz, Dan&Ema, Mihai18, mishu, Radu Tudoran, roth, RoxanaGRS, Sena
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Amsterdam:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075895071029663 sec
    ecranul dvs: 1 x 1