ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: timisoara
ÎNSCRIS: 21.12.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 14 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Epidaur - magia sonoră

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Un mănunchi de sunete eliberat din centrul unui geometrii curbe, semicirculare, paralel crescătoare, ce umple acest gol spaţial definit şi exercită aceaşi presiune spre perimetrele sale semicirculare şi paralele defineşte amfiteatrul, pentru că nu obiectul este dator aici fenomenului, ci starea pe care acesta o crează perpetuu chiar şi în absenţa spectacolului. Cu cât volumul ocupat de amfiteatru este mai mare, cu atât starea este mai uşor sesizabilă. Este acel „Vino! ”, acea chemare în adânc, în tine şi aşa cum au mai scris-o şi alţii este acea implozie. Dacă la Delphi ne străbate un murmur continuu prin timpane, aici avem o pulsiune, o inimă în care un muşchi miocardic aritmic injectează o presiunea arterială ce ne presează auzul.

Urci, - în Grecia a urca este verbul dominant al călătoriei-; căci spre Epidaur trebuie să urci. Apoi, desprins din acele poieni, prin care hălăduiau nimfele, un teritoriu plat, pierdut printre pini, molizi, castani, te întâmpină după urcuş. Treptele te-au ajutat, cinci minute nu este mult şi totuşi sufli, viespiile îţi dau târcoale şi mirosul răşinii este tare. Era august şi sărbătoare. Epidaurul primea vizitatorii cu porţile deschise; era Ziua Sfintei Maria.

Epidaurul apare printre crengi, şi fără a bănui te cuprinde. O vedere ireală se aruncă înaintea ta, o imagine superangulară în care şiruri de piatră orizontale, paralele te paralizează o clipă, apoi simţi pulsiunea.

Marii arhitecţi ai antichităţii îndrăgeau sunetul, cântul şi de aceea amfiteatrul seamănă cu o capcană, dar nu este decât locul de joacă, locul de desfătare a undei. De aceea fără să vrei, ajuns în centrul lui, auzul îţi joacă feste, sunetul pierde din viteză şi frecvenţă. Acesta este un efect studiat îndelung, căci marile săli de concerte sunt clasate în funcţie de acustica lor, acustică reală la amfiteatrul în aer liber, doar cu deosebirea amplasamentul, a aerului, dar şi a Zeului.

Amfiteatrul de la Epidaur este printre cele mai mari din Grecia, construit de Polictet cel Tânăr la sfârşitul sec. IV î. Hr. , a funcţionat sute de ani şi treptele, locurile spectatorilor mai păstrează în gresia poroasă, înlăuntrul ei mirosul acelor vremuri. Mergeţi la Epidaur pentru a vă purifica auzul, şi nu numai, căci acest teatru este construit în imediata apropiere al celui mai mare templu al lui Asclepios din Grecia. Originile templului merg în preistorie (sec. 15 î. Hr. ), acolo unde Maleatas, un zeu care era în acelaşi timp şi vânător şi vindecător era preţuit aici, dar mai târziu Apollo devine Apollo Maleatas. Pentru ca ceea ce s-a început să nu se piardă, Apollo are un fiu, pe Asclepios, pe care îl iniţiază în arta vindecării, a ceea ce se va numi mai târziu medicina. Legenda şi inscripţiile locului spun că aici veneau bolnavi de peste tot şi Asclepios lucra împreună cu tatăl său, Apollo Maleatas.

În acea zi însorită, era şi zi de spectacol, afişele de la intrare anunţau că se va juca piesa Păsările de Aristofan, scena era pregătită, tehnicieni se învârteau printre turişti, copiii alergau printre tufele de leandru, Epidaurul pulsa.

Am urcat binenţeles până sus şi-am mai suflat odată în urma efortului abrupt. De sus şoaptele venite de jos sunt perfect inteligibile şi orice zgomot care vine de acolo, este amplificat şi dăruit unitar urechii, fără ecou, nealterat. Sus, în umbra pinilor, odihna părea perfectă, dar a trebuit să plecăm; "tempus fugit", cum recita poetul Vergiliu.

Localizare: Dacă veniţi de la Atena, sau nu, pe autostrada care duce spre Corint dinspre continent (unica), imediat după Canalul Corint (pe care din cauza vitezei s-ar putea să-l rataţi), vine o intersecţie, pe dreapta, pe trotuar se văd tarabe cu suveniruri. În această intersecţie trebuie să vă încadraţi şi o luaţi la stânga, peste şosea, spre Isthmia şi urmaţi coasta muntelui care devine mai apoi abruptă. Şoseaua este foarte bună şi abia numai după vreo 10 km începeţi să urcaţi, urmaţi indicatoarele şi nu puteţi să vă rătăciţi. Trebuie să ţineţi cont că acesta este drumul cel mai scurt şi cel mai simplu, mai încolo prin Argos este ocolitor şi întortocheat.


[fb]
---
Trimis de Daniel trezitu in 12.03.10 16:15:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4472 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniel trezitu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Teatrul de la Epidaur, un obiectiv cu o mai mare deschidere, poate să-l cuprindă...în stânga şi în dreapta se văd acele "parados", o arhitravă susţinută de trei coloane, recontituite astăzi; pe aici veneau artiştii să prezinte piesele de teatru.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

laurentiucapac
[12.03.10 17:57:09]
»

Impresionant,

Urmaresc mereu sa vad cand ne mai povestesti cate ceva. Si cum Grecia este in inima mea ce pot sa spun. Cum este la moda pe aici, un vot care nu reflecta in totalitate cum povestesti despre aceste aceste locuri.

Felicitarii Daniel

pepsi70ro
[12.03.10 18:07:04]
»

Cum o fi sa vezi Corint-ul de sus, de pe pod? Noi l-am vazut invers, cu un ochi la stancile drepte care ni se dezvaluiau si cu unul la copastia navei sa nu ne lasam amprenta acolo, precum au facut multe alte nave

laurentiucapac
[12.03.10 18:55:27]
»

Nici eu nu am avut ocazia sa il vad de sus. Noi stim acea imagine de care spui tu, pepsi. Ca si cum te strivesc peretii de piatra si ai senzatia ca te strang din dreapta si din stanga.

Frumos pentru pasageri, dar periculos pentru noi. Foarte periculos si pentru piloti.

Dar de sus este superb. Foarte frumos scrie Daniel, trebuie sa recunoastem.

webmaster13
[12.03.10 19:11:25]
»

am atasat aceasta coloana sonora Daniel daca vrei sa schimbam, lasa un semn!

Daniel trezituAUTOR REVIEW
[12.03.10 20:22:12]
»

Când am trecut Canalul Corint, veneau nu unul, ci opt mici veliere, dinspre Corint şi probabil spre Pireu-Atena. De pe puntea lor tinerii făceau cu mâna, dar păreau tot atât de şocaţi ca şi mine. Persistă o anxietate în acel loc... oricum a merge cu "barca" prin Grecia este o altă formă interesantă de turism. Bravo celor ce o fac!

laurentiucapac
[12.03.10 21:52:21]
»

Voi atasa una sau doua poze. Cum se vede de jos de pe barca inspre acele poduri.

gecuhd
[22.08.10 08:47:03]
»

sper ca o sa pot sa spun si eu: Am fost acolo! dar deocamdata vad acele locuri doar prin cuvintele tale, superb!!!

webmasterX
[29.01.17 14:21:57]
»

Mutat în rubrica "O zi în Epidavros [Epidaurus], #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daniel trezitu, gecuhd, laurentiucapac
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Epidavros [Epidaurus]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058710098266602 sec
    ecranul dvs: 1 x 1