GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plajele Lefkadei - ce ar merita vizitat daca stai 5 zile. Bonus: si daca stai 10!
Scriu aceste randuri la cateva luni bune dupa intoarcerea din Lefkada. Am fost acolo a doua oara si ma simt cumva dator sa ii ajut si pe altii cu ce bruma de experienta am capatat. Mi-a fost cam greu sa pornesc si dupa ce am citit articolul detaliat scris de Dana2008, care a facut un adevarat tur de forta asupra plajelor din insula, in fata carora nu ma pot decat sa ma inclin :)
Pana la urma, mi-am luat inima in dinti si am zis sa scriu. Nu e prea bine ca am amanat, pentru ca incep sa uit/sa incurc detaliile, lucru pentru care imi cer scuze anticipat:
Cateva lucruri generale inainte de a incepe:
- Despre noi: Am fost o familie cu doi adulti si trei copii adolescenti, toti innebuniti dupa plaja, soare si inot. Am fost a doua oara in Lefkada, la final de august 2018. Am mers cu masina personala, plecand din Bucuresti (pauza de o noapte in Sandaski, nu ne place sa conducem 14 ore in continuu). Ne-am cazat in Vasiliki, la Heliotropia, conditii excelente de cazare, gazda foarte buna si ea. Am ales Vasiliki pentru ca sunt multi optiuni bune de cazare, sunt multe de restaurante in zona, exista portul de unde se pot lua vapoarase in multe directii, se poate ajunge destul de ok in est, spre Nidri, si in vest, spre Porto Katsiki. Mai greu daca in puncte de interes in nord (Lefkada si plajele de acolo)
Am gasit oferte bune de cazare si in est (Nikiana, Ligia, Nidri), inclusiv restaurante cu referinte foarte bune in zona, dar ni s-a parut un pic prea departe de vestul insulei, care era tinta noastra.
Am stat 10 nopti pe insula. Cum eram a doua oare, ne-am permis sa fim un pic mai selectivi. Am luat din cand in cand pauza de deplasare pentru refacerea bateriilor, adica am dormit mai mult si am facut pur si simplu plaja in Vasiliky sau Ponti, ca sa ne tragem sufletul :). Sunt multe de vazut in Lefkada, dar cred ca e un pic cam mult sa alergi 10 zile in continuu pentru a incerca sa vezi chiar totul.
- Harta insulei: Privind harta, insula arata ca o masea lunguiata. Coasta vestica e cea mai spectaculoasa, ca plaje. Sudul are cateva plaje si el si o statiune mai mare (Vasiliky/Ponti, sunt practic lipite). Vestul e dominat de portul Nidri, cu plaje ceva mai putin spectaculoase. In nord gasim cel mai mare oras, Lefkada Town si alte cateva plaje. Porturile principale de unde poti face plimbari cu vaporasele sunt Nidri (est), un port mai mare, si Vasiliky (sud), un port ceva mai mic.
- Transportul si orientarea: Lefkada e o insula muntoasa, Drumurile pot sa fie destul de inghesuite in unele locuri, inclinate, cu curbe stranse. Pentru utilizarea masinii personale ar fi foarte recomandat sa conduca un sofer experimentat si sa foloseasca o masina de incredere (frane, directie, suspensie). Pe de alta parte, fara masina personala mi se pare aproape inutil sa mergi acolo, vezi prea putine locuri. O masina de talie mare nu prea e un avantaj :)
Hartile offline sunt un mare avantaj, noi am avut asa ceva pe telefon (Lumia Nokia cu Here Drive). Am folosit foarte bine hartile pe timp de noapte, utilizand metoda "copilotului", care avea aplicatia de harti pornita si recita in continuu: curba tare la dreapta, curba tare la stanga, ac de par la stanga si asa mai departe. Am folosit metoda asta cand am trecut muntii in tara, pe o ceata cumplita, si a fost foarte utila.
A fost foarte util tripadvisor pentru localizarea restaurantelor bune, folosind harta de acolo poti afla destul de repede cam ce ai in zona. In general, aprecierile sunt un pic umflate, dar ce poti sa faci, lumea e fericita ca e in vacanta! Restaurantele care trec de 4 stele sunt in general ok. Cele mai bune recenzii sunt cele de 3 si 4 stele, pentru ca sunt mai realiste si poti afla date mai utile despre ce e bine si ce nu.
- Pregatirea de plaje: toate plajele din vest sunt pietroase si apa coboara repede. Acei papuci de plaja sunt foarte utili, daca va pare rau de talpile voastre. Pentru cineva care nu stie sa inoate nu e prea grozav, nu poate intra in apa decat cativa metri. Nu pare o destinatie prea potrivita pentru cineva cu copii mici, dar depinde de la caz la caz. Plajele in care apa coboara mai lin sunt in sud si in est, dar plaje mult mai putin spectaculoase decat ce e in vest. In general e bine sa ajungi la plaja mai devreme, pentru a rezolva in principal problema locului de parcare, dar si a umbrelei, la plajele mici. Problema aste e valabila la Kathisma (locuri gratis de parcare limitate), Kavalikefta – locuri de parcare cu plata limitate, Afteli si Ammouso – locuri de parcare (gratis) si sezlonguri putine. Ora limita pe care o estimam noi in august, plin sezon, e 10:30
- Unde nu am ajuns: noi nu am ajuns, din pacate, mai deloc in nord, adica in Lefkada Town si in plajele nordice (Pefkoulia sau Agios Nikitas). Deci nu avem informatii de dat despre acea zona. Iarasi din pacate, drumurile noastre au fost mai mereu pe marginea insulei. Am inteles de la unii oameni ca la trecerea chiar prin mijlocul insulei, prin zona muntoasa, poti sa descoperi niste sate de munte surpinzator de frumoase. Iarasi ne pare rau ca nu am ajuns pe acolo (poate data viitoare, peste cativa ani buni) Si, finalmente, noi am cautat preponderent plaje. Sunt si ceva obiective turistice in Lefkada (manastiri mai peste tot, fortareata si muzeele in Lefkada Town), dar e totusi departe de un Corfu, ca oferta. De baza tot plajele sunt aici :)
Bun, sa purcedem, asadar, ca m-am lungit cam tare.
A. Locuri care TREBUIE vazute
1. Plaja Porto Katsiki
Oricat am incercat eu sa fiu de neortodox si de ciudat in gusturi, nu prea am ce face. Plaja e cea mai cunoscuta din insula si arata cu adevarat impresionant, mai ales dupa amiaza si la apus. O stanca alba uriasa se ridica din mare, apoi plaja formata din pietre rotunde albe (dar tot trebuie incaltari de plaja!), apoi apa de un turcoaz incredibil (ca mai peste tot pe coasta de vest).
Merita mers dupa amiaza si stat pana la apus. Din pacate, puntea care urca deasupra plajei, in peninsula din partea dreapta, de unde se putea vedea plaja si mai bine, era inchisa in 2018 (era aproape prabusita)
Alte informatii: Plaja e pe coasta de vest, destul de aproape de capatul sudic al insulei. Se poate ajunge din nord sau din sud, din Vasiliki. Drumul e ok pana acolo, necesita atentie normala pentru Lefkada. Parcarea e mare, dar preturile sunt destul de ridicate la parcare (na, ca a trecut timpu cam mult si nu mai stiu exact, ceva de genul 6-8 euro) Sezlongurile si ele sunt cam scumpe, dar cum noi am ajuns mai mereu bine dupa pranz si eram destul de "arsi", nu am mai luat sezlong si umbrela. Cu mancarea, ca mai peste tot pe plajele din vest, ar fi bine sa va limitati la strictul necesar cand cumparati de pe plaja, restaurantul local (Bilvi) nu e nemaipomenit, dar poate sa fie utilizat daca te doboara foamea.
Daca tot ajungi in vest, merita sa mancati dupa plaja, mai sus, spre munte. Sunt cateva restaurante absolut remarcabile unde se poate manca privind apusul. Despre asta am un capitol separat.
2. Plaja Egremni
Parca aici Marea Ionica are cea mai frumoasa culoare de pe toata coasta vestica. Culoarea e ireala, plaja arata si ea fabulos. Multi zic ca este peste Porto Kastiki (eu zic ca totusi, nu)
Din pacate, cum multi banuiesc ca stiu, nu se mai poate ajunge la plaja decat cu vaporul. Dupa cutremurul din 2013 s-au prabusit scarile.
Exista, pornind din Vasiliky, o mini-excursie cu vaporul. Opresti 3 ore in Egremni si o ora in Porto Katsiky. Pretul variaza in functie de perioada de sezon, in plin sezon cred ca ajunge la 20 de euro/adult. Parerea mea e ca merita facuta excursia asta. Dupa cum zicea, pentru copii e alt pret. La fel, daca sunteti un grup mai mare, se poate negocia.
Mai exista, pornind tot din Vasiliky, o croaziera clasica de o zi in partea de sud a insulei, in care opresti si o ora in Egremni. Parca prima optiune e mai buna, dar nici croaziera nu e rea (noi am facut asta la prima vacanta, a doua oara nimeni nu a mai votat pentru plimbarea asta :))
Plaja e evident complet neamenajata, asa ca trebuie sa te gandesti la toate daca ajungi acolo (apa, ceva mancare, poate o umbrela, etc)
3. Plaja Kavalikefta (chiftea de cal) *
E o plaja tot din vest, ceva mai aproape de partea nordica a insulei. E lipita de plaja Megali Petra (in fapt discutam practic de aceiasi plaja). Trecerea de la plaja asta la Megali Petra se face printr-o poteca printre stanci, un pic complicata de trecut.
Plaja arata surprinzator, la prima vedere. Stanci uriase raspandinde ple plaja, printre care apar poteci cu piatra alba ce te duc spre marea turcoaz. Arata chiar minunat, e o plaja ce merita vazuta.
De ce am pus acel asterix in titlu? Drumul pana acolo e chiar greu. E ingust, in unele locuri foarte ingust, destul de spart si cu extrem de multe ace de par (intoarceri la 180 de grade). Trebuie atentie mare si rabdare ca sa ajungi acolo. Un avantaj ar fi ca dimineata mai toata lumea coboara, dupa amiaza mai toata lumea urca, deci poti avea norocul sa faci drumul fara sa te intersectezi cu cineva. Daca te intersectezi, fara panica! Cu ceva rabdare o scoateti la capat. Pentru noi acest drum a facut sa mergem acolo doar o data. Si trebuie aplicata regula trezitului devreme. Ar fi bine sa ajungi pana la 10:30 acolo, ca sa gasesti un loc de parcare acceptabil, cai parcarea e mica rau, raportata la oameni. Plaja are si un mic restaurant care are o oferta acceptabila pentru gustari, cafea, frappe, inghetata.
4. Plaja Agiofili
Plaja e situata in sudul insulei, langa Vasiliky. Acum doi ani se putea ajunge cu masina chiar pana acolo, pe un drum cam forestier, dar practicabil. Acum am inteles ca nu se mai poate, deci alternativa e vaporul luat din Vasiliky. Ajunge repede si face 6 euro dus/intors (se gasesc locuri de parcare destul de usor pentru masina, pe strazile din spate, daca sunteti cu masina si nu stati in Vasiliky). Plecarile sunt la jumatate de ora. Pentru cei mai "caposi": se poate ajunge chiar si pe jos din Vasiliky, daca vreti sa mergeti undeva la 30-40 de minute.
Plaja este o mica bijuterie cu apa verde/turcoaz si plaja cu pietre albe. Se pot urca trepte spre vechiul loc de parcare de unde plaja se vede in toata frumusetea ei. Amanejarile sunt destul de reduse: sezlonguri pe plaja si cateva locuri de unde se pot cumpara cateva lucruri marunte (apa, suc, etc). Cam aglomerata, parca prea multe sezlonguri raportat la cat de mare e plaja.
O plaja care trebuie vazuta, mai ales daca stati sau ati ajuns in Vasiliky.
5. Farul de la Capul Dukato, punctul cel mai sudic al insulei
Asta nu e o plaja! Si e o destinatie nu prea des recomandata. Mie drumul ala mi s-a parut fabulos, la fel ca apusul de soare vazut de la far. La fel rasaritul lunii deasupra insulei Kefalonia, care m-a facut sa regret ca nu am si eu o camera foto mai de Doamna-ajuta, noroc cu fie-mea, care m-a mai ajutat cu pozele cu telefonul ei.
Drumul merita facut cu o ora si mai bine inainte de apusul soarelui. Nu e un drum greu, imho. Se pleaca din vest, de pe drumul spre Porto Katsiki, e o intersectie bine marcata (acolo e taverna Oasis, o sa povestesc un pic mai departe) Asfaltul e bun si vizibilitatea ok. Totusi, nu e cazul sa te grabesti, caci mergi pe deasupra unor stanci care iti cam taie rasuflarea. Si merita sa faci si ceva opriri, sa admiri pe indelete peisajul.
Ajuns la far nu ai prea multe de facut. Trebuie doar sa stai si sa privesti apusul si toata panorama de acola, spre coastele stancoase din vestul insulei si in sud, spre insula Kefalonia. Cei curajosi pot sa priveasca si in haul care se vede sub far. Acolo a fost Templul lui Apollo, dar acum nu mai e nimic, nu cautati ca noi peste tot ruinele alea :). De acolo se zice ca s-a aruncat poetul Sappho din motive de amor.
Nici drumul de intoarcere nu ni s-a parut greu, totusi nu discutam de drumul spre Kavalikefta. Pentru doritori, se poate vizita si la Manastirea Sfântul Nicolae din Niras, e la 3 km de far si e deschisa pentru vizitare. O biserica mica, foarte veche, plasata deasupra golfului. Acolo am primit rahat de la o maicuta, care si-a si incercat engleza cu noi, suficient cat sa aflam ca e o anti-americana convinsa :)
B. Locuri care MERITA vazute
Daca stai ceva mi multe zile, mai sunt destule lucruri care merita vazute. De altfel, cat de frumoasa e o plaja si parca tot nu merita sa stai doar acolo 10 zile la rand. Asa ca trecem la linia a doua de atac:
1. Plaja Gialos
Plaja din nou pe vestul insulei, e un drum marcat acceptabil ce trece printre maslini, apoi coboara destul de rapid spre plaja. Drumul e proaspat asfaltat si e chiar ok. Peisajul de sus asupra plajei e impresionant, culoarea apei aduce foarte tare cu cea de la Egremni. Plaja e destul de pustie, sunt locuri de parcare (fara plata!), doua mici terase cu structul necesar. Plaja e formata din piatra inchisa la culoare, macinata fin.
E un loc excelent pentru cei care liniste si plaja aerisita, semi-salbatica. Aproape ca as fi pus aceasta plaja in prima categorie. Singurul lucru care o trage in spate e intrarea in apa. Sunt multi bolovani mari, nu ascutiti, dar destul de neplacuti la intrarea in apa. Trebuie intrat usor, cu grija mare, o entorsa nu e prea grozava in vacanta.
2. Plaja Kathisma
Plaja Kathisma e cumva ce nu este plaja Gialos. E o plaja foarte mare, cu acces usor si cu multe locuri de parcare (mare parte fara plata, dar daca ajungeti mai tarziu la 10:30 riscati sa mergeti la cele cu plata, si nu e ieftin, 7 euro/zi)
Apa e iarasi minunata, nisipul e cel mai bun de departe pentru talpi din ce am vazut eu pe partea vestica.
Si atunci care e problema? Plaja e de departea cea mai aglomerata si cea mai comerciala dintre toate. Plina de lume, vin autocare unul dupa altul. Sezlonguri cam inghesuite. In continuu te intreaba cineva de vorba, daca vrei ceva de mancare, o bratara, un ceas, o parapanta si asa mai departe.
Daca asta nu te deranjeaza, atunci totul e chiar bine. Ochii se vor bucura de culoarea apei, talpile tale se vor bucura din plin de plaja asta!
3. Grupul sud/estic, adica plajele Ammouso si Afteli
Daca se uita cineva pe harta, o sa vada ca zona de sud-est a insulei e foarte dantelata, sunt 4 golfuri in acea zona, cu unele plaje interesante: Ammouso, Afteli, Sivota si Mikors Gialos. In Sivota nu e plaja, e un golf cu iahturi, plin de englezi, cu o zona de restaurante interesante.
In Mikors Gialos e o plaja ok, destul de comuna, imho, in schimb Afteli si Ammouso sunt niste plaje frumusele foc, foarte asemanatoare intre ele. Noi am ales-o pe cea mica, Afteli. Se ajunge la ambele plaje de pe drumul dinspre Vasiliky spre estul insulei, sunt indicatoare care va indica drumul. Drumul pana acolo e destul de complicat, ingust si alambicat, dar e ok, mai ales daca il faceti dimineata mai devreme, cand nu sunt prea multe masini (daca mergeti prea tarziu riscati sa nu mai gasiti sezlongul si locuri de parcare, ca nu sunt multe!). Apa e cristalina la intrare, cu pietre rotunjite, foarte placute ca si culoare si foarte bune pentru talpi, apoi apa da in verde. E un mic bar cu cele strict necesare.
E un loc foarte frumos daca vrei o plaja mica si linistita.
4. Nidri
Aici nu discut despre plaja. In Nidri am mers doar pentru "viata de noapte". Magazinele, zona de promenada si restaurantele din port sunt pline de viata, cu muzica si seri grecesti. Din pacate, am ajuns mai mereu "mancati". Pe tripadvisor erau cateva optiuni interesante ca restaurante, dar nu am incercat nimic.
5. Croaziera clasica care se invarte in sudul insulei
Croaziera clasica care pleaca din Vasiliky si din Nidri (cred) face o escala de o ora in Egremni (bun!), o sedere de o ora in Kefalonia (cam putin timp, poti manca ceva repede - un gyros - si poti da o tura prin port/magazine), o sedere scurta in Ithaca (placut de trecut prin insula lui Ulise, timp de o cafea, o bere, o inghetata), inca o baie scurta, o intarare cu vaporul intr-o grota spectaculoasa, trecere pe langa insula lui Onasis si cam asta e tot. Cam 10 ore pe drum in care faceti destule. Parca merita sa faci asta o data.
D. Altele
1. Vasiliky/Ponti - aici am stat. Plajele sunt comune, dar se poate sta acolo intr-o zi de pauza. Preturile sunt mici si poti sa gasesti resturante, toalete, etc. Plaja din Ponti arata un pic mai bine. Intrare lina cu nisip, bun pt talpi.
Golful Ponti arata frumos dupa amiaza, e plin de oameni care fac sporturi nautice, ca sunt vanturi potrivite.
2. Cascada de langa Nidri - Dimosari. Noi nu am ajuns acolo. Avem prieteni care au fost si le-a placut, arata spectaculos. Unii mai curajosi au incercat chiar sa faca o baie acolo, dar apa e prea rece.
3. Partea estica: am trecut pe acolo, nu am vazut nimic care sa fie prea spectaculos. Am gasit oferte bune de cazare in zona (Nikiana sau Ligia), dar nu am vrut sa stam in est, ni s-a parut cam departe de coasta vestica.
E. Restaurante
Am tot pomenit prin text de diverse restaurante. Le-as imparti in doua categorii, cele din vest si cele din sud.
Pe cele din vest le-am utilizat mereu la intoarcere de la plajele vestice. Cele de care vorbesc sunt toate plasate in zone inalte, de unde se vede un apusul foarte spectaculos spre coasta de vest. Ce am gasit noi in aceasta zona
1. Rachi. Asta e in afara concursului. Restaurantul arata fabulos in poze. Mai mult decat sigur ca e nevoie de rezervare. Pare ceva ideal pentru o cina romantica. Noi eram 5 indivizi cu gura mare, veniti de la plaja. Asa ca am stiut cumva ca nu e pentru noi si nu i-am stresat :)
2. T' Aloni. Pare cumva similar cu Rachi, dar, ajunsi acolo cam din intamplare, am zis sa ii stresam :) Am mers acolo si am gasit, la noroc si insistand, o masa undeva mai in lateral. La fel, trebuie rezervare in mod normal. Apusul e minunat. Meniul e destul de scurt (fara fructe de mare), nu e mai scump decat in alte parti, chelnerii vorbeau engleza mai bine decat noi, deserturile erau elaborate. Mancarea foarte gustoasa, serviciul impecabil. Nimeni nu a bagat de seama ca veneam direct de la plaja. Sau s-au prefacut foarte bine :) Iarasi, pare mai potrivit pentru o masa de seara cu rezervare chiar langa balustrada!
3. Oasis Asta e fost de departe cel mai potrivit pentru noi, e in drumul care urca de la Porto Katsiki. Vedere frumoasa spre vest, spatiu mult, mese multe, aerisit, loc de parcare generos. O optiune mai populara! Mancare foarte buna (miel, fructe de mare, calamar, cotlet porc, iaurt cu miere). Am incercat specialitatea casei, friptura de capra salbatica in sos de lamaie, nu am fost nemaipomenit de incantat, carnea era un pic prea aspra pentru gustul meu de om invatat cu saracul miel “de casa”.
4. Taverna Ionia - aici scriu iarasi din auzite. Referintele erau bune, pozitia la fel, foarte buna. Dar de fiecare data cand am trecut pe langa ei nu era ora potrivita de masa. Oasis a avut mai mult noroc.
Partea sudica
Aici vorbesc de Vasiliky si imprejurimi si de Sivota
1. The Old Plane Tree, situat in Kontarena, la 3-4 km de Vasiliky
Asta e fost revelatia "sudului" pentru noi. Aparent o simpla terasa la marginea drumului. Meniul destul de scurt, multa mancare gatita (fara peste si fruste de mare). Totul nemaipomenit de gustos, mielul, musakaua, pastele si, mai ales, cheesecake-ul (cel mai bun mancat de noi de ani de zile). Preturi ok. Plin de pisici. Evident, si aici trebuie rezervare, scorul mare pe tripadvisor le aduce clienti in continuu. Noi am ajuns aici mereu devreme, pe la 7 seara si am gasit cate ceva fara rezervare, mai ales ca i-am asigura ca nu stam mult, fiind morti de foame :)
2. Starfish - Vasiliky
Platouri bune pe peste, fructe de mare, calamar pane, dar si miel. Serviciu ok, baiatul care e sef acolo isi face treaba bine, e atent, fara sa fie prea insistent
3. Aerioko Vasiliky
Daca va saturati de peste si creveti, Aeriko e bun pe pizza si paste. Preturi bune, pizza buna, portii foarte mari
Ca nota, am inteles ca se poate manca foarte bine si in Ponti (Vasiliky Wave, Pondi), dar kilometru ala de mers pe jos a facut diferenta :)
4. Sivota
Sivota e foarte renumita pentru restaurantele din port. Am fost odata acolo acum doi ani, am aflat ca exista resturante cu ospatari romani. Imi pare rau sa o zic, dar am mancat la un astfel de restaurant, chiar la intrarea in port (Spiridoula Tavern), dar nu stiu daca e vreun avantaj in asta. Nu a fost prea grozava nici mancarea, nici servirea :(.
.
Stim pe cineva care a mancat mai des acolo si el ne-a recomandat 12 Gods. Dar nu pot confirma.
Incheiere
Cam asta a fost. Realizez ca am scris mult (prea mult!), dar am scris repede si asa a iesit. Trebuie sa petreci mult timp ca sa scrii putin :) Pozele atasate sunt din 2018 si 2016 (atunci am facut mai multe, am fost, normal, si ceva mai entuziasmati!). Lefkada e chiar o insula frumoasa despre care ai gramada de lucruri de spus. Nu stim cat de curand o sa o revedem, posibil peste 4-5-6 ani. Ei, noi sa fim sanatosi. Numai bine!
Trimis de c_vasile in 23.11.18 14:12:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
48 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (c_vasile); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
48 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Doar o mică remarcă: plaja Katsima este de fapt... Kathisma. (Kathisma Beach / Παραλία Κάθισμα - înseamnă „scaun”, ar veni mai pe românește plaja la scaune).
Dar felicitări pentru aventură și povestea ei!
@Dragos: Multumesc mult pentru corectie. Din pacate, am impresia ca nu mai pot face corectii in text dupa validare.
Ei, o sa ramana asa in text, gresita, cum mi-a ramas mie denumirea in cap: Katsima in loc de Kathisma
@c_vasile:
Errata
Mi-a scris Dragos cu o corectie, am scris peste tot Katsima in loc de Kathisma. Aparent, nu mai pot corecta
Rog a se tine cont de asta cand se citeste
@c_vasile: am corectat (peste tot, sper), oricum google recunoaste plaja și cu h și fără h
@c_vasile:
Acest articol chiar este un ghid al plajelor. Pentru cineva care vrea sa ajunga in zona in premiera, dar si pentru cei care nu au vizitat toata zona, este articolul pe care trebuie sa il ai cu tine.
Peisajele redate in poze sunt superbe.
Te felicit pentru articol! Excelent! eu genul asta de articole imi doresc sa pot citi si gasi pe AFA cand ma documentez despte o destinatie.
Numai de bine!
@webmaster26: Multumesc mult si pentru aprecieri si pentru corectie.
Problema e nu doar ca nu am pus un "h", ci si ca am inversat literele: Katsima si Kathsima in loc de Kathisma. Va rog, daca se poate, faceti un Find and Replace in text, pentru ca am fost destul de consecvent in greasala
Multumesc mult.
@Dan&Ema: Multumesc mult pentru mesaj
Chiar asa am incercat sa scriu si eu acest post: m-am gandit ce ar fi fost util pentru mine sa stiu cand ajung acolo si unde ar fi fost bine sa merg, timpul fiind, vrand-nevrand, destul de limitat .
@c_vasile:
”Stim pe cineva care a mancat mai des acolo si el ne-a recomandat 12 Gods. Dar nu pot confirma.
Confirm eu!
Am fost în Lefkada în iunie (tot a doua oară și eu) și am cutreierat toată insula (inclusiv nordul), deși am stat în est.
Din păcate, nu am apucat să scriu nimic, deși ar mai fi câte ceva de adăugat, chiar și după review-ul tău amplu...
Oricum, felicitări pentru review, informațiile oferite sunt foarte utile.
Cât despre 12 Gods, numai de bine! Mi-am propus să scriu un review despre local, dar nici asta nu am reușit... .
Celor care ajung în Lefkada le recomand cu căldură localul din Sivota.
Buna c_vasile!
Bun articolul; interesant, cursiv, ..., felicitari!
Imi permit totusi sa fac mici corectii la niste aspecte si anume:
1. "Dupa cutremurul din 2013 s-au prabusit scarile. " - de fapt cutremurul a fost in noiembrie 2015
2. " Vestul e dominat de portul Nidri" - Nidri este in est
Ma surprinde afirmatia ta referitoare la Spiridoula. Ma abtin de la a comenta deoarece ne cunoastem cu proprietarii de cativa ani si nu ar fi un punct de vedere deplin obiectiv, dar... in afara de tine, tot ce am citit pe acest site ref la Spiridoula a fost numai de bine. Sunt si doi chelneri romani care sunt de folos cu recomandarile mai ales pentru felurile cu peste.
12 Gods este administrat de o romanca din Botosani si, intr-adevar, este bine si acolo.
Neaparat sa ajungi si in interiorul insulei unde poti surprinde real life a grecilor insulari.
Vacante faine iti doresc si nu te supara pt comentariul meu!
Cele bune!
P. S.: Daca vrei sa experimentezi ceva senzatii tari la volan, intre Kavalikefta si Kathisma se afla plaja Avali. Semiamenajata, apa superba, liniste si o taverna excelenta pt pranz si siesta!
De asemenea, off road pe drumul care duce de la Pondi direct la Porto Katsiki, peste munte!
@MosBatran: Multumesc mult de comentarii, cum sa ma supar
Eu asa aveam in cap, ca a fost cutremurul in 2013 (poate de la numarul ala 13 din coada). Cu Nidri a fost o greseala de scriere, ca am recitit si eu, ca imi era frica sa nu il fi incurcat mai mult in text, dar toate celelalte referinte la Nidri sunt cu precizarea ca e in est.
Bine de stiu de Avali, nu avea referinte despre plaja asta cred ca deloc. Am cautat poze acum si arata tare bine. Saraca masina me'
Despre Spiridoula, poate ca am fost eu cam rau, ca am mancat pana la urma o singura data acolo, in 2016. Mai sunt totusi unele chestii de reglat si cu chelnerii romani, ca in 2018, cand am trecut prin fata restaurantului, pe la pranz, a cam trebuit sa acopar urechile copiilor. Oamenii aveau nu stiu ce nemultumiri si le exprimau tare si in romana, extrem de colorat. De asta zic ca uneori e mai bine cu chelneri greci, macar nu intelegi ce zic
Finalmente, am avut un mare regret ca nu am facut drumul de care zici, de la Porto Katsiki spre Pondi. La intoarcerea de la capul Dukato, GPS-ul tot insista sa ne bage pe acel drum. Dar era seara si noi erau cinci in masina (3 minori). Si nu stiu daca masina mea facea fata la acel drum (Skoda Octavia, tractiune fata, garda la sol 13 cm, chiar daca are pachet drumuri grele pe ea). Pana acum nu am auzit pe nimeni care sa fi mers pe acolo. Asa ca am cotit la stanga, pe drumul cu astfalt, ca riscurile erau prea mari. Poate alta data, pe zi. Si cu alta masina
Inca o data, multumesc mult de comentarii.
@c_vasile: Buna
Pt drumul de care spuneam este imperios masina de teren. E cam ca in Peru, Bolivia, stanga prapastie dreapta versant daca mergi din Pondi catre PK. La un moment dat drumul devine din ce in ce mai ingust pe masura ce urci. Clar fara copii si poate sotii. E destul de scary si trebuie experienta. Dar e superba privelistea. Despre adrenalina... garantat!
Si in interiorul insulei sunt locuri foarte faine, aproape ca nici nu banui. Noua ne-au trebuit 5 ani sa descoperim intreaga Lefkada si cred ca am mai avea ceva surprize.
Smecherie mare este sa inchiriezi o barca cu motor pana la 30 cai putere (nu ai nevoie de brevet) si sa haladuiesti printre insule si pe la plajele izolate.
Anyway, noi stam cam 2 luni pe an aici (am cumparat un cottage). Crede-ma, e de departe una din top 3 insule grecesti! Seara faina
Sfatul meu
@MosBatran: Nu ne povestești și nouă ceva despre interiorul Lefkadei intr-un review? Ar fi interesant de aflat noutăți.
Cât te-a costat căsuța? Unde e? Costurile întreținerii sunt mari? Taxe, impozit, apă, curent, astea cam cât costă lunar?
Mereu m-am întrebat, și eu aș vrea o căsuța pitica in Grecia
@krisstinna: Buna!
Este situata in satul Nikolis, in jumatatea de vest a insulei daca trasezi o axa imaginara de la nord la sud.
In apropiere este micuta cascada Apollonii Roupakia. Casuta renovata (nu se putea locui), cu tot cu teren (700 mp) a fost cam 45000 euro. Obligatiile anuale sunt cam 1.250 euro dar sunt functie de regimul de proprietate si este o discutie lunga referitoare la asta. Avocatul (iti trebuie unul neaparat) este destul de scump. La renovare este taxa calculata de catre autoritati - tu poti renova cu 2 oameni dar ei considera ca lucrarea se poate face cu 4 si atunci iti calculeaza taxele aferente la 4 oameni si le platesti in avans. E o intreaga epopee.
Ce sa zic, o sa incerc la un moment dat sa fac un review despre interiorul insulei. Dar sunt multe locuri neatinse de zeul "Turist" si sunt zone in care exista initiative ale membrilor comunitatilor respective ca sa fie limitat fluxul de informatii de interes turistic pentru a nu interfera cu strainii.
Multe case/casute au fost achizitionate de catre cetateni olandezi, germani, cehi care vin doar sa se relaxeze nu le inchiriaza. In unele sate exista taverna (e) care nu sunt trecute pe harta, intelegi de ce. Stiu ca in Karya anul trecut au fost discutii referitoare la cei care deschid pensiuni sa plateasca un impozit mai mare.
Se invoca faptul ca Haradiatika, Hortata au avut de suferit din cauza turismului. Paradoxal dar se pare ca turismul de masa nu aduce numai beneficii!
Amanuntele pot constitui o poveste pe cinste!
Sper ca ti-a fost de folos comment-ul!
Vacante faine!
@MosBatran: Foarte util și interesant ecoul tău, nu mi se par sume enorme, un apartament în București e mult mai scump, o casă pe litoralul nostru nu merită uriașul preț, uneori nejustificat, deci ideea de a avea o căsuță în Grecia e una bună.
Avocatul trebuie să fie musai grec? Că unul român nu m-ar costa niciun ban
Îți mulțumesc frumos pentru răspuns!
@krisstinna: Buna din nou.
Avocatul trebuie sa fie musai grec! E complicat cu cartea funciara in Grecia. De cativa ani au inceput cu intabularile. Si e si mai complicat cu verificarea proprietatilor. Pana ceva timp in urma, puteai sa-ti faci o casa si sa nu o termini in sensul ca lasai "mustatile" de fier beton afara la ultimul nivel. Asta insemna ca nu e gata si nu plateai impozite pe ea. Era o smecherie, dar functiona. De cativa ani, au decis ca a venit momentul 0 si au decis ca de la 18 ani sa declari tot ce ai sau in termen de 18 luni de la data dobandirii unui bun imobiliar. Daca nu ai declarat, atunci nu mai platesti impozite dar nici nu mai poti vinde sau lasa mostenire legal activul imobiliar ci se perpetueaza din generatie in generatie si nu sunt deductibile cheltuielile cu intretinerea si/sau renovarea. Asa ca astfel se explica numarul mare de imobile parasite sau abandinate pe care le vezi acolo. Sa faci o verificare pe un activ imobiliar e complicat ca trebuie sa cauti in arhive de multe ori si sa cercetezi acte vechi de cateva zeci sau sute de ani. Nu vrei sa stii cum arata scrisul vechi de mana. De multe ori nici macar un avocat grec nu se descurca. Intamplator ne-am cunoscut in Ammouliani cu fostul primar al Lefkada Town si prin el am reusit sa dam de capat oarecum la cottage-ul nostru. Dar sincer vorbind, nu e clar inca regimul de proprietate. De aceea e mai ieftin ca si taxe. Complicat. Nu ajunge o noapte cu vin bun pt toate povestile.
Una peste alta, merita ca si escape zone. Iti incarci bateriile extraordinar. Chiar daca e doar aceeasi locatie an de an. Am bantuit prin cateva insule si in afara de Lefkada, Hydra si poate Eghina putine sunt locurile cu incarcatura energetica mai buna. Oricum, Grecia este tara in care poti merge in concediu 30 de ani si sa vezi locuri difertie an de an.
Sera faina!
@c_vasile: A, inca ceva. Sappho era o EA.
@krisstinna: P. S.: Trece si Alonnisos si Folegandros, ca sa fie completa lista scurta de 5!
@MosBatran: Mulțumesc din suflet, sărbători cu bine îți doresc!
@MosBatran: Eu verific destul de rar contul de email atasat contului de pe amfostacolo. Asa ca mare mi-a fost mirarea cand am vazut atatea mesaje in plus.
mosbatran, multumesc pentru tot ce ai adaugat la recenzia mea. Informatiile astea sunt cu adevarat informatii de la un "insider", adica de la cineva care cunoaste cu adevarat insula, mult peste ce poate cunoaste un calator normal, care sta acolo o vacanta sau doua.
Si ma bucur ca toate astea au pornit de la recenzia mea despre plajele din Lefkada
Multumesc mult tuturor care au scriu ecouri la postarea mea si va doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!
P. S. Dar drumul ala peste munte spre Porto Katsiki tot o sa il fac eu odata si odata! Ma gandeam chiar sa il fac pe jos, daca masina nu ma tine, ca picioarele sper sa ma mai tina Sunt doar 7 km pana la urma pana la drumul cu astfalt din partea cealalta, daca harta nu ma pacaleste. Doar ca trebuie doar sa ma astepte cineva in partea cealalta, cu masina.
@c_vasile: Buna! Multumesc pt urari!
Drumul poti sa-l faci si cu un scuter dar trebuie sa fie unul bun care sa te duca pt ca la un moment dat panta e cu inclinatie de aprox 12%. Pe jos nu m-am gandit sa merg dar e o idee!
Multumesc si toate cele bune tie si familieie tale!
@MosBatran: Si inca ceva
Ne-ai cam bagat un cui in cap cu casa de vacanta din Lefkada. Mie si sotiei ne cam trecuse asa ceva prin cap, ca ne place Grecia de murim. Dar, ciudat, la Lefkada nu ne-am gandit, desi e si locul care ne-a placut cel mai mult in Grecia. Ni s-a parut intodeauna prea departe.
Deocamdata suntem prea prinsi la datorie (slujbe, copii la scoala) ca sa ne putem misca, dar o sa ne mai gandim la asta, mai ales ca acum avem si ceva informatii concrete.
Numai bine!
@c_vasile: Buna!
Daca ar fi dupa mine ti-as recomanda Ithaca pt ca nu este inclusa inca in circuitul turistic (cate review-uri despre Ithaca gasesti chiar si aici? Aproape 0 in comparatie cu Lefkada) si nu au sarit inca preturile si ca frumusete nu e departe de Lefkada. E pe locul 2 in topul meu. Gasesti inca 7- 8.000 de metri patrati cu livada de maslini la 120.000 - 150.000 euro! E afacere! Poti gasdi si la 13-15euro/mp dar fara livada si utilitati macar aproape.
Lefkada este deja de 4 ani inclusa oficial si e pe toate agentiile. Preturile au crescut destul de mult din 2014 si pana acum. Nu numai la imobile dar chiar si la cazare. Daca te uiti ai sa vezi ca este diferenta (crescatoare) chiar si fata de 2017.
Nu vorbesc de programele (buget) de umplere a camerelor, cele de 120 euro/7 nopti. Vorbesc de conditii de cazare medium/high asa cum trebuie sa fie pt o vacanta dupa un an de munca.
Alea se duc la 75 - 120 euro/noapte deja. In 2016/2017 gaseai vile cu 3/4 dormitoare de inchiriat undeva la 70 de euro/noapte de familie, cu piscina, gratar, toate facilitatile pe care un hotel clar nu ti le pune la dispozitie DOAR pt tine si ai tai. Acum nu prea mai gasesti sub 90,100 euro/noapte si nu vorbesc de high season.
Anyway, pt Lefkas iti va trebui un avocat de acolo care s-a mai ocupat de real estate pe insula. Pe net gasesti cred unul sau doua birouri care se pot ocupa pe Lefkada. Depinde si de conditiile in care gasesti ceva, ma refer la regimul de proprietate al terenului. La noi inca nu este rezolvat 100% si probabil ca nici nu o sa fie prea curand dar ne-am asumat asta si avem alte calcule si planuri de viitor.
Daca vrei doar pt vacanta nu cred ca merita. Cate supervacante iti faci in Grecia cu 45.000 - 50.000 de euro? Cel putin 17-18 ani si nu-i blochezi.
Asa ca mai fa-ti calcule.
Sunt si straini care se ocupa de property management pe insula si care au si agentii. Sunt mai scumpi dar mai siguri. Daca vrei amanunte, ca sa nu mai stresam oamenii pe aici, pot sa-ti dau mailul meu si vb. Dar nu stiu daca este permis sa ti-l dau chiar aici. Vb cu Admin.
Sarbatori fericite tie si familiei tale!
@MosBatran: Multumesc mult pentru toate sfaturile.
Ne-am mai gandit mai bine si, dupa cum zici, ca optiune doar de casa de vacanta e prea scump.
Nu merita decat daca petreci mai mult timp acolo, macar cateva luni pe an. Deocamdata nu avem nicio sansa sa facem asta, mai avem ceva pana la pensie
Trebuie sa ne gandim mai bine la asta. Deocamdata am lasat ideea sa mai dospeasca.
Numai bine si un An Nou cat mai bun!
Tocmai ce am aflat si am vrut sa impartasesc cu voi aceasta veste:La sfarsitul lunii iulie se va redeschide accesul (de pe insula) catre Egremni, vor fi 410 trepte in loc de 300. Sper sa se tine de termen intrucat noi mergem in august. Inca nu am aflat pana unde va fi accesul cu auto dar daca cineva cunoaste si alte detalii sunt convins ca ni le va spune.
@DUDU: Buna Dudu
Re-deschiderea spre plaja EGREMNI era programată pentru OCTOMBRIE 2018. Scara este în curs de reconstrucție în acest moment. In 2019 ar trebui să se poata ajunge cu mașina și apoi in jos jos ca și până in noiembrie 2015.
Traseul scarilor era proiectat sa inceapa de langa casuta de pe coasta dar nu stiu exact ce se va implementa.
Pe de alta parte, exista in Ioaninna un ONG (imi scapa numele) care militeaza pentru pastrarea accesului doar de pe mare pentru a evita recomercializarea plajei. Se invoca tentativa de anul trecut de comercializare a plajei Milos.
Personal ma raliez pozitiei ONG-ului. Din Vasiliki poti inchiria barci care te pot aduce chiar si pt o zi pe plaja Egremni sau doar pt 3 ore (Ionnian Princess parca se numeste una dintre ele). Plaja este superba la inceputul/mijlocul lui Iunie - nimeni aproape, doar tu/voi, cerul, marea si sunetul valurilor.
GRIJA MARE! Valurile pot fi mari la momentul dintre flux si reflux si curentii formati de-a lungul coastei te pot trage departe (cine a prins momentul la Kathisma stie ce spun).
Totuși, rămâne o plajă de o frumusețe divină.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Puțin... albastru unic de Lefkada — scris în 16.10.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De ce iubim Lefkada. Part 5 — scris în 06.09.20 de onlyoctavian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De ce iubim Lefkada. Part 4 — scris în 06.09.20 de onlyoctavian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De ce iubim Lefkada. Part 2 — scris în 06.09.20 de onlyoctavian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lefkada – o perlă din coroana Eladei (2) Vamos a la Playa! (IV) — scris în 01.04.20 de Artiglio din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lefkada – o perlă din coroana Eladei (2) // Vamos a la Playa! (III) — scris în 14.03.20 de Artiglio din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lefkada – o perlă din coroana Eladei (2) // Vamos a la Playa! (II) — scris în 25.02.20 de Artiglio din HUNEDOARA - RECOMANDĂ