GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Podul Charles - o lectie de istorie vie
Podul Charles, sau Karluv Most, are 516 metri lungime si traverseaza raul Vlatva in Praga. Deoarece in trecut era unicul mod de traversare a raului, era o ruta comerciala importanta intre Europa de est si de vest. Era de asemenea important pentru Orasul Vechi din Praga. Astazi este un reper esential pentru turisti dar si localnici, fiind considerat inima Pragai. In apropierea lui si pe el vei vedea multimi numeroase de turisti, pietoni, vanzatori stradali si tot felul de alti artisti. Pe langa istoria sa mai ofera si o priveliste superba asupra intregului oras. Cele mai bune momente pentru vizitarea sa sunt in zori de zi, datorita faptului ca nu e afluxul de turisti de peste zi. Dar si la apus ai ce vedea. Noi am facut multe poze minunate si am cumparat o multime de vederi si stampe spectaculoase cu podul si zona imprejmuitoare.
Istoria constructiei sale este de asemenea interesanta- astrologii regelui Charles IV au prezis cel mai favorabil moment pentru ridicarea podului-data de 9 iulie 1357, ora 5:31 a. m. Aceste date sunt inscriptionate pe turnul podului sub forma numarului 135797531.
In sec 15 podul a supravietuit unor inundatii puternice pentru prima data, dar nu si ultima. Ultimele au fost in anul 2002. Dupa fiecare inundatie podul a fost reparat, in prezent avand loc lucrari de reconstructie pentru a pastra si stabiliza podul.
Statuile de pe pod
Majoritatea statuilor originale au fost ridicate intre sec 17 si 18. Ele reprezinta sfinti si patroni spirituali. Statuile existente azi pe pod sunt replici ale originalelor care au fost mutate pentru a le pastra si a preveni stricaciunile.
Statuile de pe partea nordica
Sfintii Cosma si Damian- martiri crestini, deveniti patroni spirituali ai doctorilor datorita faptului ca dadeau ingrijiri medicale gratuite saracilor. Statuia lor a fost comandata de Facultatea de Medicina din Praga in 1709, artistului Jan Oldrich Mayor. Statuia ii reprezinta pe cei doi de o parte si de alta a lui Isus.
Statuia Sf. Vitus- patronul dansului si a teatrului, este reprezentat in toga romana, cu mai multi lei flamanzi care escaladeaza o stanca pentru a ajunge la el. Statuia a fost creata de Ferdinand Brokoff in 1714.
Sfantul Filip Benezi sau Benitius a fost un preot din sec 13. Michael Bernard Mandle a sculptat statuia in 1714.
Sf. Cajetan – statuia il arata inconjurat de ingeri, tinand o inima sacra. Statuia a fost creata de Ferdinand Brokoff in 1709.
Sf. Augustin- este sfantul patron al ordinului Augustinilor. Manastirea Sf. Augustin din Praga a comandat statuia lui Jan Bedrich Kohl in 1708. Acesta este infatisat tinand o inima aprinsa in mana cu un inger langa el. Inima aprinsa este un simbol al Augustinilor.
Sf. Iuda- este unul dintre cei 12 apostoli. Cartea pe care o tine in mana reprezinta Evanghelia si bata de langa el indica maniera mortii sale. Jan Oldrich Mayor a terminat statuia in 1708.
Sf. Anton din Padua, un predicator din sec 13, este infatisat de catre Jan Oldrich Mayor in anul 1707 tinandu-l in brate pe pruncul Isus.
Statuia Sf. Ion de Nepomuk este in special importanta pentru istoria Pragai. Una dintre cele mai vechi statui de pe pod, a fost asezata aici in 1683 pentru a-l comemora pe sfant. Sf. Ion de Nepomuk a fost o figura religioasa din sec 14 care si-a gasit moartea in apele raului Vltava, fiind aruncat de pe podul Charles. Bazoreliefurile de sub statuia sa ilustreaza scene din viata sfantului. Legenda spune ca cei care le vor atinge vor avea noroc si se vor intoarce in Praga, de aceea sunt stralucitoare de la atatea atingeri.
Statuia sfintilor Norbert, Wenceslas, and Sigismund- sunt cei trei patroni ai regiunilor din Bohemia. Statuia a fost creata in 1857 de catre Josef Max. Responsabil pentru plasarea sa pe pod este un abate de la Manastirea Strahov din Praga.
Statuia Sf. Ioan Botezatorul- de asemenea sculptata in 1857 de catre Josef Max, il infatiseaza pe Sf. Ioan tinand in mana o cruce.
Sfintii Ciril si Methodius- li se datoreaza inventarea alfabetului chirilic dar si crestinarea poporului slav. Statuia, creata de Karel Dvorak in sec 20, ii infatiseaza pe cei 2 ca educatori.
Sf. Ana- mama fecioarei Maria este reprezentata in statuia realizata in 1707 de catre Matej Vaclav Jackel tinandu-l in brate pe pruncul Isus care tine si el in mana globul.
Statuia Crucificarii- statuia originala, facuta din lemn, care a fost asezata in locul prezentei statui, il reprezenta doar pe Isus pe cruce. Din sec 19 au fost adaugati Fecioara Maria si Sf. Ioan.
Fecioara Maria- in statuia lui Matej Vaclav Jackal din 1708, Fecioara Maria le da un rozar Sf. Dominic si Sf. Tomas Aquinas. Simboluri ale ordinului Dominican sunt incorporate in aceasta statuie.
Sf Bernard- 1709, de Matej Vaclav Jackal. Sf. Bernard ingenuncheaza in fata Fecioarei Maria, inconjurata de un grup de ingeri.
Statuile de pe partea sudica
Sf. Wenceslas- dateaza din anul 1858, sculptata de Karel Bohm. Sfnatul Wenceslas este sfantul patron al Republicii Cehe, mai poate fi vazut si reprezentat calare in statuia din fata Muzeului National.
Statuia Sf. Ion de Matha, Feliz de Valois si Ivan-creata in 1714 de Ferdinand Brokoff. Ii infatiseaza pe crestini, intemnitati de otomani si pe sfintii care au fondat ordinul care a fost infiintat pentru a-i elibera pe crestini din sclavie.
Sf. Adalbert- a fost un episcop medieval praghez . Statuia a fost proiectata in 1709 de Michael si Ferdinand Brokoff.
Sf. Lutgard- sau Lutigarde ori Luthgard. - multe surse apreciaza valoarea artistica a statuii care il infatiseaza pe sfantul orb care, in timp ce a primit o vizita divina, i-a sarutat ranile lui Isus. Statuia a fost creata de Matthias Braun in 1710.
Sf. Nicholas de Tolentino- 1708 de Jan Bedrich Kohl. Sf. Nicholas de Tolentino, un calugar Augustin, este reprezentat dand paine saracilor.
Sfintii Vincent Ferrer si Procopius – sunt reprezentati ajutandu-se reciproc sa invinga pacatul. Statuia a fost creata in 1712 de Ferdinand Brokoff.
Sf. Francis din Assisi- fondatorul ordinului Franciscan, insotit de 2 ingeri- 1855 de Emmanual Max.
Sf. Ludmilla- cea care a crestinat regiunea Bohemiei, il invata pe Sf. Wenceslas din Biblie. Bazorelieful de la baza statuii arata moartea Sf. Wenceslas.
Sf. Francis Borgia- insotit de 2 ingeri, fiecare tine un portret al Fecioarei Maria-Ferdinand Brokoff, 1710
Sf. Christopher- infatisat purtandu-l pe Isus pe umar- 1857 de Emmanual Max.
Sf. Francis Xavier- infatisat cu 4 printi non-europeni pe care ii converteste la crestinism.
Sf. Iosif si Isus in copilarie.
Pieta- fost loc de executii in trecut. Dateaza din 1859, sculptata de Emmanual Max.
Sf. Barbara, Margareta si Elizabeta- Sf. Barbara este patroana minerilor, si o biserica dintr-un oras apropiat, fost oras minier, ii este dedicata. Sf. Elisabeta este in stanga Sf. Barbara si Sf. Margareta in dreapta ei.
Sf. Ives sau Ivo- patronul sfant al avocatilor, vazut in aceasta statuie din sec 18 ca o personificare a Justitiei.
Aceasta este o descriere a statuilor de pe pod,care sper sa fie utila celor care il vor vizita. In momentul vizitei noastre nu stiam multe din aceste detalii, si in consecinta nu am pozat toate statuile, nestiind ce reprezinta unele dintre ele. Cu toate acestea le-am apreciat cand am citit despre ele ulterior.
Trimis de luciaoradea in 30.05.11 22:03:02
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 50.08641200 N, 14.41206500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
am atasat melodia de mai sus, este propunerea muzicala pentru aceste impresii, se poate insa schimba!
Review selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru destinatia Cehia (Praga)
Mutat în rubrica "Podul Carol, PRAGA" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2016 Podul Karol din Praga — scris în 31.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Pe Podul Carol — scris în 24.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Statuile de pe Podul Carol - Praga — scris în 23.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ