ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
10 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Byblos - lectie de istorie

TIPĂREȘTE URM de aici

Orasul Byblos sau Jbeil, este asezat pe o stinca din gresie, la vreo 50 kilometri distanta de Tripoli. Daca nu este primul oras fenician, atunci este sigur in topul celor mai vechi orase locuite continuu in toate epocile preistorice. Se spune ca el ar fi fost construit de insusi Dumnezeu.

Aici s-au descoperit locuinte unicamerale, cu pardoseala din piatra macinata cit si arme din perioada neoliticului apartinind unor pescari, locuinte vechi de vreo 8000 de ani.

In perioada calcolitica se mentinuse acelasi stil de viata, insa s-au descoperit elemente noi in ceea ce priveste obiceiul de inmormintare. Trupurile decedatilor erau introduse in vase mari de ceramica si ingopate impreuna cu bunurile lor cele mai de pret.

Legaturile cu Egiptul s-au dezvoltat pina la inceputul epocii bronzului, orasul devenind un important centru maritim de transport al lemnului pe Marea Mediterana. Lemnul de cedru era folosit in constructia de nave, obiecte funerare, etc. In schimbul lemnului, ei trimiteau spre Egipt alabastru, un fel de ghips cu aspect de marmura alba strabatuta de vine transparente, intrebuintat la fabricarea unor obiecte ornamentale (vase, mese), aur, fringhie si papirus. Orasul a devenit unul bogat si dezvoltat, motiv petru care a fost atacat de triburi de amoriti din desert citeva sute de ani mai tirziu, amoriti care au incendiat orasul in zona de coasta.

Odata ce acestia s-au stabilit aici, au si inceput reconstructia, timp in care s-au reluat legaturile comerciale cu Egiptul, de unde se timiteau spre Byblos tot felul de obiecte valoroase. Aceste comori au fost descoperite in mormintele regilor si astfel s-a constatat ca orasul fusese intr-o continua dezvoltare economica si sociala.

In jurul anului 800, in acest mediu de dezvoltare economica, a aparut cea mai importanta realizare a fenicienilor care a fost alfabetul prin simplificarea vechii scrieri cuneiforme si au atribuit fiecarui sunet cite un semn grafic. Dovada a fost inscriptia de pe sarcofagul regelui Ahiram din Byblos.

Se spune ca primele nume ale orasului au fost Gubla si apoi Gebal. Orasul de pe coasta a fost numit Canaan. Grecii veniti mult mai tirziu in oras l-au numit Byblos care inseamna papirus. Orasul a fost repede elenizat si Byblos a adoptat cultura si obiceiurile grecesti, cultura care a persistat si in timpul perioadei romane.

Istoria scrie ca in timpul primului an I. Hr, romanii, sub conducerea lui Pompei au cucerit Byblosul alaturi de alte orase feniciene. In Byblos, pe vremea romanilor s-a construit o strada marginita de o colonada ce inconjoara orasul, coloane, bai si mai multe temple.

Din cauza materialelor de proasta calitate si a gresiei moi, exista foarte putine costructii care s-au pastrat, apartinind perioadei bizantine. Alte pietre au fost luate si folosite la construirea cladirilor noi. Tot in aceasta perioada orasul a devenit scaun al unui episcopat crestin.

In timpul dominatiei arabe din anii 637, orasul a scazut ca importata, insa a trait o perioada de pace sub forma unui oras pescaresc iar ramasitele sale antice au fost acoperite cu pamint.

Mai tirziu, cind s-au inceput sapaturile aheologice s-a constatat ca ruinele vechii asezari antice fusesera acoperite de o movila de pamint ce avea o inaltime de 12 metri.

Orasul antic Byblos avea toate elementele unui oras medieval, cum ar fi :zidul de imprejmuire, caterala, castel si ce era cel mai important, turnul de aparare impotriva inamicilor care veneau pe mare, ca apoi sa fie modificat intr-un oras de tip otoman avind bazar (care exista sin in zilele noastre) moschei si case.

In anut 1924, un egiptolog de origine franceza a inceput cercetarea si timp de 3 ani a gasit dovezi concludente asupra relatiilor comerciale intre Byblos si Egiptul antic. Un an mai tirziu munca i-a fost continuata de Maurice Dunand care, la virsta de 26 de ani a venit in Liban sa descopere istoria antica. Dupa doi ani a devenit manager al sitului arhelogic din Byblos iar în 1940 director de antichitati la Inalta Comisie a Frantei pentru Siria si Liban.

Fac o paranteza si va mai spun, daca nu ati adormit pina acum, ca acest arheolog a gasit in timpul cercetarilor sale peste 45 de mii de obiecte si piese de muzeu insa in anul 1975, la inceputurile razboiului civil care a avut consecinte tragice de peste 150 de mii de morti si raniti, sute de mii de familii stramutate, pagube materiale evaluate la peste 30 miliarde de dolari, a fost nevoit sa se retraga din aceasta zona de conflict lasind in urma lui pasiunea si dovezile de netagaduit ale vechiului oras fenician.

Si acum povestea mea :

Coborind din masina am gasit un oras curat, modern, dar cu o inima antica. Strazile erau intens circulate de masini. Gunoaiele erau adunate de peste tot de firmele specializate. Am retinut ca unii incarcau sacii cu gunoaie in masina iar altii butonau la telfoanele mobile. Mi s-a parut amuzant cum, desi pareau saraci, aveau totusi telefoane de ultima generatie. Un zid inconjoara orasul si are o arcada prin care poti trece direct in partea de sus insa noi am ales sa mergem in jos, spre port.

Vechiul port este protejat de mare de o fisie de pamint inalta si stincoasa. Inca se pot vedea ramasite ale orasului vechi alaturi de constructii moderne cu pereti de sticla. In port sint zeci de terase pline cu turisti, barcute de agrement si tot felul de vase de pescuit. Strdutele sint inguste, pavate cu piatra cubica, in panta (de iesise fum din rotile unui "gipan" care incerca cu greu sa urce. fiind in urma lui si neavind unde sa ma refugiez, am crezut ca ma face afis daca ii scapa frina. era o cocoana la volan si ambitioasa cum sint femeile, a reusit sa treaca cu bine de pericol)

. Am coborit pe plaja de piatra si pot sa spun ca erau ceva gunoaie pe care cumata nu m-a lasat sa le fotografiez, zicind ca fac reclama negativa locului.

Oamenii sint prietenosi, mi s-a intimplat ca sa vad la o casa, printr=un geam, un ciine. Nemiscat fiind, am crezut ca e bibelou insa cind s-a declansat flashul, ciinele a sarit de pe masa si a venit mai aproape de geam. Am vrut sa ii ac o alta poza si am inghetat cind unbarbat si-a facut aparitia si in loc sa ma izgoneasca sau sa se uite urit la mine, a apucat ciinele de lesa si a stat cu el pina am reusit sa mai fac o fotografie. Mi-a zimbit frumos asa cum o sa vedeti in pozele ce le voi atasa.

Ce e de vizitat in Byblos:

1. Castelul cruciat -este i inconjurat de un zid inalt de piatra si intrarea de face zilnic intre orele 8.30 si 18. Biletul de intrare este de 6000 lire pentru turistii straini, 4000 lire pentru cetatenii libanezi si 1500 lire pentru studenti. Nu stiu daca si studentii straini beneficiaza de acest tarif.

2. Muzeul figurilor de ceara care care ilustreaza scene din viata de ieri si de azi a Libanului. Exitsta taxa de intrare insa nu am reusit sa il vizitam desi am asteptat la intrare mai bine de jumate de ora pe nepoata care si-a comandat o bratara gravata pe loc. Nu stiu sa va spun cit era taxa. Insa daca cineva ajunge in zona, trebuie sa viziteze muzeul.

3. O serie de biserici si manastiri cum ar fi Mar Semaan si Mar Nohra, sapate in piatra.

4. Ultimul, dar nu cel din urma este bazarul cu suveniruri ce isi marcheaza intrarea imediat linga ruinele castelului. Daca nu esti grabit,poti asculta o melodie cintata la chitara de un artist stradal .O straduta plina ochi cu magazine si marfuri de tot felul. De la haine traditionale si costume specifice zonei pina la haine moderne si chiar chinezarii, de am crezut ca am gresit continentul. Incaltaminte buna sau doar de unica folosinta. Vase din ceramica si portelan, instrumente muzicale chiar ca cele ale tobistului meu peferat, seminte si condimente de tot felul, bijuterii mai mult sau mai putin pretioase si alte cite si mai cite.

Ce m-a frapat aici, a fost ca la o terasa, un baiat care servea ceva de mincare, avea uniforma si capul acoperit cu o casca de plastic, semn ca regulile privind igiena sint foarte bine respectate.

Inchei acum desi as putea sa va mai povestesc multe si marunte sau vrute si nevrute, insa am citeva "sule in coaste" de la colegii AFA care sint cu sufletul la gura pentru a afla mai multe din aventurile mele in Liban.

Rog webul sa publice acest articol (in regim de urgenta :))) fara puncte. Asta, asa ca sa ii fac surpriza lui Dorgo si sa afle ca n-am scris chiar pentru a cistiga un bilet de avion ci pentru ca imi place competitia. Si pentru ca am cu ce!!!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adri-nico in 27.03.16 18:58:58
Validat / Publicat: 27.03.16 19:28:39
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 3850 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 ati mai vazut un trandafir cu tepi asa de mari?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2041 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.03.16 19:27:05]
»

Rog webul sa publice acest articol (in regim de urgenta ) fara puncte.

Rugăminţi îndeplinite, ambele — retras PMA STD; review-ul se poate vota doar simbolic.

Şi-am preferat să dau "prioritate" publicării "de urgenţă" considerând că va contribui la o calmare a unor spirite uşor inflamate, prea-uşor "uşor-inflamate"

iulian68
[27.03.16 19:52:28]
»

@webmaster: După cum vad eu, acest articol ar trebui clasificat mini ghid. De ce e fără puncte?

PS @adri-nico scrie despre gradina zoologica sau despre vreun acvariu, alea vor fi punctate!!!

adri-nicoAUTOR REVIEW
[27.03.16 19:59:42]
»

@iulian68 - dragul meu coleg, iti multumesc pentru sfat insa cred ca nu mi=ai citit cu atentie articolul. Am cerut personal ca acesta sa fie publicat fara puncte pentru a face loc celor care dau din coate (sau nu) sa ajunga in top doar pentru a vina in bilet de avion.

Dupa cum ma cunoasteti, v-ati dat seama ca eu am scris de placere si nu am asteptat saptaminile in care premiile erau in bilete de avion sau mai stiu eu ce alte oferte tentante.

Sint mult mai interesata sa fiu impreuna cu voi (unii chiar mi-ati devenit prieteni de nedespartiti) la intilnirile noastre si vreau sa ma crezi ca imi plac ca adminul sa ma strige la microfon. Daca la inceput am fost numita Spumoasa siteului, acum era gata sa imi ea lacrimil cind am auzit cum m-a descris Adminul. Asta nu e premiu? Ce mai conteaza restul?

Oricum, multumesc tuturor pentru sustinere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][18 voturi]
webmaster
[27.03.16 20:01:23]
»

@iulian68 - iar te pripeşti!!

Şiii... şi tu ţii să te dai "specialist la fotbal & orice [MG]"???

maria55 †
[27.03.16 20:02:23]
»

@adri-nico - hai bravos... m-ai facut sa plang!

A fost o lectie... buna pt noi toti, dar sper sa fie si pt cei care nu stiu sa joace cinstit!

Esti de admirat... altruist-o!!

iulian68
[27.03.16 20:06:05]
»

@adri-nico: ne trădezi așteptările! Câștiga tu și renunța la premiu!!!

iulian68
[27.03.16 20:08:31]
»

@iulian68: gata sunt liniștit! Bravo adriana! Jos pălăria! ????????????

roth
[27.03.16 20:10:13]
»

Adri am si eu o curiozitate, in poza 6 ai filmat de aproape sau trandafirul este cu adevarat un copacel? pare o tulpina seroasa.

iulian68
[27.03.16 20:12:21]
»

@webmaster: gata, m-am fript un pic dar mi-a trecut! ????Scuzați va rog! ????????????

adri-nicoAUTOR REVIEW
[27.03.16 20:13:12]
»

@iulian68 - Mi-ai anticipat surpriza! Acum stiu ca sint iubita de voi si asta face mai mult decit toate avioanele zburatoare de pe cer.

Eu consider ca ecoul lui Andox de la Charbel a fost de departe cel mai frumos moment al meu de cind scriu pe AFA!

@ Maria, draga de tine, ai sughituri mai mari si mai adinci decit cele de la prima ta premiere in cadrul Galei AFA. Nu stiu despre ce conducere la aeroport vorbeai tu, insa cine stie, poate inca o sa ai sansa asta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[27.03.16 20:20:21]
»

@roth - Intr-adevar e gros, nu am mai vazut asa ceva. fa si tu comparatia cu dala de piatra de pe strada care are vreo 30/30 cm. e de aproape insa nu chiar atit... de aproape.

mishu
[27.03.16 20:21:08]
»

Azi am citesc cate ceva din cele mai recente articole precum si ecouri. Incercati sa fiti blanzi unii cu altii altfel avem cu totii de pierdut si am vazut aici nume valoroase. Ce-i drept eu am luat-o cu articolele dint toate directiile posibile, cand articole, cand ecouri cand articole, tocmai am revenit dintr-un weehend prelungit minunat despre care o sa va povestec in curand. Libanul este o destinatie aparte si informatia merita sa fie impartasita. Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Carmen Ion
[27.03.16 20:25:59]
»

@adri-nico - E decizia ta să postezi articolul fără puncte, aşa că n-am ce comenta.

@all: Ştiţi care e concluzia mea după nenumărate discuţii despre cine şi câte reviewuri postează pentru biletul de avion (fir-ar el să fie de bilet, de parcă ar costa o avere ) şi cine exclusiv de dragul de a scrie? Concluzia mea e că de pe urma a 5-6-8-10 reviewuri postate de un user pe săptămână, AFA are numai de câştigat: 1) trafic mare pe site, 2) iar noi, userii, câştigăm de pe urma muncii lor la capitolele informaţii şi poze frumoase.

Aşa că n-avem a ne plânge, totul e bine, bine, e foarte bine, cum zicea un cântec mai vechi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[27.03.16 20:33:19]
»

@mishu - Draga Mishulica, multumesc! Si eu am fost plecata de ieri si am revenit pe seara (azi)asa ca nu sint chiar la curent de ceea ce s-a intimplat in ultimile ore.

Multumesc lui Dumnezeu ca n-am avut internet ca altfel cine stie ce pateam. Acum stau si rid ca proasta iar altii pling de ciuda. Unii ca n-am vrut puncte, altii ca tot despre Liban am sa scriu... ca sa nu mai zic de persoanele care nu vor (apuca) biletul.

O sa laud si sa recomand Libanul atit timp cit, daca cineva se va duce acolo, nu va plinge ca n-are ce vedea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
elviramvio
[27.03.16 20:37:34]
»

@adri-nico -

Premiul tau este aici in sufletele noastre!!!

adri-nicoAUTOR REVIEW
[27.03.16 20:39:26]
»

@elviramvio - exact! sau invers, voi in sufletul meu!

dorgo
[28.03.16 07:55:13]
»

@adri-nico - Adri-Nico, nici nu stii cat ai crescut in inima mea, cedand locul unu si implicit zborul, ocupantei locului doi, lucru pe care l-am facut si eu de 4 ori pana acum si m-am simtit excelent...

ioana74
[29.03.16 11:43:10]
»

Un adevarat regal de poze draga mea, ai surprins atat de bine specificul locului, parca ne-ai introdus si pe noi in atmosfera locala. Lucru pentru care iti multumesc!

adri-nicoAUTOR REVIEW
[29.03.16 11:54:15]
»

@dorgo - Ce subtil vrei sa ma faci tu de creier...

Multumesc pentru ca ma ai in inima. E o evolutie.

@Ioana, din toate orasele am sute e poze. Cind o sacriu un articol cu marea, cred ca am sa pun vreo 50 doar cu acelasi peisaj luat in zile si momente diferite ca sa vezi cit de schimbata e o fotografie fata de alta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, dorgo, elviramvio, ioana74, iulian68, maria55, mishu, roth
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Tripoli şi împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056622982025146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1