ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

O jumătate de zi în Silistra / Bulgaria

TIPĂREȘTE

N-am scris niciodată de Silistra, cu toate că, dorind să mai evadăm din cotidian, mergem în plimbare de câteva ori pe an. Azi am fost din nou. Silistra este orașul  bulgăresc situat la Dunăre, la graniță cu orașul Călarași, nu mare, dar îndeajuns ca să atragă călărășenii, constănțenii, și nu numai, care-și pot cumpăra ți*ări mai ieftine (da, statul bulgar nu percepe așa taxe mari), care merg la cumpărături, la un prânz tradițional bulgăresc sau la o plimbare pur și simplu. 

Am plecat din Calărași pe la ora 10 spre Chiciu, 9 km sunt, locul de pe malul românesc al Dunării de unde am luat bacul (feribotul) spre malul celălalt al Dunării, aflat în județul Constanța. Ca paranteză, pe traseul acesta se poate ajunge pe litoralul românesc, printr-o zona superbă a Dobrogei. Este un alt traseu decât cel clasic, pe autostradă. O experiență minunată.  Noi mai ieșim la plimbare cu biclele pe aici, dar mai mult mergem pe lângă ele, dealurile Dobrogei punându-ne greu la încercare sufletul.

Prețul trecerii Dunării este 55 lei cu autoturismul și 5 lei ca pieton. Prima trecere a bacului este la 7 dimineața, iarna, și 6 dimineața, vara. Noi am lăsat mașina la Chiciu, urmănd să hălăduim per pedes prin Silistra. Bacul traversează Dunărea în cca 15 minute. De la debarcare până în vamă, 5 minute. La vamă stai în funcție de aglomerație. Noi am trecut azi în 10 minute.

(La Chiciu- Călărași sunt două restaurante cu mâncare foarte bună. Servirea lasă puțin de dorit, dar view-ul senzațional compensează. În vara asta o să povestesc despre ele, bineînțeles dacă o să mănânc acolo.)

Silistra nu oferă prea multe locuri de vizitat, doar două dorind să le menționez aici, anume: turnul de televiziune aflat pe dealul din periferia orasului și cetatea otomană vizitată de noi acum vrei trei ani, parcă, fortul Medzhit Tabiya, care adaposteste si un mic muzeu de istorie.

Odată trecuți pe pământ bulgăresc, am schimbat lei în leva. 2,57 lei = 1 leva. La țigări ne-am dus prima dată, ca să scăpăm de grijă. Poate interesează pe cineva, Marlboro gold, 63 leva cartonul. Apoi, am luat-o la pas spre centru. Silistra este rămasă încă în comunism, investițiile fiind abia la început pe partea de infrastuctură, iar clădirile mai gri ca ale noastre. Nu ne deranjează.  

La terasa la care am poposit pentru a gâlgâi o bere Șumensko și un esspreso machiato mai multă lume ca la terasele din orașul meu. Multe femei cu copii, multe grupuri de doamne pensionare, mulți domni eleganți, ceea ce la noi mai rar găsesti la ora prânzului (vorbesc de orașele mici). Întotdeauna am admirat acest aspect la bulgari. Șumensko 4 leva, cafeaua 2,5 leva.  

Așaaaa! Am ajuns să povestesc principalul nostru obiectiv atunci când ajungem în Silistra. Masa de prânz. Am mâncat de-a lungul timpului mai multe feluri de mâncare în Silistra, dar nimic nu se compară cu locul ăsta de lângă piața lor, loc în care ne delectăm cu mici (era o legendă c-ar fi din carne de măgar), chiftele și cârnăciori bulgărești de vițel. Toate alt gust decât ale noastre. Berea servită și ea. Nota în foto. Desertul l-am luat din Billa, tiramisu la pachet, pe bancă în parc.

Niciodată, în vizita noastră regulată pe care o facem la Silistra, nu am omis plimbarea în parc. Este cam printre puținele locuri modernizate, fiind situat pe malul Dunării, cu o priveliște superbă.  Noi stăm aici cu ora, soția citind, eu admirând frumsețile locului. Da, și alea. Așa am procedat și astăzi.   

Ora 15 ne-a prins în drum spre bac. Îmbarcarea, acasă, în pat.  Frumos!


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 02.03.24 16:06:40
Validat / Publicat: 02.03.24 16:36:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Veliko Târnovo, Balcick, Sozopol
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 3228 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Pom cu mărțișoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.03.24 16:43:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Silistra, SILISTRA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Turtucaia]

tata123 🔱
[02.03.24 19:07:14]
»

@vladix18: O opțiune de plimbare interesantă și câteva ponturi utile, mulțumim. În 2017 ne-am oprit pentru câteva ore în Silistra pentru cele câteva obiective istorice. Am apreciat și noi Grădina Dunăreană - parcul de pe malul fluviului, unde se află ruinele cetății antice, apoi am făcut câțiva pași pe străzile din preajmă (vezi impresii). De asemenea, am vizitat la marginea orașului fortul otoman Abdul Medjidi, singura fortificație păstrată integral dintr-un întreg lanț de asemenea lucrări de apărare din jurul Silistrei (vezi impresii). Mi-a plăcut ceea ce am văzut atunci în orașul dunărean de pe malul bulgăresc.

P. S. Mărțișorul este un obicei care sub diverse forme/variante apare la mai multe popoare balcanice. Bulgarii îl pun în valoare foarte bine, după cum se observă în fotografii.

Numai bine!

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[02.03.24 19:38:11]
»

@tata123 🔱: Și eu vă mulțumesc! Într-adevăr, deosebite și articolele dvs. Mai ales din punct de vedere istoric. De multe ori am căutat informatii despre istoria locurilor, dar nu am găsit. Acum, le-am citit la dvs. Ehe, e bine c-am revenit aici! 🙂

crismisPHONE
[03.03.24 09:50:16]
»

@vladix18: Am trecut de multe ori cu bacul Chiciu - Ostrov, de obicei când mergeam în vacanță prin Bulgaria sau Grecia. De vreo 2 ori, când se lucra la Podul Prieteniei, am preferat să traversăm pe la Chiciu și apoi am urmat șoseaua ce urmărește linia Dunării, de la Silistra la Ruse și care e un drum absolut minunat! E liberă, peisajul frumos, e și o rezervație naturală pe-acolo, ne-am propus să ne ducem special cândva, dar uite că încă nu s-a nimerit.

Și în Silistra țin minte că am înnoptat o dată, în vara lui 2019, când am făcut un circuit cu mașina în Turcia. Am stat intr-un hotel fain, chiar pe țărmul Dunării, iar a doua zi dimineața ne-am plimbat prin Grădinile Dunării și am fost impresionați de felul cum bulgarii au reușit să integreze vechile ruine într-un asemenea spațiu de agrement. Și prin oraș ne-am plimbat un pic și ne-a plăcut...

Fain articolul tău, bune ponturile, mulțumim și mai așteptăm! 🙂

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[03.03.24 09:56:56]
»

@crismis: mulțumesc! Ne mai 'auzim'! 🙂

mishu
[16.03.24 17:14:12]
»

@vladix18: Primul lucru pe care l-am facut a fost sa verific distanta Bucuresti Calarasi, asta deoarece mi-a placut articolul si consider ca astfel de iesiri de cate o zi sunt minunate.

Si daca mai si punem ca pare un orasel linistit unde sa poti sta in parc cu o carte in mana, sa te relaxezi, chiar consider o zi petrecuta frumos.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[16.03.24 18:19:39]
»

@mishu: mulțumesc tare mult! Vă aștept la Călărași!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Silistra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052627086639404 sec
    ecranul dvs: 1 x 1