GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Hanilor si Micul Han Tatar din BAKHCHISARAI Crimea
Nu este vorba de vreun pui de Genghis Khan, ci de un mic han tătăresc unde am mâncat cel mai gustos şaşlâc (frigărui) de miel.
Am venit in micuţa localitate tătăreasca Bakhchisarai pentru a vizita Palatul Hanilor Tătari, un monument arhitectural aflat de altfel in patrimoniul UNESCO.
Nici nu am parcat bine maşina ca am fost asaltaţi de o mulţime de copii, care la început, nu înţelegeam ce vor. Din semnele pe care le făceau (eu nu înţeleg limba rusa si nici ei nu ştiau engleza), am crezut ca vor ceva de mâncare. Cu greu ne-am dumirit ca de fapt, ei vor sa ne dea noua de mâncare, adică se ne conducă la diversele hanuri din sat. Le-am spus tot prin semne ca după ce vizitam cetatea vom da curs invitaţiei lor.
Palatul se întinde pe o mare suprafaţa de teren si este el însuşi un adevărat oraş, având doua moschee, un cimitir cu doua mausolee, un harem, poarta cu doua minarete, mai multe bai interioare si havuz-uri (fântâni arteziene in aer liber). A fost construit in anul 1532, pe malul râului Churuksu, de către hanul Sahib Giray I, din dinastiei Giray care o condus Hanatul Crimei intre anii 1428 si 1783. În interior sunt o mulţime de magazine cu suveniruri, lucru întâlnit de altfel la toate obiectivele turistice din lume.
La ieşire am fost din nou asaltaţi de copiii care agăţau muşterii pentru hanurile locale. Ne-am lăsat conduşi la unul dintre acestea. Aici, meniu in limba engleza, ioc. Limbajul orătăniilor ne-a fost de mare folos, reuşind sa comandam renumitul şaşlâc de miel, ciorbe, salate si cate o cafea. Hangiţa, o fata tânără, "grasa si frumoasa'' cum sa spune la noi in Maramureş, zâmbea tot timpul si ne-a spus ca ,,ţucărul’’ pentru cafea este făcut de ea. De fapt erau nişte bombonici din zahar făcute in casa. Îmi amintesc ca prin vis, ca am mai mâncat aşa ceva, in copilăria mea. Frigăruile erau din bucăţi de carne de miel, ardei graşi, roşii, ceapa si câteva bucatele mici de seu de oaie. Cred ca asta era secretul reţetei pentru ca le dădea o savoare deosebita. Am plătit foarte puţin cu toate ca am lăsat bacşiş si comision pentru copiii care ne-au adus aici.
Trimis de popescu.borsa* in 21.10.10 15:33:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Liov, Truskavets, Ivano-Frankovski, Cernauti, Odessa, Yalta, Sevastopol.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce-i drept, chiar daca nu intelegem limba tarii unde mergem, suntem cu totii oameni, traim experiente similare si gasim o modalitate sa ne intelegem intre noi, chiar daca uneori trebuie sa o facem mai hazliu, acest lucru ne ajuta sa savuram vacanta respectiva!
Bineinteles ca ne-am amuzat. Imaginati-va cum facea saraca hangita, ca toate animalele.
@wm
Va rog sa mutati review-ul la sectiunea ,,O zi la Bakhchisaray''.
Domnule Popescu, ce spuneti, daca stiu limba (sau sa zicem ma descurc binisor) pot sa ma risc sa fac o excursie fara sa fac rezervare la cazare, excursia prin iunie, Ma refer de la Yalta la Odesa, Am familie cu copii, dar ma gandesc sa nu fiu legat de un anumit loc de dormit, Ce preturi se practica la cazare de la min la max, Si ultima, ce traseu ati avut, prin Moldova? Daca se poate evita Moldova sa o fac? Eu Sucevean cu vama la Siret. Multumesc
La unele din intrebari poti gasi raspunsurile in celelalte review-uri pe care le-am scris despre Yalta si Odessa.
Acum este oră târzie. Promit să revin mâine.
In privinţa cazărilor nu vei întâmpina nici un fel de dificultăţi. Preţurile sunt destul de mici chiar şi la hotelurile cu pretenţii. Un Rixos 5*, 2 pers, demipensiune, 120 € iar la cele populare te încadrezi la sub 40 € 2 pers, cu mic dejun. În Odessa există şi varianta cazării la apartamente private.
Daca nu vrei sa traversezi Moldova va trebui sa faci un ocol considerabil.
Nu vad nici un motiv pentru care ar trebui evitata Moldova. Poate Transnistria.
@cardone
Mulţumesc pentru mesajul de pe privat.
Am vrut să-ţi răspund tot pe privat dar ai dezactivată opţiunea „mesaje private”.
Mă bucur să pot fi de folos celor ce vizitează site-ul AFA.
Dacă mai sunt întrebări, cu cea mai mare plăcere. Până in iunie mai putem povestii.
Traseul pe care l-am urmat eu este specificat şi pigmentat cu poze în celelalte review-uri.
Nu trebuie să votezi pentru că sunt RETRAS din concurs.
Va rog să ataşaţi acest fragment video:
http://youtu. be/v2gTXO8ELHM
As putea spune [că amfostacolo] 30 de minute. In august 2008. Atat am stat pe-aici, suficient cat sa dau banii pe niste prostii. Promit sa revin cu poze (in sensul ca am vreo 2 )
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)