GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Praga este Podul Carol sau “Karluv most” în limba cehă. Am vizitat de două ori podul, o dată ziua la amiază şi o dată la lăsarea serii. Podul este diferit în cele două momente ale zilei, dacă la amiază este plin de turişti şi de artişti ambulanţi care picteză, desenează sau cântă şi dansează, seara podul este mai liniştit, artiştii aproape lipsesc, puţini turişti care-l vizitează pe înserate au timp să admire fiecare statuie care impodobeşte podul.
Podul Carol uneşte cele două maluri ale Vltavei făcând legătura dintre Mala Strana (micul oraş) şi Stare Mesto (vechiul oraş). Podul a fost construit pe locul unde se afla un alt pod, denumit Judith (după numele soţiei regelui Vadislav I), dar care era prea îngust şi nu putea fi tranversat decât de către oameni, nu şi de căruţe. Podul Judith a fost luat de apele Vltavei în anul 1342. Construcţia podului Carol a început în anul 1357 la ordinul regelui Carol al IV-lea care a încredinţat lucrarea arhitecţilor Otto Master şi Petr Parler. Prima denumire a podului a fost Podul de Piatră sau Podul Praga, abia în anul 1870 a primit denumirea actuală, Podul Karol. Podul are o lungime de 516 metri, o lărgime de 10 metri şi se sprijină pe 16 stâlpi. In capetele podului se află două turnuri, care sunt vizitabile iar din balconul lor priveliştea este încântătoare. Podul a avut mai multe funcţii: pe lângă cel amintit la început de legătură între Mala Strana şi Stare Mesto, făcea parte din traseul regilor la încoronare, a fost folosit şi ca punct vamal, a fost o principală rută comercială între estul şi vestul continentului, dar a avut şi un rol strategic defensiv în timpul războaielor, apărând castelul Hradcany de atacurile duşmanilor. De-a lungul timpului Vltava a adus multe stricăciuni podului, dar de fiecare dată a fost reparat, ultima dată în urma inundaţilor din 2002 care au avut loc în Cehia.
Incepând cu anul 1683 pe pod au început să fie amplasate statui care înfăţişează sfinţi şi personaje din lumea bisericii. In acest moment sunt amplasate 30 de statui, toate copii ale originalelor. Originalele se găsesc la Muzeul Naţional din Praga.
Cele 30 de statui sunt amplasate pe ambele părţi ale podului, pe partea dreaptă (sensul din Stare Mesto spre Mala Strana) sunt următoarele:
1. Prima statuie pe această parte o înfăţişează pe Fecioara Maria împreună cu Sf. Bernard şi doi îngeri, sfântul şi cu îngerii sunt îngenunchiaţi în faţa Fecioarei. Autorul lucrării originale este Matej Waclav Jackel în anul 1709.
2. Următoarea statuie pe această parte o înfăţişează tot pe Fecioara Maria de data aceasta împreună cu Sfântul Toma d’Aquino şi cu Sfântul Dominic – fondatorul ordinului Dominicanilor, cărora Fecioara le dăruieşte un rozar. Autorul lucrarii originale este Matej Waclav Jackel în anul 1708.
3. In următoarea statuie este prezentat Isus răstignit pe cruce încadrată de două statui una a Fecioarei Maria iar cealaltă a sfantului Ioan. La baza crucii este o inscripţie în limba ebraică care se traduce “Sfinte, Sfinte Dumnezeu! ”. Autorul lucrării originale este Matej Josep Max în anul 1861.
4. Urmează o statuie care o reprezintă pe Sfânta Ana – mama Fecioarei Maria. Autorul lucrării originale este Matej Waclav Jackel în anul 1707.
5. Următoarea statuie îi reprezintă pe Sfinţii Chiril şi Metodoiu împreună cu trei discipoli. Aceşti doi sfinţi au creştinat poporul slav şi au introdus alfabetul chirilic. Autorul lucrarii originale este Karel Devorak în anul 1938.
6. Urmează statuia care îl înfăţişează pe Sfântul Ioan ţinând în mână crucea sa aurită. Autorul lucrării originale este Josep Max în anul 1854.
7. In următoarea statuie sunt reprezentaţi cei trei sfinţi protectori ai Boemiei, Sfântul Norbert, Sfantul Wenceslas şi Sfântul Sigismund. Autorul lucrării originale este Josep Max în anul 1853.
8. Următoarea statuie este prima statuie care a fost amplasată pe pod, în anul 1683 şi îl reprezintă pe Sfântul Jan Nepomuk. Statuia este singura de pe pod realizată din bronz. Potrivit legendei prelatul nu a cedat insistenţelor regelui Wenceslas al IV-lea de a călca taina spovedaniei soţiei sale şi a fost pus într-un sac şi aruncat în Vltava, exact în locul unde se află statuia. Autorii acestei lucrări sunt M. Rauchmuler şi J. Borkoff în anul 1683.
9. Urmează statuia Sfântului Anton de Padova. Autorul lucrării originale este Jan Oldrich Mayer în anul 1708.
10. Sfântul Iuda Thadeul este reprezentat în următoarea statuie, acesta ţine în mână o biblie. Autorul lucrării originale este Jan Oldrich Mayer în anul 1708.
11. In următoarea statuie este prezentat Sfântul Augustin ţinând în mână o inimă, langă el se află un înger. Inima reprezinta simbolul ordinului Augustinilor, ordin înfiinţat de către Sfântul Augustin. Autorul lucrării originale este Jan Badrich Kohl în anul 1708.
12. Urmează statuia care îl reprezintă pe Sfântul Caetano – cardinal Italian. Statuia îl reprezintă pe sfânt înconjurat de îngeri. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1709.
13. Următoarea este statuia Sfântului Filip Benitus. Autorul lucrării originale este Michael Mandle în anul 1714.
14. Urmează statuia Sfântului Vitus care este în vârful unei stânci iar nişte lei vor să ajungă la el. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1714.
15. Ultima statuie de pe această parte reprezintă doi martiri creştini pe Sfinţii Cosma şi Damian care stau de-o parte şi alta a lui Isus. Autorul lucrării originale este Jan Oldrich Mayer în anul 1709.
Pe partea stângă, urmând acelaşi sens de mers sunt următoarele statui:
1. Prima statuie de pe această parte a podului îl înfăţişează pe Sfântul Yves- care este patronul săracilor şi a celor desmoşteniţi. Lucrarea originală este opera lui Mathias Braun şi a fost realizată în anul 1711.
2. Urmează statuile a trei sfinte, Sfânta Barbara – patroana minerilor, artileriştilor, geniştilor şi a pompierilor, Sfânta Margareta – patroana gravidelor şi Sfânta Elisabeta. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1707.
3. Urmează Pieta – era locul unde în trecut aveau loc execuţile. Autorul lucrării originale este Emanuel Max în anul 1859.
4. Urmează statuia dedicată Sfântului Iosif. Acesta este împreună cu pruncul Isus. Autorul lucrării originale este Emanuel Max în anul 1854.
5. Urmează statuia Sfântului Francisco de Jaso – misionar din Asia, înconjurat de cinci convertiţi. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1711.
6. Sfântul Christofor este prezentat în următoarea statuie, ţinândul pe Isus pe umăr. Sfântul Christofor este patronul călătorilor şi automobiliştilor. Autorul lucrării originale este Emanuel Max în anul 1857.
7. In următoarea statuie este reprezentat Sfântul Francisc Borgia – vice-rege al Cataluniei şi general iezuit. Sfântul este însoţit de doi îngeri care ţin în mânâ un portret al Feciorei Maria. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1710.
8. Urmează o statuie a unei sfinte foarte iubită în Cehia, Sfânta Ludmila, bunica sfântului Wenceslas. Aceasta a creştinat poporul ceh. La baza acestei statui se află un bazorelief care prezintă moartea nepotului Wenceslas. Autorul lucrării originale este Mathias Braun în anul 1720.
9. In următoarea statuie este reprezentat Sfântul Francisc de Assisi însoţit de către doi îngeri. Sfântul Francisc de Assisi este cel care a înfinţat ordinul Franciscan. Autorul lucrării originale este Emanuel Max în anul 1855.
10. Urmează o statuie care îi reprezintă pe Sfinţii Procopiu şi Vicent Ferrer – călugări dominicani. Aceştia sunt prezentaţi luptând împreună să învingă păcatul. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1712.
11. Sfântul Nicolae de Tolentino, acesta este reprezentat dând pâine săracilor. Autorul lucrării originale este Jan Badrich Kohl în anul 1708.
12. In următoarea statuie este reprezentată Sfânta Luitgarda – călugăriţă oarbă. Este prezentată stând în faţa lui Isus răstignit şi îi sărută rănile acestuia. Autorul lucrării originale este Mathias Braun în anul 1710.
13. Urmează statuia care îl reprezintă pe Sfântul Adalbert fost episcop al Pragăi. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1709.
14. Urmează una dintre cele mai frumoase statui de pe pod, care reprezintă trei sfinţi şi anume Sfântul Ioan de Matha, Sfântul Felix de Valois şi Sfântul Ivan. Primii doi sunt fondatorii ordinului monahal al Sfintei Treimi, iar al trei-lea a fost un prinţ boem care s-a călugărit în secolul IX. La baza statuii sunt prezentaţi câţiva creştini care au fost întemniţaţi de către otomani iar sfinţii reuşesc să-i elibereze. Autorul lucrării originale este Ferdinand Brokoff în anul 1714.
15. Ultima statuie de pe această parte îl reprezintă pe Sfântul Wenceslas, acesta este patronul spiritual al Cehilor. Autorul lucrării originale este Karol Bohm în anul 1858.
Inafara acestor statui care se află pe pod, în dreptul statuii care îi reprezintă pe Sfinţii Procopiu şi Vicent Ferrer, sub pod se află o statuie care îl înfâţişează pe Cavalerul Bruncvik – un erou ceh foarte popular. Autorul lucrării este L. Simek în anul 1884.
Toate statuile de pe pod au ceva aparte, dar cea mai mare înghesuială este la statuia din bronz a lui Jan Nepomuk. Aici pe balustrada podului se află o cruce dublă iar pe capul sfîntului sunt cinci steluţe. Turiştii pun degetele unei mâini pe cele cinci vârfuri ale crucii iar degetele celeilalte mâini pe cele cinci steluţe de la capul sfântului. Se spune că cei care fac acest lucru vor avea noroc şi li se vor îndeplini dorinţele. Am pus şi noi mâna şi aşteptăm norocul.
Un moment frumos care ne-a plăcut seara a fost un trubadur ce cânta un cântec iar o pereche dansau vals. La final lumea a aplaudat.
Mă opresc aici pentru că m-am cam lungit cu acest articol.
Vă doresc concedii plăcute.
Trimis de zlatna in 31.10.16 07:20:15
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 50.08641200 N, 14.41206500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am trecut și eu peste acest pod-monument de artă și arhitectură, dar cum trecerea mea a fost cam pe fugă (de fapt, așa a fost toată excursia de juma' de zi prin Praga), am ales să povestesc doar despre un obiectiv ce nu a mai fost pomenit înainte de către cei ce au scris articole pe aici - vezi impresii.
Chit că am pozat și eu toate statuile, din bronz, piatră sau umane de pe pod și din jurul acestuia, inclusiv tablele cu informații din dreptul fiecăreia...
(PS - de fapt, mint puțin: am scris și despre o cârciumioară unde am adăstat pentru realimentare).
Mutat în rubrica "Podul Carol, PRAGA" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmaster26: Bună ziua.
Nu sunt corecte coordonatele dvpentru podul Karol (coordonatele dv. sunt pentru următorul pod de pe Vltava, podul Manesuv).
Podul Karol are următoarele coordonate: 50.086461 şi 14.411603.
Sper că v-am fost de folos.
Toate cele bune.
@zlatna: Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.
În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2013 Pe Podul Carol — scris în 24.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Statuile de pe Podul Carol - Praga — scris în 23.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Dec.2007 Podul Charles - o lectie de istorie vie — scris în 30.05.11 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ