GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Petralona, o pestera unica, de-a dreptul fantastica!
Daca esti cazat undeva in Halkidiki, nu trebuie sa ratezi Pestera Petralona sau Pestera pietrelor rosii, cum mai este numita.
Noi am fost cazati pe bratul Sithonia, chiar la inceputul bratului, in Psakoudia, deci drumul pana la pestera a fost relativ scurt si foarte placut, pestera aflandu-se intr-o zona deluroasa a Greciei foarte verde si frumoasa.
Descoperita de greci relativ recent, acum aproximativ 50 de ani, este o pestera virgina, pot spune.
Aici veti vedea stalactite si stalagmite impresionante. Aici s-a descoperit, in 1960, prima vatra de foc din Europa si tot aici s-a descoperit un craniu al unui om de Neanderthal despre care se presupune ca ar data din urma cu aproximativ 700.000 de ani, fiind astfel cea mai veche descoperire arheologica din Grecia.
Alaturat, cateva imagini pe care le-am surprins cu greu in pestera, dar nu puteam sa le ratam... Si aceste imagini cred ca vorbesc de la sine despre unicitatea acestei pesteri.
Trimis de stefi rus in 10.07.16 20:16:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (stefi rus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 40.37313800 N, 23.16752200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@stefi rus - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@stefi rus -
Te-am votat cu foarte bine pentru pozele frumoase facute in pestera, stiu ca este o problema si vroiam sa te intreb daca le-ai "furat" sau a fost liber. Am vizitat Perama anul acesta si nu ne-au lasat decât într-un singur loc sa facem poze, desigur nu unul din cele mai interesante si nici n-am reusit sa fim hoti de imagini, ghidul - foarte bun - era atent la miscarile grupului.
Pestera Petralona este una dintre cele mai ciudate pentru oamenii de stiinta - poate ghidul v-a spus sau nu are voie - si a fost un proces international de rasunet pentru a fi desigilata si pusa in circuit. Imi doresc de ceva ani sa ajung acolo.
Vacante frumoase!
@elviramvio - In general este cam greu sa faci fotografii intr-o pestera. Noroc cu aparatul foto destul de performant... De lasat ne-au lasat in anumite zone doar. De aceea nici n-am facut prea multe poze. Dar eu chiar nu inteleg aceste regului... Mi se par chiar depasite. Nu-si mai gasesc locul intr-o era a selfie-urilor si check-in-urilor, in care reclama e sufletul comertului.
@stefi rus -
”Dar eu chiar nu inteleg aceste regului...
Și eu am vizitat această peșteră prin 2009 parcă iar regula era aceeași.
De fapt era interzisă fotografierea cu bliț - ne-au explicat atunci, dar am uitat - pentru că ar deteriora cumva /ceva pe acolo motiv pentru care au extins-o către total.
Și fără bliț sincer în semibezna aia făceai poze cam degeaba.
Eu am încercat să fac câteva pe furiș, fără bliț evident, dar nu a ieșit nimic inteligibil, în final ne-a făcut chiar ghidul o poză. Noroc că știm că suntem noi în ea, că mare lucru nu se vede .
Acum chiar dacă bliț-ul nu deteriora nimic, ce-ar fi fost fiecare să facă poze când vrea cum vrea pe semibeznă. Un flash, aproape încontinuu, foarte deranjat având în vedere ''lumina'' ambientală existentă.
@stefi rus -
Ӕn general este cam greu sa faci fotografii intr-o pestera.
Nu neapărat; doar că e greu să faci asta fără ceva lumini suplimentare, un trepied ca lumea, declanșator la distanță etc. Bazându-ne doar pe un aparat performant nu e mereu suficient. Ai reușit totuși câteva fotografii de efect.
”ne-au lasat in anumite zone doar. De aceea nici n-am facut prea multe poze. Dar eu chiar nu inteleg aceste regului...
Păcat. Pentru că acele reguli sunt menite să păstreze microclimatul și ecosistemul peșterii. Dacă ar face oricine poze folosind blițurile, ar fi dăunător în special pentru peșteră, nu benefic. Și așa, în locurile amenajate pentru vizitare, se pot observa schimbări prin apariția depunerilor de alge și alte tipuri de floră nespecifice acelor adâncuri. Acestea produc substanțe care în timp vor ataca rocile și cum peșterii i-au trebuit multe milenii „să crească”, îi vor fi de ajuns câteva zeci de ani pentru a se altera. Poate chiar ireversibil. Sper totuși că vor realiza la timp ce e de făcut spre a nu se ajunge până acolo.
@Nasshu - Multam. chiar nu intelegeam aceste reguli. Acum le inteleg
@Dragos - Multumesc pentru info! Chiar nu stiam toate aceste lucruri legate de pesteri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Peștera Petralona s-a închis [pt cel puțin 2 ani]... — scris în 18.06.19 de Ank30 din BUCUREșTI
- Aug.2016 Pestera Petralona — scris în 09.09.16 de livcro din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Petralona - Un loc interesant de vizitat — scris în 13.09.11 de gianimary din BULZ [BH] - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Pestera Petralona — scris în 09.10.10 de raduu1972 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Pestera Petralona, descoperire recenta — scris în 10.09.11 de Catalin S. din BUCURESTI - nu recomandă
- Sep.2008 Petralona, o peșteră care merită a fi vizitată — scris în 04.03.12 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2008 Nu ezitati sa vizitati Pestera Petralona — scris în 09.03.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ