GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lefkada? Ahaaa! Da! Da! Da! Oh, yees! Da! Da! Da!
(https: //www.youtube.com/watch?v=4OnL98rjvfY).
De mult doream eu s-ajung in Lefkada, cand, l-anceputul anului primesc un telefon de la o uzerita cu care ne simpatizam reciproc!
Ce-nseamna sa ai prieteni adevarati in lumea asta!
“Alo, alo! Tg. Muresul? OK! Stimate coleg
Hai, misca, nu mai fii ardelean, adica bleg
Au intrat cateva“low-cost”-uri de Lefkada
Fugi iute la agentia ta, si ia si matale ceva”
Localizare in spatiu
Plajele Kathisma si Megali Petra sunt situate in partea vestica a insulei Lekada. Insula care se afla in Grecia. Grecia se afla in Europa. Europa e unul din cele 6 continente ale Pamantului. Pamantul face parte din Sistemul Solar. Sistem care se afla undeva pe la marginea unei spirale a Caii Lactee. Cale, care impreuna cu Andromeda, Norii lui Magelan si alte galaxii, formeaza un grup local de galaxii. Grup care, la randu lor formeaza Universul vizibil. Mai departe nu mai prea stiu ce este, caci nimeni nu l-a vazut inca pe cel invizibil. Nici macar Hubble. Dar, nu va faceti probleme, din orice directie a spatiului veti veni, urmati pasii pe care vi i-am indicat pana acum si veti ajunge fara gres pe una din plajele amintite, Kathisma sau Megali Petra. Ca s-aveti un sejur reusit, feriti-va totusi de gaurile negre, meteoriti, insistenta maseuzelor de pe plaje si aricii de mare.
Scopul sejurului
De ce credeti c-am calatorit eu, atata amar de drum pana-n Lefkada? Pentru biserici, relicve si muzee etnografice? Wrong! Pentru mancare si sirtaki? Nu neaparat! Pentru balaceala? Prea putin! Avem bai si-acasa! M-am dus ca sa ma bronzez! Sa va explic!
In Lefkada n-am mai batut insula ca alta data. Am stat mult la plaje c-asa faceau toti romanii. Toti romanii se duc in Grecia palizi si vin de-acolo, bronzati. Ca sa le rupa apoi gura vecinilor si prietenilor cu bronzul lor. Las ca stim noi...
Dupa ce-am ajuns acasa, aveam si eu o culoare neagra dar insuficient de convingatoare. Trebuia sa stau in Grecia 10 sau 14 zile. M-am zgarcit la bani. Totusi eram mult mai negru decat cei ce n-au fost acolo. Acasa, n-am stat o clipa-n casa. Am iesit pe la strand, prin parc, pe la piata ca sa-mi intalnesc amicii. Pana nu-mi dispare bronzul. Majoritatea, au exclamat, unii sincer, altii mai mult din politete, ceea ce-am vrut de fapt sa aud din gura lor ”Wow! Ce negru esti, iar ai fost in Grecia? ” Expresie care face toti banii excursiei si dupa care plezneam de placere, placere cam tot atat de mare ca si sejurul. Ei, si uite-asa, pana nu m-au vazut la fata majoritatea prietenilor, nu m-am lasat. De-abia atunci am considerat ca sejurul din Lefkada a luat sfarsit si am inceput sa ma gandesc la altul. De-acum, putea sa dispara si bronzul, ca nu-mi mai pasa deloc...
Eram pe deplin fericit!
Plaja Kathisma
Pot afirma cu mana pe inima si talpa pe nisip, c-am “pus piciorul” pe cele mai vestite plaje ale insulei. Cel mai mult mi-a placut palaja Kathisma. De ce? Pentru ca are de toate... multe, multe sezlonguri si umbrelute, parcari spatioase si “la liber” si “la privat”, cu umbra, (3 euro/zi), pentru ca daca esti “client fidel” al uneia din cele 4-5 taverne din incinta, primesti sezlong si umbreluta gratis. Daca nu, poti sa comanzi ceva de 1-2 euro de persoana. Cefea frape, ciocolata calda, cola cu gheata, apa plata, etc...
Plaja e insorita, multe ore pe zi, soarele se plimba prin fata ta, peretele stancos care se afla de obicei aproape in spatele fiecarei plaje din vestul insulei, e departe. Kathisma Beach e plaja parapantistilor, am fotografiat cativa si m-a uimit maiestria pilotilor, faptul cum trec ei prin aer unul pe langa altul fara sa se ciocneasca. Dupa aterizare, masiva parapanta, foarte usoara, incape intr-un rucsac.
Capatul nordic al plajei e stancos si galagios. Milenara lupta dintre valuri si stanca, aici, mai continua si azi. Pana cand stanca se va trasforma in nisip. Nisip e destul pe plaje. Dar si pietre. Plus multi vanzatori ambulanti de gogosi, pliante cu croaziere, masaj (dar foarte scump-20 minute costa 35 euro, 45 minute-60 euro) sau amulete, bratari si ochelari de soare. Cand sunt valuri mari, e greu sa intri in apa, acestea te doboara. Unele valuri biciuiesc plaja cu zgomot mare. Aici “salvamarul” nu-si are rostul, caci se poate ineca si el la fel de usor ca oricine altul. Nu e bine sa ramai in bataia valurilor, te rastoarna de 2-3 ori. Pana ajungi la apa adanca, cazi de cateva ori, spre deliciul celor care urmaresc chicotind, intarea ta “la apa”. Dar din moment ce-ai intrat, (atentie! apa e imediat foarte adanca langa mal), poti inota o vreme. Nu e bine sa te indepartezi, caci simti ca valurile sunt puternice si in larg, ele incearca sa te rastoarne. Eu am intrat cu aparatul foto in apa si am fotografiat tarmul si cerul, inotand doar cu o mana, dar a fost nespus de greu. Cand intri in apa, cel mai bine e sa spinteci valurile in fuga si sa incepi sa inoti sau sa ramai pe plaje in bataia lor.
Am lasat masina in parcarea nepazita (imensa). Cine sa fure o masina inchiriata? Nu stiu insa ce s-ar intampla daca ar dispare o masina personala. Lefkada nu prea e o insula, in 2 ore, ea ar putea fi pe continent, asadar poate ca e mai bine sa dati cativa euro intr-o parcare pazita. La restaurantul din spatele sezlongurilor am mancat o salata greceasca si o portie de hamsii mici, putine si scumpe., ambele portii au costat 14 euro. Nu ne-am saturat cu niciuna. Un alt avantaj al plajei Kathisma, este apropierea de soseaua de centura a insulei. N-ai decat de coborat cateva serpentine si ajungi in marea parcare ce se-ntinde de-a lungul intregii plaje. Pe plaja Kathisma am venit de mai multe ori. Am ajuns la concluzia, dupa ce-am facut niste calcule si vizite pe alte plaje, ca acesra este plaja care ne ofera cele mai multe avantaje.
Plaja Megali Petra
Plaja se afla la cativa Km mai la sud de plaja Kathisma, la capatul unei serpentine infernale, cu curbe in “ac de par”, unde uneori o masina trebuie sa reculeze ca sa treaca cealalta. La un moment dat, in coborarea de la soseaua de centura spre plaje, soseaua se bifurca spre plaja Kalamitsi. Retineti, spre Megali Petra si Kalamitsi, serpentinele sunt o “Kalami”-tate. Odara ajuns insa in vale, adica langa plaja Megali Petra, totul devine salbatic. Si aproape deloc amenajat. Plaja e tocmai opusul plajei Kathisma, care e supra-amenajata.
Megali Petra are o parcare extrem de mica. Uneori masinile sunt parcate pe sosea, cu botul in jos sau in sus, in serpentina si in panta. Nu e o placere sa intorci o masina cu botul in sus. Plaja principala e mica. Aici gasesti si un bar cu cateva elemente necesare traiului. Si umbrelute cu sezlonguri de inchiriat (6 euro setul). Scumpe. Megali Petra e-o plaje pentru linistea ta. Oamenii care ajung aici sunt putini. Cateva zeci. Pe cealalta plaje, sunt cateva sute.
Gasesti aici mai multe pietre si stanci decat nisip. Si in apa si pe plaje. Unele au forme interesante. Spre sud, plaja se “lungeste”, cu o a doua plaje, pe care ajungi trecand printr-o poarta stancoasa. Ai ceva de mers pe un teren accidentat. Fara slapi, n-ai cum. Dar, odata trecut de poarta de stanca, te intampina o alta plaje frumoasa, larga, lunga, cu nisip mult. Sa-i zicem Megali Petra II. N-are barul, sezlongurile si umbrelutele plajei Megali Petra I, dar e mai frumoasa. Si mai linistita. Si mult mai salbatica. Salbaticia locului e data de cele cateva stanci masive aflate nu departe de mal, lovite in permanenta de valuri. Sa tot privesti spectacolul lito-acvatic al naturii ce nu inceteaza nici ziua, nici noaptea, niciodata. Pe aceasta plaje nu poti ramane mult. Esti complet rupt de civilizatie. La un moment dat ti se face foame. La barul de la intrare n-ai decat sucuri, inghetata, chips-uri si senviciuri. Insuficient. Asa, ca-ti iei tot calabalacul si pleci.
Cum se ajunge la cele doua plaje?
De la Nidri, aveti doua variante. 1. -Sau treceti muntele, pornind de la Perigiali, strabatand satul Karia si coborand pe partea cealalta (la un moment dat, in departare, veti vedea marea). Dar e-un drum riscant caci va puteti rataci sau nimeri pe-un drum prost. 2. - Mergand pe drumul clasic al soselei de centura, mai lung dar mai sigur, adica Nidri-Perigiali-Ligia-Lefkas-Agios Nikitas-Kathisma-Megali Petra.
Drum bun!
@Web, te rog clipul, mersi! https: //www.youtube.com/watch?v=8LWo_4DQ8Ss
Trimis de dorgo in 24.07.14 22:16:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Trebuie să merg în Lefkada, pentru bronz măcar, cert, nici nu se mai vede că am fost la mare și asta nu e prea bine, nu mai au vecinii subiect, oh, my God! )
@dorgo, prin stilul tău șucar, m-ai binedispus, ca de multe alte ori...
Acum serios, îmi doresc atât de mult să ajung acolo, călătoresc doar cu ochii și cu simțurile, și tot îmi place. În real life, mai am puțin de așteptat să crească cel mic, cu el pe acolo, cred că nu îmi va fi prea ușor, așa că...de-abia apuc!
Utile informații și frumos condimentate!
@dorgo: Simpatic review - așa cum ne-ai obișnuit.
Recunosc însă că la început, când am ajuns în univers aproape abandonasem lectura.
Dar nu îmi pare rău că am depășit momentul. Frumos descris și cu umor. Eu am ratat Megali Petra.
În altă ordine de idei ești sigur că plaja (1) se numește Katsima și nu Kathisma? Alta nu cred că e, căci după descriere corespunde perfect cu cea pe care am vizitat-o eu. (tare faza cu salvamarul
@Dabator: În toate hărţile cu Lefkada pe care le poded, inclusiv pe panoul din imaginea ataşată review-ului (P05), figurează Kathisma. Eu cred că @Dorgo la această plajă s-a referit. Dar, nu are mare importanţă. Important este că a autorul a descris foarte bine cele două plaje făcându-ne pe cei care am fost acolo să ne reamintim de ele, iar pe cei care nu am fost acolo să ne dorim a ajunge în Lefkada şi - mai presus de toate - că ne-a binedispus cu stilul său inconfundabil.
@dorgo,
excelent review, don' doctor, vad ca Lefkada are si efect terapeutic, aveti alt tonus, v-ati mai revenit. Daca mai mergeti de 2-3 ori, s-ar putea chiar sa va faceti bine.
In legatura cu bronzul de Lefkada de care sunteti atat de mandru si cu care ati rupt gura targului, va rog sa-mi spuneti care este secretul dvs. de va mentineti toata vara pielea la fel de frumos bronzata? Este adevarat ca dvs. recomandati ca primul duş sa fie facut la o luna de la intoarcerea din Grecia? Sau mai bine la 3 luni ca pe vremea reginei Elisabeta I a Angliei?
@Dabator: Ba da! Ai dreptate, e Kathisma, Kathisma beach peste tot... greseala de ortografie... scuze...
@dorgo: Corectat Katsima în Kathisma. Acum ești bun de cinste.
@motaneata: Ba deloc, se poate trai si fara apa si sapun, eschimosii nu se spala decat de 1-2 ori pe an (cand din greseala se rupe gheata sub ei sau cand cad in copca dupa ce-i imbata europenii) si n-au nimic, traiesc "bine-mersi" pana la adanci batranete (adica pana la 45-50 de ani, in cazul lor), pielea lor produce un fel de sebum (grasime ceva mai lichida) care indeparteaza transpiratia si murdaria, ce se scurge de-a lungul pielii si se-aduna in galosii lor din piele de foca, pe care sunt trimisi sa si-i schimbe, (de fapt asta este "dusul" lor) cand nu-i mai suporta in igloo, consoartele lor cu mirosul excesiv de fin.
Cat despre cel mai civilizat imperiu de pe glob, dupa altele vreo 5, adica cel britanic, nu uita, ca "elisabetanii" din lumea buna, aveau mereu la ei o cravasa care compensa baia si cu care se scarpinau peste tot chiar si acolo unde nu ajunge mana omului, adica pe spate, pentru ca paduchii si raia faceau ravagii in acea vreme chiar si-n societatea cu sange bleu.
Cat despre Grecia, am constata un singur lucru, (si-acum fara gluma)... ca soarele Eladei e mai bland, bronzeaza al naibii de bine (si cand nu-l vezi decat cateva zeci de minute pe zi), ca nu naparlesti ca la noi, unde, dupa un week-end torid la Mamaia, iti cad 7 straturi de piele ca la pisica si nici nu mai ai nevoie sa te speli. Dar, atentie (la orele expunerii si alunite)... in anul asta de maxim solar (2012-2014), am naparlit si eu, dupa 4-5 zile de plaje, e prima data dupa 5 ani consecutivi de Grecia... plus ca in vara asta apar multe intamplari ciudate... accidente de masina, conflicte armate, nervozitate umana excesiva sau dimpotriva depresii psihice, etc... Helios e cam agresiv cu noi, lanseaza cam multe furtuni electromagnetice...
@webmasterX: multumesc, pt tine si @abancor, am sa mai adaog cateva poze cu enigmatica "plaja de piatra", Megali Petra, care, dupa cum ii si spune numele, e o plaja a "pietrelor mari", dar, oare, cum au ajuns ele in apa? sau, poate, a crescut nivelul oceanului? sau a trecut Odiseu sau Atlantii din Santorini pe-aici? ... cine stie...
De ce credeti c-am calatorit eu, atata amar de drum pana-n Lefkada? Pentru biserici, relicve si muzee etnografice? Wrong! Pentru mancare si sirtaki? Nu neaparat! Pentru balaceala? Prea putin! Avem bai si-acasa! M-am dus ca sa ma bronzez!
Helooou, pitikule, tu esti?
Mai ceva sa va confund cu sotul meu
Super descris, multumesc frumos! Cu siguranta citind asa review-uri spumoase poate imi conving si jumatatea de o excursie mica mititica in Grecia
Nu de alta, dar o prietena tocmai s-a intors din Corfu si se lauda ca bronzul o tine pana in martie. Vreau si euuuu!
Doamne, ce imi mai doresc sa ajung acolo! Iar rew asta pune paie pe foc
Minunat!
Vezi, domn' doctor! Dacă-ți canalizezi concentrat, așezarea-n pagină a ideiilor și nu blăblăiești mult, ies lucruri faine.
Chestia e să te și ții, de acest lucru.
@dorgo
Apropo de faza cu maxim solar, eu citisem recent pe undeva o chestie diametral opusa- ca soarele e pe activitate minima, ca n-a mai fost asa de cateva sute de ani si de aici vara asta ciudata si toate celelalte chestii nasoale. Dar cine stie unde e adevarul pana la urma...
Felicitari pt review, m-am amuzat teribil...
@luciaoradea: Treaba e incurcata, parerile sunt impartite... "Dean Pesnell, fizician din cadrul Goddard Space Flight Center al NASA, are o altă explicaţie.
„Acesta este un maximum de activitate solară”, spune el. ”Însă arată diferit de ceea ce ne aşteptam să vedem deoarece e vorba despre un maxim cu două vârfuri de activitate. Ultimele două perioade de activitate solară maximă, cele din jurul anilor 1989 şi 2012, au avut nu unul, ci două vârfuri de activitate. Intensitatea activităţii solare a urcat, apoi a a scăzut, apoi a urcat din nou, realizând astfe un mini-ciclu care a durat aproximativ doi ani. ”
Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla acum, de vreme ce numărul petelor solare a crescut brusc în 2011 şi a scăzut brusc în 2012, crede Pesnell. El consideră că numărul acestor pete va creşte din nou în 2013, creşterea putându-se menţine şi în 2014.
@dorgo
Foarte detaliat, interesanta problema... Te pune putin pe ganduri in legatura cu ce se va mai intampla.
Ca intotdeauna, ma binedispun review-urile dvs. si imi dau o doza de optimism. Mai ales cand inca nu am inceput concediul si le citesc la birou. Bravo... tineti-o in acelasi spirit... !
@Web muzical, cred ca videoclipul ar trebui schimbat, cu ce doresti tu...
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Plaje in Lefkada" (deja existentă pe sait)
@dorgo -
Buna... stiti cumva cum sunt plajele din Perigiali (hotel Nostos) si Ligia (Polixenis room) pt. ca acolo am facut rezervare si vreau sa ma hotarasc in functie de plaja la care ramin. ? De plaja din Ligia am auzit ca este cu pietre... cum este cea din Perigiali?
Multumesc si astept un raspuns. felicitari pt. articolul mai mult decat complet.
@dan sorin - Am trecut pe langa plaja din Perigiali, in drum spre Nidri, fara s-o vad. Nu e grozava, e mica si lumea din autocar, la intoarcere, se plangea ca trebuia sa mai mearga ceva diistanta pana la o plaja mai buna din zona. Dar eu am fost in urma cu 2 ani, poate s-a mai schimbat ceva.
Plajele grozave sunt pe partea cealalta a insulei, unde pe langa plaje frumoase cu nisip fin, marea limpede are o culoare grozava, in straturi succesive, alb, albastru deschis, turcoaz, albastru inchis si apoi albastru cerului, plus uneori, ai valuri cat casa. (P36)
@dorgo - mersi de info... oricum mergem sa le vedem si pe acelea...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Puțin... albastru unic de Lefkada — scris în 16.10.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De ce iubim Lefkada. Part 5 — scris în 06.09.20 de onlyoctavian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De ce iubim Lefkada. Part 4 — scris în 06.09.20 de onlyoctavian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De ce iubim Lefkada. Part 2 — scris în 06.09.20 de onlyoctavian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lefkada – o perlă din coroana Eladei (2) Vamos a la Playa! (IV) — scris în 01.04.20 de Artiglio din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lefkada – o perlă din coroana Eladei (2) // Vamos a la Playa! (III) — scris în 14.03.20 de Artiglio din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Lefkada – o perlă din coroana Eladei (2) // Vamos a la Playa! (II) — scris în 25.02.20 de Artiglio din HUNEDOARA - RECOMANDĂ