GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Hellbrunn și fântânile sale spectaculoase
Deși incursiunea noastră în Salzburg a fost destul de scurtă ne-am dorit să vedem câteva obiective aflata în afara orașului și am reușit acest lucru într-o zi călduroasă de duminică. Aveam să ajungem în zona palatului de vară cu autobuzul 25 chiar de lângă cazarea noastră – Master Mirabell (vezi impresii), din zona grădinilor Mirabell până la Hellbrunn fiind vreo 6 km de parcurs. Vă reamintesc că beneficiam de transport în comun gratuit și intrare gratuită la obiectiv datorită Salzburg Card despre care v-am povestit în articolul de generalități (vezi impresii).
Am mers cu autobuzul în condiții civilizate, respectându-se timpii din aplicația de transport. Uimirea a fost emoția ce ne-a lovit în momentul în care am ajuns în zona de periferie: curățenie, verdeață cât cuprinde, construcții îngrijite. Când mă gândesc la harababura de la marginea orașelor noastre și la hârburile strânse de ai noștri prin curți... După zona de case și vile a urmat un peisaj autentic austriac cu pășuni, văcuțe și munți pe fundal.
Prețul unui bilet individual este în mod normal de 15 Euro/adult și include vizita la Palatul Hellbrunn și muzeul etnografic din Monatschlössl, precum și turul fântânilor distractive. Am mers la casa de bilete de unde am primit bilete gratuite scanându-ni-se Salzburg Card și ne-am programat la următorul tur al fântânilor arteziene. Aceste fântâni arteziene distractive se vizitează organizat, în cadrul unor tururi organizate care durează circa 50 minute, cu audio ghid și ajutorul câtorva angajați.
Trick Fountains – Fântânile distractive
Am așteptat circa 20 minute să înceapă turul ghidat, am trecut prin turnicheți, am primit audio ghiduri, cine a vrut s-a fotografiat pe marginea unui bazin și putea lua contracost fotografiile la ieșire.
(Aproape) Totul se învârte în Salzburg în jurul prinților-arhiepiscopi care stăpâneau această regiune. Adică oamenii bogați și cu putere beneficiau, exact ca și în epoca actuală, de toate plăcerile vieții: reședințe luxoase, mâncare bună, servitori, distracții etc. Astfel, la începutul anilor 1600 prințul-arhiepiscop Markus Sittikus poruncește ridicarea unui palat de vară la marginea Salzburgului, un loc al plăcerilor și distracției. Tema principală în jurul căreia s-a ridicat acest palat și grădinile sale a fost apa.
Turul ne poartă prin fața a peste 20 de fântâni „înșelătoare” și instalații puse în mișcare de forța apei, marcate cu plăcuțe cu numere pentru a putea asculta pe audio ghid explicațiile corespunzătoare.
Prima oprire se face într-un amfiteatru roman unde suntem invitați să ne așezăm pe treptele concentrice. În față o masă din piatră și scaune așijderea – un turist este îndemnat să joace rolul arhiepiscopului și să șadă în capul mesei. O doamnă-ghid începe să manevreze un sistem de robineți și manete care controlează jeturile de apă. Arhiepiscopul șugubăț nu era stropit deloc pe când invitații erau udați de apa care țâșnea din țevi ascunse în piatră. De fapt, în multe puncte ale grădinii cu fântâni aceasta este distracția: stropirea cu apă de unde nici nu te aștepți.
Personaje mitologice, mici sau mai mari bazine cu apă, statui și construcții decorative, fântâni arteziene la vedere sau ascunse te poartă într-o lume lipsită de griji unde te relaxezi și te distrezi. Mergi pe alee și brusc te stropește un jet de apă – nu trebuie să te superi, totul e atât de distractiv! De-a lungul traseului vedem diverse instalații/scene/personaje mișcate de forța apei, un teatru cu sute de personaje mișcătoare, pavilioane ornamentate superb, chiar și la parterul palatului sunt amenajate mai multe săli cu scene diferite: grota oglinzilor, grota ruinelor și grota păsărilor cântătoare. E greu de descris în cuvinte experiența distractivă din zona „Trick Fountains” .
Palatul Hellbrunn
După ce ieșim din zona fântânilor arteziene traversăm un parc amenajat în jurul unui lac, trecem pe lângă o pereche de inorogi și ne îndreptăm spre palat. Scanăm Salzburg Card, primim audio ghiduri și suntem îndemnați să vizităm etajul palatului unde se află expoziția permanentă. Această expoziție ne prezintă palatul și istoria sa din perspectiva prințului-arhiepiscop Markus Sittikus un iubitor al plăcerilor vieții, amator de artă și istorie.
Vedem tablouri și alte opere de artă, tapiserii chinezești, o sobă superbă din anii 1600 care conține o cahlă cu imaginea orașului Salzburg din acele timpuri, camere cu fresce, vitrine cu figurinele originale din cadrul instalațiilor mecanice prezente în grădină, conducte originale din lemn, prezentarea mecanismelor mișcate de apă etc.
Nu are rost să descriu cu lux de amănunte fiecare încăpere, exponat ori fântână arteziană, veți descoperi farmecul acestora doar la fața locului.
Vă invit să urmăriți filmulețele din turul virtual recomandat pe site-ul oficial la adresa web stadtsalzburg.pageflow.io ... brunn-en#248170 și veți intra în atmosfera palatului și grădinilor cu fântâni distractive.
Nu am mai mers la muzeul etnografic aflat pe o colină la vreo 10-15 minute de mers pe jos întrucât trebuia să ne întoarcem în oraș pentru croaziera programată pe râul Salzach.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 29.05.24 13:18:41
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.76210914 N, 13.06011957 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Palatul Hellbrunn (Schloss Hellbrunn)» (nou-creată, între timp, pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@webmasterX: Poziționarea pe hartă este corectă.
Stațiile autobuzului 25 care vine din centrul orașului Salzburg spre localitatea Anif și retur sunt așezate chiar lângă strada care te conduce spre palatul Hellbrunn. Exisă trecere de pietoni pentru a traversa șoseaua principală.
Distanța de parcurs pe jos între palatul Hellbrunn și Zoo, pe trotuarul existent pe marginea șoselei, este de aproximativ 1 km.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2010 Palatul Hellbrunn - incantatoare jocuri de apa — scris în 18.04.11 de doina_c24 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ