ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2012
DE RoF*
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Blaj
    ÎNSCRIS: 02.10.12
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    OCT-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    98.75%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Excursie de o zi la Murnau si Staffelsee

    Ilustrație video-muzicală
    Helene Fischer - Und morgen frueh kuess ich dich wach


    TIPĂREȘTE

    Despre Murnau am Staffelsee (vezi site oficial) se pot spune destule. Este un mic orasel in sudul Bavariei, pe malul lacului Staffel (in germana „Staffelsee”, pentru ca aici toate lacurile poarta denumirea de „See”), situat la vreo 70 km la sud de Munchen. Daca mergi putin mai la sud de Murnau (cca. 25 km), ajungi la Garmisch-Partenkirchen, unde practic esti deja in Alpi.

    Murnau este de asemenea centru cultural in care se desfasoara nenumarate evenimente artistice, festivaluri, sunt expozitii permanente de pictura, dar totodata e o statiune de munte apreciata de germani dar si de straini. Oraselul – mai degraba un „targ”, asa cum singur isi spune, este foarte vechi, atestat documentar undeva la 1100. Prin secolul IX a fost devastat de un incendiu, fiind ulterior recladit. Aici s-au stabilit o multime de personalitati ale vietii artistice, printre care doi pictori ale caror opere sunt acum gazduite de catre muzeul local: Gabriele Münter si Vasili Kandinski, despre care voi vorbi putin mai tarziu.

    La Murnau poti merge in orice anotimp fiindca nu te vei plictisi, ai o multime de alegeri: te poti plimba pur si simplu prin oras sau pe inaltimile din apropiere, poti alege sa faci acelasi lucru pe malurile lacului Staffelsee, ori cu diverse ambarcatiuni pe lac, poti inchiria biciclete pentru plimbare pe doua roti, ori te poti plimba cu trasura dupa asfintit. Iarna daca vei merge, poti opta pentru cross-country skiing sau pur si simplu poti patina pe apele lacului inghetat.

    Ducandu-ne acolo, noi am ales sa vedem orasul si sa ne plimbam prin natura, urmand unul din traseele indicate intr-o brosura turistica.

    Ca mijloc de deplasare, ai fie masina (de la Munchen catre sud pe A95, apoi cativa km pe un drum local, ajungi in mai putin de 1 ora daca traficul nu e aglomerat), fie trenul – dar despre asta imi pare rau, nu va pot da informatii, pentru ca nu l-am folosit. Oricum, nu e greu de aflat, in oricare din statiile de metrou din zona.

    Asadar, plecam cu masina intr-o dimineata de toamna destul de tulbure inspre Murnau si avem noroc de trafic lejer, fiind intr-o zi lucratoare a saptamanii. De obicei, in weekend traficul pe autostrada e infernal pina la intersectia de unde drumul catre Murnau se desparte de cel catre Garmisch. Cauza e ca in weekend o multime de localnici si turisti merg inspre munti, catre Garmisch sau mai departe.

    Odata ajunsi la Murnau, gasim o parcare gratuita si ne indreptam inspre centrul de informare al vizitatorilor situat in centrul orasului. Aici gasesti o multime de brosuri care includ si harta orasului cu traseele indicate (acestea le primesti gratuit), ori poti cumpara ghiduri turistice mai complexe (in jur de 15 EUR), carti postale, albume cu fotografii, diverse materiale video si audio. De asemenea, poti pune intrebari personalului de acolo, pentru a obtine cat mai multe informatii despre ceea ce te intereseaza.

    In cele mai multe dintre orasele in care am fost, am gasit asemenea „visitor’s center”, a caror utilitate am probat-o nu numai o data.

    Odata ce ne-am luat informatiile necesare si ne-am „dotat”cu o brosurica si harta orasului, am pornit in explorare. Din imediata apropiere a centrului vizitatorilor, ajungi direct in centru, unde, pe strada principala ca sa-i spun asa, traficul este doar pietonal.

    Ne oprim deseori sa admiram cladirile pitoresti, unele cu picturi exterioare, cum este Primaria. Ca de obicei in Germania, multe biciclete, unele in asteptarea stapanilor, altele in mers, caci aici (ca si in alte orase germane pe care le-am vazut), bicicleta e un mijloc de transport de baza, utilizat de persoane de toate varstele (fara a le fi teama ca vor muri striviti sub rotile vreunui camion ori izbiti de toate zidurile de mai stiu eu ce idiot pe patru roti). Nici nu e greu, deoarece pretutindeni exista piste pentru biciclete, iar acolo unde traficul e restrictionat mijloacelor auto, bicicletele sunt la ele acasa.

    Fotografiem cateva cladiri interesante, apoi, privind in dreapta noastra, sus pe deal se vede castelul orasuluui, transformat in prezent in muzeu („schlossmuseum”). Intr-adevar, in brosura noastra ne este indicat traseul inspre aceasta cladire, asadar pornim pe straduta ce duce pe deal. Panta e mare dar drumul e scurt si in final, urcand cateva scari, ajungem in dreptul caldirii, pe care decidem s-o admiram de data aceasta doar pe dinafara. Am hotarat aproape la unison ca nu intram sa vedem expozitia de pictura, ci mai bine ne plimbam pe-afara. Ziua e destul de inchisa si cerul innorat, asa ca daca se va porni ploaia, probabil vom ajunge sa vizitam muzeul.

    Urcusul nu se opreste aici, straduta coteste de vreo cateva ori pe deal si finalmente ajungem sus. Aici, un mic parc cu alei si multa verdeata, dar dintr-o data nu ne mai descurcam, caci dispar tablitele indicatoare de pe strada. Ciudat, ne aflam totusi in Germania! Ne uitam iar in brosura si alegem sa mergem pe un traseu care duce la „casa rusa” a Gabrielei Münter.

    Drumul urca mai lejer acum, la un moment dat trecem (neasteptat!) pe un pod peste calea ferata si incepem iar sa urcam. Pe masura ce mergem, se vede ca ne departam de orasel, acesta ramane tot mai jos si in fata avem tot mai multi copaci si verdeata. Se pare ca ne indreptam spre o zona cu case aflate pe deal, la marginea orasului.

    Ajungem in sfarsit la casa Münter, dar este inchis. Suntem dezamagiti, insa ne bucuram sa admiram chiar si de afara casuta cocheta cu mansarda, pridvor si obloane albastre si muscatele de la ferestre.

    Citim pe o placuta instalata afara si aflam ca aici si-au petrecut cativa ani impreuna, pictorii expresionisti Gabriele Münter si Vasili Kandinski, in anii de inceput si secolului XX.

    Kandinski, nascut la Moscova, emigreaza in Germania si se indragosteste de Gabriele Münter, fosta sa eleva, la scoala de pictura pe care o intemeiase acesta. Cei doi obisnuiau sa picteze natura, imortalizand peisaje din imediata apropiere a casei in care traiau, ori cladiri binecunoscute din Murnau.

    Cu toate ca in timpul razboiului – rus fiind – Kandinski este expulzat in Rusia de catre nazisti, cea mai mare parte a operei sale, precum si a Gabrielei Münter, se pastreaza la galeria Muzeului de Arta din Munchen.

    Ne odihnim putin aici si ne lasam gandurile purtate catre trecut, apoi pornim mai departe in plimbarea noastra. Ajungem intr-un punct de belvedere, de unde se spune ca intr-o zi foarte senina, poti vedea cateva dintre varfurile importante ale Alpilor. Din pacate, ziua aleasa de noi e una innegurata. Nu-i nimic, ne bucuram si asa de ea, dar plecam mai departe.

    Coboram de pe deal, admiram stradutele laturalnice cu multa verdeata si case foarte elegante, de oameni instariti, cu gandul sa ajungem la Staffelsee. Ne indreptam catre locul unde parcasem masina, apoi in cateva minute, ajungem la lac.

    Desi e unul dintre lacurile mai mici ale Bavariei (incomparabil mai mic decat Starnbergersee de exemplu, pe langa care treci in drumul catre Murnau, de vazut si acesta), totusi ti-ar lua o zi intreaga daca ai vrea sa-l parcurgi de jur imprejur, pe jos. Nici nu este in intentia noastra asa ceva, vrem doar sa ne plimbam o vreme pe langa el.

    E ceata pe lac, dar vedem cateva ambarcatiuni si desigur, o barca cu pescari. Ratele, la ele acasa, vin imediat catre mal cand te vad acolo, fiindca stiu ca vor primi de mancare. Din pacate n-avem ce sa le dam, dar o poza putem sa le facem. Dupa o vreme, pleaca dezamagite, macanind...

    Petrecem cam o ora mergand pe malul lacului si dintr-o data, constatam ca ni s-a facut foame, ceea ce ne scoate din visare si ne aduce cu picioarele pe pamant. Pornim in cautarea unui loc unde sa mancam ceva, lasandu-ne la voia intamplarii.

    Vedem indicatoare cu tot felul de restaurante, dar constatam ca trebuie iar sa mergem cu masina, caci noi suntem la lac, iar restaurantele in oras sau in imediata lui apropiere. Ajungem iar langa oras, lasam masina si incepem sa mergem in directia dorita. Si aici avem parte de un peisaj frumos, caci trecem printr-un parc, mai degraba o padurice, unde mergand pe alee calcam in picioare un covor de frunze moarte.

    Ajungem intr-o zona frumoasa, in care din loc in loc apar mici restaurante, unele cu terase dragute si imbietoare. Suntem atrasi de un restaurant italian, o pizzeria cum isi spun.

    Hai la italieni, de obicei la ei se manaca bine si ne atrage si locatia draguta (in timp ce scriu, caut si gasesc si site-ul lor

    Intram la Alfredo, nu e aglomerat desi suntem la pranz. Aflam putin mai tarziu motivul, de la cel care ne serveste: peste o ora si ceva vor inchide pentru pauza, urmand sa redeschida peste catva timp, pina seara, tarziu. Ciudat program ne-am spus, insa socotim ca timpul e destul pentru ceea ce avem noi de facut acolo.

    Comandam intai cate un schnaps, care nu e tare dar merge de minune, fiindca afara e deja racoare bine. Ne incalzim rapid si comandam asa: Risotto cu fructe de mare, paste – cred ca lasagna si cel de-al treilea dintre noi, ia o salata, nu mai tin minte de care.

    La sfarsit luam cate un espresso si constatam ca se apropie ora inchiderii. Platim cam 50 de EUR pentru 3 persoane, ceea ce nu e nici scump dar nici ieftin, tinand cont ca nu pleci foarte satul (dar nici nu ramai nemancat). Pentru totala saturatie, trebuie sa ai grija sa iei intodeauna si anti-pasti.

    Iesim sa vedem cum arata si terasa, care insa e goala fiindca afara e rece de-a binelea. Mai zabovim totusi prin zona, plimbandu-ne agale catre locul unde lasasem masina.

    In scurt timp, plecam multumiti fiindca am petrecut o zi frumoasa si ne promitem ca vom reveni candva, intr-o zi cu mai mult soare. Am vazut multe, insa totusi destul de putine in raport cu ceea ce ofera Murnau, dar nu le poti face pe toate intr-o singura zi.

    Daca ajungeti in zona, vizitati neaparat si Murnau, un orasel pitoresc si romantic.


    [fb]
    ---
    Trimis de RoF* in 08.10.12 08:30:23
    Validat / Publicat: 08.10.12 09:54:02
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoF*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Murnau am Staffelsee - Schloss-muzeum (castelul transformat actualmente in muzeu)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [08.10.12 09:14:51]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    Dan S
    [08.10.12 10:10:55]
    »

    @RoF: Felicitari pentru articolele dv. ! Sunt foarte utile si pline de "picanterii" interesante! Lucrez in domeniul turismului, si va pot spune doar, ca sunt reviste de specialitate care nu reusesc sa surpinda sau sa creioneze o imagine atat de sugestiva cum reusiti dv. Inca odata: felicitari! Cu stima: Dan Samoila

    RoF*AUTOR REVIEW
    [08.10.12 10:29:35]
    »

    @Dan S: Va multumesc frumos, ma bucur ca va place ce cititi!

    webmaster13
    [08.10.12 11:15:43]
    »

    Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

    RoF*AUTOR REVIEW
    [08.10.12 11:26:14]
    »

    @webmaster13: vielen Dank!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan S, RoF*

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043725967407227 sec
    ecranul dvs: 1 x 1