GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rezervatia Skadar - minune a naturii lacustre
Daca ati ajuns in Muntenegru si iubiti natura trebuie sa ajungeti si la rezervatia Skadar. Din majoritatea statiunilor am observat ca exista oferte, dar cum din Budva costa circa 35 euroi/ persoana + trezirea si prezenta in punctul de intalnire la o ora matinala ne-am zis ca vom merge cu masina. In plus citisem ca si drumul este pitoresc.
Asadar o luam din loc din Budva catre Petrovac, apoi ne lasam in stanga catre drumul ce conduce pana la Skadar. Drumul este prin munti, foarte pitoresc si cu nenumarate serpentine, desi are doar 30 de km. Ajungem in parcarea debarcaderului si pana sa coboram din masina suntem abordati. Imi dau seama ca sunt asemanatori taxiurilor de la gara, respectiv celebrii "rechini", parchez masina si incerc sa vad adevaratele tarife pentru ambarcatiuni. Ni se cerusera 68 de euro pentru o plimbare de 2 ore si plaja de 1 ora intr-un loc pe o insula retrasa, intr-o barca acoperita. Coborand spre singurul debarcader observam ca nu prea mai sunt alte oferte, asa ca luam masina si mai facem o tura prin zona. Nu prea mai exista alte oferte, asa ca la celalalt capat al podului, oprim si intrebam de croaziera. Baiatul tanar stie binisor engleza si ne explica ca barca de 7 persoana costa 30 euro / ora, dar ghinion, eram doar 2 persoane. Ne mai plimbam, mai asteptam, dar nu se mai gasesc doritori de plimbare. Pretul mi se pare mare, dar alta oferta nu este, iar de intors fara plimbare exclus (doar nu am batut drumul degeaba).
Vreau sa va spun ca lacul Skadar e impartit in 2 felii :) de un pod. Plimbarea de o ora include felia vestica a lui, cea ofertata de agentii 1 ora in stanga+ 1 ora dreapta + 1 ora plaja din ce am inteles. De pe uscat partile vizitabile par identice, deci mergem conform traseului in partea vestica. Partea estica este impartita cu albanezii, practic 2/3 * lac sunt muntenegrene. Aflam ca in lac traiesc 40 de specii de pesti, iar pe langa astea 270 specii de pasari acvatice. Parcul Skadar este patrimoniu mondial, avand drept logo "pelican" (asa il gasit in unele documentari).
Pornim asadar in croaziera. Barca cu motor este asemanatoare celor din filmele cu Vietnam, adica metalica, un pic ruginita, dar are o umbrela. Barcagiul este destul de tanar, pare simpatic si rupe cate ceva in engleza. Fiiind singura oferta, i-am spus ca macar vrem plimbare, nu stat. Imediat ce incepem navigatia, natura se desfasoara feeric. Observam cateva insule pe langa care trecem si o multime de pasari. Sunt si alte barcute in zona, dar murmurul apei te linisteste si desfata. Pasarile nu par deranjate de noi, plimbandu-se agale apropae de barci, par aproape domesticite si obisnuite cu oamenii.
Pozam cateva insule si zburatoare, apoi suntem in tinutul plantelor acvatice. Nuferii sunt infloriti super, iar aparatul foto trage la foc automat. intelegem ca in septembrie-octombrie vor fi si mai multe flori, dar si mai multe plante pe fundul lacului, ceea ce ingreuneaza motoarele. Navigam in continuare printre trestiile crescute anapoda spre alte insule, da data asta cu restaurante si plaje incluse. Manastirile si insulele vizitabile inteleg ca sunt in felia cealalta a lacului Skadar, inclusiv celebrul "Alcatraz" muntenegrean.
Dupa ce fotografiem un stol in zbor ne reintoarcem catre locul din care am inceput inedita excursie. Apropo, barca este foarte stabila, lacul destul de calm.
Este o incursiune pe care orice pasionat de natura trebuie sa o parcurga macar o data!
Va recomandam sa ajungeti mai devreme un pic si sa va uniti cu altii la inchirierea unei barcute.
Trimis de gvaly in 13.09.12 21:53:50
- A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gvaly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Parcuri și rezervații naționale, diverse #" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Vechiul drum de la Kotor la Njegusi Cetinje Lovcen — scris în 13.08.19 de marijuan din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 In Parcul National Durmitor, la Zabljak — scris în 27.08.17 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Pe granița cu Albania - Parcul Național Prokletije — scris în 22.08.17 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Cheile Tarei - O frumuseţe neexplorată şi umedă! — scris în 24.01.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Parcul National Lovcen, panorame la altitudine — scris în 16.09.12 de gvaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ