ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De la Canakkale, la Izmir, un drum cu peripetii

TIPĂREȘTE URM de aici

Inca o zi prin partea asiatica a Turciei. Astazi, 12 septembrie, avem de strabatut pe drumurile foarte bune, 340 km.

Dupa ce am servit micul dejun la Helen Park Hotel (vezi impresii), am aranjat bagajele in masina, si ne-am bucurat ca puteam iesi usor din parcare, deoarece toti ceilalti turisti plecasera. Era 9:45. O zi care incepuse prin a fi calda si senina.

Daca sunteti prima data pe acest traseu, aveti mai multe obiective de neratat:Troia (Tnuva), Pergamon (Bergama), Assos. Noi le-am vizitat in 2015 si ar merita sa le revedem intr-o excursie viitoare. Sunt prea multe atractii de vizitat sau revizitat...

Am cumparat benzina de 95 ( = kursunsuz, in limba turca), de 170 TL, de langa Ayvalik, cu 6.83TL/l. Aici a fost pauza de cafea.

Si, drumul nostru a continuat, pe sosele"rapide " (aproape autostrazi). Desi sunt destul de multe masini in trafic, nu am prins nici un ambuteiaj.

Pe la ora 13:10, un nene turc, cu un Ford Turneo, a ajuns cu masina in dreptul nostru si a inceput sa faca semne disperate. Sotul a "tras"pe dreapta. Turcul a inceput sa turuie in limbasa natala si sa gesticuleze cat putea. De mentionat ca noi nu stim limba turca si nici el nu stia alta limba (am incercat noi franceza, engleza, germana... YOC, adica nimic (iata ca stim si noi turca :D).

Vazand ca noi n-am inteles mare lucru, ne-a aratat un loc, putin mai in fata, unde se afla o "Fabrica"de suc natural de fructe si in fata"Fabricii"era un mare spatiu, unde puteam parca cele doua masini.

Si turcul nostru reincepe sa vorbeasca si sa gesticuleze, aratand ceva in stanga masinii, la roata din spate. Zicea ca a auzit un zgomot cand a ajuns pe drum, in stanga noastra.

Apoi se aseaza in genunchi langa masina, baga o mana dedesupt si o scoate murdara de ulei negru. Misca apoi frana si pune un pahar de plastic la roata. In pahar picura ulei negru.

Apoi, ne-a pus sa scoatem geamantanele din portbagaj, sa -i dam un cric (care bineinteles se afla jos, la roata), sa ridice roata. Ne-a mai cerut ceva sa se intinda pe jos, pe asfalt (i-am dat parasolarul).

S-a bagat sub masina si a desfacut "piesa buclucasa". Nu am cunostinte de mecanica auto, dar am inteles ca era un piston care strangea placutele de frana si masina pierdea lichid de frana.

Ne-a aratat piesa si ne-a intrebat daca suntem de acord s-o schimbam, cu una noua, ca el e mecanic si aduce de la un magazin din apropiere, una noua.

A dat telefon sa afle daca au si cat costa? Aveau si costa 120 euro.

Deoarece eram la inceputul excursiei noastre, am acceptat. Desigur aveam asigurare CASCO Premium, carte verde, dar oferta turcului parea sa ne ajute la a castiga timp.

Turcul a plecat cu piesa, urmand a ne aduce una noua (la ora 14).

Afara era un soare torid. Eu m-am refugiat la "Fabrica", in cautarea umbrei. Am cumparat doua sticle de suc natural de coacaze, alune si fistic. Patronul mi-a oferit un scaun, la umbra. A venit si sotul la umbra si a primit si el un scaun.

Masina era la soare, desfacuta, bagajele pe langa ea. Ne intrebam, daca nenea va reveni... Timpul se scurgea greu.

Si iata ca la 14:30 fix, a aparut nenea cu piesa nou-noutza, sigilata (fara cea veche, care nu stim daca ar mai fi putut fi reparata). A montat-o, a curatat petele de ulei de pe asfalt si apus totul la loc.

I-am dat 150 euro (120 piesa, restul "ajutorul"lui) si la ora 15 am plecat.

Nenea ne-a asigurat ca totul va fi ok. (si chiar a fost; n-am avut de-atunci nicio problema)

Pe la ora 18, am ajuns la Smart Hotel din Izmir, un hotel foarte bun (despre care voi scrie review separat).

La receptie, am fost intampinata de un nene zambitor, care mi s-a adresat cu "Azi e ziua dvs norocoasa", eu i-am zambit, iar el mi-a explicat ca am primit un up-grade, de la camera dubla, la apartament. Am primit un loc de parcare, chiar langa geamul hotelului (categoria VIP).

Am hotarat sa mergem pe faleza, sa vedem apusul soarelui si apoi sa mergem sa ne mai plimbam.

Si am mai vazut un superb apus de soare la mare.

Pe malul marii, am gasit Oficiul de turism, de unde am obtinut o harta si niste pliante. Planurile noastre pentru o jumatate de zi s-au cam spulberat, din cauza problemei cu masina.

La intoarcere spre casa, am surprins "viata de noapte" pe trotoarele din Izmir, unde, odata cu intunericul, apar vanzatori de... de toate:telefoane, ciorapi, vase. Nu puteai face poze.

Strada pe care este situat hotelul, este mare, Fevzipasa Bulvari, as putea s-o denumesc comerciala, plina de magazine, cu vitrine frumos aranjate. Cand am mers spre faleza, nimic nu dadea de banuit, despre comertul stradal de noapte.

Am ramas surprinsa de modul in care era comercializata apa. Nicaieri nu era afisat pretul. Daca intrebi, e negociabil, dupa "fatza", sau dupa cantitate. O sticla costa 1.5 TL, doua 2 TL :D.

O zi de excursie, care aidoma povestilor, dupa ce ne-a pus la incercari, se termina cu triumful binelui asupra raului.

Izmir-ul este un oras foarte mare, al doilea port al Turciei si al treilea oras ca marime din Turcia. L-am vizitat in 2015, acum urmeaza sa ne intoarcem prin Izmir spre Romania. Si, de fiecare data, am avut experiente diferite si am vazut cate ceva interesant.

Va doresc calatorii placute! (de indata ce se termina cu COVID 19!)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 26.03.20 20:14:27
Validat / Publicat: 26.03.20 21:42:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Soarele a apus, dar spre oras, mai este lumina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12150 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[26.03.20 22:46:34]
»

buna! ' Troia (Tnuva) '

Atentie denumirea corecta a Troiei este Truva.

Atentie si la" kursunsuz" - ma indoiesc ca inseamna benzina 95!?

In rest foarte frumos, urmaresc povestea dumneavoastra despre Turcia.

Vacante frumoase va doresc!

Dorina9AUTOR REVIEW
[27.03.20 01:33:10]
»

@adrianbogdan: Evident ca Troia e Truva, dar... am gresit tasta.

Cat despre kursunsuz, inseamna benzina, (la ei era doar de 95). Am vrut sa fie amuzant textul. Imi pare rau, daca s-a inteles gresit.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.03.20 07:39:23]
»

@Dorina9:

Evident ca Troia e Truva, dar... am gresit tasta.

I se poate întâmpla oricui să tasteze greşit, dar pentru a nu induce în eroare cititorii poate ar fi preferabil să soliciţi corectarea.

Cat despre kursunsuz, inseamna benzina, (la ei era doar de 95).

În realitate, " kurşunsuz" înseamnă doar " fără plumb" şi atât, fiind destul de evident că este vorba de benzină. Sintagma corectă era " kurşunsuz benzin" , adică " benzină fără plumb" , pentru a face distincţia între benzină şi motorină (" dizel".

În opinia mea, contează mai puţin cât de amuzant este textul, mai importantă fiind acurateţea informaţiilor pe care doreşti să le oferi celor interesaţi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[28.03.20 09:29:18]
»

@Dorina9:

Am citit de 2 ori articolul si m-am plimbat cu ajutorul vostru pe acest traseu.

Drumul Canakale - Ayvalik l-am parcurs cu masina de multe ori, apoi drumul expres spre Kusadasi. La Izmir am fost cu avionul.

Eu am apreciat, cum ai scris si tu, drumurile din Turcia, in special “expresul” care e aproape o autostrada.

Izmirul m-a fascinat. Pe faleza am admirat mai multe apusuri de soare, retin, cum am vazut si in poza ta, ca lumina bate defavorabil seara.

Cu mecanicul turc ati avut noric. Si ca vi l-a scos soarta in cale si ca a fost serios.

Felicitari pentru ultime postari.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dorina9AUTOR REVIEW
[28.03.20 15:24:07]
»

@Dan&Ema: Multumesc mult pentru apreciere.

Sotul meu este pur si simplu incantat de calitatea drumurilor din Turcia:nu numai autostrazile si drumurile rapide (expres), dar si celelalte drumuri, se transforma (in bine) de la un an la altul. (uneori nici GPS-ul nu surprinde schimbarea)

Cu avionul, nu prea circulam, pentru ca sotului ii este teama. Prefera excursiile cu autoturismul. Mai nou, Turcia este " preferata" .

Cat despre mecanic, patania incredibila, ne-a dat ceva emotii, dar am avut intr-adevar noroc.

Asteptam vremuri " sanatoase" si noi excursii. Pana atunci, as mai avea cateva impresii mai vechi, pe care, din lipsa de timp, nu le-am impartasit inca.

Inca o data, va multumesc pentru atentia si rabdarea de care ati dat dovada, citind insemnarile mele.

Dan&EmaPHONE
[28.03.20 15:52:41]
»

@Dorina9:

Eu sunt fan Turcia. Am fost cred de vreo 10 ori, ba poate mai mult.

Prima data am ajuns cand incepuse sa intre Turcia in atentia romanilor, ‘90 si putin.

Nu erau aplicatii de navigare, telefoane mobile...

Eram cu harta tipatita. Cate mai aveam in torpedou!

Am fost fascinat atunci de o lucrare de asfaltare care avansase cativa zeci de km de cand am trecut la dus pana ne-am intors.

In plus eu rezonez cu turcii foarte usor, imi place sa negociez, mai aveam si monezi precum Hagi si Gica Popescu, gunaydin, merhaba, tessekur, ici, dort, bes, on etc. Era cu hartii de milioane de turkish lira, si la banca negociam cursul. Acum la institutii mai putin.

Abia astept sa revad Turcia.

Numai bine! ????

mishu
[08.04.20 21:30:35]
»

@Dorina9:  Totul e bine cand se termina cu bine. Felicitari, votat cu mare drag.

Dorina9AUTOR REVIEW
[09.04.20 17:07:34]
»

@mishu:  Cred ca am avut noroc

Multumesc pentru vizita (timpul alocat) si apreciere. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dan&Ema, Dorina9, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Izmir sau împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068395137786865 sec
    ecranul dvs: 1 x 1