ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2018
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Câmpia Turzii [CJ]
    ÎNSCRIS: 18.09.11
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    AUG-2011
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Creta, pe urmele civilizatiei minoice - Palatul din Knossos

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Palatul din Knossos este principala atractie arheologica din Creta si se afla in suburbiile orasului Heraklion, capitala Cretei. L-am vizitat de dimineata, sperand sa nu fie atatia turisti, dar, chiar daca la inceput nu erau atat de multi, pe cand am terminat vizita era plin de oameni in zona sitului arheologic. De la intrare se trece pe langa statuia lui Evans, arheologul englez care a descoperit ruinele in anul 1900, si care a sapat timp de 5 ani pentru a aduce la suprafata palatul minoic si a facut chiar si reconstructii ale unor parti din palat. Aceasta intrare se afla pe latura de vest a complexului, dar exista cate o intrare pe fiecare latura corespunzatoare celor 4 puncte cardinale. Inca de la intrare se poate aprecia ca acest palat este mai intins decat cel din Phaistos, descris «aici». De fapt constructia avea peste 1000 de incaperi, ridicate pe mai multe nivele, 3-4 nivele in unele locuri, iar camerele erau legate intre ele prin coridoare, scari si pasaje, intr-un mod nu foarte sistematizat, dand astfel vizitatorului impresia de labirint. De fapt minoicii au si abstractizat notiunea de labirint, acesta aparand pe monede asa cum il vedem si noi in reviste.

    Dupa intrare drumul continua pe deasupra fatadei sudice, unde se poate vedea un exemplar din "coarnele consacrarii", sculpturi care in vechime margineau acoperisul palatului pe latura sudica. Desi nivelul la care ma aflam facea sa para ca eram pe niste ziduri de aparare, nu era cazul deoarece in mod uimitor, palatul din Knossos nu era inconjurat de ziduri de aparare, fiind unul din principalele dovezi ale existentei pacifiste a minoicilor.

    Knossosul a fost si el construit in jurul anului 1900 si reconstruit imediat dupa cutremurul din 1700. Si la Knossos toate cladirile erau amplasate in jurul unei curti centrale, care are cam aceleasi dimensiuni ca cea din Phaistos, 25 pe 55. Curtea este de fapt in varful colinei pe care a fost construit palatul, varf care a fost bineinteles nivelat de minoici pentru a fi adus la o suprafata perfect plana. Curtea centrala gazduia principalele festivitati ale minoicilor, dintre care cea mai originala era "saritul peste taur", asa cum este el descris intr-o splendida pictura minoica, in care un barbat, colorat in rosu, executa o acrobatie peste un taur si este asistat de o femeie, colorata in alb, care il ajuta sa aterizeze din saritura.

    De fapt picturile existente in palatul din Knossos sunt cele mai atractive artefacte ramase de la minoici, deoarece ne permit sa ne imaginam cum aratau oamenii si obiceiurile lor acum 3500 de ani. Astfel exista o pictura restaurata pe propileele sudice, unde era o poarta de intrare in palat, partial restaurata de Evans, pictura ce reprezinta barbati purtand ofrande in niste splendide vase. Este impresionanta naturaletea liniilor de contur si a figurilor personajelor. Intrarea nordica in palat este fara scari permitand accesul cu care pe drumul in panta. La aceasta intrare, pe zidul propileelor de nord, se afla o alta celebra pictura: Fresca taurului atacand. Culorile si reprezentarea miscarii sunt uimitor de vivace la aceasta fresca. Sala tronului, aflata pe latura vestica a curtii centrale are o frumoasa fresca cu grifoni, creaturi imaginare cu trup de leu si cap de vulturi, fapturi mostenite si de mitologia Greciei antice.

    Dincolo de latura estica a curtii centrale se afla megaronul reginei, a regelui, precum si un grup de incaperi aflate pe 3 nivele, ce comunicau prin intermediul unei scari, bine conservate in timp, care poate fi vazuta imediat dupa peretele estic al curtii. Aici se afla si megaronul reginei, avand alaturata o camera de baie dotata cu o cada de lut, surprinzator de asemanatoare cu cadele din ziua de azi. Baia era dotata cu un sistem de scurgere a apei, cum era dotat de fapt intreg palatul. Sistemul avea 3 componente: apa adusa in palat prin intermediul unui viaduct, canale pentru scurgerea apei folosite (se pare ca in baia reginei exista o toaleta cu un astfel de canal) si canale pentru scurgerea apei de ploaie. Toate acestea aratau ca minoicii aveau fara indoiala o civilizatie neasteptat de avansata acum 3700 de ani.

    Cum a disparut totusi, in jurul anului 1400 inaintea erei noastre o civilizatie atat de avansata care dura deja de 1000 de ani? O fresca minoica, datata dinainte de 1600 si aflata la Akrotiri ne ajuta sa descifram acest mister. Pictura reprezinta un port minoic, cu un vas ce pluteste pe apa, iar pe mal se afla mai multe persoane. Intre ele o singura persoana are capul acoperit, si anume cu o casca specific miceniana facuta din colti de mistret. Micenienii au fost deci o prezenta remarcata in lumea minoica, in acele secole de dezvoltare maxima. Micenienii au fost probabil fascinati de civilizatia minoica si au cautat sa invete cat mai mult de la acestia. Scrierea minoica, numita liniar A, a fost una dintre cele mai apreciate elemente ale civilizatiei minoice, si micenienii au inteles importanta ei. De aceea au preluat aceasta scriere si au adaptat-o dupa cerintele proprii, creind o noua scriere - liniar B. Aceasta a fost descifrata in 1952 de englezul Michael Ventris si s-a dovedit a fi stramoasa limbii grecesti antice. Analog cu scrierea, micenienii au incercat sa-i imite pe minoici si in pictura, arhitectura, mestesuguri, si s-au dovedit niste elevi care ajunsesera destul de aproape de performantele maestrului. Dar acesti elevi se deosebeau fundamental de profesorii lor, minoicii. In timp ce profesorii erau niste pacifisti convinsi, micenienii aveau violenta in sange, fiind niste razboinici redutabili. Si cand s-au hotarat sa nu mai fie elevi, ci sa fie stapani, nu le-a fost deloc greu sa faca asta. Au intrat in Knossos si s-au pus stapani peste palat. Viata in Knossos a continuat cateva secole, dar cu alti stapani si alte obiceiuri. Minoicii s-au retras in Creta in locuri mai ferite, cum ar fi Karfi, dar pana la urma au cazut cu totii sub jugul micenienilor si au disparut ca popor si ca civilizatie.

    ( rog melodia https://www.youtube.com/watch?v=UzfBoL5uF6o )

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de argemi* in 28.06.18 15:27:32
    Validat / Publicat: 28.06.18 17:52:32
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1580 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (argemi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 Bazinul acoperit de nord
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [28.06.18 17:52:23]
    »

    @argemi: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    ===

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Palatul din Knossos [Knossos], HERAKLION" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: 'Opționale' în sudul Cretei]

    mihaelavoicu
    [30.06.18 13:32:07]
    »

    Felicitări! Un articol de excepție, cel puțin pentru mine care, îmi doresc nespus Knossosul.

    L-am citit cu multă plăcere, mai ales că a fost scurt și la obiect!

    argemi*AUTOR REVIEW
    [30.06.18 19:23:25]
    »

    @mihaelavoicu: Multumesc pentru aprecieri! As fi putut scrie inca multe despre civilizatia minoica, dar am vrut sa arat mai mult aspectele prin care aceasta civilizatie a fost asa de deosebita fata de celelate civilizatii antice. A fost o civilizatie care a cunoscut pacea secole de-a randul, iar dupa disparitia ei inca nu a mai aparut o alta care sa fie in stare de asa ceva.

    Va doresc sa vizitati Knossosul si Creta cat mai curand, Grecia fiind o destinatie turistica cu totul aparte!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicu
    [30.06.18 19:34:53]
    »

    @argemi: Am fost în Grecia prin 93, am ajuns până în Peloponez la Naflion și câteva insule din apropiere. Un circuit obositor, dar foarte interesant, mai ales că vedeam Grecia prima oară. De atunci mi-am propus Insula Creta și cretă s-a făcut!!!

    Mulțumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    argemi*, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul din Knossos [Knossos]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0660560131073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1