ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Taj Mahal, din suferință și dragoste

TIPĂREȘTE URM de aici

Privind pe harta Indiei, ești tentat să spui că, odată ajuns în Delhi, ești doar la câteva clipiri depărtare de Agra, vechea capitală a regilor moguli, ale căror origini merg tocmai în Vechea Mongolie, fieful temutului Ghinges Han. Plecarea cel târziu la șase dimineața de la Hotelul Krishna - vezi impresii, arșița de la începutul sezonului ploios, șoselele, parcă mai bântuite de gropi decât în alte părți ale globului, satele cu aspect patriarhal antic și holdele verzi ce degajă o oarecare liniște, cei șase-șapte litri de apă rece comandați din timp, o mașină europeană cu un șofer indian vorbăreț, îmi asigură deplasarea, preț de vreo trei ore, până la steaua care strălucește deasupra întregului univers indian...

Muzica indiană cu unduiri de un melancolism oriental vechi, mă ajută să rememorez câteva din întâlnirile mele cu colegii indieni prin locuri atât de diferite ale lumii, în care participam la congrese sau la simpozioane, mai toate cu caracter educațional. Prima dintre ele a avut loc la Plymouth în Anglia, prin 1996:

-Pentru voi, europenii, dragostea are un sens mai larg, unde intră familia, țara, orașul și multe alte elemente materiale ale vieții, pe când pentru indieni, dragostea este doar o stare de spirit pur romantică, ce poate uni cerul cu pământul, îmi explica un cuplu de tineri din Bombay...

Apoi, după cam zece ani, în America, un alt coleg indian, foarte vesel și pus pe glume, mi-a mărturisit că numele de Radu, este chiar același cu numele unui mare rege în țara lui.

-În cazul ăsta, trebuie să-mi vizitez țara, i-am răspuns fără să clipesc.

Ca o premoniție, am început să citesc mai mult despre India..știam câteva lucruri despre Taj Mahal, cum ar fi culorile fațadei schimbate în funcție de orele zilei și ale nopții, că are peste o mie de încăperi secrete, că, după coranul islamic adus în India de Moguli, totul ar fi o prefigurare a raiului, că, în nopțile cu lună plina, Taj Mahal vorbește cu cerul, și că, o poveste adevărată a pornit de la o femeie care și-a găsit sufletul pereche.. dar realitatea și trăirea pe viu a emoției unei iubiri ce dă naștere atâtor legende, în mod sigur, se va dovedi o experiență fără egal...

Dacă ne gândim că, prin secolul al 17-lea, Marele Imperiu Britanic nu avea de oferit lumii nimic la fel de spectaculos, la care privitorul să spună că “totul a fost construit în ceruri și apoi coborât pe pământ”, spre uimirea și încântarea omului..1661 este anul începerii faimosului edificiu acoperit de harul divin în Agra, un complex arhitectonic a cărui măreție și perfecțiune geometrică încă nu a fost atinsă de mâna omului.. în Anglia, la o sută de ani după moartea Reginei Elsabeta1, Catedrala Sf. Paul și Mănăstirea Westmister erau singurele giuvaeruri arhitectonice de care erau cu adevărat mândri viitorii cuceritori ai Indiei...

Povestea mărețului Taj Mahal, cel mai bine păstrat monument mormânt din lume, începe în Agra, atunci când tânărului împărat mogul, Slaj Janah, i se aduce în haremul din Red Fort, cea mai puternică fortăreață militară din Agra, o fermecătoare tânără pe nume Mumtaz Mahal (Coroana Castelului), fiică de nobili, cu speranța că într-o zi îi va deveni și una dintre soțiile favorite.. la fel ca și în palatele din Orașul Interzis din Beijing, tinerele concubine își așteptau norocul ca niște păsărele închise în colivii de aur.. totuși, spre deosebire de obiceiurile chinezești, adorația fără margini a femeii la moguli, era un prilej bun de a le dărui cele mai frumoase și mai bine șlefuite bijuterii din aur, diamante, jad și rubine-un meșteșug dus la perfecțiune în epoca mogulilor (sec16-18).. numai că, așa cum notează cronicarii de la curte, între cei doi s-a aprins instantaneu o flacără de lumină ce nu avea să se stingă vreodată... mai mult, spre deznădejdea generală, împăratul n-ar mai fi putut să privească în ochi o altă femeie.. chiar și astăzi, privind portretistica vremii, frumusețea vibrantă a lui Mumtaz o face o Venus din Millo a islamismului indian.

Imperiul Mogul se apropia de perioada sa de glorie iar tunurile importate de la turci scurtau perioada de reprimare a oricărei revolte.. este surprinzător faptul că, spre deosebire de Mogulul Suprem din Mongolia, care nu-i înghițea pe străini, Slaj Janah, nu numai că nu-i forța pe indieni să renunțe la religia hindusă și să treacă la islamism, ci, din contră, încuraja toate legăturile cu europenii ce ofereau armament și argint în schimbul mirodeniilor, a bumbacului și a stofelor.. mai mult, la toate expedițiile militare, regele era însoțit de frumoasa Mumtaz, ce-i dăruia din dragoste copil după copil... dar, vai! Pe durata unei expediții militare din nordul Indiei, a 14-a naștere, o fetiță ce semăna leit cu superba ei mamă, i-a adus și moartea doar la treizeci și șase de ani, celei mai iubite femei din Imperiul Mogul, așa cum era adulată Mumtaz..

Moartea sufletului pereche întunecă viața regelui mogul, apoi suferința și izolarea totală îi aduce peste noapte încărunțirea părului și a bărbii.. după câteva săptămâni, revenindu-și încet din tristețe, mogulul își amintește de cele patru rugăminți lăsate cu limbă de moarte de către regina Mumtaz: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, să vină la mormântul ei la aniversări și să-și ajute copiii..

Însă dragostea lui Slaj Janah nu cunoștea margini... într-o zi, s-a hotărât să creeze ceea ce astăzi admiratorii spun că este”o lacrimă pe peretele de piatră al pământului”.. da, decizia a fost luată: monumentul va purta numele Mahal, după cel al soței pierdute...

Mă trezesc ca dintr-un vis romantic, aproape de porțile de intrare în Agra, cu niște tunete și fulgere ce brăzdează cerul și pot dărâma chiar și un imperiu.. cât ai clipi, un nor ucigător, în formă de pâlnie, coboară foarte jos, transformând oamenii în niște neputincioase vietăți cenușii..

Oare voi mai apuca să îmbrățișez, măcar o clipă, eternitatea?!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 22.07.17 10:59:08
Validat / Publicat: 22.07.17 17:17:07
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI

VIZUALIZĂRI: 1398 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Taj Mahal (Perla Coroanei), în toată splendoarea sa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[22.07.17 14:21:46]
»

@glcitizen: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Taj Mahal, AGRA" (nou-creată pe sait)

webmaster
[22.07.17 17:55:37]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILU
[22.07.17 19:22:29]
»

@glcitizen: Aceasta a fost introducerea despre un loc încărcat de multa emoție.

Ce înseamnă dragostea pentru o femeie!?

Știam că Taj Mahal a fost construit pentru o femeie iubită, dar nu știam că ea a murit după a 14 naștere!!!

Ce șansă ai avut să vezi acest loc plin de emoție și istorie.

Aștept continuarea.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
monaserban
[22.07.17 23:04:01]
»

Frumos povestit. Felicitari

glcitizenAUTOR REVIEW
[23.07.17 14:15:36]
»

@webmaster26:

Excelent. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[23.07.17 17:22:52]
»

@ANILU:

Da, e o poveste trista dar sunt si alte lucruri interesante.

Iti multumesc, Anilu.

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.07.17 13:48:16]
»

@webmaster: Va multumesc.

krisstinna
[25.07.17 22:17:52]
»

Malimu: emoționant!

Eram sigură că mă lași cu ochii în soare, pardon, în nori, iar ai numărat caracterele. Mă pregăteam și eu să visez o lecuță și m-ai trezit tu repede

Până la urmă cred că ai făcut bine totuși, nu cred să existe sau să fi existat o asemenea iubire din partea unui bărbat. Ei vor doar ceva, poate mogulul ducea lipsă de „sensibilitate sexuală” și doar femeia aia îi putea oferi. Zic și eu, ca să mă opresc din vis. Și ce, omulețul a cheltuit ceva din banii lui, munciți de el?

Sincer, vorbind serios, abia așteptam să citesc despre acest măreț Taj Mahal. Mi se pare fascinant, am urmărit documentarele despre el, așteptam trăirile tale de... mogul

Eternitatea... este cumva ceea ce cred eu? Ceva dulce? Că doar vorbim despre dragoste în acest review

Felicitări, aștept continuarea, aștept să fii mai darnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[25.07.17 22:19:05]
»

@glcitizen:

Superb!

glcitizenAUTOR REVIEW
[27.07.17 11:03:44]
»

@krisstinna:

Multumesc pentru cuvintele calde, Kriss. Nu gasesti asa usor sufletul pereche..lucrurile au si o mare profunzime spirituala. De fapt, voi incerca o descriere a lui Mumtaz la al 3-lea si ultimul review, chiar dupa o fresca a vremii, cred ca o sa te convinga.. sper sa te fac sa traiesti acolo in următoarele doua descrieri.. mă vei iubi sau ma vei urî-una din doua..

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[27.07.17 11:08:19]
»

@elviramvio:

Sărut-mâna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, glcitizen, monaserban
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Taj Mahal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075615167617798 sec
    ecranul dvs: 1 x 1