GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Descopera Anatolia: city break Izmir
Orasul Izmir, situat pe coasta de vest a Anatoliei este unul din orasele mele preferate in Turcia, mult timp cochetand cu idea de a ma stabili aici.
Este un oras fascinant si modern, al treilea ca marime din Turcia, in care vei intalni alaturi de populatia turca, multe alte nationalitati. Dupa Istanbul, aici locuieste cea mai mare comunitate evreiasca, majoritatea stabilita in cartierul Karataş din districtul Konak.
Numele antic al orasului era Smyrna (derivat din dialectul Ionian) iar istoria acestui loc ne poarta in timp in anul 3000, inainte de Hr, de atunci datand majoritatea vestigiilor descoperite de cercetatori in urma sapaturilor arheologice.
Orasul in sine este foarte cosmopolit, mai tot timpul aici fiind organizate targuri internationale, expozitii si congrese pe diferite teme.
Pe 4 iunie va incepe aici International Izmir Festival, cu traditie din 1987, care va dura pana la sfarsitul lunii septembrie, si include toate genurile de muzica, de la opera pana la Pink Martini.
Peste tot sunt terase, cafenele, kumru restaurants, kumru fiind un simbol culinar in Izmir, servit indeosebi in districtul Cesme, mai ales la micul dejun, alaturi de Turkish tea.
Kumru este un tip de sandwich aparut la sfarsitul anilor ‘50, si pentru aceasta gustare se foloseste o paine speciala cu seminte de susan, coapta intr-un fel anume, alaturi de rosii proaspete, branza kaşar, (din lapte de oaie), si sucuk, o specialitate picanta de carnaciori aromati cu usturoi.
Boyoz, o alta gustare tipica pentru Izmir, sunt un fel de placintele inventate de evreii izgoniti din Spania dupa 1492. Ajunsi pe meleagurile Anatoliei, ei au imaginat o gustare rapida, preparata cu faina, ulei de floarea soarelui si un strop de tahini. Dupa preferinta, pot fi umplute cu spanac, carne sau branzeturi si sunt servite alaturi de ceai negru.
Aeroportul Adnan Menderes din Izmir, numit astfel dupa un fost prim ministru faimos al Turciei, cu un terminal international inaugurat in 2006, deserveste anual milioane de turisti sositi din toate colturile lumii, atat cu zboruri directe cat si cu conexiune in Istanbul, fie pe aeroportul principal Ataturk fie pe cel de-al doilea aeroport al orasului, Sabiha Gokcen.
Intre Izmir si Kusadasi, de exemplu, sunt 120 de km distanta, existand numeroase autobuze care acopera aceasta ruta, calatoria fiind in medie de o ora si douazeci de minute.
Izmir este un important centru comercial si maritime si in acelasi timp o metropola plina de farmec, o excursie de o zi in acest oras fiind mai mult decat binevenita.
Poti admira ceasul emblematic al orasului, Saat Kulesi, simbol al Imperiului Otoman, construit in 1901.
Situat in centrul istoric Konak Meydanı, in vecinatatea marii, pe faleza, monumentul este inconjurat de palmieri. In fundal exista si un minaret otoman iar zona este impanzita de porumbei.
Probabil cea mai insufletita parte a orasului este Alsancak, o zona de promenada cu multe baruri cu muzica live, restaurante si magazine cochete de suveniruri, ateliere cu haine de designer. Alsancak este reprezentativ de asemenea pentru viata de noapte a metropolei.
O vizita la Kemeralti Market, bazarul din Izmir, poate sa dureze cateva ore, aici gasind o multime de suveniruri, ateliere de bijuterii si marochinarie, produse pentru casa si gospodarie, haine de tot felul, toate la un pret mult mai mic decat in Istanbul, de ex, sau in Kusadasi.
Smochine si stafide, alaturi de obiecte decorative si antichitati iar la tot pasul gasesti terase unde te poti relaxa la un ceai sau manca ceva, la preturi mai mult decat convenabile.
Intr-o suburbie din Izmir, am ramas impresionata de o sculptura in munte a lui Mustafa Kemal Attaturk, similara cu cele de pe Muntele Rushmore ale presedintilor americani.
Chiar daca ai doar o zi la dispozitie pentru a vizita acest oras impresionant, cu siguranta vei profita din plin de ceea ce Izmir are sa ofere turistilor, si anume un stil de viata relaxat ce imbina noul cu vechiul, care in mod cert te va binedispune.
Trimis de roxana.tomina in 02.06.12 12:35:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roxana.tomina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pentru ca nu ne-ai spus nimic despre cazarea in sine, si ai pus review-ul la o rubrica "da calatorie", notele pentru cazare, servicii si masa au fost anulate. Poti sa ne spui mai multe despre cazare la rubrica hotelului (daca aceassta nu exista, poti s-o introduci chiar tu). Multumim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Drumul nostru prin Turcia, trece din nou prin Izmir — scris în 21.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 De la Canakkale, la Izmir, un drum cu peripetii — scris în 26.03.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cu telefericul prin Izmir — scris în 11.01.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cu liftul prin Izmir — scris în 27.12.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Izmir –La pas pe promenada, prin bazar, cu ascensorul si cu feribotul — scris în 25.04.20 de senateo din PăULEşTI [PH] - nu recomandă
- Oct.2018 Spre Izmir — scris în 08.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Crampeie de Izmir — scris în 21.10.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ