ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul lui Thor Heyerdahl şi piramidele din Guimar

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Borders?
I have never seen one, but I heard they exist in the minds of most people

(Thor Heyerdahl)

Ultima zi din cele şapte petrecută în Tenerife era duminică şi terminasem programul de vizitare a atracţiilor insulei. Mai rămăsese să vedem muzeul Thor Heyerdahl şi piramidele dintr-o micuţă aşezare Guimar, aflată la o distanţă de cca 60 km de Playa de Americas unde locuiam.

Nu am găsit nicio excursie organizată spre această destinaţie şi ne-am hotărât să luăm autobuzul comunal spre Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei. Numai că autostrada S-N TF1 trecea numai prin Puerto Guimar, de unde mai erau cca 5 km până în oraş şi la obiectiv. Am avut noroc că după ca am aşteptat aproape o oră în staţie ne-am lămurit că autobuzul nu circula duminica aşa că am apelat la un taxi. După negocieri pe degete, şoferul neştiind engleza iar noi spaniola, am bătut palma la 60 eu dus-întors ceeace a fost foarte convenabil.

Pe drum ne-am dat seama că n-am fi rezistat să mergem pe jos 5 km sub soarele arzător din Tenerife. Am ajuns la zidurile unei curţi aflate în oraş pe strada Chacona pe care scria Muzeul Thor Heyerdahl - Piramidele Guimar. Am intrat în muzeu printr-o zonă comercială în care se găsea o cofetărie, un magazin de suveniruri, acces WI-Fi, toalete. Preţul de intrare este de 10 eu/ pers.

Thor Heyerdahl (1914-2002) de formaţie biolog şi etnograf norvegian a lansat ipoteza migrării între continente a unor grupuri de oameni prin traversarea oceanelor .A demonstrat această teorie construind o plută de lemn de balsa cu mijloace primitive, asemănătoare celor cu care navigau incaşii. În 1947 a navigat împreună cu cinci oameni 7000 km între Peru, America de Sud şi Arhipelagul Tuamotu din Polinezia franceză în Pacificul de Sud. Au fost ajutaţi de curentul Humboldt. A arătat că popoarele polineziene nu proveneau din Asia de sud-est, ci din America. Mi-aduc aminte că prin anii 60 am citit pe nerăsuflate cartea lui, Expediţia Kon-Tiki apărută şi la noi.

După succesul obţinut datorită reuşitei expediţiei Kon–Tiki, Thor Heyerdahl şi-a continuat studiile în insulele Galapagos şi insula Paştelui. În 1970 a traversat Atlanticul din Maroc (foarte apropiat de Tenerife) în insula Barbados din Oceanul Atlantic, marea Caraibelor. Ambarcaţiunea se numea Ra II (zeul soarelui la egipteni). Prin aceasta Thor Heyerdahl a vrut să demonstreze că vechii egipteni ar fi putut ajunge în America de Sud formând o civilizaţie precolumbiană. În 1977 a construit o altă ambarcaţiune de stuf Tigris cu care, împreună cu o echipă internaţională formată din zece oameni a navigat în Oceanul Indian din valea Tigrului (vechea Mesopotamie), până în Bahrein, apoi schimbând direcţia prin delta Indusului spre Djibuti la capătul Mării Roşii. A încercat să demonstreze întrepătrunderea civilizaţiilor din Egipt cu cea din Mesopotamia, cu mii de ani în urmă. Şi-a ars ultima ambarcaţiune ca semn de protest împotriva războaielor din zonă.

Aplicaţiile lui au fost primite cu succes dar şi contestaţii care persistă până în ziua de astăzi. După teoria luiThor Heyerdahl piramidele în trepte din Guimar reprezintă o verigă în traseul (Egipt) - Maroc - (Tenerife) - Barbados.

Parcul etnografic Am traversat cofetăria şi am păşit în Parcul Etnografic înfiinţat de Thor Heyerdahl în 1998 cu patru ani înainte de a muri. Fondurile au fost puse la dispoziţie de compania norvegiană Fred Olsen care deţine multe linii de navigaţie în Tenerife şi a fost foarte implicată în proiect. Parcul este format din:

-muzeul casa Chacona se găseşte într-o clădire din 1875. În acest spatiu, graţie exponatelor prezentate căpătăm informaţii asupra sistemelor primitive de navigaţie şi se deschid întrebările asupra contactelor între vechile culturi de o parte şi alta a Atlanticului. Muzeul conţine una din cele mai mari colecţii de fotografii ale piramidelor din toată lumea.

-terasa panoramică se află la ieşirea din muzeu şi oferă o privire de ansamblu asupra întregului complex piramidal. Coborând o scară am întâlnit o machetă de mari dimensiuni a ambarcaţiunii RA II.

- auditoriul este o sală în care se proiectează documentarul ˝Thor Heyerdahl, omul şi mitul˝cu scene din timpul decopertării piramidelor şi construcţiei muzeului dar şi un sumar al expediţiilor celebrului aventurier. Sala expediţiilor adăposteşte machetele ambarcaţiunilor cu care a traversat oceanele.

- expoziţiile permanente Insula Paştelui (numită şi Rapa Nui) şi navigaţia prezintă istoria populaţiilor din insulă, busturi, fotografii, cutume, enigma construcţiei celor peste 800 statui şi credinţele lor religioase. O altă sală adăposteşte machetele plutei Kon-Tiki şi bărcilor RA II şi Tigris cu panouri explicative.

- complexul piramidal este format din şase piramide de piatră vulcanică fără liant de mortar, cu baza paralepipedică şi construite în trepte. Iniţial au fost nouă, dar nepriceperea şi neştiinţa oamenilor au distrus trei. Una din piramide are o scară de acces la platforma încă neterminată. Piramidele sunt amplasate în parcul de 64000mp format dintr-o grădină botanică şi o alta îngrădită a plantelor veninoase.

Teoria oficială asupra originii lor este că în sec. XIX aceste piramide au fost construite ca terasamente agricole dar nu există nicio dovadă scrisă asupra datei şi utilităţii lor. În anii 90 Thor Heyerdhal a citit în ziarul Diario de Avisos despre existenţa piramidelor la Guimar, s-a deplasat pe insulă şi s-a stabilit acolo începând cercetarea lor dar şi salvarea de la o distrugere inconştientă. A ajuns la concluzia că sunt asemănătoare dar la mai mici dimensiuni, cu piramidele din Mexic, Peru şi Mesopotamia. Este posibil să fi fost construite în scop religios de guanches. Aceasta este o populaţie de origină berberă care a ocupat arhipelagul Canare cu 2500 ani î. Hr. şi a fost definitiv înfrântă, decimată şi înrobită de spanioli după 1495. Neîncrederea în originea veche a piramidelor a fost serios pusă la îndoială în 2005 când doi cercetători de la Institutul de Astrofizică din Canare, în urma măsurătorilor făcute au determinat că aceste piramide ca şi cele din alte arealuri sunt orientate după axa solstiţiilor. Pe baza acestei orientări s-ar putea calcula vechimea lor. Piramidele din Guimar reprezintă cel mai controversat sit istoric din Tenerife ca dealtfel şi întreaga demonstraţie asupra migraţiei unor grupuri de oameni de la un continent la altul traversând oceanele în ambarcaţiuni simple şi fără dotare tehnică.

 

WEB, dacă se poate you tube https://www.youtube.com/watch?v=NCVXQRxHJQo

-v. continuarea aici-

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 16.10.17 13:36:16
Validat / Publicat: 16.10.17 16:38:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2219 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Piramidă din Guimar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.10.17 16:34:12]
»

Mutat în rubrica "Piramidele din Guimar, TENERIFE" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmasterX
[16.10.17 16:35:37]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[16.10.17 17:15:55]
»

@webmasterX: Da, hotel Piramides de Guimar este peste drum de muzeu, tot pe Calle Chocona. Este bine de ştiut pentru cei care închiriază o maşină pentru că străzile sunt destul de întortochiate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[16.10.17 19:44:57]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&Ema
[17.10.17 08:15:53]
»

@Michi: superbonus! ????

mishu
[22.10.17 15:15:53]
»

@Michi: Imaginatia unui copil este nemasurata mai ales in ceea ce priveste calatoriile si imi placea tare mult sa citesc carti despre calatorii, ma visam calatorind, descoperind locuri noi, comori ascunse cu sute de ani in urma.

Era felul prin care mai apoi evadam din lumea reala, pornind pe urmele calatoriei cuiva sau imaginandu-ne propriile calatorii.

Un articol minunat care m-a dus in urma cu cel putin 40 de ani.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirceabrasov
[08.01.18 23:12:25]
»

@Michi

Aveti condei, aveti umor, aveti ochi, le aveti pe toate pentru a captiva cititorul interesat. Felicitari sincere!!!

Am venit din excursia de la Roma; de trei zile suntem cu fizicul aici si cu sufletul acolo.

Vom pleca intr-un circuit in Antalia in 26 feb. pt. 8 zile si vreau musai sa ajungem pe sfarsit de an in Tenerife sud. Un coleg de gradinita stabilit in Franta a fost in iunie si m-a convins ca nu e ceva de nefacut. Mi-a recomandat iarna si Sud pentru ca am niste afectiuni care nu sunt in concordanta cu vremea de vara de acolo. Imi garanta ca se face baie in ocean inclusiv de Revelion.

Eu, in ce priveste " am fost acolo " sunt novice si nu stiu cum sa fac sa primesc raspunsuri corecte si prompte pentru a contracta de pe acum o excursie de 7-8 nopti acolo. Imi doresc parteneri de discutie de felul dvs. din a caror experienta sa pot intelege si invata suficient de multe lucruri pentru a avea o reusita deplina. Am admirat stilul dvs. ferm, faptul ca NU ati irosit timpul cu treburi simplute si mai ales recomandarea de a vizita locuri conventionale numai atunci cand puterile nu-ti mai permit altceva. Si noi suntem la 60 + si am inceput sa nu mai avem astampar. Am vrea ca pana la Tenerife, prin octombrie, sa mergem la Venetia.

V-as ruga, daca sunteti de acord, sa putem comunica in privat pentru ca regulile de aici nu permit folosirea in clar a unor denumiri comerciale (si subscriu la asta), ori fara indicii clare, pentru cineva mai putin experimentat poate fi drumul spre o nereusita sigura.

Adresa mea de e-mail este: [...]

Va multumesc anicipat.

Cu pretuire, MIRCEABRASOV

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FlorinAndreiPHONE
[13.03.24 07:31:54]
»

Fir'ar să fie de lene!

Am ales, cu două săptămâni înainte de data începerii ei, să plătesc o excursie de o săptămână în Tenerife, unde organizatorul punea la dispoziție doar zborul cu avionul și cazarea 7 nopți în același loc, iar restul timpului turiștii sunt pe cont propriu.

Astăzi am avut prima zi și la sfârșitul ei hai să încep documentarea despre ce am văzut deja...

Așa am ajuns la postările lui Michi, le voi folosi pentru restul excursiilor din Tenerife, mai avem 5 zile pline la dispoziție.

Senzațional articol, mulțumesc Michi 🙂

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[13.03.24 09:50:04]
»

@FlorinAndrei: Ce m-a bucurat că cineva a mai citit ce am scris acum aproape 7 ani! Tenerife a fost ultima excursie pe care am făcut-o cu soţul. Îmi cer scuze lui mirceabrasov că nu i-am citit ecoul şi nu i-am răspuns dar în perioada aceea am fost năpădită de necaz. Mi-am recitit articolul pe care îl uitasem şi am realizat ce inspiraţie bună am avut să vizităm piramidele din Guymar.

FlorinAndreiPHONE
[20.03.24 19:29:57]
»

@Michi: Îmi pare rău să aud despre pierderea suferită...

Eu regret că, deși spun la toți prietenii că cea mai bună documentare pentru pregătirea excursiilor viitoare, o fac pe AFA, de data aceasta, pentru Tenerife, am început documentarea după ce am ajuns la destinație.

Promit să le fac înainte, pe viitor 🙂

PS: de când mi-am făcut cont pe Facebook am postat acolo impresiile din excursii, poate ar trebui să le prezint și aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, FlorinAndrei, Michi, mirceabrasov, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂPiramidele din Guimar:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09247088432312 sec
    ecranul dvs: 1 x 1