ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Focşani
ÎNSCRIS: 20.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Palau Guell sau magia Art Nouveau

TIPĂREȘTE URM de aici

In periplul nostru prin Barcelona aveam sa intalnim, nu departe de Rambla, una dintre cele mai spectaculoase si luxoase cladiri din capitala Catalunyei, Palau Gruell. In ziua aceea insa n-am putut admira monumentala cladire decat pe dinafara, deoarece, fiind luni, Palau Guell nu era deschis vizitatorilor.

Am revenit in ziua urmatoare si, la ora la care am ajuns, se formase deja o coada de cateva zeci de persoane, care asteptau sa intre la Palau. Pentru cei interesati, intreaga cladire este deschisa publicului in fiecare zi, in afara de luni, intre orele 10-20, insa nu pot intra mai mult de 160 de persoane odata, astfel ca se vor formeaza cozi la intrare.

Palau Güell din Barcelona, situat în cartierul Raval, la doar câțiva pași de Rambla, este una dintre primele lucrări ale lui celebrului arhitect catalan Antoni Gaudí. Aceasta clădire magnifica a Artei Nouveau catalane a fost inclusa pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO din 1984.

In anul 1885, Antoni Gaudi a primit de la patronul său, industriasul Eusebi Güell i Bacigalupi, comanda pentru construirea unui palat. Eusebi Güell, un aristocrat care a trăit între 1846 și 1918, a avut succes, în principal, datorită industrializării fabricării textilelor și a proprietății imobiliare. El l-a descoperit pe Gaudi în 1878 la Expozitia Universala de la Paris și, ulterior, i-a dat mai multe slujbe de-a lungul anilor: pavilioanele de pe terenul de la Güell, din 1884 până în 1887, această casă de oraș în 1886 și Colonia Güell în 1898. Și, desigur, Park Güell, pe care Gaudi l-a realizat ​​între anii 1900 și 1914.

Construcția Palau Guell a început în octombrie 1886, palatul fiind inaugurat în timpul Expoziției Universale organizate la Barcelona in 1888, chiar dacă lucrările mai au continuat și după această dată.

Palau Güell a fost proiectat de Gaudi ca o clădire multifuncțională cu apartamente, săli de evenimente și expoziții. Desi a avut la dispozitie o suprafață de doar 18x22 metri patrati pentru construirea unui palat glamour și totuși funcțional, Gaudi și-a dovedit din nou geniul, si a creat una dintre cele mai importante clădiri ale modernismului, Arta Nouveau catalană.

Palau Guell este construit din piatra, imbracat in marmura si decorat cu lemn de calitate. Cladirea a fost o surpriza placuta pentru cetatenii Barcelonei, pentru ca a reprezentat o ruptura fata de stilul clasic al altor palate din aceasi perioada.

Părți ale fațadei Palau Güell seamănă cu un palat venețian, portalurile ovale din față fiind foarte vizibile. Hornurile, instalate în partea superioară a acoperisului, sunt tipice pentru Gaudi, fiind decorate cu mozaicuri viu colorate. Acoperisul are un total de 20 de cosuri de fum utilizate si pentru ventilarea cladirii.

Dar Gaudi nu numai că a construit casa, el a fost, de asemenea, si designerul cladirii și a decorat casa cu lucrări de fier forjat impresionant, lemn, ceramică, vitralii și lucrări de piatră.

In subsolul cladirii se gaseau grajdurile pentru cai și spațiile de dormit pentru slujitori. La subsol se putea ajunge prin două rampe spiralate. Prin intermediul a două porti mari, ovale, de pe fatada principala, se putea intra chiar si cu trasura, pentru ca oaspetii sa nu fie nevoiti sa stea in strada, daca vremea era nefavorabila.

Parterul ridicat cuprinde încăperile de lucru, biblioteca proprietarului Eusebi Güell, încăperile administrative si salonul multifunctional.

Piesa centrală a salonului este o orga de 17 metri înaltime, decorata cu picturi în perete. O cupola parabolica formeaza acoperisul salonului. Salonul a fost folosit pentru evenimente sociale și pentru organizarea de slujbe religioase. Camerele nordice ale acestui salon au fost dedicate evenimentelor sociale, în timp ce partea de sud a fost utilizată în scopuri familiale, cum ar fi sala de mese sau camera de snooker.

La al doilea etaj se gasesc camerele private ale familiei, cum ar fi camera Isabelei Lopez (sotia lui Eusebi Guell), camera si coaforul Isabelei Guell (fiica), camera lui Eusebi Guell, camera de baie si camera albastra, care sunt aliniate spre galeria ferestrelor din salonul mare.

În pod se află încăperile personalului casei și camerele de serviciu, cum ar fi bucătăria, dulapul de produse alimentare și spațiile de spălare.

Pe terasă se poate vedea un vârf conic mare, care acoperă cupola salonului mare, precum și 20 de coșuri decorate cu plăci colorate.

Palatul a fost redeschis in 2011, dupa o restaurare completa sub conducerea arhitectului Antoni Gonzalez.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de neilsimon in 11.05.17 12:42:33
Validat / Publicat: 11.05.17 16:35:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA

VIZUALIZĂRI: 2544 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (neilsimon); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Palau Guell Decoratiuni metalice balcon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.05.17 16:35:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Locuri 'must see' în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[21.11.24 12:54:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Palau (Palatul) Guell» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂPalau (Palatul) Guell:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051475048065186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1