GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Încep prin a-i cere scuze doamnei Maria Smeu pentru faptul că am dat titlu acestui review cu sintagma folosita de dansa într-un comment la un alt review. Iniţial am vrut sa pun titlu ,,Taj Mahal - Vis, în marmura alba''. Titlul dat de doamna Maria mi s-a părut mult mai potrivit, şi nu am putut rezista tentaţiei.
Nu vreau să fac şi eu o nouă prezentare a acestei bijuterii arhitectonice, deoarece a fost făcută deja într-un mod foarte frumos de către ,,ghecamelia''. Se impun totuşi unele completări referitoare la minarete şi la decoraţiuni.
Construit fiind în perioada imperiilor mogule, are toate caracteristicile arhitecturii islamice. Ştiut fiind faptul că religia islamica interzice reprezentările antropomorfe, toate decoraţiunile sunt motive florale şi benzi cu texte din Coran scrise cu caligrafie araba. Aceste decoraţiuni sunt din marmura neagra (textele) şi din pietre semipreţioase colorate (motivele florale) intarsiate în marmura alba.
Referitor la minarete, vreau sa precizez că acestea sunt uşor înclinate spre exterior, pentru a se evita o eventuală cădere a lor peste mausoleu în cazul unui cutremur.
Am făcut multe poze din exterior, unde am încercat să prind reflexia giuvaerului în oglinda apei, din interior, pentru e evidenţia decoraţiunile (lumina foarte slaba făcea aproape imposibila obţinerea unor poze de calitate), şi de pe terasa care dădea spre râul Namuna şi spre Fortul Roşu aflat pe celalalt mal al râului (loc de încarcerare a împăratului Shah Jahan după uzurparea de pe tron de către fiul său).
Mi s-a părut curios faptul că deşi erau foarte mulţi vizitatori, noi eram singurii ,,occidentali’’ aflaţi în incintă în acea zi şi la acea oră.
La acest obiectiv am avut drept ghid un tânăr deputat al parlamentului local (statul Uttar Pradesh) membru în Partidului Congresului condus de Sonia Gandhi, nora văduvă a Indirei Gandhi. În seara anterioara vizitării acestui obiectiv am fost invitat de el împreună cu cei doi ghizi ai grupului nostru la aniversarea zilei sale de naştere. Acolo am cunoscut si un producător de filme de la Bollywood, venit la Agra special pentru acest eveniment. Am reuşit să-i impresionez spunându-le ca sunt un adept al filozofiei epicuriste având ca unica deviză de viaţă ,,Carpe Diem'' (trăieşte clipa).
La faza cu servitul tortului am fost şocat de faptul că sărbătoritul a tăiat tortul şi a dat tuturor invitaţilor să mănânce de la el din mana (ca la bebeluşi). Am mai văzut acest obicei si in Romania in cadrul unei comunităţi de ţigani. (Remember? Ţigan = Tiganga = locuitor al ţinutului Gange).
Partidul lui, in momentul de faţă, se afla în opoziţie. La guvernarea Indiei se afla un partid de extrema dreaptă (naţionalist), care a câştigat alegerile în urma dărâmării unei moschei aflata pe un loc sacru al hinduiştilor.
După vizita la Taj Mahal a urmat vizita la Fortul Roşu, temniţa amintitului împărat mogul, iar seara am avut parte de un spectacol Bollywoodian.
Am mers la un teatru, unde se juca o punere în scenă a poveştii de dragoste care a dat naştere Taj Mahalului. Multă muzică, multă culoare, mult sirop, multe lacrimi, oricum ceva nu foarte agreat de europeni.
Trimis de popescu.borsa* in 28.09.10 23:32:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: Tailanda
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 27.17480700 N, 78.04225840 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Putina cultura si putina politica, imbinate intrun review foarte bun. Felicitari!
bun. mi-a placut faza cu locuitorii tinutului gange. poate vreodata ii apuca dorul de tara, cine stie. un vot cu drag
Numele de tigan nu are nimic peiorativ, la fel cum cel muntean, moldovean, ungurean nu are nimic peiorativ. Se aude, domnule Petre Roman?
Incep si eu prin a-ti spune, domnule Popescu Borsa, ca ti-am acceptat scuzele, dupa ce am admonestat impietatea savarsita, cu 400 PMA (Pietricele de Marmora Alba aruncate in clasament) !
Altfel, daca ti-a placut "Paradisul iubirii", afla ca si mie-mi cam place "Carpe Diem"!
Ai dat niste amanunte foarte utile, iar fotografia in care ai surprins Poarta Paradisului este absolut superba!
N-ai scapat nici acum cel mai expus obiectiv turistic, al Indiei, de data asta... parca aici saracia nu mai este asa prezenta, cum spuneai in alt review. Sau mi se pare? Mi-am adus aminte, citind despre spectacolul bollywoodian, ce rauri de lacrimi mai curgeau in sala, la cinema, cand am vazut "Lantul Amintirilor"..
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Taj Mahal, o lacrimă pe obrazul eternității — scris în 16.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit India (XI) — Taj Mahal Agra — scris în 25.01.20 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Taj Mahal, la o bătaie de inimă — scris în 04.08.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Sub cerul din Taj Mahal — scris în 29.07.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Taj Mahal, din suferință și dragoste — scris în 22.07.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Taj Mahal - 'O lacrima pe obrazul timpului' — scris în 03.12.11 de cristina65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Taj Mahal - un monument inchinat dragostei — scris în 26.08.10 de ghecamelia din BRASOV - RECOMANDĂ