EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Servus dragilor,
La invitatia finilor nostri care locuiesc de cativa ani in Spania, anul acesta am petrecut o saptamana de vacanta pe frumoasa Costa Dorada in orasul Vilanova din provincia Barcelona, comunitatea autonoma Catalonia.
Orasul Vilanova i la Geltru, numit si “little Havana” in sec. XIX, are o populatie de cca 63.000 locuitori si se afla pe coasta Marii Mediterane, mai exact a Marii Balearelor si la 50 km de orasul Barcelona si 9 km de Sitges.
Apartamentul unde am stat fiind situat la 10 min de plaja, activitatea noastra principala a fost, usor de ghicit, balaceala :)
Aceasta calatorie a fost planificata inca pentru anul trecut, dar pandemia ne-a pus bete in roate si compania aeriana ne-a anulat doua zboruri. Anul acesta a fost insa cu noroc si am reusit sa ajungem la destinatie. Cu toate ca Spania a fost in luna august pe harta rosie a raspandirii Covid 19, turistii sunt primiti cu bratele deschise, singura formalitate obligatorie fiind completarea formularului SpTH (Spain Travel Healthy). La intoarcerea in Romania formalitatile sunt mai complicate incluzand si carantina de 14 zile, nu si in cazul nostru pentru ca aveam certificatele europene digitale de vacinare.
Revenind la vacanta, inca din prima zi am pornit in explorare pe malul marii in cautarea celei mai frumoase plaje.
Cu lectiile facute inca din Romania am pornit pe “Hiking trail Camino de Ronda Vilanova-Sitges” , o poteca peste stancile care marginesc Costa Dorada marcata cu banda rosie si alba. Marcajul incepe dupa farul Sant Cristofol din Vilanova si se opreste la intrarea in Sitges, iar ruta se mai numeste "Ruta de les Cales del Garraf"
Nu am ajuns chiar pana in Sitges dar am descoperit cateva plaje foarte frumoase, cu apa in culori pornind de la albastru pana la turquoise si smarald, toate cu acces liber (intrarea gratuita).
Prima plaja pe care am remarcat-o se numeste Platja del Gaspar, o ingusta limba de nisip printre stanci si apa de smarald.
Urmatoarea plaja ne-a intampinat cu indicatorul “Welcome the first gay beach in the world since 1930” , si se numeste Gay Paradise. Plaja e cu nisip, ceva mai lunga, marginita de stanci, apa de smarald si are si o terasa cocheta cu bar. Nudismul e la el acasa, cu cupluri gay etalandu-si dotarile dar si cu cupluri de domnisoare, probabil si ele membre ale comunitatii LGBT. Pe plaja vorba ‘ceea, intra cine vrea, iese cine poate, noi nu ne-am asumat riscul si nu am deranjat minoritatile sexuale, dar mi se pare ok ca au un loc al lor retras si paradisiac unde se simt bine.
A propos, orasul Sitges e recunoscut si el ca fiind unul din locurile preferate de petrecere a vacantelor a membrilor comunitatii gay, cu multe baruri si cluburi de noapte.
Ultima si cea mai frumoasa plaja la care am ajuns pe Camino de Ronda hiking trail a fost Platja de l’Home Mort, o denumire un pic macabra dar plaja e chiar superba, cu nisip, destul de lunga, marginita de stanci, cu apa turquoise.
Din dreptul farului Sant Cristofol din Vilanova pana la Platja de l’Home Mort plimbarea pe cararea de pe stanci dureaza cca 40 min, daca nu te opresti pe traseu si la alte plaje.
In zilele urmatoare am fost la plaja in Vilanova, pentru copii fiind mai accesibile plajele din zona care au nisip fin atat pe plaja cat si in apa iar marea pe o latime destul de mare are adancimea pana la genunchiul broastei.
Platja del Far de Sant Cristobal e o plaja lunga, cu nisip fin, apa albastra si cristalina cu adancime mica pe o lunga portiune, cu o terasa cu sezlonguri dar si zona libera. Plaja e situata in dreptul farului Sant Cristobal si a unor cochete vile construite deasupra falezei. Ofera contra-cost si echipament nautic.
Platja de Ribes Roges e plaja centrala a Vilanovei, foarte lunga, cu nisip fin, apa albastra si cristalina cu adancime foarte mica pe o lunga portiune, cu terase cu sezlonguri dar si zone libere, situata in vecinatatea unor hoteluri si vile. Ofera contra-cost si echipament nautic.
Platja de Ribes Roges se continua cu Platja de Adarro, cu aceleasi caracteristici ca precedenta, fiind remarcata in primul rand prin sculptura realizata in metal de Oscar Estruga in anul 1991 si inspirata din mitul Minotaurului, reprezentand-o pe Pasifae, sotia regelui Minos al Cretei in interiorul unui taur.
Pentru ca Minos a schimbat frumosul taur iesit din apa marii trimis de Poseidon pentru sacrificiu cu unul obisnuit, Poseidon a inspirat dorinta irezistibila a sotiei lui Minos pentru frumosul taur pe care l-a modificat, inventand un design special, similar cu o vaca, cu interiorul gol in care Pasifae putea incapea cu usurinta. Dupa un timp, Pasifae a nascut baiatul care pe masura ce crestea s-a transformat intr-un monstru cu cap de taur si corp uman, Minotaurul care devora pe oricine ajungea in labirintul Knossos, pana in ziua in care i-a venit de hac Tezeu.
Cine spunea ca mersul la plaja, sculptura si literatura antica nu au puncte comune?
Pentru amatorii de snorkeling, peisajul submarin e ok, mai ales daca marea e linistita si vizibilitatea destul de buna. Bancuri de pesti mai mici sau mai mari, mai lunguieti sau mai rotunzi pot fi observate pana la malul marii, te gandesti ca ar arata bine si in tigaie dar nu e atat de usor sa-i prinzi iar legile spaniole descurajeaza tentativele de acest gen.
Vremea la inceput de august e ok, fara canicula, temperaturi in jurul a 30 grade, cer senin sau partial acoperit, prezenta muntilor in apropiere influentand pozitiv confortul termic. Temperatura apei e placuta, fara a fi ceai, cateva zile s-a arborat steagul galben, adica valuri moderate (jacuzzi, hidromasaj), in rest steagul verde a fost martorul unei mari linistite.
Nisipul la ora amiezii arde, e timpul sa iei o pauza de la plaja. La toate iesirile de pe plaja sunt montate dusuri, exista toalete, in general conditiile oferite turistilor sunt ok, curatenie, etc.
Intr-una din dimineti a plouat si am decis sa vizitam Museu del Ferrocarril din Vilanova, adica muzeul cailor ferate.
Interesant e ca la intarea in muzeu era o coada uriasa care insa nu ducea spre muzeu ci spre un centru de vaccinare alaturat, se pare ca spaniolii iau mai in serios coronavirusul decat noi.
La muzeu am admirat desigur locomotive, incepand cu Martorell produsa in Regatul Unit in 1854, cu viteza maxima de 60 km/h pana la Americana produsa in Statele Unite in 1958,120 km/h, vagoane de lemn Harlan sau drezine cu tractiune manuala din sec XIX, trenuri in miniatura, etc.
Biletul a costat 6 Euro si am primit si o palarie de paie, 2 creioane si o minge gonflabila de caciula cu insemnele RENFE, era saptamana festiva a cailor ferate spaniole.
Pentru noi puncte de atractie le-au constituit si Mercat Public si Mercat del Mar, locuri unde pana la ora pranzului poti gasi peste proaspat din captura zilei din Portul Vilanova si fructe de mare proaspete.
Am tras si noi la tigaie cativa creveti, altii i-am pus in paste si am prajit hamsii si sardine plus ceva pesti mai maricei, partea buna e ca in piata pestele si fructele de mare sunt curatate la cerere.
Portul turistic din Vilanova arata foarte bine, cu sutele de ambarcatiuni cu panze sau cu motor, mai mari sau mai mici legate la chei. Se pot inchiria diferite barci cu motor, cea mai ieftina varianta fiind 99 Euro/2 ore, 5 persoane, cu combustibilul si instructajul incluse.
Un alt mod de a vedea Vilanova, stradutele ei inguste si vilele cochete e sa faci o plimbare cu trenuletul statiunii (mini-carul), 3 Euro biletul pentru 60 minute turul complet cu plecare din centru, 12 statii.
Fiind doar la 50 km de Barcelona, nu am rezistat ispitei de a trage o fuga pana in capitala catalana.
Biletul de tren costa 5 Euro/persoana si in exact 45 min ajungi in Barcelona. Un abonamemt de o zi pe toate mijloacele de transport (metrou, bus, etc) costa 10 Euro.
Trenul Vilanova - Barcelona circula paralel cu Marea Mediterana, astfel incat din tren vei putea admira si o parte din plajele descrise mai sus.
In turul de o zi al orasului am inclus vizitarea catedralei Sagrada Familia, a casei Mila-La Pedrera, Park Guell, a stadionului si magazinului clubului FC Barcelona, Castelul Montjuic (cu funicularul si gondola), La Rambla si La Boqueria (unde am mancat fructe de mare) si Piata Catalunya.
Vacante faine sa aveti!
Trimis de raducondurache in 20.08.21 11:49:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Plaje în Costa Dorada, #CĂLĂTORII Costa Dorada" (nou-creată pe sait)
Foarte frumos! Am fost de mai multe ori în Barcelona (unul din locurile în care mi-ar fi plăcut să trăiesc), iar la Sitges am ajuns de 2 ori, ultima oară chiar în toamna de dinainte de pandemie.
Costa Dorada este extrem de ofertanta; o lună să stai, nu cred că te-ai plictisi! Felicitări pentru vacanță și pentru expunere! Toate cele bune!
@raducondurache: Frumoasă și lămuritoare prezentare. Felicitări!
Mi s-a făcut dor de Spania, unde ar fi trebuit sa ajung anul trecut.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)