ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plajele din Ksamil, riviera Albaniei la Marea Ionica

TIPĂREȘTE URM de aici

Servus dragilor,

Asa cum am promis, dupa o scurta descriere a plajelor Albaniei de pe coasta adriatica, revin cu cireasa de pe tort, si anume plajele Albaniei de la Marea Ionica.

Riviera albaneza, cunoscuta si sub denumirea de Bregu, e zona de coasta la Marea Ionica si incepe la sud de Vlora, dupa ce treci pasul Llogara.

Drumul prin pas urca serpuind pana la altitudinea de 1043 metri unde se gaseste zona protejata Parcul National Llogara, care se intinde pe 1010 ha pana la altitudinea de 2018 metri si cuprinde paduri virgine de brazi, pini si stejari, pajisti alpine, pereti verticali de roca si adaposteste diferite specii de vulturi, caprioare, vulpea roscata, pisica salbatica, jderul de piatra, vidra europeana, etc.

In zona sunt diferite unitati de cazare, pensiuni, vile, perimetre de campare.

Riviera albaneza insiruie pe note de turcoaz de la nord la sud plajele Palase, Dhermi, Gjipe, Livadhi, Himare-Spille, Llamani, Porto Palermo, Borsch, Buneci, Kroreze, Kakome, Saranda si Ksamil, ultima fiind perla rivierei albaneze, statiune situata vis-à-vis de insula greceasca Corfu.

Parcurgand cu masina serpentinele de-a lungul coastei Ionice pierzi notiunea timpului si la un moment dat nu mai distingi cerul de mare, ambele fiind azurii si stralucind in soare.

Majoritatea plajelor sund cu pietricele, unele au si portiuni de nisip, apa de smarald e pazita de stanci si pereti de piatra care ies din mare, oferind conditii ideale pentru snorkeling amatorilor de cascat gura si ochii la dorade, tipari, chefali, bibani de mare, bancuri de hamsii, stele de mare, calamari s. a. m. d.

Noi ne-am cazat la Sarande, o frumoasa statiune cu port turistic ce ofera o multitudine de excursii pentru toate gusturile si buzunarele, cu terase care te imbie la o cina cu peste proaspat si fructe de mare, baruri si cluburi de noapte. Soarele fiind la apus, am avut timp de o scurta balaceala pe plaja de langa port.

Pe faleza portului se afla si bustul lui... Nicolae Iorga, scriitor si politician roman care prin lucrarile sale a contribuit la intemeierea statului modern albanez, fondator al institului roman de studii si cercetari arheologice din Saranda, 1938-1940.

Avand la dispozitie doar ziua de duminica, ne-am trezit cu noaptea-n cap (06:30) si am pornit spre Ksamil cu lectiile facute. Parcare langa plaja Ksamil 7, scrie pe panou 100 Lek/ora dar nu ne-a taxat nimeni. Plaja Ksamil 7 e cea mai apropiata de cele 4 insule, Ksamil, Ksamilit si insulele gemene.

Cu 1000 Lek/ora (cca 8 Euro) am inchiriat o hidrobicicleta cu acoperis si am pedalat nerabdatori pana la Isole Gemelle, trecand pe langa celelalte doua.

La Isole Gemelle am tras botul hidrobicicletei pe nisip, avand grija ca partea ei posterioara cu carma sa ramana in apa si ne-am apucat de snorkelit… dorade, bibani de mare, cativa pestisori fusiformi rubinii, bancuri de hamsii, etc. Apa putin adanca de un verde cristalin permitea o vizibilitate de cca 5-10 metri in zona cu stanci, unde peisajul subacvatic era mai ofertant.

Ok, pentru cine a facut scuba diving sau snorkeling la recifii de corali din Marea Rosie in Egipt, e ca si cum ai schia in Poiana Brasov, dupa ce te-ai intors din Alpi…

Dupa doua ore ne-am intors pe plaja Ksamil 7 unde am mai stat vreo ora cu capul in apa dupa pesti, dar deja vizibilitatea sub apa incepea sa scada.

Ne-am strans catrafusele (palariile, ochelarii de soare, rogojinele si cremele UV 50) si am pornit spre noi aventuri…

La cativa kilometri spre nord, parasind soseaua la indicatiile Google maps am dat de un drum off-road si in cateva minute am ajuns la plaja Pulebardha, adica Pescarusul (Pule in albaneza inseamna pui, nota bene…)

Opelul Astra model 2007,1400 cmc s-a opintit un pic, dar in parcarea de langa plaja erau destule masini mici, nu doar SUV-uri. Peisaj marin de coasta scaldata de ape turcoaz fix ca in Grecia insulara. I love it so very much!

Dupa o ora de snorkeling am pornit spre urmatoarea plaja, Pasqyrave, Mirror Beach… Accesul identic, de pe sosea faci iar off-road cateva minute, un pic de adrenalina daca ai masina mica… Se numește plaja Oglinda pentru ca stancile albe de pe plaja, udate de valuri reflecta lumina soarelui intr-un wow fel…

Dupa inca o ora de snorkeling si strans boccelele am vrut sa ne oprim la urmatoarea plaja din desfasurator, Manastiri Plazhi, dar cu un vot “veto” am incheiat programul de balaceala inainte de termen…

Ne-am intors spre Fier via Gjirokaster, oras al carui centru istoric a fost inclus in anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco. Vizita castelului legendar din sec al XII-lea, cu expozitia militara, turnul cu ceas si biserica le-am lasat pentru data viitoare.

Ne-am oprit insa la Blue Eye (Syri Kalter), la 25 km de Sarande, un izvor carstic de apa cu o culoare ireala, care de la o adancime de 50 metri atinge suprafata cu un debit de 7.5 metri cubi pe secunda, cu o temperatura de 10 grade celsius formand un mic lac ce se varsa in raul Bistrica. Legenda spune ca o frumoasa fata a fost sacrificata zeilor in schimbul izvorului cu apa proaspata…

Se parcheaza la cca 1.6 km de izvor, iar drumul pana la Blue Eye e frumos amenajat, la marginea unei paduri si a lacului.

Fiind destul de cald (34 grade), cam toata lumea intra cu picioarele in apa rece a Ochiului Albastru, un cetatean mai infierbantat chiar a sarit de pe platforma de belvedere in ochiul de apa… probabil ca luase deja ceva la bord…

In jur cateva restaurante si terase unde te poti racori cu o bere sau manca un pastrav autohton de Bistrica la gratar…

Si toate aceste minunatii doar intr-o frumoasa zi de duminica… ca de luni din nou la munca JJ

Vacante faine sa aveti!


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 08.06.22 20:04:18
Validat / Publicat: 08.06.22 20:43:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA. A mai fost în/la: Berat, Durres, Tirana

VIZUALIZĂRI: 10768 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Blue Eye, izvor carstic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

soacramea13PHONE
[08.06.22 20:51:56]
»

Superb

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[08.06.22 21:13:13]
»

@soacramea13: faleminderit! (thank you în albaneză

iulianic
[09.06.22 08:18:13]
»

@raducondurache: Frumoase locuri, frumoase poze! Multumim pentru ca ni le-ai prezentat!

Eu am fost de doua ori in Albania – prima oara intr-o scurta incursiune de o zi (eram in Grecia si am facut o excursie optionala la Sarande si imprejurimi), iar a doua oara intr-un circuit de cateva zile al Albaniei. Cu aceasta ocazie, pe langa multe alte obiective care m-au facut sa concluzionez ca Albania este o tara in care merita sa-ti petreci vacanta, am strabatut si traseul serpuit din Parcul National Llogara, zona care ofera ideale perspective asupra rivierei albaneze, asupra marii si a insulei grecesti Corfu.

Eram in drum, deci nu am facut plaja acolo (plecaseram destul de bronzati de la Dures), dar mi-am dat seama ca albanezii dezvolta turismul litoral, atunci amenajandu-se mai multe plaje. Si ar fi fost pacat sa nu o faca dat fiind ca natura i-a binecuvantat cu atat de frumoase tarmuri.

Bineinteles, am revazut Sarande unde am facut un popas mai lung, avand suficient timp pentru plimbare si explorare.

mishu
[14.06.22 21:17:21]
»

@raducondurache: Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[14.06.22 21:30:02]
»

@mishu: mulțumesc mult!

elenaadinaPHONE
[25.06.22 09:24:21]
»

Frumoase locuri!

Felicitări pentru vacanta reușită și o experiență deosebită! ????

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[25.06.22 11:16:43]
»

@elenaadina: mulțumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, iulianic, mishu, raducondurache, soacramea13
Alte impresii din această RUBRICĂPlajele litoralului albanez:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065474033355713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1