ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Art Nouveau în centrul oraşului Kecskemet

TIPĂREȘTE

Pentru a petrece o vacanţă cât mai odihnitoare, ori de câte ori merg în vestul Europei, aleg prima cazare de tranzit la vecinii noştri maghiari. Din dorinţa de a mai schimba locul, de fiecare dată îmi aleg un alt oraş, în funcţie de traseul ales. Aşa am ajuns ca în drum spre sejurul efectuat în Elveţia să aleg Kecskemet, un oraş despre care nu ştiam mai nimic şi nici pe site-ul AFA nu s-a scris mare lucru.

Nefiind un oraş de primă mărime din Ungaria, nu mă aşteptam să găsesc aici obiective turistice deosebite. Şi totuşi, oraşul Kecskemet a fost pentru mine o surpriză plăcută din multe puncte de vedere. Este un oraş curat, are mult spaţiu verde, părculeţe, alei pietonale, piste pentru biciclişti, iar în centrul vechi clădiri istorice cu o arhitectură aparte, multe dintre ele construite în stilul Art Nouveau. Oamenii sunt deosebit de ordonaţi, civilizaţi şi plini de amabilitate. M-am convins de aceasta în magazine, la terasa unde am mâncat, dar mai ales în urma unui “incident pietonal”, neplăcut, în care vina a fost a mea.

Situat în partea centrală a Ungariei, aproape de autostrada M5, oraşul Kecskemet este al optulea oraş ca mărime al Ungariei. Denumirea provine din limba maghiară “kecske” (capră) şi “met” (mers), probabil de la vechea îndeletnicire de păstori a locuitorilor din vechile sate care au format ulterior oraşul. Este înfrăţit cu oraşul Târgu Mureş şi seamănă în multe privinţe cu acesta. Deşi se pare că zona a fost locuită încă de acum 5000 de ani, primele documente atestă că în secolul XIII aici erau 7 sate unite fiecare în jurul unei biserici.

Distruse de invazia mongolilor unele dintre ele îşi revin după colonizarea lor de către cumani. Următoarele documente din timpul lui Ludovic I al Ungariei (sfârşitul secolului XIV) ne spun că din aceste sate s-a format un nucleu central cu denumirea de Kecskemet. În timpul invaziei turce locuitorii altor sate vecine se refugiază şi se concentrează aici, aduc cu ei capitalul acumulat, înfloreşte comerţul şi se construiesc numeroase clădiri, mai ales în piaţa centrală a oraşului.

Criza economică dintre cele două războaie mondiale, al doilea război mondial şi economia centralizată socialistă a frânat mult ritmul de dezvoltare a oraşului. După căderea comunismului oraşul începe să se revigoreze iarăşi, sunt restaurate principalele obiective turistice, iar astăzi numeroşi turişti vin să le viziteze, să se plimbe şi să se relaxeze prin parcurile şi aleile pietonale din centrul istoric. Principalele obiective de vizitat sunt situate în apropierea pieţei principale, Kossuth, cuprinsă între străzile Rakoczi, Deak Ferenc şi Kossuth. Am să încerc să le descriu în ordinea în care le-am vizitat noi, cu menţiunea că fiind duminică unele din ele nu s-au putut vizita în interior.

Teatrul Jozsef Katona

Este situat în partea de sud a pieţei Kossuth, în colţul străzii Jozsef Katona. Numele acestui teatru, printre cele mai mari din Ungaria, vine de la reputatul dramaturg Jozsef Katona, născut în acest oraş. Este o clădire foarte frumoasă, construită în secolul XIX în stil neo-baroc. Este înconjurat de o frumoasă grădină, iar faţada este decorată cu statuete. Din păcate nu l-am putut vizita pe interior fiind în restaurare. În faţa teatrului se află un monument din gresie, asemănător cu cel din Kosice, Slovacia, ridicat cu ocazia eradicării ciumei din secolul XIV. Este ornat cu multe statuete, printre ele fiind şi cea a Sf. Ştefan.

Primăria din Kecskemet

Chiar la intrarea în piaţă, prin partea de sud-vest, impresionează cea mai frumoasă şi mai impunătoare clădire din Kecskemet. Construită în secolul XIX din piatră şi cărămidă roşie, este decorată cu elemente folclorice ale artei turce şi maghiare. La partea superioară sunt dispuse, într-o simetrie perfectă, turle şi alte elemente arhitecturale deosebit de frumoase. Un alt element decorativ care-ţi atrage privirea este acoperişul din ţigle metalice smălţuite, de culoare maron, şi împodobite cu ornamente florale. Deasupra intrării principale, într-un balcon, se află mai multe clopote de mărimi diferite, care la ore fixe interpretează fragmente din muzica lui Beethoven. Clădirea este folosită pentru oficierea căsătoriilor şi pentru problemele administrative ale oraşului. Chiar în momentul vizitei noastre, în faţa primăriei erau numeroase perechi de tineri căsătoriţi, însoţiţi de rude şi prieteni, bucurându-se şi aruncând în aer petale de flori şi confeti.

Biserica Franciscană

Vis-à-vis de primărie, pe partea dreaptă a pieţei, se află cea mai veche biserică a oraşului cu hramul Sf. Nicolae. Alăturat de biserică se află o frumoasă curte cu multe flori şi spaţiu verde, iar înainte de intrarea principală, pe peretele exterior, impresionează un grup statuar reprezentând crucificarea Mântuitorului. Tot pe un perete exterior, într-o nişă împodobită cu ghivece de flori, se află o statuetă a fecioarei Maria. Şi în interior sunt statuete cu sfinţi, iar catapeteasma este străjuită pe lateral de doi heruvimi.

Biserica Calvinistă

Tot în partea dreaptă a pieţei, mai la nord-est, se află o altă biserică veche construită în secolul XVII. Este o construcţie solidă din piatră, în stil baroc, care adăposteşte în prezent şi o şcoală de muzică. La data vizitei noastre era închisă şi nu am putut să o vizităm în interior.

Noul Colegiu (Colegiul Reformat)

Este o clădire Art Nouveau situată alături de Biserica Calvinistă. Este construită la începutul secolului XX şi conţine multe elemente decorative de origine transivană. Pe faţada clădirii atrage atenţia placă comemorativă adresată cadrelor didactice (Tanaraink neveloink emlekere).

Marea Biserică

O altă construcţie impozantă, cu ziduri groase din piatră, ce se află în partea de nord-vest a pieţei Kossuth, adăposteşte o biserică catolică construită în stil clasic, cu prenaos, naos şi altar. Este prevăzută cu un singur turn, accesibil turiştilor, din vârful căruia se poate admira panoramic oraşul Kecskemet. La intrare se află o statuetă mare cu Isus răstignit, iar în nişele interioare ale bisericii sunt sculpturi cu sfinţi ca Sf. Ştefan, Sf. Petru şi Pavel etc

Sinagoga

Sinagoga, o clădire frumoasă cu elemente de arhitectură orientală, construită din cărămidă albă, a fost ultimul lăcaş de cult pe care l-am vizitat în Kekskemet. Cam multe într-un perimetru atât de mic. O asemenea aglomeraţie de confesiuni demonstrează toleranţa religioasă existentă în acest oraş.

Cifrapalota (Palatul Strălucitor)

Situată în partea de nord-est a pieţei, pe strada Rakoczi, această clădire, decorată în stilul Art Nouveau, este una dintre cele mai frumoase din oraş. Ceea ce atrage în mod deosebit la această clădire sunt culorile redate de faianţa aplicată pe faţadă. Palatul a fost construit la începutul secolului XX şi adăposteşte una din cele mai mari galerii de artă din Ungaria.

Casa Tehnologiei

Tot în perimetrul pieţei, alături de Cifrapalota, se află o altă clădire decorată în stilul Art Nouveau şi stârneşte interesul prin cele 15 statui din ipsos, imitaţii ale unor lucrări aparţinând lui Michelangelo.

În afară de aceste obiective principale am vizitat şi câteva străzi laterale, un parc şi multe alte clădiri deosebit de frumoase. Mi-a atras atenţia o staţie dublă de autobuz, cu acoperiş şi canapele din lemn încrustat, asemănătoare unei staţii de metrou. În piaţă sunt multe hoteluri, restaurante, taverne, cofetării şi magazine, iar unele străzi au piste speciale pentru biciclete.

Pe o asemenea pistă am pătruns, fără să vreau, în dorinţa de a mai face ceva poze, când am fost acroşat de un biciclist, mi-a cazut telefonul din mână şi i s-a spart geamul de protecţie. :( Am apreciat gestul tânărului care s-a întors la “locul faptei” şi şi-a cerut scuze de mai multe ori, deşi eu eram de vină.

Acestea sunt punctele de atracţie ale oraşului Kecskemet, cu menţiunea că la fel ca în multe alte oraşe din Ungaria şi aici există un Aquapark, pe care însănu l-am vizitat din lipsă de timp. Fără îndoială că Kecskemet-ul nu reprezintă un loc “must see”, dar cu siguranţă este un loc unde poţi face o oprire de tranzit, în drumul spre vest, pentru odihnă şi relaxare.

Călătorii cât mai plăcute!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 30.11.14 20:35:44
Validat / Publicat: 30.11.14 22:06:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4398 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Teatrul Katona Jozsefdin Kecskemet, Ungaria.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[30.11.14 22:38:56]
»

Interesanta alegerea vizitarii altui oras in tranzit spre deztinatia vestica finala

t

webmaster
[01.12.14 08:18:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.12.14 11:56:51]
»

@webmaster - Multumesc!

amero
[01.12.14 12:17:44]
»

Domnule Leuca rew. dvs. mi-a amintit despre locuri pe care le-am indragit cu ani in urma. Aici am poposit si eu in drumul meu catre vestul Europei si oraselul mi s-a parut de fiecare data o mica bijuterie, vorbesc de partea veche a orasului si piateta Kossuth nu de orasul nou, cu blocuri muncitoresti. Am poposit la hotelul Harom Gunar situat chiar in fata parcului din centrul orasului (unde amabilitatea personalului, restaurantul unde am mancat intotdeauna foarte bine si la preturi rezonabile dar si faptul ca au parcare pazita) ne-a facut sa fim clienti ai hotelului. O singura data pentru ca nu am facut rezervare din timp la hotelul amintit am poposit la Panzio Fabian unde de asemenea ne-am simtit foarte bine. Oraselul este foarte curat, frumos si are obiectivele pe care le-ati amintit deosebit de interesante. multumesc ptr. remember.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.12.14 13:47:51]
»

@amero - Şi eu mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

In ceea ce priveşte cazarea eu am avut neşansa să nimeresc aici cea mai proastă locaţie din câte am întâlnit până acum (detalii în următorul review).

marianclapa
[15.05.16 20:24:30]
»

In iunie anul acesta merg in concediu in Italia la Trieste si as vrea sa fac o oprire la jumatatea drumului probabil la Kecskemet sau la Szekesfehervar.

Poate cineva sa-mi recomande o pensiune pt cazare de o noapte.

Va multumesc

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[15.05.16 20:40:46]
»

@marianclapa - Vă recomand cu toată încrederea această pensiune aflată foarte aproape de autostrada M5 ( vezi impresii ).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Dan&Ema, marianclapa
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Kecskemet şi împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037889003753662 sec
    ecranul dvs: 1 x 1