GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Considerată leagănul speologiei, peştera Postoina, cu ramificaţiile sale de peste 20 km este cea mai mare şi cea mai vizitată peşteră din Europa. În cei aproximativ 200 de ani de când a intrat în circuitul turistic, peştera a primit vizita a peste 30 miloane de turişti.
A fost electrificată în 1884, dar deja din 1872, aici fusese amenajată o linie de cale ferată. În prezent aceasta este cea care poartă vizitatorii pe traseul lung de câţiva km din peşteră.
Vizita începe cu o "cursă" cu trenuleţul prin galerii înguste, cu o viteză suficientă ca să vezi totul defilând rapid, cu scurte întreruperi, ca şi cum ţi s-ar derula prin faţa ochilor la "fast-forward" întreaga istorie geologică a locurilor.
Plimbarea asta cu trenuleţul prin galeriile înguste, cu viteză şi cu alternări rapide ale zonelor de lumină şi întuneric este oarecum asemănătoare cu plimbarea într-un montagne russe, sau roller coaster, pentru aglofili/anglofoni.
Sistemul de iluminare este foarte bin pus la punct, astfel că poţi admira în toată splendoarea sa lumea de sub pământ, unde trecutul geologic şi-a lăsat amprenta într-un mod unic. Tot felul de formaţiuni de calcit, stalactite şi stalagmite, cu forme şi culori din cele mai surprinzătoare sunt presărate de-a lungul întregului traseu.
Temperatura este aproape constantă, cu mici fluctuaţii între 8-10 grade Celsius. Se estimează că aici trăiesc aproximativ 130 de specii diferite de animale, dar "piesa de rezistenţă" este, fără îndoială, Proteus anguinus, sau Peştele uman, o specie întâlnită numai aici. Se poate vedea într-un loc amenajat special, Proteus Vivarium, unde exemplarele sunt ţinute timp de două luni, după care sunt eliberate în mediul specific şi sunt înlocuite cu altele.
Prin peşteră curge un râuşor, Pivka, ce şi-a croit drumul de-a lungul sutelor de mii de ani, el putând fi admirat în grota Pivka. De aici se trece în Grota Neagră, unde mii de mici cristale strălucesc pe stalactitele şi stalagmitele negre, creând un spectacol magic.
Vizitarea peşterii se face în grupuri mari, împărţite în grupuri mai mici, însoţite fiecare de un ghid, care oferă explicaţii în diferite limbi de circulaţie mai mult sau mai puţin internaţională (engleză, franceză, italiană, rusă). Intrarea are loc la ore fixe, din oră în oră, de la 9, la 18 între mai şi septembrie, în restul anului programul fiind doar până la 14, sau 16.
La intrarea în peşteră este amenajat un cochet parc, prin care cuge râul Pivka şi unde este reconstituită o moară de apă şi este amenajată o vinărie, unde se pot degusta şi cumpăra vinuri slovene. În apropiere se găseşte şi hotelul de trei stele Jama.
Trimis de Costi in 19.04.10 15:48:15
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.78262200 N, 14.20360600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pestera este un must-see daca traseul dumneavoastra trece prin Slovenia. Trenuletul trece printr-un tunel extrem de ingust, toti pasagerii trebuind sa stea cuminti pe scaune, plafonul pesterii se deruleaza la cativa centimetri de capetele turistilor (trenuletul nu e acoperit).
Denumirea Proteus anginus de peste uman vine de la asemanarea izbitoare a culorii sale cu tenul omului.
Organizarea este desavarsita, nu e de mirare ca slovenii castiga atat din turism.
In interior exista un pod, la o inaltime considerabila, facut daca imi aduc bine aminte de prizonierii de razboi (imaginea sa aduce cu interioarele din Stapanul inelelor).
@piti
Mai mult ca sigur că, în vara asta, în sejurul la Porec îmi voi face timp şi pentru a revedea pestera Postoina, care este într-adevăr, prin amenajările sale, unul din cele mai frumoase locuri de acest gen.
La noi în ţară, ca amenajare, doar Peştera Urşilor se apropie cât de cât de nivelul peşterii slovene (ştiu că în apropiere mai au una, ceva mai puţin cunoscută însă).
În schimb, la frumuseţe, peşterile româneşti nu sunt cu nimic mai prejos, pentru că de fapt fac parte, aproape toate, din aceeaşi zonă carstică.
Interesante informatii, mi-ar placea sa fie si pesterile noastre amenajate asa.
Am vizitat aceasta pestera de doua ori si sunt convinsa ca daca voi mai avea drum prin Slovenia, cu siguranta ca n-o voi ocoli. Imi place enorm traseul trenuletului prin acel tunel f. ingust, ca simti ca se pravaleste plafonul "piperat" cu mici ace, ce stau parca la panda sa te "taie" pe chelie daca nu esti cuminte si-ti ridici capul dintre umeri de prea multa curiozitate...
Este o lume ce te fascineaza de cate ori o vizitezi, deci ,dragi turisti, nu pregetati sa vizitati si voi faimoasa pestera Postojna!...
Un acompaniament muzical care s-ar potrivi este cel de la adresa aceasta
http://www.trilulilu.ro/arheologul/f0bfb79ede1e77
Cealalta pestera, aflata la mica distanta de Postojna, este Skocjan, cu galerii lungi de 6 km dar la adancimi de 200 m. Ambele fac parte dintr-un vast complex carstic, aici gasim cea mai mare sala din pesterile slovene: 120 m latime 300 m lungime si 70 m inaltime.
Se merge cu masina pana la Divaca, apoi pe jos 45 min. in parcul national Skocjan pana la intrarea in pestera.
Este strabatuta de raul Reka, pe traseul sau formand foarte multe cascade spectaculoase.
Intrarea costa 10 euro, prima intrare la ora 11.
Mulţumesc pentru informaţii, piti, cred că voi merge şi acolo, vom avea la dispoziţie o săptămână să ne plimbăm în zonă.
iata si melodia solicitata, lectura,auditie si vizionare placuta!
Costi, esti o adevarata enciclopedie ambulanta. Super bonus pentru ca povestesti de pesteri, care m-au fascinat intodeauna dar fara a-mi invinge totusi teama de lilieci, deci pas la acest capitol.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 O altă călătorie spre centrul pământului — Postojna Jama — scris în 13.08.21 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Postojna, diamantul sloven — scris în 14.04.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Postojna Jama — scris în 12.06.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Pestera Postojna — scris în 02.08.16 de narcissa din PITESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Postojnska Jama - Locul in care mi-am pierdut epitetele — scris în 10.09.15 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 O superba pestera, un minunat castel — scris în 03.09.15 de nini83 din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Postojna, cea mai mare pestera din Europa si cea mai vizitata pestera din lume — scris în 27.11.14 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ