GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Slovensky Raj - o destinatie de nota 10 plus
Sunt la prima mea experienta in a posta impresii pe AFA, motiv pentru care ma manifest putin stangaci...
Experienta insa, pe care am trait-o a fost de exceptie si ar fi fost pacat sa o las sa se prafuiasca...
In septembrie anul precedent, am hotarat sa ies din tara impreuna cu sotia mea si sa mergem, pentru o saptamana, intr-un loc linistit, in care nu am mai fost, un loc cu obiective turistice, un loc interesant si cu preturi decente.
M-am inspirat de pe AFA si intr-un final am decis: Slovacia. Astfel am cautat si am gasit pe booking.com, o cazare adecvata, intr-o regiune superba, la poalele muntilor Tatra. Astfel, am plecat din Timisoara, pe traseul Arad- Oradea (iesire pe la vama Bors) - Ungaria (Debreten, Miskolc), Slovacia (Kosice) si mai departe spre destinatie - traseu de 525 km (aproape 7 ore de condus, mare parte de autostrazi)). Ne-am cazat in comuna Vrbov, pensiunea numindu-se Zlty dom Vrbov, pentru 5 nopti de cazare, 2 persoane, achitand in total 165 euro (doar cazare).
Am ales acest punct pentru cazare, intrucat punctasem destiantii turistice si obiective de vizitat atat la vest cat si la est de aceasta localitate.
Am inceput sejurul cu o iesire in natura, respectiv ne-am deplasat cu auto, inspre Parcul National Slovenski Raj. Intrarea efectiva in parc, se poate face prin 4 puncte, situate, doua la nord si restpectiv doua la sud. Noi am ales (si o recomand) intrarea dinspre localitatea Podlesok (situata la 20 km de locul in care eram cazati).
Traseele montane sunt extrem de bine marcate si nu ai cum sa te ratacesti, chiar daca esti incepator in ale muntelui. Am ales, pe baza recomandarilor localnicilor traseul prin Canionul SUCHA BELLA care ne-a fost prezentat ca fiind cel mai frumos, si care chiar s-a dovedit a fi asa. La intrarea in canion exista mai multe parcari unde poti lasa autoturismul cu care ai venit, costul parcarii fiind de 3 euro/zi.
Urcatul pe traseu, respectiv prin canion, este de un grad mediu de dificultate, are o lungime de 4,5 km, o diferenta de nivel de 300 m, este exceptional, avand parte de surprize gen trepte sapate sau fixate in stanci la diferite inaltimi, traversari de paraie, urcare pe scari amplasate aproape vertical, etc. Desi pe unele site-uri scrie ca iti sunt necesare 2-3 ore pentru urcare, noi, nefiind profesionisti, am urcat in 4 ore.
La capatul treseului, se pot inchiria biciclete de teren contra sumei de 9 euro, pentru a cobora in punctul de plecare (Podlesok), pe un traseu foarte bine marcat. Noi am preferat sa mergem pe jos - si bine am facut. Traseul este pe alocuri pietruit si destul de abupt, manevrarea bicicletei dovedindu-se a fi foarte dificila daca nu esti foarte experimentat. La coborare, ne-au trebuit circa 4 ore pentru a ajunge in parcarea in care lasasem masina.
Ca sfat pentru cei interesati de traseu (sfat pe care eu nu l-am primit) este folosirea unor incaltari adecvate de munte, de tracking si in nici-un caz adidasi cum am avut eu. Cred ca timpii mari de urcare si respectiv coborare de pe canion, s-au datorat si incaltamintei neadecvate pe care am purtat-o.
Un alt obiectiv, caruia i-am dedicat o zi, a fost localitatea Kezmarok, situata la 7 km de locul de cazare (Vrbov). Orasul este in patrimoniul UNESCU si este pur si simplu magnific. Acesta este practic o cetate, fiind inconjurat de un zid de aparare, cu mai multe intrari din diverse puncte ale localitatii.
Ca o paranteza, arat ca am descoperit un restaurant de exceptie (preturi si calitate), situat pe zidurile cetatii, la intrarea dinspre centru orasului. Acesta se numeste KUPECKA BASTA, cu meniuri extrem de diversificate, cu gust bun, cantitate suficienta per portie, si preturi intre 7 -9 euro portia.
In mijlocul localitatii, se gaseste un castel (KEZMAROK CASTLE), unde intrarea costa 6 euro, iar turul ghidat dureaza putin peste o ora. Extrem de interesant. Chiar merita vizitat! In localitate sunt mai multe pizzerii interesante, o pizza costand in jur de 8 euro.
Tot in Kezmarok se gasesc mai multe supermarketuri (Billa, Lidl) etc, de unde poti sa-ti procuri diverese alimente pentru "acasa".
Dupa atata plimbare, in ziua urmatoare, am ales sa ne destidem in localitatea "de domiciliu " Vrbov, la strandul termal. Acesta este unul foarte modern cu ape termale de diferite temperaturi, cu zone inchise sau deschise, strand care este deschis tot timpul anului. Este adevarat ca pretul biletului a fost cam mare (18 euro/persoana/zi), dar... un concediu avem si noi...
A trecut si ziua cu strandul si a urmat intrebarea unde sa ne mai ducem? Am fost sfatuiti si bine am facut ca am dat curs sfatului, sa mergem si sa vizitam pestera BELIANSKA, situata la aprox. 30 km de loc. Vrbov. Pestera se afla la marginea localitatii TATRA KOTLINA. Adresa pesterii este: Belianska Iaskina 059 54 Visoke Tatry - Tatranska Kotlina. Turul ghidat al pesterii dureaza circa o ora, se intra din 30 in 30 de minute, cu grupuri de cca. 50 -80 de persoane. Daca mergi pe cont propriu este bine sa te duci de dimineata, pentru ca inspre ora 11,00 vin autocarele cu grupuri mari de turisti. Masina proprietate sa lasa la baza muntelui (parcare pazita - 4,5 euro pe zi), se urca o panta usoara, pe o distanta de cca, 1 km (cam 40 min), insa merita efortul. La intrare (eu nu am observat initial) se poate scana un cod QR si poti asculta pe telefon, explicatiile ghidului, in limba dorita de tine. Pestera este superba si nu trebuie ratata sub nici-o forma. Atentie: in zilele de luni, pestera nu se poate vizita. Intrarea costa 10 euro.
In zona, exista doua statiuni de ski - Tatranska Lomnica (la 17 km de Vrbov) si Strabske Pleso (la 41 km de Vrbov) stratiuni usor asemanatoare cu Bustenii din Romania. Pe langa vizitarea statiunilor (destul de mici de altfel), se poate urca cu telescaunul pe varful muntelui, pretul fiind unul destul de mare (zic eu) - 60 euro /persoana.
Intr-una din zile am vizitat castelul SPISS (care era in renovare) si care este in imediata vecinatate a locului de cazare - Vrbov, pretul biletului fiind de 8 euro. In vecinatatea castelului, se afla Spisska Kapitula (o replica a drumului crucii din Iereusalim).
In zona se poate servi masa la un local exceptional (cam aglomerat de obicei) denumit Spissky Salas. Distanta intre acestea din urma trei locuri, este de cel mult 2 km.
La intoarcerea in tara, tot conform sfaturilor primite, am venit pe un drum secundar, destul de bun, foarte salbatic si foarte "verde", respectiv pe drumul 548 - E 71, parcurgand o distanta de 200 km pana in Ungaria la Miskolc, iesirea facandu-se prin vama Buzica din Slovacia (fara bariere, fara vamesi, fara cozi, ambele tari fiind membre Schengen.
Un sejur de neuitat! Am ramas practic fara cuvinte, motiv pentru care va recomand cu toata sinceritatea sa vizitati Slovacia si poate chiar unele din obiectivele mentionate de mine!
Trimis de Pitt2023 in 03.01.23 20:38:37
- A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVACIA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pitt2023); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 48.90830053 N, 20.38625822 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun review de debut, merită remarcat
@Pitt2023: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
-
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 10210&hid=27374.
Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.
@Pitt2023: Bine ai venit pe AFA! Ai scris foarte bine, cu informații utile pentru cei ce vor să meargă acolo! Interesant canionul dar și peștera, câteva poze ar întregi și mai bine ce ai prezentat.
@Pitt2023: Wow! Genul de vacanță în care mă regăsesc din ce în ce mai mult în ultima vreme: activă, dar și de leneveală, cu obiective diverse (castele, peșteri etc). Că să nu amintesc despre dimensiunea gastronomică ????... Fain, de luat în calcul... Ne bate gândul pentru vara asta să vedem o parte din Cehia, poate le putem cupla cumva... Mulțam frumos pentru idee!
A, și... Bun venit pe site! Mai scrie, te rog! Și niște fotografii ar fi de folos!
@Pitt2023: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@Pitt2023:
”Sunt la prima mea experienta in a posta impresii pe AFA, motiv pentru care ma manifest putin stangaci...
daca toti incepatorii ar scrie ca tine ar fi minunat. Sunt chiar useri cu vechime care nu scriu ca tine, asa ca felicitari pentru acest prim articol dar si pentru destinatia povestita.
Minunata alegere si asa cum spune si @crismis, e cu de toate, si relaxare dar si actiune.
Te mai asteptam pe aici, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Slovenský Raj sau dacă raiul există, îmi imaginez că așa arată — scris în 08.03.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 In Paradisul Slovac — scris în 22.08.16 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Un traseu magnific, Canionul Sucha Bela — scris în 09.11.14 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ