GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Marea Galileei şi Marea Moartă sunt făcute din aceeaşi apă, care se scurge, rece şi curată, din înălţimile Hermon şi din rădăcinile cedrilor din Liban. Marea Galileei e toată numai frumuseţe, pentru că are ieşire. Primeşte pentru a dărui. Adună bogăţii şi le revarsă apoi pentru a fertiliza Valea Iordanului. Deşi hrănită cu aceeaşi apă, Marea Moartă este o năpastă. Pentru că nu are ieşire. Ceea ce primeşte, păstrează pentru ea.
Harry Emerson Fosdick (1878-1969), pastor şi predicator baptist american
Lacul sărat cunoscut sub numele de Marea Moartă reprezintă unul dintre cele mai interesante fenomene naturale din lume și o atracție importantă pentru vizitatorii Israelului. Situat la cea mai joasă altitudine de pe Terra - 400 m sub nivelul mării-, apa sa este atât de densă (grad de salinitate 25-30%, comparativ cu 3,5% în Mediterana), încât nicio vietate sau plantă nu poate supraviețui în ea.
Iudeii o numea „Marea săriiˮ, în timp ce cruciații o asociau cu Satana. De altfel, aici e locul unde Domnul „a slobozit peste Sodoma și Gomora ploaie de pucioasă și foc din cerˮ (Facerea 19:24) iar pe femeia lui Lot a prefăcut-o în stâlp de sare pentru că s-a uitat înapoi și a văzut distrugerea celor două cetăți păcătoase.
Se întinde pe 65 km, cu o lățime maximă de 16 km, formând o parte din granița Israelului cu Iordania. Are propriul ecosistem și un microclimat de tip saună, cu temperaturi care vara depășesc 40 de grade și umiditate excesivă.
Principala sa sursă de alimentare o constituie râul Iordan. În ultimul timp, din cauza redirijării cursului râului în vederea alimentării localităților cu apă potabilă și folosirii pentru irigații în agricultură, nivelul Mării Moarte a scăzut constant și îngrijorător, cu peste 1 m pe an, iar concentrația de săruri minerale (în special clorură de potasiu) a crescut. În 2015 Israelul, Iordania și Autoritatea Națională Palestiniană au semnat un acord pentru construirea unei conducte care va lega Marea Moartă de Marea Roșie, precum și a unei stații de epurare. În cadrul acestui proiect de salvare a Mării Moarte, o parte din apa pompată din Marea Roşie va fi desalinizată şi dirijată spre Israel şi Iordania.
Se va împlini oare astfel profeția din Iezechiel (47:8-10)? „Această apă… se va coborî în șes și va intra în mare și apele ei se vor face sănătoase. Toată vietatea care mișună acolo pe unde va trece râul va trăi. Pește va fi foarte mult… Vor sta pescarii de la En-Gaddi până la En-Eglaim și își vor arunca mrejele. Vor fi pești de tot soiul, ca cei din Marea cea Mare [Mediterana] și foarte numeroși. ˮ
Mergând atâția kilometri de-a lungul Mării Moarte, am zărit nenumărate smârcuri formate în urma retragerii apei mării, pe unele porțiuni de peste 100 m. Nu numai diminuarea debitului râului Iordan contribuie la această situație, ci și exploatarea masivă a mineralelor în industria farmaceutică și cosmetică, precum și a nămolului din mare, care are efecte benefice asupra pielii și a întregului organism, lucru cunoscut încă din antichitate, din vremea lui Irod și a Cleopatrei. Este folosit în tratarea unor boli precum acneea, psoriazisul sau artrita.
Încă din 1932 pe malul israelian al Mării Moarte au apărut hoteluri frecventate de evrei veniți să-și îngrijească sănătatea. Din păcate, după războiul din 1948 și cel din 1967, multe dintre acestea s-au închis sau au fost transformate în baze militare. Nici în ultima vreme israelienii nu au făcut aici investiții prea mari în turism, semn că, în ciuda acordului de pace cu Iordania, situația rămâne tulbure în zonă. Pe de altă parte, retragerea constantă a apei mării face ca de la an la an unele plaje să dispară, trebuind să fie relocate, așa încât nu este de mirare că puțini sunt cei interesați să bage bani în astfel de afaceri.
Înțeleg că actualmente sunt în funcțiune următoarele plaje (prezentate în ordine, pornind de la nord spre sud):
- Kalia Beach, situată la numai 25 km de mers cu mașina de Ierusalim; printre dotările sale se numără un bar, un restaurant și un magazin de suvenire
- Biankini Beach, o oază și o stațiune de bacanță în stil oriental, cu spații de cazare și un restaurant cu specific marocan
- Neve Midbar Beach, la care am făcut și noi popas o oră și jumătate în circuitul de o zi care a mai cuprins Qasr el-Yahud (locul botezului lui Iisus în Iordan), rezervația naturală En Gedi și Masada
- Mineral Beach, populară printre familiile israeliene
- En Gedi, o plajă publică prevăzută cu dușuri, spații de picnic și de campare
- En Bolek, cea mai dezvoltată stațiune de la Marea Moartă, cu mai multe hoteluri de 4-5 stele și numeroase facilități
Neve Midbar Beach se află imediat după intersecția dintre șoseaua 1, care pornește din Ierusalim către est, și șoseaua 90 ce urmărește malul vestic al Mării Moarte. Are aceeași intrare din șosea ca plaja Biankini, o intrare nu tocmai apetisantă, încadrată de mlaștini.
Prețul biletului a fost inclus în costul excursiei și odată pătrunși în incintă am remarcat dotările excelente: două piscine (una pentru adulți și cealaltă pentru copii), baruri, un restaurant cu terasă și specific oriental, spații plantate cu gazon, umbrite de copaci și amenajate cu mese și bănci de lemn, bungalowuri și spații de campare, baldachine și corturi, cabine de schimb, toalete, dușuri. La intrare se află un magazin cu produse cosmetice și un mini-market. Am văzut și salvamari.
Am coborât pe niște scări amenajate în terase, protejate de balustrade, spre așa-zisa plajă, în fapt o porțiune îngusă de pământ și pietriș pe care fuseseră așezate scaune din plastic – pe jos nu aveai cum să întinzi un cearșaf. Doritorii puteau găsi nămol negru natural gratis la fața locului, pe pantele care coborau către mare.
Ceea ce se spune despre Marea Moartă este perfect adevărat: apa este uleioasă și atât de densă și sărată, încât te saltă imediat la suprafață și nu poți înota. Practic, cu greu poți înainta pășind pe fundul apei, pentru că imediat vei fi împins pe spate. Nu am avut niciun ziar la îndemână pentru a testa dacă l-aș fi putut citi făcând pluta, dar sunt convinsă că da. Gradul ridicat de salinitate poate cauza iritații pe pielea julită sau proaspăt bărbierită și este bine să evitați să înghițiți apă. De altfel, peste tot în complex sunt panouri care avertizează să nu împroșcați sau să săriți în apă
Am plutit în Marea Moartă vreo zece minute și încă cinci am stat la soare, ca să mă usuc, însă sarea a cristalizat imediat pe piele, producându-mi mâncărimi, așa că m-am dus repejor la dușuri.
Senzația de plutire pe spate în apa aceea cumva groasă și deloc răcoroasă nu mi s-a părut prea plăcută. Dar a fost, recunosc, o experiență interesantă, inedită.
Am făcut-o și pe asta!
Webmaster, rog următoarea ilustrație video-muzicală: youtube
Trimis de Carmen Ion in 01.07.17 22:26:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Marea Moartă, # CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
--
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Carmen Ion:
”Mergând atâția kilometri de-a lungul Mării Moarte, am zărit nenumărate smârcuri formate în urma retragerii apei mării, pe unele porțiuni de peste 100 m.
Citind despre lungul drum parcurs de tine de-a lungul ţărmului Mării Moarte, am avut o senzaţie de deja vu . În urmă cu doar un an am parcurs un drum similar, de aproape 100 de kilometri cred, doar că pe malul opus în Iordania.
Impresiile mele despre Marea Moartă sunt cvasi-similare. Am petrecut câteva ore pe o plajă amenajată la Marea Moartă, am făcut baie de câteva ori în aceasta, am încercat chiar să înot, însă fără succes, pentru că veneam cumva în nas. A fost o experienţă interesantă, nu regret excursia făcută, dar nici nu-mi doresc să revin .
Am avut şi naivitatea de a încerca mult lăudatele proprietăţi curative ale nămolului de la Marea Moartă. Mare greşeală. Chiar de a doua zi mi-a declanşat o acnee de toată frumuseţea, cum nici în adolescenţă nu am avut. Însă cremele cu care m-am întors din Iordania au fost foarte ok, de calitate.
Aici e probabil singurul lac unde valabilă vorba aia că nu te scalzi de două ori în aceeași apă. Cred și eu, nu mai apuci. Pentru că între timp a dispărut.
Dacă calculez, locul în care m-am bălăcit în 2000 e acu pe undeva prin văzduh, la vreo 16 metri deasupra celor ce se scaldă astăzi acolo. Atunci mi-a spus cineva că scade cu 1 metru pe an și văd că treaba se verifică. Am căutat pe net și într-adevăr, în 2000 nivelul Mării Moarte era -414 m, azi e -430 m.
E o experiență de încercat, dacă stai drept ieși din apă mai mult decît cel mai săltăreț portar de polo. Iar de înotat, numai pe spate. Pe burtă ți se ridică picioarele și ești forțat cu capul în apă, iar să bagi ochii sau nasul în potroaca aia e destul de neplăcut.
Pe urmă, după ce ieși din apă, repede la duș!
Foarte reușit circuitul, ați văzut destule, am citit interesat și despre Masada, Jaffa și celelalte.
@nicole33: N-am fost deloc tentată să încerc nămolul, mai ales că trebuia să ți-l procuri singur de pe pantele delușoarelor ce coborau spre mare - vezi spre exemplificare foto 14 și 15. Arăta a noroi, nu a nămol
Acum, după povestea spusă de tine, mă felicit și mai abitir pentru că m-am abținut!
Mersi de vizită, ecou și vot.
@abancor: Eu sunt o iubitoare a apei. Oriunde dau de ea, fie sub formă de izvor, pârâu, lac, mare, îmi vine să mă arunc imediat sau măcar să-mi scald nițel tălpile.
În Israel nu știu cum s-a nimerit, dar apa mi-a dat cu flit, și încă de trei ori:
- la Iordan, culoarea maronie și faptul că băltea (sau în orice caz așa am avut eu impresia) mi-au tăiat orice chef de botezare - mă rog, au fost și alte motive la mijloc, pe care le-am explicat în review
- la Marea Moartă eu una n-am reușit să înot nici măcar pe spate. Am încercat să dau din mâini și era să iau o dușcă zdravănă din apa aceea lipicioasă. Ca să nu mai povestesc cât m-am zbătut ca să revin de pe spate cu picioarele pe pământ, adică pe fundul mării. Cred că arătam într-un mare fel. Noroc că nu era nimeni prin preajmă cu un telefon la îndemână, altfel ajungeam pe youtube
- la Tel Aviv, de cum am ajuns am lăsat bagajele la hotel și țuști pe plajă și în apă! Mediterana era tocmai bună pentru scăldat, adică nu aproape fiartă, așa cum ne-a întâmpinat la Valencia într-un iulie, DAR... valurile ne-au trântit și ne-au băgat cu capul la fund. După care a urmat părul ud în bătaia aerului condiționat și, cât se poate de firesc, o răceala groaznică.
Deci trei experiențe neplăcute cu apa, în locuri diferite în două zile consecutive. Nu-mi amintesc să mai fi pățit așa ceva înainte.
Mulțumesc pentru ecou și pentru interesul cu care ai citit reviewurile mele din seria Israel.
@Carmen Ion: Am ajuns in sfarsit la zi si astept in continuare sa ne mai povestesti ceva. Interesant totul si poate asa as avea si eu senzatia ca pot pluti prin puterile mele .
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Crede-ma, puterile nu-ti sunt deloc incercate la plutitul in Marea Moarta: chiar nu trebuie sa faci nimic, apa te ridica ea la suprafata
Cred ca pe moment cel putin, am plictisit destul cu serialul Israel. Asa ca il voi intrerupe pana cand ma voi decide cum sa "atac" Ierusalimul, despre care n-am scris decat un review "generalist", fara a puncta si detalia cele vazute acolo. Care sunt foarte multe...
In plus, voi avea de scris despre alte destinatii. Asa ca tine aproape
Multumesc pentru interesul cu care ai lecturat reviewurile mele despre Israel.
@nicole33: daca ai fi stat cateva zile problema se rezolva... NATURAL fara creme Apa de la marea moarta este recunoscuta pentru beneficiile dermatologice
@Christina1:
”Apa de la marea moarta este recunoscuta pentru beneficiile dermatologice
Aşa ştiam şi eu.
Acolo s-a creat o adevărată industrie, nămolul fiind folosit pe scară largă în industria farmaceutică şi cosmetică.
”daca ai fi stat cateva zile problema se rezolva... NATURAL fara creme
Poate că da, poate că nu. Cinci ore petrecute la Marea Moartă mie mi-au fost suficiente. Curiozitatea în legătură cu aceasta mi-a fost satisfăcută. A fost o experienţă interesantă, dar eu nu am niciun motiv să revin.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2020 Ein Bokek, resort turistic - terapeutic israelian de top — scris în 27.02.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Plutind si citind o carte - fotografia pe care trebuie sa o faci! — scris în 06.09.17 de Pami* din MANNHEIM GERMANIA - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Frumusetile Israelului/Marea Moarta — scris în 27.02.12 de cryss27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Popas la Marea moarta - Salina la 45 de grade — scris în 12.06.11 de laurn din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2009 Ierusalim si Marea Moarta — scris în 02.10.09 de vi_chy* din SLOBOZIA - RECOMANDĂ