GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursia din acest an din Israel am dedicat-o vizitării unor locuri cu încărcătură istorică dar mai ales unor minuni ale naturii. Ne-a fost mai ușor să avem cazarea într-un singur loc, Eilat, și să ne deplasăm până la ele, am avut timp suficient pentru vizitare.
Următorul obiectiv, după Masada, vezi impresii, a fost En Gedi cu al său Parc Național, cunoscută oază naturală, o zonă de recreere și drumeții, cu situri naturale și istorice care se întorc până în vremurile biblice și cu o conservare importantă a vieții sălbatice. Am mers cu același autobuz, numărul 444, ce merge la Jerusalem, 68 NIS (17,5 euro) de persoană dus – întors, biletele le-am luat de la casa de bilete a Stației Centrale cu o zi înainte când am fost la Masada, doar că întoarcerea a fost din Ein Bokek, același preț.
Prima cursă pleca la aceeași oră 7, era o zi de joi, și am ajuns la En Gedi în jurul orei 10:10, trecând în drumul nostru și pe la Masada, mai erau 5 stații până la Parc. Stația de oprire a fost Nahal David Field School, despre școliile de teren, taberele din Israel și activitatea lor aflați mai multe pe site-ul natureisrael.org/FieldSchools. Am traversat și ne-am apropiat de marea parcare și de locul frumos amenajat, cu acoperișuri din paie, mari umbrare în perioadele toride, pentru a lua bilete, 28 NIS de persoană, și a intra în Rezervație, am primit și o hartă foarte bună pentru drumeții. În stânga parcării era un indicator ce ducea la Vechea Sinagogă pe care am vizitat-o la întoarcere.
Despre minunea verde din Deșertul Negev, despre cele două râuri și cele două izvoare pe care le-am și văzut, despre fauna și flora rezervației, despre traseul Wadi David au mai scris @CarmenIon și @msnd.
Voi povesti traseul făcut de noi cu timpii necesari pentru 60+, dar nu numai... Am plecat în jurul orei 10:30 pe o alee asfaltată ce duce la Wadi David, un frumos canion abrupt, și râul său, Noah David, și destul de repede am văzut Cascada Inferioară, se coboară puțin la ea. De aici începe urcușul de-a lungul râului, ușor, am admirat și pozat piscinele naturale, natura plină de viață, nu am văzut nicio vietate, doar păsări, am trecut prin tunelul făcut de plante de-a lungul apei, drumul are o cale la urcare, alta la coborâre. După circa 20 de minute de mers lejer am ajuns la Cascada lui David, loc frumos în care apa are o cădere destul de mare, debitul este suficient pentru o oază din deșert, ne-am întâlnit și aici cu nelipsiții asiatici...
Mai multe poze și am plecat pe drumul de întoarcere doar până la un indicator de unde am început urcușul spre En Gedi Spring. În partea finală este și o balustradă, se urcă pe trepte naturale sau tăiate în stâncă, ne-am întâlnit cu un grup numeros de fete și profesorii lor, erau sigur de la tabără, nu a fost însă singurul grup întâlnit... Aici este prima dată când se vede Canionul, Marea Moartă, Munții Moab din Iordania, livezile de palmieri și Nahal David Field School, dacă nu aveți timpul necesar, urcați până aici pentru poze, de neratat!
Se mai urcă puțin, acum fără balustrade, spre dreapta, până se ajunge sus, am avut în fața noastră doi tineri ca reper și ne-am descurcat, aici nu sunt indicatoare. Se merge apoi pe poteca îngustă, în față erau grupurile de turiști, elevi, ce merg la Dudim Cave. Am trecut pe la Shulammit's Spring, mi-a plăcut cum apare locul atât de verde în drumul tău, izvorul nu avea debit prea mare, părea un firicel, se vedeau și conductele ce captau apa... Am ajuns la un indicator spre Dudim Cave, acum, când povestesc și știu timpii, sigur aveam timp pentru a merge la ea, cred că se făceau cam 30 de minute dus-întors, dar am hotărât să mergem spre En Gedi Spring, era ora 11:45, îmi pare rău că am ratat, tot urcasem până acolo și nu mai era mult...
Pe potecă ne-a apărut în stânga Chalcolithic Temple, denumirea vine de la epoca calcolitică, cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, când s-a folosit cuprul în Israel. Atunci a fost ridicat un templu, iar pelerinii veneau de departe pentru a se închina acolo. Templul a fost ridicat deasupra izvorului En Gedi, pe creasta unei stânci, cu vedere la Marea Moartă și la Munții Moab. Există dovezi că la templu aveau loc ceremonii legate de apă, apa atât de căutată în deșert. Au fost găsite, în Peștera Comorilor, vase de ceremonie din cupru și fildeș folosite în acest templu, vase expuse acum în Muzeul Israel din Ierusalim. Am pozat și indicatorul ce duce mai întâi pe bandă verde și apoi pe bandă roșie la The Dry Canyon, un traseu deosebit din ce am citit, era și un panou cu timpii de urcare, oră de plecare, maxim ora 12:30, pentru a te încadra și a coborî până la ora de închidere, ora 16... Mi-a plăcut cât de explicativ este totul, timpii afișați erau lejeri chiar și pentru cei cu vârsta de 60+, m-am uitat la ceas, defect profesional, era 12:10.
De aici am început coborârea la En Gedi Spring, lume buluc, foarte mulți tineri, unii serveau masa, alții socializau, izvorul avea debit mare, vegetația era bogată, este fantastic cum se adaptează totul la apa cea sfântă și atât de căutată în toridul deșert. Am pozat copacul „Spinul lui Hristos”, cu fructele lui verzi ca niște merișoare, acum erau necoapte, trestii, acacia. De aici drumul este marcat cu bandă neagră și coboară la Tel Goren. Am trecut, era în partea stângă, pe lângă zidul Morii de Făină din Perioada Mamelucă, din secolele 13 – 14, și am început coborârea, cei mai mulți urcau...
Am ajuns apoi pe un drum pietruit și am coborât iar, dar mult mai puțin, ajungând la punctul final, la Tel Goren, rămășițele așezării iudaice din epoca fierului la En Gedi, situate pe malul nordic al Wadi Arugot, mai târziu un exemplu rar de oraș, care a apus în perioada persană, în secolul 5 î. Hr...
Atenție! Am văzut și harta rezervației, pe aici se intră în rezervație fără bilet și se face traseul în sens invers față de traseul urmat de noi. Acum am înțeles de ce mulți veneau pe aici! Era ora 13:30...
De aici am mers pe Scenic Route, o frumoasă alee asfaltată ce șerpuiește de-a lungul șoselei ajungând la intrarea la Parcul Național de Antichități și la Sinagoga Veche. Am arătat biletele și nu am plătit nimic, cost separat 14 NIS de persoană, același orar de vizitare ca și rezervația, de la 8 la 16 iarna.
Am pozat plantele mai importante ale rezervației dar și macheta anticului sat. Parcul Național de Antichități En Gedi conține rămășițele unei sinagogi, o stradă și o serie de clădiri din apropierea ei care datează din perioada celui de-al doilea templu până în perioada bizantină.
Am văzut mai întâi Baia de Purificare Rituală, apoi un Bazin pentru spălarea mâinilor și picioarelor aflat în holul de vest al sinagogii. Sinagoga este deosebită, are și un culoar lung ce conține un mozaic cu Inscripția dedicată ei, este împărțită orizontal în patru secțiuni, a cincea, a fost adăugată mai târziu în timpul renovărilor ulterioare din antichitate. Am admirat și pozat Sala Centrală a sinagogii, podeaua sa de mozaic împodobită cu un model de frunze care înconjoară patru păsări în cadrul unui medalion. În fiecare dintre cele patru colțuri ale podelei stă o pereche de păuni care au struguri în ciocuri. Mozaicul nu conține forme umane, locuitorii au respectat preceptele biblice. Din același motiv, cele 12 semne ale zodiacului din inscripția dedicată sinagogii sunt indicate cu numele lor, dar nu sunt descrise pe mozaic, spre deosebire de majoritatea celorlalte sinagogi din aceeași perioadă.
În partea de nord este un alt mozaic, aici era așezat Sfântul Chivot. Tot în peretele nordic se afla o nișă în care arheologii au descoperit depozitul sinagogii cu scrieri sacre, mai multe suluri, multe monede de bronz, o cană de bronz și un menorah din șapte ramuri de argint. Lângă chivot se afla un scaun în trepte, cunoscut sub numele de Scaunul lui Moise pentru conducătorul comunității. Se văd și bazele coloanelor care formau trei culoare lungi ce înconjoară sala de rugăciuni la est, sud și vest. Sinagoga avea și etaj, destinat femeilor.
Cu părere de rău, timpul trecea atât de repede, am revenit la Complexul Amenajat al Rezervației, era în jurul orei 14:15, trecuseră deja 4 ore de când umblam liberi pe acolo... Am cumpărat ca amintire nelipsitul magnet, 15 NIS, și am plecat în stația de autobuz. Excursia noastră din acea zi nu se terminase însă...
Mi-a plăcut mult totul, mi-au plăcut cascadele, apa ce își făcea loc prin neclintitul canion, izvoarele dătătoare de viață, peisajele ce se văd de sus, Marea Moartă ce se confunda cu cerul, livezile de palmieri, vechile situri, mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 23.02.20 16:13:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 31.46590300 N, 35.39616200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu:
As vrea si eu sa pot merge pe acest traseu in cautarea miracolului, a apei si cascadelor din desert.
Ma asteptam sa vad mai degraba o vale seaca sau un firicel firav de apa, dar nu e chiar asa.
Si mai am un avantaj ca am aflat si pe unde se intra gratis. ???? Si am vazut si putinele locuri cu umbra.
Lasand gluma la o parte, articolul si pozele sunt fascinante.
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Sigur vei ajunge acolo și cum ești pasionat de mersul pe poteci în natură vei ajunge și pe alte trasee.
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
@mprofeanu: Excelent, ați parcurs cam toată rezervația
Felicitări pentru condiția fizică, review și poze
Sărut mâna și mulțumesc de aducerile aminte.
Am revăzut cu plăcere locurile prin care am trecut și noi. Dar mai mare plăcere mi-a făcut faptul că prin lentila aparatului foto al vostru și prin povestea anexată, am putut să văd și ceea ce nu a avut loc în programul nostru.
Felicitări pentru excursie, articol și fotografii!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Carmen Ion: Mulțumesc frumos pentru ecou și aprecieri! Am mers pe drumul însemnat cu o ulcică de pe hartă pentru a trece prin siturile vechi ale lui En Gedi.
Cu drag, .
@msnd: Mulțumesc frumos! Vă citisem și pe tine și pe Carmen și mi-am format o părere despre ce pot să văd acolo, mi-a plăcut și mi-am alocat o zi pentru En Gedi și En Bokek.
Nu mi-am permis să stau în zonă, era scump și am preferat să facem " naveta" cu autobuzul.
O zi frumoasă!
@mprofeanu: O calatorie la finalul careia am spus: " Imi pare rau ca s-a terminat! "
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 La rezervația En Gedi, în inima deşertului — scris în 29.06.17 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 En Gedi - oaza de langa Marea Moarta — scris în 17.07.14 de gilbert din CHIAJNA - RECOMANDĂ
- May.2013 Ein Gedi kibutzul paradis — scris în 22.11.14 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ