GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rasfoind folderele cu amintirile din timpul celor doua vizite in orasul Praga, am constatat ca pot de prezint galeria de arta in aer liber de pe balustrada Podului Carol (statui baroce pe un pod gotic) aproape completa. Acolo unde nu am statuile luate din prim plan, le am luate in ansamblu de pe vasul de croaziera, de pe raul Vltava. Podul Carol leaga Orasul Vechi (Stare Mesto) cu Mala Strana, unde se afla Castelul Praga, cetatea de scaun a regilor cehi. Piatra de temelie a podului a fost pusa in anul 1357 de catre regele Carol al IV lea, iar constructia sa a fost finalizata la sfarsitul secolului al XIV lea.
Podul, este unul pietonal, lat de 10 metri si lung de jumatate de kilometru, se sprijina pe 15 piloni si are trei trei turnuri care ii asigura protectia, toate prevazute cu porti, unul la capatul dinspre Stare Mesto si doua la capatul dinspre Mala Strana. Per ansamblu podul este construit ca o fortareata greu de cucerit.
Turist fiind in Praga, parcurgand strada Carol (Drumul Regal), venind din Piata Orasului Vechi, am ajuns in Piata Cruciatilor, unde se desfasoara in fata ochilor turnul Stare Mesto (pe dreapta raului Vltava). Se intra pe promenada Podului Carol ca intr o cetate strajuita de turnuri, indiferent din care parte ai intra, se intra intr un muzeu care expune daltuita in piatra, viata lui Isus si a sfintilor, o parte din istoria crestinatatii. Se poate spune ca se intra in istorie, podul fiind martor de a lungul timpului la multe evenimente (cortegiile incoronarii l au tranzitat in anii 1419,1648 si 1848)
si locul unor lupte sangeroase. Turnul cu poarta impresioneaza ca decoratiuni, arhitectura si dimensiuni. Profunzimea sculpturilor si statuilor care il decoreaza dau frumusete acestui turn gotic, cele mai semnificative opere ale secolului al XIV lea din Boemia. Poartalul are arcada garnisita cu 28 de rozete. Deasupra arcului portii se gasesc blazoanele tarilor conduse de regi luxemburghezi. Deasupra acestora se afla statuile regilor Carol al IV lea si Wenceslas la IV lea. Intre cei doi regi, troneaza statuia unuia din patronii podului, si anume Sfantul Vitus, Deasupra acestor trei satui se afla statuile celorlalti doi patroni ai podului, Sfantul Procopius si Sfantul Sigismund.
Etajul doi al turnului se afla ferestrele si statuile sfintilor Adalbert si Zikmund.
Incepand cu secolul al XVII lea, podul devine o adevarata galerie de statui si sculpturi in aer liber. Preazentarea celor treizeci de staui baroce de pe balustrada Podului Carol din directia Orasului Vechi spre Mala Strana in cuplu stanga –dreapta:
1 Pe primul pilon:
*Sfantul Ivo;
* Madonna si St Bernard.
2 La al doilea pilon:
*Sf. Barbara, Margareta si Elizabeta;
*Madonna, Vol, Sf. Dominic, Sf. Toma
3 La al treilea a pilon:
* Pieta (doliul lui Hristos):
* Calvarul - Sfanta Cruce.
4 La al patrulea pilon:
* Sfantul Iosif cu Isus;
*Sfanta Ana.
5 Pe al cincilea pilon:
*Sfantul Francisc Xavier;
*Sfintii. Chiril si Metodiu.
6 La al sase-lea pilon:
*Sfantul Cristofor;
*Sfantul Ioan Botezatorul.
7Pe al saptelea pilon:
*Sfantul Francisc Borgia;
*Sfintii Norbert, Wenceslas si Sigismund.
8Pe pilonul opt:
*Sfanta Ludmila cu micutul Wenceslas;
*Sfantul Jan Nepomuk.
9 Pe pilonul al noulea:
*Sfantul Francisc Serafinul;
*Srantul Anton de Padova.
Deasupra insulei Kampa
10 La al zecelea-lea pilon:
*Sfantul Vicentiu si Sfantul Procop;
* Srantul Thaddeus
* Bruncvík.
11La al unsprezecelea pilon:
*Sfantul Nicolae;
*Sfantul Augustin.
12 Pe al doisprezecelea pilon:
* Sfantul Luitgard,
* Santul Caetan.
13 La al treisprezecelea pilon:
*Sfantul Adalbert;
*Sfantul Filip.
Capatul podului dinspre Mala Strana
14 Pe al patrusprezecelea pilon:
*Sfintii Ioan din Malta, Felix de Valois, si Ivan
*Sfantul Vít.
15 Pe al cincisprezecelea pilon:
* Sfantul Wenceslas
*Sfintii Cosma si Damian
Am ajuns pe malul stang al Vltavei unde podul prezinta doua turnri: Turnul Mala Strana, care delimiteaza podul in directia cartierului care poarta acelasi nume si turnul Podului Judith (mai mic), un pod roman din piatra (1158-1872), luat de ape in timpul inundatiilor din 1342. Turnul inalt a fost construit in a doua jumatate a secolului al XV lea, pentru a inlocui vechiul turn roman. Iesit de pe pod iti poti continua plimbarea in Mala Strana cu partea de cartier din stanga podului, cu insula Kampa ,sau iti poti continua drumul spre Castelul Praga.
Trimis de ile57b in 23.08.13 14:55:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA. A mai fost în/la: tot in Praga
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 50.08641200 N, 14.41206500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Podul Carol, PRAGA" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2016 Podul Karol din Praga — scris în 31.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Pe Podul Carol — scris în 24.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2007 Podul Charles - o lectie de istorie vie — scris în 30.05.11 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ