GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul de Vara - locul de relaxare a imperialilor
Palatul de Vara sau Yihe yuan (literalmente... ,,Grădina Cultivată a Armoniei ") este un palat situat in nord-vestul Beijing-ului, acoperind o suprafata de 290 de hectare!
Cel mai mare complex imperial cu gradina, a fost construit timp de 15 ani, in perioada imparatului Qianlong, ca dar pentru mama sa, s-o foloseasca ca resedinta de vara a imparatilor. De aceea Orasului Interzis (vezi impresii), i s-a mai spus si Palatul de Iarna.
In principal este dominat de Dealul Longevitatii (60 de metri inaltime), plin de chiparosi si Lacul Kunming, care ocupa trei sferturi din suprafata, fiind o reproducere ce imita Lacul de vest (Xihu) din Hangzhou.
În 1998, acesta a fost listat ca fiind unul dintre site-urile Patrimoniului Mondial de către UNESCO.
Operatorul meu turistic, a perceput o taxa de 300 de RMB, luindu-ma din fata hotelului Scitech (vezi impresii), si standu-mi la dispozitie pentru aceast periplu neobisnuit, ... nelimitat.
Se poate ajunge la intrarea acestei porti si cu ajutorul autobuzelor 331,346,330,384,563,601,608,683, si 718; mai exista oportunitatea liniilor de metrou 5 si 10, care au statii in apropiere.
Mai exista o intrare importanta in sud -estul Lacului Kunming, care printr-o arcada cu trei cai de acces, face jonctiunea cu Palatul de Est, aflat in Gradina Virtutii si Armoniei. Autobuzele liniilor 330,332,394,601,608,626,690 si 696 face posibila bifarea turistica a acestui muzeu natural.
Eu am ajuns, strabatand bulevardul Wuhuanlu, dorind sa vizitez si stadionul national olimpic (Cuib de pasare), dar asta este alta poveste...
Gradina Cultivata a Armoniei, are un orar bizar, de la 6:30 - 17:00, probabil in functie de perioadele turistice!
Biletul costa 30 de RMB/persoana, iar o harta metonimica 10 RMB.
Cu dorinta de a va impartasi, cat mai succint, aceste impresii, doresc sa aduc un aport orientativ asupra acestei locatii misterioase si fascinante, urmand traditia fengshui de a intra dinspre partea de nord!
Poarta de Nord
Intrand pe aceasta poarta imperiala, se ajunge pe strada Suzhou (Suzhuo jie), care imita stilul de viata al acestui oras din sudul Chinei - numit si ,,Venetia Orientului '', renumit pentru gradinile si matasurile sale.
Aceasta poarta pe doua etaje, este locul unde mama imparatului Qianlong, viziona si venea sa i se prezinte omagiile in vederea exercitiilor de avangarda, ale cavalerie batalionului ce stationa în afara portii.
Cunoscuta si sub numele de Turnul de Reexaminare Militara, poarta este flancata de doi lei impozanti, fiind simbolul puterii imperiale.
Strada Suzhuo
Pe vremuri, aceasta zona a fost proiectata ca loc pentru amuzament pentru imparat si concubine, care aveau sa-si imagineze ca se afla pe o strada comerciala din lumea reala din exterior.
Eunucii si servitorii jucau rolul vanzatorilor si al clientilor. A fost distrusa si jefuita in timpul razboiului din 1860, fiind abia in 1986 reconstruita, iar in 1990 a fost deschisa publicului.
Am avut privilegiul sa ma plimb pe aceasta strada, care ofera magazine cu suveniruri, restaurante, ceainarii in zona portii Ruyi, cu vanzatori echipati (unii dintre ei...) ca-n vremurile Dinastiei Qing.
Strada se afla de-a lungul Lacului Inapoi, avand o sectiune desfasurata pe 300 de metri. Ea are 64 de magazine, 14 porti sau arcade si 8 poduri mici.
Yinhui Chengguan (Poarta Turnul Zorilor de Lumina)
Construit în timpul regimului imparatului Qianlong, acesta poarta este una esentiala dintre pasajele de trecere majora, din cele sase, ale Palatului de Vara.
Inscriptia de pe galeria din partea estica, se refera la practicarea meditatiei in aceasta lumina pana la stabilirea mintii, devenind... deconectat.
Acest turn este asociat cu ,,Conectarea la Nori'' iar turnul de pe poarta de vest, face conexiunea cu punctele majore de acces de pe strada Suzhou.
Pagoda placata cu multe comori
Aceasta pagoda este etajata pe sapte portiuni distincte, avand opt fete clădite la o inaltime de peste 16 de metri. (vezi foto)
Este incrustata de sus pana jos, cu cărămizi smaltuite alternativ de un albastru, verde si galben, cu multe gravuri ale lui Buddha.
Construita pe o platforma pavata cu ornamente din granit si marmura, dispune in varful ei de clopote din bronz, care produc un sunet melodios în vânt.
In fata pagodei stă o tabletă de piatră, pe care este sculptata inscriptia ,,Oda Pagodei Imperiale cu multe comori in Dealul Longevitatii " scrisa in chineza, manchu, mongolă si tibetană.
Colina Longevitatii (Wanshou shan) sau Dealul Longevitatii
Construita in 1750 de catre supusii imparatului Qianlong, ca dar de ziua mamei sale, cu pamantul excavat pentru a forma Lacul Kunming, este compus din mai multe temple, pavilioane, sali, pagode, poduri cu arhitectura tibetana.
La sfarsitul secolului al XVIII-lea a inceput sa capete forma actuala, unde arhitectii si artizanii chinezi au conceput si reprodus diverse stiluri de constructie si de amenajare peisagistica.
Intregul complex a fost atacat si jefuit de trupele anglo-franceze cu ocazia invaziei din 1860 si apoi de trupele celor 8 tari aliate in lupta impotriva boxerilor in anul 1900.
A fost refacut incepand cu anul 1902.
Si Yunshui (Templu unde se aduna norii)
Initial a fost construit în timpul domniei regelui Qianlong, iar sala principală a avut o structură pătrată.
La inceput a purtat denumirea de ,,Adevarata sursa a marii '' si a fost una dintre structurile imperiale, care a scapat de incendiile provocate de razboiul impotriva aliantei anglo-franceze.
In interiorul salii, se afla statuia originala a lui Budha Pilu, construita din bronz, asezata pe un ,,tron'' cu flori de lotus, care are origini, inca de cand acest complex purta numele de ,,Gradina Valurilor Limpezi ".
Acum pare mai degraba un altar, cu tavanul ornamentat si casetat in culori albastru - verde, unde nu ai voie sa fotografiezi sau sa filmezi! Totusi... (vezi foto)
Turnul de parfum al lui Budha
Situat in mijlocul gradinii, se evidentiaza o constructie executata pe un munte creat artificial, avand 41 de metri inaltime (vezi foto).
Este o structura majora, avand trei etaje, cu patru niveluri de streasina, toate in forma octogonala.
Este flancat de Pavilionul de bronz Baoyun (aflat in vest) si Arhiva reinnoirii (situat in est).
Arhiva Reinnoirii
Este un grup de clădiri situate la est, care te conduce spre Gradina Armoniei Interesante.
Ansamblul consta din clădirea principală si pavilioanele laterale, iar in mijlocul lor se afla o constructie inalta din piatra, asemanator cu un obelisc, care poartă inscriptia ,,Dealul Longevitatii si Lacul Kunming'', aratand directia acestora.
Se pare ca aici împăratii si împărătesele isi pastrau copii ale clasicilor confucianisti, scripturile budiste si portrete ale lui Buddha, avand si un loc special amenajat pentru rugaciuni.
Pavilionul de Bronz Baoyun
Acest pavilion a trecut prin doua jafuri majore ale invadatorilor straini.
La inceput, in interiorul acestui pavilion, se gasea o statuie a lui Buddha, turnata in bronz în anul 1775.
Avea 7,55 metri înăltime, o greutate de 207 de tone, iar potrivit documentelor istorice, se pare ca avea o suprafată lucioasă.
Pavilionul iese in evidenta, avand doua acoperisuri succesive, cu un interior avand grinzi, coloane, glafuri, capriori, console, pavele executate din bronz de o nuanta verde spre gri.
Este o constructie cu o arhitectura unica, oriunde în lume.
Sida Buzhou (patru mari regiuni)
Construit in timpul domniei imparatului Qianlong (1736 -1795), acest grup de structuri budiste a fost construit în conformitate cu stilul arhitectural tibetan.
Ele au fost numite dupa zeitatile, Jambudvipa, Uttarakara, Purvavidewa si Aparagodahiya.
Din pacate, au fost distruse de foc în 1860, in timpul razboiului impotriva fortelor aliate anglo-franceze, fiind reconstruite cu design-ul original în 1980.
Gradina Armoniei Interesante
Pe partea estica a Colinei Longevitatii, se afla o reproducere a unei gradini celebre din sudul Chinei, numita Jichangyuan din Huishan, Wuxi.
Cunoscuta ca fiind ,,o gradina intr-o alta gradina '', aceasta se compune din 5 sali (Sala Vestirii Iernii, Sala Marinimiei, Sala Cresterii Longevitatii - construita de imparatul Guangxu, Sala cu cea mai mare Binecuvantare si Curtea Jiqing).
Toate cladirile se ,,aduna'' in jurul unui iaz plin cu flori de lotus.
De asemenea, aceasta gradina dispune de sapte pavilioane: Pavilionul Frunzisului Bogat, Pavilionul Proaspetelor Imbratisari, Pavilionul Binecuvantarii Umbrelor, Pavilionul Dorintelor Uitate in compania norilor, Pavilionul cu multa Verdeata, Pavilionul vintului de Virtute si Curtea Yangyuan.
Promenada acestei gradini o asigura cele 100 de golfulete alaturi de 5 poduri de dimensini mai mici.
Trecand prin Poarta Celebrarii Virtutii ajungi in gradina Virtutii si Armoniei.
Gradina Virtutii si Armoniei
Situata in sud-estul complexului imperial, se poate ajunge de pe exterior, cu ajutorul autobuzelor 690,626,394,330,332,696,608 si 601.
Intrarea se face pe Poarta Palatului de Est care este flancat de doi lei din bronz.
Masculul tine o minge sub laba dreapta, iar femela are un pui de leu in laba stanga, simbolizand ca ,,varsta este intotdeauna tinara ''!
Gradina cuprinde Sala Celebrarii Virtutii, Sala Placerilor Hranitoare, Sala Yiuan, Sala Studiului Minunat, Sala Valurilor de Jad si Sala Bunavointei si Longevitatii - aici imparateasa vaduva Cixi se ocupa de treburile oficiale si primea oaspeti.
Langa aceasta din urma sala, se afla pe o insulita Sala ce Vesteste Primavara, aflata foarte aproape de Galeria Wenchang.
Marea etapa
Constructia a început în 1891 si a fost finalizată în 1895, fiind amplasata in gradina de mai sus.
Sau realizat trei edificii de acest gen, care simbolizeaza etapele prin care trece omul, aceasta fiind cea mai mare.
Celelalte două sunt Studioul de sunet neîmpiedicat din Orasul Interzisa si Studioul de sunete clare din Vila de vară de la Chengde, în Hebei.
Pavilionul care vesteste primavara
Aflat pe o insulita a Lacului Kunming, aceasta cladire pitoreasca, are stânci artificiale complicate fiind inconjurata de sălcii si piersici.
La inceputul primaverii, când gheata începe să se dezghete, arbori piersicilor se observa de departe, datorita florilor sale roz, care in combinatie cu verdele odihnitor al salciilor, semnalizeaza faptul ca primavara a revenit.
Turnul Wenchang
Aici se reflecta ingeniozitatea arhitectilor chinezi, care au construit aceasta cladire in forma de poarta importanta a unui oras.
Construit pe doua etaje, in interiorul acesteia se afla statuia lui Budha din bronz care simbolizeaza trecerea sa, prin Poarta de Mentinere a Norilor.
Cladirea este situata in estul Lacului Kunming si simbolizeaza doua zeitati care-si fac simtita prezenta in acest lacas.
Boul din bronz
A fost turnat in anul 1755 avand rolul de a controla inundatiile.
Statuia il infatiseaza pe bou asezat intr-un staul protector, avand capul ridicat, coarnele îndoite în sus iar ochii sai privesc in partea de est, poate spre Turnul Wenchang.
Pe spate se afla o inscriptie cu 80 de cuvinte care explica prezenta sa.
Podul celor 17 Arce
Considerat ,,curcubeul '' lacului, datorita formei sale, podul lung de 150 de metri, leaga malul sud-estic al Lacului Kunming, unde se afla Statuia Boului din bronz, langa Pavilionul Spatios, de cea mai mare insula a lacului.
Aici se afla Templul Regelui Dragon si Sala Imbratisarii Universului. (vezi foto)
Pavilionul Spatios
Acest edificiu octogonal, de mărime neobisnuită, are o suprafata de peste 130 de metri patrati.
Compus din 24 de stâlpi rotunzi si 16 stâlpi pătrati, il face cel mai mare pavilion de acest gen din China.
Trecand peste Podul Xiuyi si Podul Salciilor ajungi in Pavilionul Salciilor si Pavilionul Peisajelor Luminoase, aflate pe malul lacului din sud.
De asemenea, in apropiere se afla Poarta Noului Palat, o alta intrare in acest complex imperial si se poate ajunge cu ajutorul autobuzelor 74 si 374.
Pavilionul Scenelor Luminoase
A fost construit in timpul regelui Qianlong, distrus si el tot in anul 1860 de catre fortele aliate anglo- franceze si reconstruit, mult mai tarziu, in anul 1992.
Numele pavilionului a fost luat dintr-o opera a lui Fan Zhongyan (989 - 1052), numita ,,Notele din turnul Yueyang ''.
Sala principală este flancată de doua săli, care face trecerea spre Drumul Pietruit, in partea de vest a Lacului Kunming.
Drumul Pietruit de Vest, face legatura cu Salile Recunoasterea Talentelot Insulei si intrarea din partea de vest, unde se gaseste Sala Bunei Vederi.
Urmand traseul pietruit, treci de Podul Matasii si Podul Oglinzilor si ajungi la Podul de Jad.
Podul de Jad
Podul este realizat din marmură albă si granit, fiind o constructie arcuita cu modele sculptate in balustrade din acelasi material, avand gravate diferite animale sacre care zboară în nori.
Face posibila trecerea, de pe Lacul de Vest, unde se afla Site-ul de Oglinda a Turnului guvernamental, spre Lacul Kunming.
Este inalt, atat cat sa poata trece o imbarcatiune imperiala, atunci cand împăratul si împărăteasa plecau de pe acest lac.
Dupa traversarea acestui excentric pod, se ajunge in punctul cel mai vestic al Palatului de Vara, unde se gaseste o zona pitoreasca cu mai multe sali dedicate imaginilor cu tesatorii sau cu unelte din agricultura.
Podul Poemelor Pastorale face jonctiunea cu Barca de Marmura si Marele Coridor.
Barca senina si pasnica (Qiuyang fang)
Construita in anul 1755, este cunocuta sub numele popular de Barca de Marmura.
Acesta are o lungime de 36 m, fiind instalata in partea de sud-vest a dealului.
Baza navei (coca), are o platforma din lespezi masive de marmura, ce simbolizeaza ca: ,,Apa poate transporta o barcă, dar aceasta se poate răsturna! " Aceasta inscriptie face aluzie ca, Barca de Marmura a fost construita pentru a arata tuturor, ca Dinastia Qing ar fi la fel de solidă ca piatra.
Din pacate, aceasta constructie a dus la sfarsitul marinei militare imperiale Qing, in timpul razboiului chino - japonez din 1895.
Initial s-a vrut o manastire budhista din epoca Ming, unde se realizau diferite ceremoniale pentru dobandirea karmei.
Fiind o reproducere a unui vas cu aburi, se pare ca aici ii placea imparatesei vaduve Cixi (1835 - 1908) sa-si savureze ceaiul, avand o contributie substantiala, deturnand anumite fonduri, in aceasta constructie amarata la mal.
În 1905, la varsta de saptezeci de ani, imparateasa Cixi (Tsu Hsi) a cerut pictorului olandez Hubert Vos, sa-i faca un portret aici. Marele portretist pentru a o flata, a pictat-o parand mult mai tanara.
Marele Coridor (Chang lang)
Una dintre lucrările cele mai deosebite, se află la sud de Muntele Longevităţii Milenare, pe malul nordic al Lacului Kunming, fiind o trecătoare, cu acoperiş, cu o lungime de 728 metri. Acesta a fost construit pentru ca nobilii să poată admira peisajul atunci când plouă sau ninge. Peste 14.000 de picturi sunt desenate pe toate coloanele coridorului, printre acestea fiind picturi ce înfăţişează peisaje sau personaje. În anul 1992 Marele Coridor a fost clasificat drept cel mai lung coridor din lume pictat, fiind trecut în Cartea Recordurilor „Guinness. " Marele Coridor este unul dintre cele mai frecventate obiective, turiştii putând admira peisajele din apropiere şi să cunoască istoria chineză prin intermediul picturilor de pe coloane.
Acesta strabate malurile lacului incepand din vest unde se afla Barca de marmura, pana-n est la Poarta Lunii, ajungand la Sala Fericirii si Armoniei, precum si Afinitatea Naturala (Xing Qiao).
Marele Coridor mai cuprinde Pavilionul Shizhang, Pavilionul lipsit de griji, urmat de singurul pavilion care se detaseaza de acest coridor, in partea de nord, Pavilionul muntelui si a apelor stralucitoare. Inaintea Portii Norilor Dispersati, se afla Pavilionul Apelor de Toamna.
In partea estica se afla Pavilionul In Armonie cu Lacul si Pavilionul Fermecatoarelor Peisaje.
Arcada
Este prima constructie realizata in Palatul de Vara, aproape de malul nordic al Lacului Kunming, care face trecerea spre acesta si mijlocul Coridorului Lung, prin Poarta Norilor Dispersati.
Ofera trei cai de acces spre lac, avand in fata doua caractere chinezesti, care sugereaza aportul apei in aceasta gradina.
In partea dinspre lac, se gasesc, de asemenea, alte doua caractere caligrafice, ce face referire la intrarea in ,,linistea parcului ".
In zilele noastre se fac plimbari de agrement pe lac, ce imbina armonios vizita obiectivelor turistice mentionate mai sus, cu farmecul pitoresc al peisajelor acestui muzeu natural!
Toate aceste constructii, inconjurate cu gradini uimitoare, sunt marturiile artei unice ale uneia dintre cele mai vechi si mai importante civilizatii din lume!
Toate cele bune!
Trimis de Marian Preda in 12.12.12 09:14:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Yiwu, Hangzhou, Suzhou, Wuzhen, Shanghai, Beijing
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.00003300 N, 116.27438100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Ştiaţi că... 111,111,111 x 111,111,111 = 12, 345, 678, 987, 654, 321?
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13:
Multumesc mult, Web!
Melodia imi aminteste de China!
Toate cele bune!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster:
Multumesc pentru aceasta apreciere!
@Marian Preda: Sincer, te invidiez putin pentru aceasta destinatie de vacanta... nu stiu cati dintre noi vor ajunge prin China... astept un nou rw. despre... bucataria chinezesca.
@celeste:
Multumesc, draga prietena!
Mi-e teama ca acel material despre gastronomia chinezeasca o sa fie tare amuzant, deoarece am trecut prin foarte multe experiente!
Am avut privilegiul sa servesc masa si-n restaurante de lux, dar si-n... bodega (care la prima vedere parea un loc murdar), cu o mancare deosebit de gustoasa.
Am mancat in restaurante cu specific arabesc, dar si la acele bucatarii improvizate de pe strada sau in fast - food-uri...
Mda, pentru a va satisface curiozitatea, cred ca urmatoarea recenzie o s-o dedic bucatariei manciurene!
Toate cele bune!
@webmaster13: Da, este o joaca aritmeticii, dupa cum si:
1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
@iulianic:
Ei bine, ma bucur ca am parte de ecouri, care sunt in spiritul acestui rw!
Se pare ca atat literatura, cat si matematica, se afla intr-o deplina... Armonie!
Cu consideratie, stimata colega!
@Marian Preda: @webmaster13 este vinovat ca m-a incitat la calcule matematice si m-am grabit sa dau o replica.
Sunt uimitoare locurile pe care ni le prezinti si foarte frumoase pozele tale. Multumim ca ne porti si pe noi, cei care nu putem ajunge in acele indepartate meleaguri, pe urmele unei atat de vechi civilizatii! Nu cred ca poate egala cineva arta acestui popor care a stiut sa adune la un loc si sa impleteasca atat de ingenios elementele unice de arhitectura cu migala alcatuirii unor gradini de asemenea unice. Foarte frumos! Cred ca a fost un vis calatoria voastra!
sigur, iar si din nou ma pui la grea incercare, Podul de jad, strada Suzuhuo, te rog cat mai repede inainte de taierea porcului scrie ceva despre mancarea chinezeasca, caci tare sunt amatoare. felicitari
@amero:
Pai, sa nu va asteptati la retete culinare chinezesti, ca daca ma pricepeam, ma inscriam la... MasterChef de Romania!
Daca nu ma-nsel, la ultima intalnire mini-afa-ista din Bucuresti, la acel restaurant chiar ne-au gatit doi castigatori ai acestui concurs, nu? ...
Pentru ca am nevoie de rw-urile dvs, despre Portugalia (urmatoarea mea destinatie...), promit ca urmatoarea recenzie, va fi despre gastronomia chinezeasca! Atat cat ma pricep!
Toate cele bune, stimata doamna!
Mutat în rubrica "Palatul de Vară (Yihe yuan), BEIJING" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Pe domeniul imparatului - Palatul de Vară — scris în 18.04.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2007 Beijing - Palatul de Vara, resedinta a imparatilor chinezi — scris în 16.10.13 de cdiana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ