ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Lagarul de la Dachau - O excursie in infernul nazismului

TIPĂREȘTE

Elevii si studentii germani sunt obligati sa viziteze cel putin un lagar de concentrare pentru a vedea ce s-a intamplat sub ochii sau prin nepasarea bunicilor sau strabunicilor lor; turistii straini se duc de bunavoie, din diverse motive care pot sa tina inclusiv de natura psihicului uman. Noi ne-am dus din pura curiozitate si ne-am intors cu pareri impartite; da, experienta e puternica, e clar ca vorbim de vieti umane transformate in statistici prin metode de-a dreptul barbare. E de asemenea de apreciat ca Germania si-a pus pe tava in fata tuturor si partea intunecata a istoriei. Insa iesind din comunism si stiind ce au patit bunicii mei in anii '40-'50 realizez ca nazismul nu a avut nici pe departe monopol pe cruzime. Doar a aplicat-o intr-un mod nemtesc, organizat si sistematic.

Excursia la lagar a inceput in Muenchen; spre Dachau exista trenuri locale la fiecare 20 de minute, transportul fiind acoperit de tichetele speciale "Muenchen XXL" (7 euro single, 12.30 varianta "partner"). In gara Dachau exista semne catre autobuzul (sincronizat cu trenul) care asigura transportul pana la lagar; statia e chiar langa centrul de informare ("KZ Gedenkstaette"). Intrarea in lagar este gratuita insa se cer bani pentru audio guides si brosuri informative. In centrul de informare mai exista o librarie si un mic restaurant - pentru cine mai are pofta de mancare dupa vederea camerei de gazare si a crematoriilor (2 la numar).

Intrarea in lagar se face prin poarta detinutilor, marcata cu mesajul clasic; e o poarta extrem de ingusta unde la intrare ai tentatia de a poza "mesajul" din toate unghiurile. La iesire nu cred ca isi mai pune cineva problema. Lagarul in sine e foarte mare (gen 500m x 250m, am masurat in Google Earth si pare trasat cu o precizie nemteasca in acesti parametri). Nu mai exista baracile originale ale detinutilor construite din lemn ci doar doua replici; locatiile lor sunt insa marcate cu borduri. Ce au supravietuit sunt cladirile din caramida si beton - corpul administrativ si crematoriile. Dupa razboi au fost construite cateva capele unde se tin din cand in cand slujbe religioase; vorbesc de o biserica rusa, o capela catolica, un templu mozaic si un fel de biserica evanghelica.

Cladirea administrativa nu a fost renovata si arata pe interior la fel ca in acei ani; acum acolo e un muzeu cu planse, poze, "uniforme" de detinuti dar si instrumente de tortura. In fosta bucatarie a fost amenajat un cinematograf unde se proiecteaza la ore fixe un film documentar pe care am reusit sa il vad in varianta in limba engleza. Nu e ceva ce nu as mai fi vazut - poze facute de soldati in timpul "operarii" lagarului, poze de la eliberare, poze cu sute de cadavre, discursuri inflacarate ale liderului vremii etc.

Dupa cum am mentionat mai sus, curtea e imensa; de la prima pana la ultima baraca sunt cateva sute bune de metri, distanta pe care detinutii o aveau de parcurs de mai multe ori zilnic in ambele directii. Am numarat 60 de fundatii de baraci; aparent pe locul ultimelor 4 sau 6 baraci au fost construite locurile de rugaciune pe care le-am mentionat mai sus. In baraca reconstruita sunt cateva paturi "tip" (posibil sa nu fie originale), toalete si lavoare.

La capatul lagarului exista o curte separata; accesul la ea este peste un pod construit peste un mic rau care facea si el parte din sistemul de securitate. In aceasta curte sunt cele 2 crematorii - cel vechi si cel nou construit fiindca mureau prea multi oameni, depasind capacitatea crematoriului original.

In crematoriul nou exista si camera de gazare care nu se stie cat de mult a fost folosita la Dachau; probabil nu a fost folosita mai mult decat experimental din cauza profilului detinutilor, retinuti mai degraba pe criterii politice decat etnice si rasiale. Eficienta germana se vede si aici - executiile aveau loc fie la zid in spatele crematoriului, fie prin spanzurare direct in camera de ardere; de asemenea camera de gazare comunica aproape direct, printr-o camera de stocare a cadavrelor, cu camera de ardere. Sistemul de ardere si de colectare a cenusei era de asemenea centralizat undeva la subsol, permitand o activitate de tip 24/24. Oribil.

Dupa crematoriu, chiar daca ar mai fi ceva de vazut, nu-ti mai vine; te retragi usurel prin soare catre iesire, te bucuri ca traiesti in alte vremuri si te duci acasa. Desi nu poti sa nu te gandesti si la inchisorile romanesti, la "canal" si la "experimentul Pitesti". Sau ca si in zilele noastre exista astfel de lagare in tari precum DPRK, lagare care probabil nu vor fi vizitate niciodata de vreun turist.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DanCld in 26.06.11 21:36:00
Validat / Publicat: 26.06.11 22:09:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6487 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In statia de autobuz
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Admin
[16.10.12 16:06:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂRemember Dachau:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049865961074829 sec
    ecranul dvs: 1 x 1