ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mormântul lui Amyntas — Fethyie / Mugla

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna sa va fie inima!

Am spus eu ca la inceputul lunii septembrie am fost in Turcia cu destinatie cazare / plimbare zona Dalyan/Mugla. Intr-o zi am hotarat sa vad cu ochisori mei un mormant lician. Desi in orasul Dalyan exista morminte liciene acestea sunt greu accesibile aflandu-se cocotate undeva unde nu exista un drum usor de parcurs. Asa ca ca in una din zile am plecat din Dalyan cu masina din dotare circa 60 de km. pana in orasul Fethyie adica vechiul oras Telmessos.

In afara de faptul ca orasul Fethyie se afla asezat intr-o zona pitoresca inconjurat de munti care se termina intr-un golf destul de inchis al marii Egee, frumosul oras, vechi oras lician are in dotare si cateva obiective turistice demne de atentie printre care si Mormântul lui Amyntas.

Cum am mentionat si mai sus Golful Fethyie este inconjurat de munti, in parte de sud a orasului cam in dreptul portului putem admira, sapate cu mullta maestrie in stanca mormintele liciene din Fethyie. Adresa exacta pe care am pus-o pe GPS: Kesikkapı, 123. Sk. No: 12,48300 Fethiye/Muğla.

La baza munelui, undeva unde se cam termina cartierul de locuinte se afla o parcare cu plata, noi in acest loc am lasat masina si am inceput practic urcarea. Nu este o urcare abrupta care sa te faca sa renunti, noi am parcurs drumul usor pe un drum pietruit circa 500 de metri, lume, sa zic eu destul de putina. In partea dreapta in sensul de urcare, incet, incet se iveste golful Fethyie impreuna cu frumosul oras, in partea stanga in permanenta ai muntele stancos impreuna cu o serie de morminte liciene. In dreptul casei de bilete pe partea dreapta se afla o cafenea cu un viw deosebit la oras si Golful Fethyie, Bogdan al meu la vederea scarilor care trebuiesc urcate pana la Mormântul lui Amyntas a preferat sa stea pe terasa si sa se bucure in liniste de o cafea si o apa minerala preturile de la terasa zic eu ca bunicele, vreo 20 de lire turcesti cu tot cu ce i-a lasat baiatului care l-a servit.

Deci, eu am platit biletul de intrare, 10 lire turcesti, am fost dezinfectata pe maini/ nu stiu de ce, avertizata sa imi pun masca si lasata singura sa urc o gramada de trepte pana la locul unde Amyntas asta isi doarme somnul de veci. Urcarea pe scarile de piatra destul de anevoioasa pentru mine, dar am observat ca perechea de tineri aflata un pic mai fata nu au avut o dificultate in a urca/a face poze/si a se bucura.

Deci urcatul asta se face de fapt cu doua scopuri:

1. sa vezi cum arata interiorul mormantului

2. sa admiri Golful/Portul/Orasul Fethyie.

Partea cea mai draguta pentru mine a fost cand am ajuns la mormant lesinata de la caldura si urcare si i-am vazut pe cei doi tineri turci cum faceau poze chiar in intrarea in mormant. Spun lucrul acesta pentru ca fatada mormantului se aseamana unui templu, iar coloanele ionice, care strajuiesc mormantul mie personal mi s-au parut imense. Mormantul are de fapt un aer somptuos si este foarte frumos sapat in stanca. Acum foarte multi ani in excursia pe care am facut-o din Marmaris in Dalyan la mormintele de acolo ghidul (roman) ne spunea ca marimea mormantului ne indica de fapt pozitia sociala a celui care se afla ingropat in stanca.

Acuma ajunsa sus pe stanca si cocotata pe mormantul lui Amyntas si cu curiozitatea satisfacuta, am ramas cu o impresie nu tocmai buna cand in interiorul mormantului am constatat ca acesta a fost vandalizat chiar in zilele noastre si "pictat" cu "nume si nume" de vopsea de graffiti.

Probabil ca multi dintre voi care iubiti Turcia sau ma rog va place Turcia turistica o sa va intrebati daca merita urcarea la mormantul din Fethyie.

Eu zic ca da, privelistea spre golf este superba iar mormantul, plimbarea si cafeaua bauta pe terasa de la baza stancii va v-a da o stare de liniste si incantare a sufletului.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un loc care in care natura, urbanul si istoria se impletesc firesc alaturi de liniste si aer curat.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pot sa spun ca locul acesta emana liniste, urcarea poate deveni relaxanta daca incerci sa intri in istoria si frumusetea locului.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 31.10.20 09:28:28
Validat / Publicat: 31.10.20 10:01:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1867 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 un alt mormant mai deosebit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56500 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.10.20 10:04:29]
»

Mutat în rubrica "'Opționale' din zona Dalyan, DALYAN" (nou-creată pe sait)

webmaster
[31.10.20 10:07:12]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[31.10.20 10:30:39]
»

@adrianbogdan:  

Bogdan al meu la vederea scarilor care trebuiesc urcate pana la Mormântul lui Amyntas a preferat sa stea pe terasa si sa se bucure in liniste de o cafea si o apa minerala​

Eu ţi-am mai zis că mă asemăn cu Bogdan al tău în multe privinţe​​

Când ai povestit cum a preferat să te aştepte la terasă în loc să urce o grămadă de trepte prin soare, parcă m-am văzut pe mine în urmă cu patru ani în Iordania la Petra​, când am preferat să mă odihnesc la o terasă în timp ce soţul meu urca cele 800 de trepte spre Mănăstire, însoţit de aparatul meu foto, pentru că voiam să văd ce am pierdut, iar dacă intenţionam să scriu pe AFA despre acea excursie nu aş fi vrut să fiu acuzată că pun poze furate

Acum foarte multi ani in excursia pe care am facut-o din Marmaris in Dalyan la mormintele de acolo ghidul (roman) ne spunea ca marimea mormantului ne indica de fapt pozitia sociala a celui care se afla ingropat in stanca. ​

Corect! Şi eu am primit de la ghid (în limba rusă ) o informaţie similară în urmă cu vreo şase ani când am văzut primele m​orminte lyciene săpate în piatră undeva prin zona Demre-Myra, cu completarea că înălţimea la care se află mormântul indică, de asemenea, bogăţia răposatului. Adică mormintele celor mai bogaţi sunt situate mai sus pe stâncă decât cele ale celor mai puţin bogaţi, aflate mai la baza muntelui, în scopul de a fi cât mai ferite de hoţi.

Citind explicaţia dată de tine la poza P 02​ cea cu tunelul Gocek, eu zic că tunelul se află între Dalaman şi Gocek

Felicitări pentru excursie şi pentru articol! Aşa am văzut şi eu ce am ratat cu ocazia primei mele vizite la Fethiye. ​ Pornisem şi eu în explorarea oraşului, dar, la un moment dat, nu m-am mai simţit confortabil şi atunci m-am urcat repede în maşină şi am fugit cât mai departe.

krisstinnaPHONE
[31.10.20 13:14:48]
»

@adrianbogdan:  Eu aș urca, chiar și singură, nu ar fi prima dată când l-aș lăsa pe C la o terasa și urc "de nebună" să văd lucruri inedite pentru mine (de ex in Creta) Mă amuză faptul că noi doua trebuia să vizitam in septembrie morminte egiptene, tu ai fost la licieni iar eu la români ​​, am vizitat altfel de morminte

​​Anul trecut le-am ocolit, mormintele astea zic,  le-am văzut doar din barcă, citisem că e de urcat până la ele și nu am mai insistat pe lângă soț să mergem acolo, îmi oboseam gura degeaba.  

Acum știu că e terasa aia, putem merge liniștiti, are unde să mă aștepte, mai ales că iubește terasele și ceaiul turcilor ​​

​​Sănătate îți doresc!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[31.10.20 13:36:52]
»

@krisstinna:  

Anul trecut le-am ocolit, mormintele astea zic,  le-am văzut doar din barcă, citisem că e de urcat până la ele și nu am mai insistat pe lângă soț să mergem acolo, îmi oboseam gura degeaba.   ​

Cred că mormintele admirate de tine doar din barcă, ca şi de mine de altfel , sunt cele din Dalyan, nu cele din Fethiye, unde, la fel, este mult de urcat până sus. ​

Mă amuză faptul că noi doua trebuia să vizitam in septembrie morminte egiptene, tu ai fost la licieni iar eu la români  ​​, am vizitat altfel de morminte​

Mă bucur că mai ai puterea de a face haz de necaz, dar să ştii că dacă îl duceai pe Domnul C. în Valea Regilor, te-ar fi bodogănit multă vreme, acolo căldura fiind greu de suportat chiar şi în septembrie, iar atmosfera din morminte este înăbuşitoare, ventilaţia nu face faţă, iar, mai nou, şi cu masca pe figură sigur ai avea senzaţia că te sufoci. În plus, eu am mai avut şi o senzaţie de claustrofobie în tunelurile care duceau spre camerele mortuare în care nu vezi nimic, pentru că sunt goale . Însă, cu toate aceste inconveniente, excursia la Luxor este una de neratat, atunci când aceasta se va putea face, din nou, în condiţii normale, de siguranţă.

krisstinnaPHONE
[31.10.20 14:06:49]
»

@nicole33:  Eu știu unde-s mormintele astea, m-a întrebat când eram in barcă dacă putem vedea vreunul de aproape, m-am informat și l-am înștiințat ​​

​​Eram cu mașina in Turcia, puteam merge acolo, n-am fost nici măcar in Fethiye, ți-am zis ca am trecut prin zonă in drum spre Konya. ​​ Am preferat să las Fethiye pe altă dată, nu m-am mai milogit de nimeni ​​

​​Cât privește Egiptul, nu cred că voi coborâ vreodată in vreun mormânt, poate sa dispară și mama virusului ca nu mă încumet sa văd ceva gol, sub pământ.  Se fac și acum excursii la Luxor dar noi nu am plecat din țară, nu ne-am dorit, nu suntem disperați după plecări prin alte țări, virusate și alea. ​​

Eu mă mulțumesc și cu puțin, nu fac tragedii din fleacuri, important e sa ieșim sănătoși din necazul ăsta cu virusul.  

​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[31.10.20 15:00:00]
»

@krisstinna:  

Eu știu unde-s mormintele astea, m-a întrebat când eram in barcă dacă putem vedea vreunul de aproape, m-am informat și l-am înștiințat​

Am crezut că te referi la mormintele care puteau fi admirate de pe apă în timpul plimbării cu bărcuţa pe râul Dalyan, prin delta Dalyan-ului, ​construite cam în acelaşi stil cu cele descrise de Roxana în articol. Şi acelea puteau vizitate, dar nu cred că ar fi fost timp suficient în cadrul unei croaziere, cum ai fost tu anul trecut din Marmaris.

Mormintele din Fethiye sunt departe de Dalyan şi, da, te puteai opri să le vezi în drumul cu maşina spre Antalya şi apoi spre Konya. Eu am vizitat alte morminte lyciene, tot prin apropiere de Fethiye, la vreo 30 kilometri distanţă şi mi-am cam satisfăcut curiozitatea pe acest subiect, căutând în acest an locuri mai izolate şi doar outdoor, evitând aglomeraţiile de turişti şi lăsând muzeele şi bisericile în aşteptarea unor vremuri mai liniştite.

Cât privește Egiptul, nu cred că voi coborâ vreodată in vreun mormânt, poate sa dispară și mama virusului ca nu mă încumet sa văd ceva gol, sub pământ.   ​

Tocmai ăsta este şpilul excursiei în Valea Regilor, să vizitezi, în baza biletului de intrare, trei morminte, la alegerea ghidului sau a ta, şi la un cost suplimentar mormântul faraonului - copil. Altfel, nu văd ce ai putea face acolo... decât, eventual, insolaţie . Este adevărat că excursia la Luxor mai include şi vizitarea templului de la Karnak - o bijuterie şi a templului​ lui Hatshepsut, care mie mi-au plăcut mult, precum şi o scurtă oprire pentru a face fotografii cu Coloşii lui Memnon, care îl înfăţişează pe faraonul Amenhotep al III-lea, dar şi mormintele constituie o atracţie importantă pentru turiştii care aleg această excursie.

Se fac și acum excursii la Luxor dar noi nu am plecat din țară, nu ne-am dorit, nu suntem disperați după plecări prin alte țări, virusate și alea. ​​

Eu mă mulțumesc și cu puțin, nu fac tragedii din fleacuri, important e sa ieșim sănătoși din necazul ăsta cu virusul.   ​

Respect alegerea fiecăruia, pentru că şi eu am ezitat mult înainte de a mă decide să plec totuşi în Turcia în acest an virusat. În cazul meu, nu se punea problema să mă mulţumesc "cu puţin​", ci să accept să nu mă aleg cu NIMIC din tot concediul de anul acesta , în afară de frică, stres, nervi, dezamăgire. Da, eu eram atât de disperată să ajung şi eu la mare anul acesta, încât eram dispusă să plec chiar şi în Grecia, cu tot cu test şi formulare, în cazul în care turcii ne-ar fi interzis accesul, pentru că la sfârşit de septembrie nu mai aveam alte opţiuni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[31.10.20 15:01:22]
»

Eu ţi-am mai zis că mă asemăn cu Bogdan al tău în multe privinţe

Nu contest, am obervat lucru asta de ceva ani.

Citind explicaţia dată de tine la poza P 02 cea cu tunelul Gocek, eu zic că tunelul se află între Dalaman şi Gocek

Da, dar tot cu putini kilometri inainte de orasul Fethyie, de fapt Gocekul asta sta in calea Dalamanului dar si in calea Fethyieului. Zona este superba, noi am coborat prin padurile de pin pe niste plaje incantatoare. A plecat Bogdan al meu cu caiacul si am zis ca l-au furat sirenele... nu peisajul de pe coasta.

Va pupacesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[31.10.20 15:06:45]
»

Mă amuză faptul că noi doua trebuia să vizitam in septembrie morminte egiptene, tu ai fost la licieni iar eu la români  , am vizitat altfel de morminte

Mai, Crisule nu stiu ce am avut noi astazi cu mormintele, dar fara sa ne vorbim am scris de ele.

Ma gandesc ca suntem atat de compatibile in gandire si subcostient incat azi de Mosi, am scris de cimitire... Hi! Hi! Hi!

Cat despre Egipt... e timp si pentru el... sigur impreuna.

Pup! Sanatate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinnaPHONE
[31.10.20 15:45:41]
»

@nicole33:  Hai că m-ai făcut să râd cu Grecia ​​

​​Dacă mă pui să aleg între Grecia și Croatia, cu ochii închiși aleg Croatia ​​

De ce spun asta? Puteam merge liniștita in Croatia, fără teste și stres. Plus că acolo e cu totul altceva, e altă lume, aceleași prețuri, Ba pe alocuri mult sub Grecia, raportându-mă la ceea ce oferă fiecare dintre țări.  Deci, in septembrie poți merge și in Croatia

Desigur că dintre cele trei,  prefer Turcia , indiferent de anotimp găsești de toate pentru toți, mai ales ospitalitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONE
[31.10.20 15:49:34]
»

@adrianbogdan:  Da, așa e, ne-am potrivit la cimitire ​​

​​Pe o vreme ca asta, ce naiba ai de făcut?  Eu cu moșii nu le am, nici nu mă interesează, printre treburile casnice am încărcat articolul despre culori bisericești ​​

Om ajunge și pe la egipteni, sănătoși să fim

​​

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[31.10.20 16:20:31]
»

@krisstinna:  

Hai că m-ai făcut să râd cu Grecia​

Ştiu că sună cam ciudat, probabil că iubitorii vacanţelor greceşti mă vor înjura pentru acest comentariu, dar chiar aşa a fost. După ce am realizat că vacanţele din aprilie-mai - iunie sunt compromise, toate speranţele mele s-au concentrat pe Turcia, însă aceasta era pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, cu carantinare de două săptămâni la întoarcerea acasă, situaţie inacceptabilă pentru mine din motive de job. ​ 

Chiar dacă incidenţa cazurilor de COVID în Turcia era sub cea înregistrată la noi, îmi era teamă că alte interese dictează menţinerea Turciei pe acea listă, nefiind nici în UE, având şi conflicte de tot felul etc. şi atunci trebuia să găsesc variante pentru 1 octombrie +/- 10 zile, cu mare acceptabil de caldă pentru vârsta mea şi singurele care mi-au venit în minte au fost Cipru şi Grecia, dar Cipru ne-a dat intezis din start şi aşa a rămas numai Grecia.

​Evident mă gândeam la o zonă mai la sud ca să fie mai cald​, nu refuzam nici o insulă mai micuţă, ideea era să pot ajunge cu maşina şi eventual ferry, că pierdusem deja destui bani pe avioane anulate , şi la o vacanţă de doar două săptămâni, nu trei ca în Turcia, pentru că preţurile în Grecia sunt mai mari pentru condiţii şi servici mai slabe, dar m-aş fi "sacrificat" nefiind în postura de a mai emite pretenţii de lux. Aşa că toată vara am urmărit şi evoluţia situaţiei din Grecia.

​În septembrie, când au început să crească mult cazurile de la noi, m-am temut să nu-şi închidă turcii graniţele pentru români, şi în loc să-mi fac planuri cu ce vreau să vizitez în Turcia, eu citeam despre greci.

​Din fericire, totul s-a terminat cu bine, am plecat în Turcia de care îmi era atât de dor şi am avut o vacanţă minunată. Ştiu că pare greu de crezut în condiţiile actuale, dar chiar aşa a fost.

Nu ştiu de ce, dar la Croaţia nu m-am gândit deloc, deşi era mai aproape... Pfff... trebuia să mă uit mai des pe hartă​. Reţin sugestia ta utilă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[31.10.20 16:34:09]
»

Multumim pentru informatii si impresiile impartasite, imi amintesc si eu cu mare placere de locurile astea vazute mai demult. Caci anul asta nu am riscat si am stat cuminte acasa, pe langa riscul de a anula excursia era si riscul imbolnavirii umbland prin lume. Asa ca felicitari pentru curaj si reintoarcerea acasa sanatosi.

calatorul
[31.10.20 16:38:13]
»

@nicole33:  Felicitari pentru intelepciune si excursia reusita, in conditiile acestor riscuri suprapuse. Bine ca s/a derulat si terminat cu bine, inclusiv cu sanatate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, calatorul

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058030843734741 sec
    ecranul dvs: 1 x 1