ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Botoşani
ÎNSCRIS: 11.05.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pregătirea excursiei, drumul, cazarea la Cernăuţi (I)

TIPĂREȘTE

Pentru că ne mai rămâneau câteva zile din vacanţa de Paşte şi fiincă nu mai mersesem de ceva timp într-o mică excursie, am hotărât să petrecem câteva zile la Cernăuţi, în nordul Bucovinei, acel frumos teritoriu românesc, aflat, din păcate, în afara graniţelor actuale ale României. Am ales această destinaţie şi pentru că are strânse legături cu mari personalităţi ale culturii sau istoriei româneşti, amintindu-i aici doar pe Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Aron Pumnul, Eudoxiu Hurmuzaki, Iancu Flondor, Ion Nistor şi mulţi alţii, care, fie s-au născut, fie doar au vieţuit aici un număr de ani, unii fiind chiar înmormântaţi în acest pământ. Voiam să mai văd şi în ce măsură românitatea din acest zbuciumat teritoriu a reuşit să supravieţuiască intemperiilor vremilor. Întrucât Cernăuţii se află la mică distanţă de oraşul meu, Botoşani, şi pentru că viaţa în Ucraina este ceva mai ieftină decât în România, am considerat că o astfel de excursie nu va costa prea mult. În afară de ceva documentare pe internet, nu am făcut prea mari pregătiri în legătură cu drumul şi cazarea, lăsând aceste detalii mai mult la voia întâmplării.

Am pornit dimineaţa din Botoşani către Suceava, de unde ştiam că se găsesc mai multe ocazii către Cernăuţi. Drept variantă de rezervă, ştiam de existenţa unui autobuz către Cernăuţi, care pleacă din autogară la ora 13,00. Noi, însă, voiam să ajungem mai repede, pentru a câştiga timp, aşa că am aşteptat o ocazie în apropiere de autogară, în parcarea din faţa Pieţii Mari. De aici, diferite maşini venite din zona Cernăuţilor, în scop comercial, obişnuiesc să ia călători din Suceava, la întoarcere. Am ajuns acolo pe la 8,30, însă a trebuit să aşteptăm aproape trei ore, întrucât maşinile dinspre Ucraina întârziau mult în vama Siret. Aşteptarea era şi mai neplăcută, din cauza ploii care nu dădea vreun semn că ar vrea să se oprească. După ce începusem să ne pierdem speranţa, în sfârşit, după ora 11,00, a venit un microbuz cu număr de Cernăuţi, care mai avea doar două locuri libere, parcă special pentru noi. Am plătit câte 25 de lei de persoană, mai puţin decât la autobuzul oficial, care costă 30 de lei. Pe drum, ne-a făcut plăcere să discutăm cu femeile din microbuz, originare dintr-un sat românesc de lângă Cernăuţi, numit Mahala. M-am bucurat să aud că, după jumătate de secol de stăpânire sovietică, urmat de două decenii de apartenenţă la Ucraina, acei oameni încă se mai consideră români, vorbind o limbă destul de curată, cu foarte puţine influenţe ruseşti sau ucrainiene. De asemenea, m-am bucurat să aud că ţin ca şi copiii lor să înveţe tot în limba română, pentru a nu-şi uita apartenenţa naţională. Când le-am spus că nu avem rezervare la niciun hotel, ne-au recomandat unul ieftin, aflat chiar la marginea oraşului, într-un sat numit Ostriţa, dându-ne şi câteva sfaturi în legătură cu mijloacele de transport pe care să le folosim pentru a ajunge în centrul oraşului. După ce ne-au schimbat şi câţiva lei în grivne, pentru a ne descurca la transport, ne-au lăsat chiar în faţa hotelului numit Oazis.

Hotelul Oazis, vopsit în portocaliu şi cu acoperiş albastru, cu două mici turnuri, specifice şi locuinţelor particulare din zonă, are un aspect atrăgător, aducând chiar cu celebrul castel Disney. Recepţionera vorbea româneşte, aşa că am luat uşor o cameră ce costa 130 de grivne pe zi, adică un pic mai mult de 50 de lei româneşti. Preţul ni s-a părut convenabil, întrucât, pe internet, văzusem la alte hoteluri din Cernăuţi, mai cunoscute, preţuri de circa 300 de grivne. Camerele cu două paturi sunt destul de mici, dar curate şi bine întreţinute, cu baie proprie şi televizor. Deşi, tehnic vorbind, hotelul se află în afara oraşului, în satul Ostriţa, legăturile de transport sunt foarte bune. Satul Ostriţa este practic lipit de Cernăuţi, astfel că, după aproximativ şapte minute de mers pe jos, ajungi în staţia din care, cu troleibuzul ce poartă numărul 2, poţi ajunge uşor în centru, până la Universitate. Transportul în comun este foarte ieftin, un bilet de troleibuz costând doar 1,25 de grivne, adică 50 de bani româneşti, în timp ce microbuzele ce fac curse în interiorul oraşului costă 2,50 de grivne. Nu este nevoie să îţi cumperi bilete în prealabil, plata făcându-se în mijlocul de transport, la taxatoare în troleibuz şi la şofer în microbuz. În apropiere de staţie, în zona numită Graviton, de la o întreprindere aflată aici, se află şi un supermarket numit Ekvator, adică Ecuator, precum şi o piaţă alimentară plină cu de toate. Toate acestea fac ca hotelul Oazis să fie o alegere bună şi ieftină pentru o excursie la Cernăuţi. În plus, unele recepţionere ştiu limba română, la fel ca şi patronul, care, deşi ucrainian, provine dintr-un sat românesc.


Continuarea, aici.


[fb]
---
Trimis de Ovidiu istorie in 12.05.12 00:02:15
Validat / Publicat: 12.05.12 10:02:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Cernăuţi, Hotin, Cameniţa
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11637 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ovidiu istorie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hotelul Oazis, situat în satul Ostriţa, la câţiva metri de Cernăuţi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest review

16 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru
[12.05.12 16:23:20]
»

Apreciez ca foarte utilă relatarea ta, nu numai în ceea ce privește locația propusă pentru cazare, dar și pentru ideea de transport. Eu una nu agreez de loc să călătoresc cu ”ia-mă nene”, dar cunosc multă lume care nu se dă în lături de la o astfel de aventură. În orice caz, se pare că merită, pentru că o cheltuială de 160 lei pentru două persoane, timp de două zile, inclusiv transportul, mi se pare un adevărat record turistic. Fiind din zonă poate ați avut avantajul unor informații care v-au încurajat să porniți astfel la drum.

Cred că n-ar fi lipsit de interes dacă ne-ai spune cum stau lucrurile și cu trecerea vamei, ce probleme se ridică (sau dacă se ridică) în legătură cu viza de trecere, cât durează drumul de la graniță la Cernăuți. Și probabil, modul cum ați petrecut cele două zile la Cernăuți, ce ați văzut, ce impresie v-a lăsat această vizită, vor face subiectul unui alt review. Îl așteptăm cu interes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[12.05.12 20:05:38]
»

@mariana. olaru: Mulţumesc mult pentru apreciere, mai ales că e primul meu review!

Cheltuielile nu au fost mari, pentru că şi oraşul Cernăuţi este apropiat de Botoşani, la circa 100 de kilometri. În ciuda distanţei mici, prea multe mijloace de transport autorizat nu există, iar cei care posedă maşină personală pot merge cu aceasta. Costul a fost, deci, cam 110 lei cazarea două nopţi, plus cam 100 de lei transportul dus-întors pentru două persoane, plus ceea ce am cheltuit cu transportul în comun în oraş, care este foarte ieftin, şi mâncarea, care este, de asemenea, mai ieftină decât în România.

La vamă, dinspre România spre Ucraina se trece relativ uşor, pe bază de paşaport, dar fără viză prealabilă. Mai greu se trece din Ucraina în România, întrucât la vamă poţi prinde controale amănunţite, care să îţi ia ceva timp. Asta pentru că unele mărfuri, precum ţigările, alcoolul, carburanţii, sunt mult mai ieftine în Ucraina, iar majoritatea celor care trec graniţa încearcă să aducă mai mult decât e permis. Un alt inconvenient ar putea fi corupţia semioficială de la vama ucraineană, unde vameşii au pretenţia să primească "tradiţia", însemnând cam 10 grivne de persoană, echivalentul unui euro, mai ales dacă ai ceva bagaj. De la vamă la Cernăuţi sunt cam 40 de kilometri, iar drumul e cam la fel ca în România.

Alte impresii sunt cuprinse în următoarele review-uri.

mariana.olaru
[13.05.12 12:34:56]
»

Mulțumesc pentru răspunsuri (și cel de la review-ul vu Universitatea Cernăuți) ! Ai fost prompt și mai ales foarte explicit în a răspunde tuturor nelămuririlor mele.

Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[13.05.12 12:44:58]
»

@mariana. olaru: Mi-a făcut multă plăcere!

julesgotsomeuse
[22.04.13 08:39:28]
»

Bună -- nu ştiu dacă ecoul anterior a fost publicat, şii findcă nu îl văd, voi mai întreba o dată: pentru cazare aţi mers la nimereală sau aţi făcut o rezervare în prealabil?

webmaster87
[22.04.13 09:53:33]
»

@julesgotsomeuse:

Se pare că nu ai citit cu atenţie review-ul, pentru că răspunsul la întrebarea ta se află chiar în el. Autorul a spus clar:

Când le-am spus că nu avem rezervare la niciun hotel, ne-au recomandat unul ieftin, aflat chiar la marginea oraşului, într-un sat numit Ostriţa

julesgotsomeuse
[22.04.13 09:55:43]
»

@webmaster87: Aveţi dreptate! Mulţumesc că mi-aţi semnalat acest aspect!

rodica_c
[09.08.13 19:40:26]
»

@Ovidiu istorie: Impresiile Dvs sunt foarte utile, ne pregatim si noi de o vizita scurta in cernauti. Mi-ati putea spune, va rog, daca hotelul are si restaurant? se poate lua si micul dejun? Sunt probleme cu functionarea telefoanelor mobile?

Multumesc

Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[09.08.13 21:46:15]
»

@rodica_c: Am observat că există un bar, dar nu ştiu dacă se poate lua micul dejun acolo. Pe noi nici nu ne-a interesat, întrucât mâncarea e destul de ieftină, astfel că am mâncat în oraş sau ne-am aprovizionat de la supermarket. Cu telefoanele nu e absolut nicio problemă. Întâmplător, am mai stat la Oasis o noapte şi la jumătatea lui iulie 2013, în drum spre Liov, iar o cameră a costat 140 grivne, adică aproximativ 14 euro. Ce e drept, interiorul camerei mi s-a părut ceva mai uzat decât în urmă cu un an, dar eu zic că totuşi merită, dacă pretenţiile nu sunt prea mari. Călătorie plăcută şi vă stau la dispoziţie şi cu alte lămuriri, în limita informaţiilor pe care la am!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
rodica_c
[10.08.13 00:41:15]
»

@Ovidiu istorie: Multumesc pt raspuns! Ma ajuta mult pt ca vom pleca azi din Bistrita si intentionam sa ne cazam la acest hotel mai mult din considerentul de a nu avea pb circuland cu masina personala prin oras. Am inteles ca politia locala cam "vaneaza" masinile din Ro. Daca exista troleu pana in centru e ok. Altfel, scopul nostru este doar de a vizita orasul, nu intentionam sa facem cine stie ce cumparaturi si sper sa nu avem pb la intoarcere. A, unde se pot schimba bani dupa trecerea in UA? La biroul de schimb din vama se pot schimba si lei sau doar € si $?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[10.08.13 19:44:05]
»

@rodica_c:

Cred că se pot schimba şi lei, chiar şi în Cernăuţi. Noi am schimbat, totuşi, euro. În Cernăuţi sunt numeroase bănci, cu program până seara. În plus, nu am observat comisioane ascunse sau alte şmecherii de genul acesta, precum în alte ţări.

delfinson
[12.01.14 18:50:57]
»

Exista cursa Suceava - Cernauti si retur, circula zilnic; ora 13,00 - plecare din Suceava (autogara - centru); ora 7,10 - plecare din Cernauti/Chernivtsi (autogara mare - str. Golovna/Principala) - bilet aprox. 35 lei/70 grivne.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[12.01.14 18:53:55]
»

@delfinson: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

delfinson
[25.02.16 14:50:14]
»

Trenuri si autobuze directe Romania - Ucraina si retur:

1. Suceava - Cernauti, autobuz zilnic, ora 13,00 (duminica 12,00), din autogara Suceava; retur din autogara mare Cernauti, zilnic, ora 7,10, sosire Suceava ora 10,55;

2. Bucuresti - Suceava - Cernauti, autobuz, marti, miercuri, vineri, sambata, ora 16,00, din autogara Obor, sosire Cernauti ora 6,00; retur din autogara mare Cernauti, luni, marti, joi, vineri, ora 16,00; sosire Suceava ora 19,30 si Bucuresti ora 6,00;

3. Suceava - Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 10,55 - sosire Vadul Siret 12,55, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 - Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) - Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) - Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) - Suceava (15,48) - Bucuresti (22,50);

4. Bucuresti - Suceava - Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 6,15 Bucuresti, Suceava - 13,01 - sosire Vadul Siret 15,40, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 - Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) - Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) - Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) - Suceava (15,48) - Bucuresti (22,50);

5. Bucuresti - Galati - Odessa, autobuz, vineri, luni, ora 19,00, din autogara Piata agroalimentara Gara de Nord (Muzeul CFR); retur din autogara Pryvokzalna Odessa, joi, duminica, ora 17,30 sau din autogara mare Odessa, ora 18,00; sosire Bucuresti ora 6,00;

Mai exista si variante cu tranzit prin R. Moldova: Bucuresti/Iasi - Chisinau, apoi Chisinau - Kiev, Odessa etc, fie cu trenul, fie cu autobuzul.

La Sighetul Marmatiei se poate trece granita pe jos in Solotvino/Slatina, practic cele doua orase sunt unite, fiind despartite de podul peste Tisa care constituie si granita inte Romania si Ucraina. Din Solotvino/Slatina se poate lua zilnic trenul spre Lviv/Liov la ora 17,25, sosire la 6,20 si retur, Lviv - Solotvino (20,40 - 9,00). Tot pedestru se poate trece frontiera si la Siret - Porubne.

[...]

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
delfinson
[25.02.16 19:57:36]
»

Legat de mijloacele de transport cu care se poate ajunge in Ucraina sau de eventuale calatorii acolo, as fi putut da mai multe detalii, cum ar fi: numerele de telefon ale soferilor sau ale dispecerilor pt rezervari la cursele amintite mai sus, dar nu imi permite politica site-ului sa fac acest lucru; de asemenea as fi lasat nr meu de telefon si mailul pt a fi contactat de cei care sunt interesati de informatii suplimentare sau de a calatori, dar nu e permis, asa ca va rog sa ma contactati in privat pt alte detalii oferite benevol, spun benevol pt ca asa ma obliga administratorii site-ului, altfel imi considera postarea "reclama".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[25.02.16 20:21:51]
»

@delfinson - într-adevăr, politica saitului nu-ţi permite (de exemplu) publicarea unor numere de telefon şi a altor informaţii personale; sub forma în care ai postat ecoul însă = acesta va fi clar apreciat pozitiv, de către foarte mulţi — şi în primul rând de noi .

Mulţumiri pentru înţelegere / colaborare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
delfinson, julesgotsomeuse, mariana.olaru, Ovidiu istorie, rodica_c
Alte impresii din această RUBRICĂOasis Hotel [Ostrița]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037238836288452 sec
    ecranul dvs: 1 x 1